Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Potřebuje běžec více párů bot?

Potřebuje běžec více párů bot?
foto: Hana Šlegrová

Josef Smetana | 29.12.2009 | přečteno: 14446×

Při nákupu běžecké obuvi mnoho kondičních běžců ještě stále tápe, podle jakých kritérií se rozhodovat. Design a cena jsou sice možná podstatné, ale na prvním místě je vždy jednoznačně způsob došlapu. Zvolíme-li totiž typ obuvi nevhodný pro náš typ došlapu, můžeme si způsobit zbytečné zdravotní komplikace. To ale není jediné úskalí, které bychom měli překonat.

Nejčastějším způsobem došlapu je vybočení kotníků směrem dovnitř – pronace. Ta se týká až 60 procent běžců. Pronace výrazně zatěžuje achilovu šlachu a podélnou klenbu chodidla. Zvolíme-li v tom případě nevhodnou obuv a navíc máme vyšší hmotnost, je riziko zdravotních komplikací značné. Pro těžší běžce s jakoukoli (i mírnou) pronací je vhodné použití pronační obuvi i pro tempové tréninky, popřípadě i závody. Speciální závodní boty s váhou do 220 gramů jsou pro tuto skupinu běžců tabu.

Supinaci bychom objevili u zhruba 30 procent běžců. Vyznačuje se došlapem na vnější část chodidla v celé jeho části. Běžci s tímto došlapem mohou používat boty jak pro optimální došlap, tak pro supinátory. Zcela nevhodné je pro ně ale používání bot určených pro eliminaci pronace. Ty by mohly být příčinou zranění a zbytečného běžeckého výpadku.

Pouze 10 procent šťastlivců se může pyšnit bezproblémovým, tzv. neutrálním došlapem. I pro ně je nutné správně vybrat boty, ale výběr pro neutrální došlap je ze všech skupin nejlepší.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat anomáliím při došlapu způsobeným úrazem či zraněním.  Zde je nutné nejen správně zvolit odpovídající botu, ale běžeckou zátěž ještě kombinovat s vhodnými kompenzačními cviky. V samotném tréninku je pak vhodné část přípravy absolvovat prostřednictvím tzv. nespecifických zatížení  (pro běžce kolo, in-line, spinning, běžky, …)

Podívejme se na střídání a počet párů běžeckých bot z hlediska naběhaných kilometrů. Existuje zde snadno zapamatovatelné zlaté pravidlo: Na každých započatých 100 km za měsíc jeden pár tréninkových bot. Do počtu nezapočítávejme závodní obuv. Kilometry v ní naběhané jsou obvykle minimální. Běžec s měsíční kilometráží 240 km by tedy ve své přípravě měl používat tři páry běžeckých bot.

Střídání běžecké obuvi u začátečníků a běžců s kilometráží do 150 km za měsíc lze pro všechny druhy došlapu zjednodušit na střídání dvou párů bot vhodných pro základní objemový trénink (těžší bota s velmi dobrým tlumením vážící více než 350 gramů). Pro běžce s hmotností do 75 kg můžeme doporučit boty určené pro tempové tréninky (bota ve váhové kategorii cca 260 – 320 gramů, dostatečně lehká, ale již poměrně slušně odtlumená). Vzhledem k poměrně malému rozptylu mezi závodním a tréninkovým tempem této skupiny běžců a většinové dokrokové fázi přes patu není vhodné používání tzv. závodní běžecké boty (velmi lehká do cca 220 gramů s minimálním tlumením).

Pro běžce s kilometráží 150 – 200 km za měsíc je již možno doporučit střídání bot pro objemovou přípravu s obuví určenou pro tempové tréninky. Pro běžce s hmotností do 75kg je možné použití i závodních běžeckých speciálů. Z pohledu střídání běžecké obuvi je důležité respektovat vhodnost dané obuvi pro určitý podklad a nepoužívat např. krosovou obuv na výrazně tvrdém podkladu.

Běžci s kilometráží nad 200 kilometrů za měsíc by v botníku měli nalézt tři páry tréninkové běžecké obuvi (objemová příprava, tempové tréninky, krosové boty) a s přihlédnutím k výkonnosti, hmotnosti a popřípadě míře supinace či pronace také závodní boty. Pokud většinu tréninků absolvujete na silnici nebo vyloženě tvrdých površích, nahraďte krosové boty druhým párem pro objemovou přípravu.

Střídání běžeckých bot nepomůže, nebudeme-li respektovat omezenou životnost sportovní obuvi. Tlumící prvky pravidelně zatěžovaných běžeckých bot nevydrží více než cca 1200 – 1400 km. Další používání opotřebovaných bot při tréninku je nejlepší cestou ke zranění.

Každá bota nějakým způsobem poškozuje vaši nohu a střídáním obuvi zmenšujete riziko případného zranění vlivem používání stále stejných bot. Každý výrobce používá trochu jiný tvar tzv. kopyta, tedy formy, která slouží pro výrobu a určuje tvar boty. Doporučujeme tedy nejen střídání bot z pohledu typu tréninku, ale v ideálním případě i od různých výrobců běžecké obuvi, samozřejmě s přihlédnutím k anomáliím vašeho došlapu.

Důležitá je i správná velikost bot. Malé boty vám nezpůsobí jen slezení nehtů po delším objemovém tréninku, ale trvalý tlak na úpon achilovy šlachy může vyvolat zánět v dané oblasti. Naproti tomu zbytečně velká bota neudrží nohu ve správné poloze především ve fázi došlapu a následné pohyby chodidla v botě mohou vést k zánětům svalů a šlach hlezenního kloubu a dalším zdravotním komplikacím.

Nepodceňujte ani zavazování běžeckých bot – nadměrně utažené tkaničky způsobí otlaky a omezují prokrvení chodidla, zavazujte boty tak aby na noze bota seděla a běh byl pro vás příjemný.

Vybírejte tedy svoji běžeckou obuv pečlivě a užívejte si co nejvíce běžeckých kilometrů ve zdraví!


VYUŽIJTE SLUŽEB SHOE SELECTORU, NAŠEHO ELEKTRONICKÉHO PORADCE PRO VÝBĚR BOT