Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Brooks Adrenaline ASR 5 - opravdu obojživelník?

TEST: Brooks Adrenaline ASR 5 - opravdu obojživelník?
foto: Aleš Tvrzník

Aleš Tvrzník | 11.12.2008 | přečteno: 21773×

Brooks Adrenaline ASR 5 je prodáván nejen jako bota na silnici, ale především do lehkého terénu. Zjistit, nakolik je možné vynikat na obou površích, zejména v nevlídném podzimním počasí, to bylo cílem našeho téměř dvouměsíčního testu, při němž naší testeři naběhali v botách několik set kilometrů. A s jakým výsledkem?

CHARAKTERISTIKA

Adrenaline ASR 5 za doporučenou cenu 2 999,– Kč je univerzální botou s krosovou podrážkou do lehkého terénu a se silniční konstrukcí mezipodrážky. Dle prohlášení výrobce byste díky této kombinaci neměli být nuceni přemýšlet, kudy vlastně běžíte. Na rozdíl od modelu Adrenaline GTS je v tomto případě bota vybavena vodoodpudivým svrškem i výraznějším vzorkem, a proto jako by byla šita na míru pro běh v podzimním vlhkém nebo i vyloženě zimním počasí.

V porovnání s některými konkurenty jiných značek v této kategorii nemá ovšem Adrenaline ASR 5 jazyk přišitý po stranách ke svršku, kudy může do boty pronikat voda nebo sníh. Vyšší mezipodrážka boty z materiálu MoGo na vnitřní straně "skrývá“ pronační podporu. K vysoké torzní tuhosti boty bezesporu přispívá i masivní střední můstek zasahující až do zadní části mezipodrážky. Tyto atributy Adrenaline ASR 5 jednoznačně zařazují do kategorie stabilních běžeckých bot pro základní objemový trénink. Mezipodrážka neobsahuje další samostatné tlumící prvky a technologie. Odtlumení má "na starosti“ pouze již zmíněný materiál menší hustoty.

PRAKTICKÝ TEST

Boty jsme převážně testovali na povrchu, pro který jsou určeny, v tomto případě tedy na silnici a zpevněných lesních i polních cestách. Jako obvykle jsme ale model vystavili i jiným podmínkám s očekáváním, jak si s nimi poradí.

Při běhu na tvrdém asfaltu nebo betonu boty při pomalejších a středních rychlostech tlumí průměrně, tento pocit se pochopitelně zlepšil při seběhnutí na měkčí polní nebo lesní cestu, tedy na „mateřský“ povrch. Tlumení je příjemnější při došlapu na zevní část paty než při došlapu na celou patu při pomalejším běhu.

Boty příliš nepodporují aktivní odraz, což odpovídá jejich určení pro pomalejší objemový trénink. Na rovném terénu je bota skutečně hodně stabilní s dobrým vedením nohy. Situace je logicky méně příznivá při vyběhnutí do náročnějšího a členitějšího terénu, do kterého se bota i díky vyšší mezipodrážce nehodí. Jedna z našich testerek situaci komentovala slovy: „Při vyšších rychlostech ve složitějším terénu boty plavou do stran a nebyla jsem si jistá, jestli si nezvrtnu nohu.“

V takto náročném terénu už moc nezabírá ani vzorek střední velikosti: "Ani v blátivějším terénu hlavně při běhu z kopce jsem si nebyla jistá, že neuklouznu. I při běžecké abecedě na asfaltu se spadaným listím boty po dešti docela klouzaly.“ Otázkou je, zda by v těchto podmínkách lépe bodovaly modely jiných značek.

Naopak jako ve svém živlu se boty chovají v lehčím terénu, kde dobře drží i při odrazu. Podobně se Adrenaline ASR 5 osvědčily i při běhu ve sněhu.

Kromě podrážky nás vzhledem k současnému počasí při praktickém testu zajímala i voděodolnost svršku. Při běhu v mokré trávě nebo za deště zůstaly nohy v botách suché. Ne už tak při proběhnutí louží, což nebylo způsobeno ani tak vlastním materiálem svršku, jako spíše prostupem vody kolem jazyka, v oblasti švů a materiálových spojů. I za těchto podmínek ale bota výborně držela tepelný komfort, a to i v teplotách pod nulou.

Jazyk nepřišitý ke svršku boty ze stran se někdy při obouvání shrnoval a bylo třeba jej přidržovat a zpětně vytahovat.

Pokud jde o střih boty, skýtal stabilní a přitom i komfortní uložení paty, která sedí v jakési vaničce pokračující až do středu boty. Jejímu účinku napomáhá i na okrajích vyzdvižená originální vnitřní stélka. V přední části bota také většinou seděla výborně, pouze v jednom případě se jevila jako volnější a dostatečně neobepínala nohu, což se projevovalo jejím „ujížděním“ v zatáčkách.

Zatímco mezi běžkyněmi barevně zajímavější dámský model z pohledu estetické stránky uspěl, střídmější tmavošedá, až skoro nenápadná pánská bota byla hodnocena slovy "průměrná“ či dokonce "nic moc“. (Distributor upozorňuje na existenci designově "odvázanějšího“ modelu Cascadia pro náročnější terén). Estetické hledisko je ale vykompenzováno větší praktičností, respektive snadnější údržbou pánského modelu, zejména při běhání v podzimních a zimních měsících.


BOTY DO TESTU POSKYTLA SPOLEČNOST SLC, VÝHRADNÍ DISTRIBUTOR ZNAČKY BROOKS PRO ČESKOU REPUBLIKU
ZÁVĚR

Při testování modelu Brooks Adrenaline ASR 5 převládaly pozitivní dojmy zejména při běhu v lehčím terénu: „Boty nejlépe berou zpevněné polní i lesní cesty, na silnici se poněkud nudí, hlavně při snaze o rychlejší běh. Na rychlejší tempo jsou totiž trochu tuhé, ale lehčí terén jim skutečně sedí.“

Brooks Adrenaline ASR 5 je vhodnou volbou pro pronátory a současně i méně zdatné běžce do lehčího zpevněného terénu zejména v sychravých měsících, kde se bota chová jako ryba ve vodě. Model vcelku dobře zvládá i silnici, a proto je ideální na podzimní nabírání objemů, kdy se skutečně nemusíte starat o to, kudy právě běžíte.

KLADY
+ poměr cena/výkon (zejména s ohledem na voděodolný svršek, který u jiných značek představuje vyšší cenovou hladinu)
+ vynikající funkční vlastnosti při volbě na vhodnou nohu
+ výborné uložení paty

ZÁPORY
- jazyk není přišitý ke svršku boty i ze stran
- méně atraktivní vzhled pánského modelu
- boty nepodporují rychlejší běh

MODEL BROOKS ADRENALIN ASR 5 ZAKOUPÍTE V BĚŽECKÉ PRODEJNĚ TRIEXPERT