Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Na kluzký povrch tretry, nebo nesmeky?

PORADNA: Na kluzký povrch tretry, nebo nesmeky?
foto: Zdenek Krchák

Mirek Kratochvíl | 08.01.2010 | přečteno: 27304×

Čerstvý sníh, pokud ho není příliš mnoho, je pro běhání vcelku příjemný. Jenomže obvykle dlouho čerstvý nevydrží a z bílé peřiny se stane kluzká ledová slupka. Terén vhodný leda pro tretry, do kterých se vám ale nechce investovat s vyhlídkou, že je obujete nanejvýš několik dnů v roce. Je tu ještě jedna, cenově daleko výhodnější možnost – nesmeky. Porovnejme obojí.

Na našem trhu se v této sezóně objevilo hned několik typů mírně se lišících konstrukcí. Princip ale zůstává stejný. Návlek na botu, obvykle ve formě gumové pavučiny nebo řemínků, opatřený několika kovovými hroty, nám na ledovém povrchu zvýší stabilitu a zpříjemní běh.

Přenos síly při akceleraci, brzdění a změnách směru je v tretrách neporovnatelně lepší. Pro závody se tedy žádné nesmeky tretrám nevyrovnají. Pokud je ale naším cílem vyhnout se tréninkovému výpadku v době, kdy naši běžeckou trať pokrývá ledová vrstva, nesmeky ve většině případů tretry plně nahradí, nebo je dokonce v některých ohledech předčí.

První a jistě nezanedbatelnou výhodou je nízká pořizovací cena. Pohybuje se kolem jedné desetiny ceny treter. Naprostá většina běžeckých treter je konstruována jako závodní. Jsou opatřeny minimem tlumících a ochranných prvků. Když si uvědomíme, že v mrazu se prakticky všechny povrchy tvrdostí blíží betonu, nečeká naše nohy v tretrách nic snadného, natož zdravého.

Gumovou pavučinu nesmeků můžeme navléknout na většinu typů běžeckých bot. Botám opatřeným nesmeky zůstávají zachovány jejich původní tlumicí vlastnosti. Nezáleží na tom, je-li podrážka silniční nebo krosová, je-li bota určená pro pronátory nebo supinátory. Z hlediska tlumení bychom měli dát přednost silničním botám před krosovými už proto, že samotná konstrukce nesmeků částečně nahradí hrubý vzorek.

Nasazení nesmeků obvykle netrvá déle než minutu a většinu typů snadno vložíme do větší kapsy nebo jen mezi dvě vrstvy oblečení. Takže je klidně můžeme vzít s sebou i v situacích, kdy nevíme, jaký terén nás čeká. Něco podobného bychom si s tretrami těžko mohli dovolit.

Další pro tretry těžko překonatelnou překážkou je delší asfaltový úsek. S nesmeky jej zvládneme bez větších problémů, i když někoho možná zarazí zvuk našich kroků, podobající se tak trochu jízdě okovaného koně.

Mají tedy nesmeky i nějaké nevýhody? Ano, bohužel mají. Někdy stačí jen trocha nedbalosti při obouvání a návlek se sesmekne v tu nejnevhodnější chvíli. Pak zažijeme pravý tanec na ledě. Zaběhneme-li do hlubšího rozbředlého sněhu, nesmeky nám z nohou snadno vyrobí neohrabané sněhové koule. A pokud je v takové situaci ztratíme, můžeme se s nimi rovnou rozloučit, protože nás neupozorní ani ztráta stability. Pátrat potom několik kilometrů ve vlastních stopách je činnost podobající se hledání jehly v kupce sena.

Pokusíme-li se na vlastní kůži prozkoumat, kde jsou hranice použití, začneme běhat po šikmých ledových plotnách, prudce měnit směr, brzdit a akcelerovat, brzy zjistíme, že i pro nás platí fyzikální zákony. Po jednom nebo dvou pádech obvykle každý uživatel zkrotne a začne tuto výbornou běžeckou pomůcku používat k účelu, ke kterému je především určena. K rovnoměrnému a klidnému běhu po kluzkém terénu.


PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S JEDNOTLIVÝMI DRUHY NESMEKŮ SI JIŽ NĚKOLIK LET ČTENÁŘI BEHEJ.COM VYMĚŇUJÍ NA FÓRU

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

maraton: 2:40:24 (2010)

VlastaK muž 08.01.2010 05:30:13

„První a jistě nezanedbatelnou výhodou je nízká pořizovací cena. Pohybuje se kolem jedné desetiny ceny treter“

S touto větou rozhodně nesouhlasím. Cena těch nejlevnějších nesmeků stojí cca 250,– Kč. Jsou to obyčejné nesmeky, které se dají koupit ve zdravotních potřebách. Tretry (a řekl bych velmi solidní) se dají pořídit za cca 1.900,– Kč při běžných cenách. Ve výprodeji možná i levněji. Kvalitnější nesmeky už stojí o dost více. Ceny se pohybují od 400,– do 900,– Kč, což je 25% až 50% z ceny treter.

Nevýhodou nesmeků (zvláště těch levnějších) je ta, že při nedostatečné sněhové pokrývce, v terénu, ve kterém jsou jen kameny a led, stačí jednou blbě šlápnout na kámen, nesmek se přesekne a můžeme si jít koupit nový (pokud se ve zdraví dostaneme domů :-)

Jak tretry tak nesmeky mají výhody pro určité druhy terénu. Pokud je sněhová, příp. ledová pokrývka střídána se suchými úseky, vyplatí se nesmeky. Pokud je sníh a led všude, volil bych rozhodně tretry.

avatar

Dobříš

Celkem 1367 km
Minulý měsíc 0 km

martinha muž 08.01.2010 08:00:22

V zimě běhám mnohem volnějším tempem než v létě. Spíš běhám jen pro udržení kondice a teď abych zlikvidoval cukroví. Nesmeky neznám, ale s klouzáním problém taky nemám. Většinou si mohu vždy vybrat cestu kde je mírný poprašek sněhu a na něm mi boty nekloužou a když se dostanu na část kde je led, prostě to přecupitám. Nesmeky jsem vůbec neznal, ale je rozhodně fajn o nich vědět. Martin

avatar

Srbsko

Celkem 5688 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:16 (2009)
půlmaraton: 1:24:43 (2009)
maraton: 3:07:44 (2010)

Had muž 08.01.2010 10:47:13

>> martinha, 8. 1. 2010 08:00:22

Asi hodně záleží na tom, kde člověk běhá. V terénu, po lesních cestách a polňačkách, mi zatím vždycky stačily krosovky (až na pár skutečných extrémů)a to mám k sobě přivázného 35-ti kilového psa :-) Je ale fakt, že např. na takové „dobře ujeté“ silnici, z níž nelze udělat krok stranou, může být problém. Had

avatar

Celkem 204 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:02:30 (2008)
půlmaraton: 2:03:00 (2012)

mk13 žena 08.01.2010 17:36:40

najlacnejsie riesenie su male sroubiky…su lacne, rychle a myslim ze zimne boty najlepsie… este som ich neskusala ale myslim ze ak bude takto tak nie je o com rozmysat…

avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 12.01.2010 20:38:15

>> VlastaK, 8. 1. 2010 05:30:13

Máš pravdu, to je ta selhávající paměť. Kupoval jsem nesmeky asi před třemi sezónami a nevím proč jsem byl přesvědčený, že stály něco kolem 200 Kč. Nalezená účtenka mě vyvedla z omylu. Takhle si lidská paměť neustále vylepšuje minulost :-)

administrator 03.04.2010 13:33:09

Čerstvý sníh, pokud ho není příliš mnoho, je pro běhání vcelku příjemný. Jenomže obvykle dlouho čerstvý nevydrží a z bílé peřiny se stane kluzká ledová slupka. Terén vhodný leda pro tretry, do kterých se vám ale nechce investovat s vyhlídkou, že je obujete nanejvýš několik dnů v roce. Je tu ještě jedna, cenově daleko výhodnější možnost – nesmeky. Porovnejme obojí.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.