Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Inov8 Xtalon 212 - do pořádné běžecké divočiny

TEST: Inov8 Xtalon 212 - do pořádné běžecké divočiny
foto: archiv behej.com

Mirek Kratochvíl, Radek Narovec | 08.12.2009 | přečteno: 27239×

Britská značka Inov8 se objevila na českém trhu až před letošní podzimní sezonou. České běžce nyní oslovuje přelehkou novinkou určenou pro těžké závodní krosy, modelu Xtalon 212. Ten jsme vystavili testům v letošním krásně blátivém podzimu a výsledek je pro nás opravdu příjemným překvapením.

Značka Inov8 je typickým zástupcem nových výrobců (firma byla založena roku 2003), kteří se odklánějí od „přechytralých“ bot, které pochytají všechny neduhy nohy. Ba právě naopak, Inov8 (vyslovuje se inovejt, stejně jako anglické slovo innovate, které v překladu znamená vylepšovat) se přiklání k názoru, že stavba našeho chodidla je geniální pro chůzi i běh a boty se mu musí přizpůsobovat, respektive umožnit mu pohyb v plném rozsahu.

Inov8 tedy není ideální volbou pro ty, kteří s během teprve začínají, ještě nemají zpevněné kotníky a teprve objevují některé svalové partie chodidla. Výrobce v takovýchto případech doporučuje jen opatrné navyšování počtu kilometrů uběhnutých v Xtalonech.

Boty mají nízký střih, pata končí tam, kde má, aby ani při ostrých sebězích netlačila na achilovky, a vysoká ohebnost boty umožní maximální přenos informace o povrchu k chodidlu.

Stejně jako konstrukce boty je spíše minimalistický i design. Bota nebudí dojem exkluzivnosti, svršek působí až „papírovitě“.

První šok však zažijete poté, kdy botu vezmete do ruky a vyndáte z ní papírové vycpávky, které mají možná vyšší hmotnost než bota samotná. Výrobce uvádí hmotnost 212 gramů (pro velikost UK8) a opatrně dodává, že se jedná o „patrně“ nejlehčí závodní krosovku na světě. K nízké váze je třeba přičíst rezervu v podobě následného zablácení, ale i tak je lehkost Xtalonů nevídaná.

První pocity po nazutí nejsou stoprocentní, je to v podstatě klasická „kopačka“. Noha se vevnitř ale cítí pohodlně, neklouže, ani nikde netlačí. Radost budou mít i běžci se širší špičkou. V oblasti kotníků drží bota ideálně a zevní ochrana špičky přijde vhod, když se vám podaří nakopnout nějaký ten kámen či vystouplý kořen. Jediné menší pocitové minus jsme zaznamenali u pevnosti či spíše odolnosti podrážky, pokud se vám podaří stoupnout na ostřejší kámen a trefíte se na něj oblastí mezi špunty.

Lehkost boty oceníte při akceleraci a ne nadarmo se značka Inov8 usadila na špici popularity mezi účastníky dlouhých horských přeběhů!

U závodních modelů bot jsou tlumící vlastnosti spíše na závadu a špičkoví borci jsou ochotni na čas i oželet pohodlí, jen aby bota svištěla a nikterak nebránila práci nohou. Proto nás překvapilo, že Xtalony nejenže splňují nároky na rychlost a splynutí s nohou, ale vykazují i nečekaně dobrou míru pohodlí, takže si v nich rádi zajdete vyklusat i druhý den po závodě.

Špunty na podrážce bezpečně zvládnou i běh na kluzké vozovce, pozor si ale dejte v zatáčkách a hlavně v plné rychlosti při došlapu na mokré kořeny. Ačkoliv výrobce závodní modely vybavil přilnavějším materiálem, přeci jen menší styčná plocha než je tomu v případě „nešpuntových“ krosovek udělá své. V terénu, a to sebeobtížnějším, se ale bota chová vzorně a nemusíte se bát i divočejšího běhu – máte-li na to ale vytrénované svalové partie chodidla a nohy, protože ty budou muset kus práce odvádět za botu.

Jak je patrné i z jedné fotografie, více nečistot se na botě drží v zadní části podrážky (pod patou), kde je hustota špuntů vyšší, resp. jsou blíže u sebe. Přední část si i po průběhu enormně náročným terénem čerstvě zoraného a mokrého pole udržela vcelku solidní záběr. Bota je totiž velmi poddajná a tím při odvalu chodidla dochází k částečnému samočištění podrážky.

Xtalony potěšily i snadnější údržbou, než jsme zvyklí u krosové obuvi. Prohnali jsme je opravdu pořádnou oranicí a přesto se na botě „usadilo“ jen přijatelné množství bláta a listí. Jelikož podrážka nemá žádné zbytečné záhyby a jiné pasti na nečistotu, její mytí probíhá velmi rychle a tenký materiál svršku rychle schne.

V tuto chvíli mu odpustíte i horší vzhled – svršek se po několika vypráních začal „muchlat“, ale nadále si držel vlastnosti. Během měsíčního testu jsme nezaznamenali žádné opotřebení či materiálové vady, je však třeba předem varovat před nízkou odolností proti vlhku. Je to vysloveně bota do sucha a při delším běhu noha nepříjemně studí. Výrobce ale nabízí i modely s goretexem.

Zaujalo nás i kreativní využití papírových „vycpávek“ nových bot pro komerční účely.

Největším problémem se tak jevily tkaničky, které jsou velmi tenké a pevné a pokud je nezavážete na dvě kličky, po navlhnutí se často rozvazují. Nutno ovšem podotknout, že noha v botě drží i poté velmi dobře, takže kolikrát rozvázání tkaniček zjistíte až po doběhu.

ZÁVĚR

S nadsázkou se dá říci, že závodka Xtalon 212 odvádí nejlepší práci v co možná nejhorších podmínkách. Na ultralehký závodní model vykazuje nečekaně vysokou míru pohodlnosti, přitom ale nebere noze cit pro vnímání terénu. Špunty na podrážce jí možná ubírají na stabilitě na opravdu kluzkých površích, ale zejména na špičce, kde jsou špunty od sebe dále, kumuluje menší množství nečistot a tím umožňuje dobrý záběr i v opravdu krutých podmínkách. Málokdy nám sedne nějaký model ke konkrétnímu závodu, ale tato vlajková loď značky Inov8 je jakoby šitá na míru rychlé divočině Velké kunratické.

KLADY
+ velmi nízká hmotnost i po zablácení
+ na závodky neskutečná pohodlnost, přitom noze zůstává velký cit pro terén
+ snadné mytí podrážky a rychlé schnutí svršku

ZÁPORY
- úzké a pevné tkaničky mají tendenci se rozvazovat, zvláště po navlhnutí
- svršek rychle provlhne (v nabídce značky jsou i modely s goretexem)
- oproti jiným krosovkách nižší stabilita na kluzkých plochách


KOMENTÁŘ DOVOZCE ZNAČKY INOV8:

Inov8 skutečně míní udržet tu tenkou linii a chce nadále zdokonalovat a nabízet výjimečně propracované krosové boty pro všechny typy běžců. Celá filosofie vývoje je inspirována biomechanickou stavbou lidského chodidla a začíná dokonalým kontaktem podešve s podložkou, z tohoto důvodu mají všechny závodní modely podešev vyrobenu z kontaktní pryže (zmiňovaná inspirace lezečkami). Další velmi důležité kritéria jsou:

- co možná nejdokonalejší kontakt chodidla s mezipodešví, resp. podešví
- váha finálního produktu
- velmi dobrá odolnost a prodyšnost svršku (nabídka tréninkových modelů obsahuje i svršky s membránou GORE-TEX). Bohužel maximální prodyšnost výrobku způsobuje ne příliš dobrou voděodolnost.

Tohle jsou základní pilíře vývoje závodní obuvi Inov8. Nenajdete dnes na trhu výrobce, který by nabízel výběr z deseti různých druhů podešví v segmentu krosové obuvi (kontaktní podešve s různě hrubým dezénem, ochranné podešve pro kolekce outdoor a orienteering).

Každý běžec, který upřednostňuje běh po lesních cestách, po loukách nebo ve volném terénu potvrdí, jak důležité je pevné šněrování. Šněrovadlo v krosových botách  by mělo být odolné mechanickému poškození, nemělo by se natahovat s rostoucí vlhkostí a mělo by stabilně držet chodidlo od kotníku až po špičku nohy. Inov8 zvolil pevné šněrovadlo, které opravdu doporučujeme dvojitě fixovat (osobně mám na botě ještě umístěn snímač od Polaru, fixuji  dvojitě a nemám s tím žádný problém). Můžete si být ale jisti, že šněrovadlo nepovolí ani v nejtěžším traverzu svahu a díky své pevnosti má obdivuhodně dlouhou životnost.

Jak již bylo zmíněno, svršek je vyvíjen s důrazem na maximální odolnost a prodyšnost a zároveň musí být velmi lehký. A právě lehkost svršku může po delším „oběhání boty“ opticky způsobovat „muchlání", které ale v žádném případě nemá vliv na funkčnost obuvi. Materiál svršku je pevný a lehký, ale zároveň musí být odolný vůči mechanickému poškození, kterému je krosová bota vystavována.

Martin Marek, Vavrys CZ


BOTY INOV8 DO ČESKÉ REPUBLIKY DOVÁŽÍ A DO TESTU POSKYTLA FIRMA VAVRYS

WEBOVÉ STRÁNKY ZNAČKY INOV8

INOV8 NA FACEBOOKU

PRODEJNY S INOV8 V ČESKÉ REPUBLICE

ONLINE PORADCE PŘI VÝBĚRU BOT


Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 08.12.2009 00:12:20

Přidal bych ještě zkušenost s čerstvě odběhnutou Zbraslaví. Ta bota zvládla náročnou trať s naprostým přehledem. Stoupání i klesání, bahno, mokré listí i kamení, nic nebyl problém. Úplně jiný zážitek z krosu.

avatar

hjr muž 08.12.2009 21:51:20

Trošku nový druh obuvi, Tvá zkušenost bude odpovídající.
Pro orientační apod. běžce jako závodní není nepoužitená, po pár stovkách kilometrů v terénu a spoustě nadávek by z ní zbyly cáry, ale jako tréninková mimo terén určitě, jistý mezityp mezi krosovou a kvalitní orienťáckou, určitě krok dopředu.

avatar

hjr muž 10.12.2009 14:01:47

>> hjr, 8. 12. 2009 21:51:20

Jen pro doplnění, je samozřejmě rozdíl v terminologiích. Termíny „běh v terénu/terén/těž­ký terén“ znamená něco jiného pro krosaře a třeba pro lampiony, pro které je těžkých terénů u nás méně, ale třeba v krásné a nekonečné skandinávské divočině by se snad každý rád proběhnul. Tam je ale nutné použít speciální terénní tretry. Použití nevhodné obuvi obecně může být nebezpečné (propíchnutí podrážky nebo svršku větví, kamenem nebo jiným předmětem, …).

avatar

Dobříš

Kejmil muž 11.12.2009 11:39:55

>> hjr, 10. 12. 2009 14:01:47

Taky pro doplnění: zrovna v Inovejtech právě běhají někteří skandinávští orientační běžci, naposledy v létě na největších švédských závodech, Oringenu, jsem v tom viděl finišovat některé eliťáky, a vypadali spokojeně (závodníci i boty:-)

avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

zmatloj muž 11.12.2009 13:46:55

Nevíte, dá se v nich uspokojivě běhat i na sněhu, a tím nemyslím jen závody, ale i každodenní trénink (pokud tedy letos nějaký sníh bude)?

avatar

martin_vavrys.cz muž 13.12.2009 13:59:37

>> zmatloj, 11. 12. 2009 13:46:55

Testoval jsem tento model od února 2009, poměrně často na sněhu. Podešev bezvadně drží jak na uježděném sněhu, tak v hlubokém sněhu. Je potřeba ale počítat s tím, že svršek je velmi dobře prodyšny, neabsorbuje vůbec žádnou vodu, ale pokud se budete pohybovat v těžkém, mokrém a hlubokém sněhu, budete potřebovat nejlépe neoprenové ponožky. Svršek není voděodolný, nemá žádnou membránu.

avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

zmatloj muž 14.12.2009 09:48:05

>> martin_vavrys.cz, 13. 12. 2009 13:59:37

Děkuji za užitečné informace.

administrator 03.04.2010 13:33:07

Britská značka Inov8 se objevila na českém trhu až před letošní podzimní sezonou. České běžce nyní oslovuje přelehkou novinkou určenou pro těžké závodní krosy, modelu Xtalon 212. Ten jsme vystavili testům v letošním krásně blátivém podzimu a výsledek je pro nás opravdu příjemným překvapením.


Odkaz na článek
avatar

jurag62 muž 26.02.2013 18:33:16

chci se zeptat …bolí z nich na silnici chodidla od těch špuntů??

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.