Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh v mrazu: Pohoda nebo riziko?

Běh v mrazu: Pohoda nebo riziko?
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 25.01.2010 | přečteno: 26926×

Českou republiku sevřel ledový krunýř, teploty klesají i během dne hluboko pod bod mrazu a ještě se prý podle meteorolgů máme na co těšit. Neubližujeme si tím, když běháme v pro nás Středoevropany tak extrémně nízkých teplotách? Na zdravotní rizika běhu v mrazivém počasí jsme se zeptali kardiologa Jaromíra Vitnera.

Máme si v současných mrazivých dnech běh raději odpustit?

Neviděl bych to tak tragicky. Pokud se konají v zimě závody v běhu na lyžích, proč by nemohl běžec vyběhnout na svou oblíbenou trasu. Samozřejmě, že každý sportovec v zimě musí splnit určité povinnosti, aby se vyvaroval možných následků. Když jdu běhat do –10°C, musím mít rukavice, čepici a celkově být dobře oblečený, protože jednak vlivem nízké zevní teploty a pak také vlivem zvýšeného ochlazování vdechováním ledového vzduchu dochází k větším ztrátám tepla, než když běháš při +20°C. Po delší době běhu může hrozit podchlazení.

Co se vlastně při běhu za nízkých teplot děje s naší tělesnou schránkou?

Při běhu v ledovém vzduchu dochází ke kontrakci kožních cév, respektive kůže a podkoží, a ty jsou hůře prokrvené. Každý běžec to může pozorovat sám na sobě. Když doběhneš, máš chladnou kůži na stehnech a pažích, protože krev se přesouvá více do pracujících svalů a do takzvaného tělesného jádra. Více než u běhu je to rizikové u plavání, kde chladná voda odebírá kvanta tělesného tepla. Proto se plavci přes Canal la Manche natírají kilem mastného krému. Ten působí jednak proti slané vodě a jednak jako izolace proti chladu. Během plavání dostávají teplé tekutiny a vydatné množství energie. U běžců tohle příliš nehrozí, protože když se dobře obékneš, nedostane se chlad přímo ke kůži a po těle je ti pak při běhu příjemné teplo.

A jak je to s délkou výběhu při mrazivém počasí?

Pokud ve velkém chladu běžíš příliš dlouho, tak chladnutí nohou a rukou pokračuje a může docházet k tomu, že najednou lehce ztrácíš koordinaci pohybu. Pohyby jsou pomalejší, chceš finišovat a zrychlit frekvenci kroku a ono to najednou nejde. To jsou pak už neklamné známky toho, že tělo, tedy spíše pracující svaly, jsou již lehce podchlazené a je třeba běh ukončit a přemístit se do tepla.

Při dnešním výběhu jsem se necítil příliš dobře. Může mít chlad nějaký negativní vliv na oběhový systém a činnost srdce?

Zima jako taková není u sportujícího jedince příčinou srdečního selhání. Samořejmě, že se nesmíš koupat v ledovce jako ztroskotanci z Titaniku, kteří umřeli na podchlazení, přestože se pokoušeli plavat a tím se zahřát… a za pár minut či desítek minut byli na pravdě boží. Pokud si půjdeš na hodinu-dvě zaběhat do –20°C, tak bys to měl v pohodě přečkat. Máš energii, ze které vzniká teplo, a to nedovolí, aby srdeční oběh selhával. Pokud bys měl běžet půl dne či den bez dodání energie, pak hrozí vyčerpání, podchlazení a srdeční zástava. Ale to jsou extrémy. Když umřou zimou bezdomovci, tak je to tím, že zima zpomaluje metabolismus, činnost buněk a ty nakonec přestanou pracovat, což vede ke smrti. To samé by se mohlo přihodit běžci, který by vyčerpáním přestal běžet, přešel by do chůze, chladnutí organismu by se zrychlovalo… až by umřel.

Co tedy závěrem poradíš běžcům?

Ať je venku –10°C nebo –20°C, na sportovní výkon přiměřené délky by to nemělo mít nějaký zásadní vliv. Určitě v –20°C nepoběží většina populace maraton. Ale běh o délce přibližně jedné hodiny by neměl nějak výrazně tělu uškodit. Je pak ale dobré mít přes ústa nějaký chránič, ať už šálu nebo kuklu, a dýchat přes tento chránič. Pro plíce je to přece jenom zátěž, když jsou při běhu rozpálené na +37°C a ty do nich vdechneš vzduch o teplotě –20°C.

Pozn. redakce: V pravidlech Mezinárodní lyžařské federace FIS pro organizování dálkových lyžařských běhů je článek týkající se zrušení závodů. V jeho úvodu se píše, že důvodem pro zrušení závodu může být extrémně nízká teplota vzduchu. Jednoznačná hranice není určena, ale jury závodu by se měla poradit s oficiálním lékařem závodu a rozhodnout o jeho konání či zrušení v situaci, kdy teplota klesla u závodu elitních závodníků pod –20°C, u lidových závodů pod –25°C (nižší než u elity, protože se nepředpokládají výkony na samé hranici možností). Důležitým faktorem je ale i síla větru, který mráz ještě umocňuje. 


Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 4443 km
Minulý měsíc 0 km

Eviku žena 26.01.2010 14:03:18

to je fakt pravda,za tie roky behania aj pri –23 st.som ani raz neochorela na následky behania.Ak sa človek potom vyhreje a postupne doma oteplí,pôsobí to blahodárne na organizmus a telo nie je „rozmaznané!“ukážte mi medzi bežcami človeka,ktorý výjde z domu do obchodu a hneď ochorie…pri bežnej populácii bežne.

avatar

Řevnice

Celkem 3318,55 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:55:19 (2011)
půlmaraton: 2:04:44 (2010)

hofle muž 26.01.2010 15:35:17

Jednoznačně pohoda. Zkoušel jsem dneska dýchání přes „roušku“ (takový ten tunel na krk) a nedoporučuju – nosem je to lepší. Jediné, co mi v současnosti vadí, je zmrzlý rozšlapaný sníh – to je fakt o kotníky…

Motto: Quitters never win and winners never quit.
avatar

Gladiátor Michalovce

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km

bladerunner muž 26.01.2010 22:21:32

tak u nás /východ Slovenska/ je síce poriadný mráz, ale je sucho, prakticky žiadny sneh, takže aj teraz večer som si bol zabehať = 10 km, –9 st.C, dosť nepríjemný severný vietor, ale mal som windstoper- bundu a hrubšie rukavice, takže celkom v pohode.

avatar

Beroun

Alena žena 27.01.2010 08:49:23

Vyjdu ven v kdečem, ale dnes jsem to vzdala už včera, když třeskuté mrazy hlásili. A udělala jsem dobře, minus 21. Za každou cenu to nemá smysl. Ale nějakých minus deset mě nemůže rozhodit.

avatar

SABZO Praha

Celkem 1988,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:06 (1991)
maraton: 3:42:45 (1992)

Tomáš
Miřejovský
muž
27.01.2010 12:50:43

Subjektivně to při velkém mrazu není problém. Obtížnost podmínek poznáš na sportesteru,který se nečekaně ozve např. v kopci, který běháš standardně tempem 5.15min/km na 80%TFmax a při dvacetistupňovém mrazu to jdeš i přes 90%TFmax.

avatar

Ostrava

Celkem 12386 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:32 (2013)
půlmaraton: 1:33:47 (2015)
maraton: 3:36:45 (2014)

BOBika muž 27.01.2010 13:39:22

Kazdy soudny clovek se v mrazivem pocasi, s ohledem na sve telo, patricne oblekne. Ostatne je to kazdeho vec. Co vsak neovlivni, je vdechovany vzduch. Mnohem vetsi problem tedy vidim v prekrocenych limitech skodlivin v ovzdusi. Ty jsou v poslednich dnech pri inverznim pocasi nechutne vysoke. Jedenactinasobne prekroceni zakonneho denniho limitu poletaveho prachu na severu Moravy (vcera odpoledne) mluvi za vse. Pred tim neni kam utect … snad jen do fitka (?) ci o stovky km! :(

Motto: Chcete-li zapalovat, musíte sami hořet. Karel Čapek

administrator 03.04.2010 13:33:10

Českou republiku sevřel ledový krunýř, teploty klesají i během dne hluboko pod bod mrazu a ještě se prý podle meteorolgů máme na co těšit. Neubližujeme si tím, když běháme v pro nás Středoevropany tak extrémně nízkých teplotách? Na zdravotní rizika běhu v mrazivém počasí jsme se zeptali kardiologa Jaromíra Vitnera.


Odkaz na článek
avatar

Celkem 729 km
Minulý měsíc 0 km

Schmidt muž 26.01.2014 22:11:47

Běhání v zimě mě baví. Jen můj největší problém je v dýchání mrazivého vzduchu :-(

Když běžím v zimě, většinou mám (hlavně zpočátku) nepěkně ucpaný nos, tedy musím naplno dýchat ústy. Přes tunel přetažený od krku přes ústa je to za chvíli dost nepříjemné. Bez roušky zase vdechuji mrazivý vzduch.

Motto: ESSE QUAM VIDERI
Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.