Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Stabilnější neutrál Nike Air Span+6

TEST: Stabilnější neutrál Nike Air Span+6
foto: Nike

Aleš Tvrzník, Radek Narovec | 07.04.2009 | přečteno: 19667×

Jestliže ve vás podtitulek recenze vyvolává rozporuplné dojmy, máte naprostou pravdu. Každý zkušenější běžec přece ví, že se běžecké boty dělí do dvou základních kategorií, a sice na neutrální a stabilní. Že by se tedy v případě jarní novinky Nike Air Span+6 jednalo o technologický kompromis?

CHARAKTERISTIKA

Dle vyjádření prodejce je model Nike Air Span+6 s novou technologií svršku Flywire, který je u nás k dostání za 2790,– korun, ideální pro běžce s mírnou pronací hledající vyšší oporu na vnitřní straně boty a přitom vyžadující lehkost, skvělé tlumení a maximálně příjemný pocit z běhu. Bota by měla být vhodná pro každodenní i občasný trénink rekreačních i elitních běžců.
Model je opatřen podešví s výraznějším vzorkem, který by si měl poradit i s lehčím terénem, což je pro typickou silniční botu neobvyklé.

Tradičně konstruovaná mezipodešev se vzduchovým tlumením je konstrukčně předurčena pro biomechanicky optimální nášlap přes vnější stranu paty (segmentovaná pata). Pronační klínek na vnitřní straně mezipodešve posunutý více směrem k patě by měl kontrolovat nadměrný vnitřní propad nohy. Celková konstrukce mezipodešve včetně pronační podpory (klínku) je poměrně měkká, což je předpokladem výborného tlumení, ale na druhou stranu může v praxi znamenat menší stabilitu boty.

Technologii Flywire, kterou výrobce přirovnává k lanům vysutých mostů a vyznačuje se lehkostí a velkou pevností, na botě najdete pouze ve formě pruhu na vnější straně nártu. Zbytek svršku boty je vyroben z tradičního meshe vyztuženého pásky z různých materiálů, jejichž úkolem je rovněž podpora svršku v nejvíce namáhaných místech. Tímto způsobem je zpevněna i celá pata a to zejména na vnitřní straně, čímž by se měla zvyšovat celková stabilita boty. Model je vybaven velmi komfortním a přitom poddajným obložením paty.

PRAKTICKÝ TEST
S testováním modelu jsme začali ještě v zimních měsících a překvapivě ve sněhu a na zledovatělém povrchu pokrytém sněhem boty „držely“ velmi slušně a neklouzaly. V tomto počasí se osvědčil i svršek, který udržoval nohu v teple a ani neprofouknul. Náš předpoklad se potvrdil i za jarního počasí, kdy botám mokrý asfalt nebo lehčí terén nečinil vůbec žádné potíže. Jako určitý handicap za těchto podmínek se ukázala jen bílá barva svršku, která pochopitelně dlouho nevydržela a ani následné ruční mytí už k původnímu vzhledu nevedlo. To je tradiční slabá stránka bílých prodyšných „síťovin“, které používá řada výrobců. Za sucha lehčí bota svou váhu výrazně zvýšila za deště po nasáknutí svršku, což je ovšem v případě této materiálové skladby běžné. Na druhou stranu potom ale vždy rychle schla.

Tlumení boty se ukázalo vynikající při pomalejším a středně rychlém běhu. Zejména velmi plynulý přechod z fáze prvního kontaktu boty se zemí do plného kontaktu celé boty patří k největším přednostem modelu. Ačkoliv je špička boty hodně pohyblivá, následující aktivní odraz již není tak dynamický, což je jakousi daní za „nadstandard“ v podobě vyššího tlumení přední části boty. Základní funkční vlastnosti boty komentuje jedna z našich testerek:  „Je to bota pro hobíky, určitě ne pro nějaké závodníky, pro ty je hodně měkká. Člověk se v ní hůř odrazí, prostě žádná lehkost, která by dala křídla. Ale pro začátečníka paráda, dobře tlumí i vypadá.“

Úroveň tlumení botu předurčuje pro základní objemový i tempový trénink. Jelikož model patří do segmentu stabilních bot (boty pro pronátory), studovali jsme vedení nohy v ose běhu. Testy ukázaly, že optimální stabilizační vlastnosti bota vykazuje u lehčích nebo jen středně těžkých běžců bez výraznějšího propadu nohy. To je dáno měkčí materiálovou skladbou zadní části vnitřní mezipodrážky boty. Ta zachytí lehkou tendenci k pronaci hned úvodu oporové fáze, nicméně zabránit výraznějšímu propadu už nedokáže. Při vysoké torzní volnosti mezi přední a zadní částí není bota vhodná pro delší běh pro výrazné pronátory nebo těžší běžce, kteří také potřebují větší podporu.

Tento fakt potvrzuje náš další tester s pronací: „Pata a zadní část boty má vynikající stabilitu. Při odrazu mi ale nohy více ujížděly přes palce, kde se mi udělal i puchýř. To mohlo být také způsobeno i malinko širším střihem přední části boty, kde mi moje úzká noha trochu cestovala.“

Testy ukázaly, že případné problémy mohou skutečně u pronátorů nastat při došlapu až v přední části boty. Pásek z materiálu Flywire na vnější straně boty by z tohoto pohledu možná byl užitečnější spíše na vnitřní straně, kde by pomohl eliminovat vnitřní propad nohy a lépe držet nárt v potřebné pozici.

Využití této technologie na botě je jinak z hlediska úspory celkové váhy zanedbatelné, nehledě na to, že se jedná o botu především pro základní objemový trénink, kde nějaký gram navíc nehraje zásadní roli.

Testeři s neutrálním došlapem si naopak pochvali pevné obepnutí nohy přes nárt, k čemuž nepochybně nová technologie minimálně na jedné straně výrazně přispívá.

ZÁVĚR

Bota se nejvíce osvědčila pro volnější běh s došlapem přes patu běžcům s velmi mírnou pronací. K přednostem modelu patří vynikající tlumení, které ovšem zejména ve střední a přední části ubírá botě stabilitu. Velmi měkká přední část boty příliš neumožňuje dynamičtější odraz. Dle výsledků testu lze botu méně doporučit začínajícím běžcům s horší kondicí kotníků a běžcům s nadváhou, ale pro všechny ostatní  by mělo základní nabírání kilometrů s Nike Air Span+6 patřit k velmi příjemným běžeckým zážitkům.

KLADY
+ vynikající tlumení a dynamika při došlapu a přechodu na celé chodidlo
+ bota se dobře přizpůsobuje noze

ZÁPORY
- horší stabilita střední a přední části boty
- zanášení segmentované paty i zbytku podrážky kamínky


TEST VZNIKL VE SPOLUPRÁCI S CASRI PRAHA

NAVŠTIVTE ONLINE PORADCE PRO VÝBĚR BOT