Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Asics GT 2140 – pro pomalejší pronátory

TEST: Asics GT 2140 – pro pomalejší pronátory
foto: Aleš Tvrzník

Aleš Tvrzník, Radek Narovec | 05.05.2009 | přečteno: 18925×

Ideální bota pro začátečníka s mírnou až výraznou pronací, který hledá dobrý poměr cena – kvalita spíše pro pomalejší běh, takový je všeobecný závěr námi testovaného modelu Asics GT 2140. Ten letos nahradil řadu 2130 a ještě více se zaměřil na opěrnou funkci.

CHARAKTERISTIKA

Testovaný model ASICS GT 2140 pro základní objemový trénink na tvrdé a zpevněné povrchy je u nás k dostání za doporučenou cenu 3290 Kč. Bota patří do kategorie stabilních bot a je opatřena na vnitřní straně mezipodrážky technologií Duomax, která má eliminovat nadměrný vnitřní propad nohy při došlapu (pronaci).

Bota s decentním designem se brání módním trendům výrazných barev, ale rozhodně nepůsobí nudně. Typický pro značku je systém pásků z umělých materiálů, kterým je protkán meshový svršek. Bota je tak vyztužena v nejvíce namáhaných místech, to znamená v oblasti střední části nohy i nártu. Systém je prodloužen i do přední části, kde umělá kůže opatřená reflexní vrstvou zpevňuje palcovou a malíkovou stranu.

U modelu je velká pozornost věnována i stabilizaci paty s velmi měkkým obložením achilovek, které by se mělo díky materiálové paměti dobře přizpůsobit individuálnímu tvaru nohy. Stabilitu paty by prakticky mělo zvýšit i její „zapuštění“ do mezipodrážky. Z hlediska funkčních vlastností lze očekávat, že ke stabilnějšímu pocitu při běhu prakticky přispěje i podobná konstrukce ve střední části, kde pronační podpora z vnitřní strany částečně vystupuje nad úroveň samotné mezipodešve. Bota tak navenek působí vyšším dojmem, ve skutečnosti by se ale pata a střední část nohy příliš nad zem dostávat neměla.

Systém tlumení se tradičně u značky opírá o gelové polštářky, kterými je v tomto případě opatřena mezipodrážka v oblasti zadní a vnější strany paty. V porovnání s modely vyšších řad je na první pohled u testovaných bot vrstva gelu tenčí. Zatímco přední část boty je hodně flexibilní a lze ji snadno ohnout špičkou vzhůru, střední a zadní části je naopak tužší. K vyšší tuhosti zde kromě pronační podpory výrazně přispívá i pevný střední můstek s menším vykrojením na stranách mezipodrážky. Samotná podrážka je opatřena typickým silničním dezénem s velmi odolnou pryží v místech největšího kontaktu ze zemí.

PRAKTICKÝ TEST

Z hlediska střihu GT 2140 nejlépe padne běžcům se středně širokou nohou. Naši testeři vesměs uváděli, že bota výborně sedí zejména v oblasti paty a střední nohy. Problémy s nepříjemným sevřením nohy by se tedy daly očekávat až u běžců s vyloženě širokou nohou. Naopak úzká noha by mohla „plavat“ do stran, což často bývá příčinou puchýřů.

U lehčích běžců s aktivnější technikou běhu s důrazem na aktivní dynamický odraz jsme zaznamenali vesměs pozitivní pocity při pomalejších a středních rychlostech běhu. Při vyšších rychlostech (rovinky, intervaly) se začínalo projevovat výraznější zpevnění boty v podobě pronační podpory a robustního středního můstku a tudíž bota tak dobré dynamické vlastnosti již nevykazovala. Zatímco lehčí běžci uváděli dobré tlumení v celém rychlostním rozsahu, těžší běžci, kteří při běhu méně zapojovali kotníky, zaznamenali horší tlumící vlastnosti a méně plynulý přechod do odrazu.

Komentář jednoho z našich testerů s nižší tělesnou váhou a aktivním stylem běhu: “Velmi pohodlná bota, která, i když není nejlehčí, zvládne i svižnější tempo. Boty skvěle vedou na rovném povrchu a dostatečně z vnitřní strany podpírají nohu. Během testování jsem nezaznamenal žádnou otlačeninu na vnitřní straně nohy, jako pronátor jsem s tímto měl u jiných bot potíže.“

Na vynikající stabilitě boty při pomalejších rychlostech se tedy shodli všichni běžci "bez rozdílu vah“. Podobné vlastnosti a jistý odraz se ukázal dokonce i v lehčím terénu, kde bota přijatelně držela.

Ani po stovkách naběhaných kilometrů jsme u bot nezaznamenali zásadnější opotřebení materiálu ani ztrátu jejich funkčních vlastností, což by ovšem mělo být u bot této cenové hladiny v případě jejich správného výběru samozřejmostí. Údržba bot se ukázala jako bezproblémová.

ZÁVĚR

Z hlediska stability bota výborně poslouží  pronátorům prakticky všech váhových kategorií s výjimkou začátečníků s více než 90 kilogramy, kteří většinou potřebují ještě stabilnější model. Dobrou zprávou pro ně je, že jen v nabídce této značky najdou takové modely hned dva. Stabilita ovšem botě ubírá na hbitosti a proto bota dovolí tempa, ale rychlé intervaly nebo rovinky už nikoliv.

Z hlediska tlumících vlastností botu ocení začátečníci a mírně pokročilí běžci při pomalejších bězích, které nekladou tak vysoké nároky na tlumení a kdy je ještě předpoklad, že běžci sami mají svoji techniku pod kontrolou. Bota dále určitě dobře poslouží i lehkým a středně těžkým zdatnějším a ambicióznějším běžcům s aktivnějším běžeckým stylem.

KLADY
+ střih boty
+ střízlivý a elegantní design
+ vysoká stabilita

ZÁPORY
-  méně tlumí u těžších běžců
-  méně plynulý přechod do odrazu
-  lehčí běžci postrádají cit pro povrch při dopadu


TEST VZNIKL VE SPOLUPRÁCI S CASRI PRAHA

NAVŠTIVTE ONLINE PORADCE PRO VÝBĚR BOT


Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Hejnice

Celkem 709 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 2:07:35 (2011)

Petr Šosvol muž 05.05.2009 08:24:09

Hezké botky taky jsem si koupil asics. V intersportu jsem si nechal změřit došlap a zcela jsem výběr vhodné boty nechal na prodavačce přičemž jsem na ní vychrlil nějaké ty inf. kolik vážím že jsem začátečník a že je chci na silnici boty mi vybrala a já si je odnesl cena 1999 a to se mi taky zamlouvalo. Bohužel jsem doma zjistil že nevím co je to za typ boty není nanich nic kromě značky asics a gel asi jsem pěknej trouba ale neví někdo jak to zjistit chtěl jsem se podívat co mají vlastně za vlastnosti ale je mi jasný že to bude nějakej základ podle ceny.

Motto: Když nemůžeš tak ještě třikrát můžeš!!Půjdeme zkratkou. Je to sice delší, zato horší cesta.
avatar

Otrokovice

Celkem 2214 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:46 (2007)
půlmaraton: 1:27:09 (2007)
maraton: 4:09:42 (2006)

Sef muž 05.05.2009 12:03:13

>> Petr Šosvol, 5. 5. 2009 08:24:09

nebo mrkni sem http://www.asics.co.uk/ru … s/footwear a můžeš je zkusit dohledat

Motto: To finish first, first you have to finish.

administrator 03.04.2010 13:32:53

Ideální bota pro začátečníka s mírnou až výraznou pronací, který hledá dobrý poměr cena – kvalita spíše pro pomalejší běh, takový je všeobecný závěr námi testovaného modelu Asics GT 2140. Ten letos nahradil řadu 2130 a ještě více se zaměřil na opěrnou funkci.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.