Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚH V TĚHOTENSTVÍ: Jak jsem potkala čápa

Vanda Kadeřábková-Březinová | 05.04.2007 | přečteno: 6746×

Po pohodovém půlmaratónu „ve dvou“ se stahujeme už jen na měkké lesní cestičky, na asfalt si nechávám už jen tu joggochůzi, kterou jsem na půlmaratonu de facto „objevila“. Tělo zvyklé na pohyb bez něj zkrátka být nemůže – a není to zdaleka kvůli vcelku logickým kilům navíc.

Přiznám sice, že mně současných šest těší více než dvacet, ale to je dáno spíše povahou tělesné schránky a metabolismu než nějakými „anorektickými“ sklony.

Naopak – žádnou dietu jsem nikdy nedržela, přijde mi to – obecně vzato jako nesmyslné týrání těla, alespoň u těch, kteří netrpí nadváhou. Špuntík je normálně velký a normálně těžký, jak má být, a já mám ze sebe dobrý pocit. A na to, abychom se cítili oba dobře a ještě lépe, mně i ten pohyb musí bavit a něco přinášet.

Tolik doporučované plavání mě přes všechny své výhody prostě nebaví a těžko na tom něco změním, rotoped mě neuchvátí nadlouho. Prostě nuda. Stejně tak jako jiné lidi nikdy nenadchne běh, který my tady tolik milujeme. A také to chápeme.

Vrátím se ale ještě ve vzpomínkách několik měsíců zpátky…

Letošní zima byla milosrdná. Jdu si takhle zaběhat u nás kolem Rokytky a co nevidím? V potoce stojí čáp! Zatímco přemýšlím o tom, jestli náhodou nezmeškal odlet do teplých krajin, zvedl se ve své kráse, popoletěl asi dvě stě metrů, přistál opět u potoka, já ho doběhla a takhle ještě asi čtyřikrát.

Nebylo pochyb. Špuntíčku, můžeme ti už říkat Matýsku? Nějak jsem cítila, že ano. Blížily se Vánoce a také „velký“ ultrazvuk, který nám to – dva dny před koncem starého roku, pak potvrdil.

Z tréninku jsem vyřadila odrazy, na schodech dělám jen mírné výběhy – po jednom nebo po dvou. Z práce a vánočního shonu padám na ústa a z vánočního a novoročního obžerství mám panickou hrůzu. Více než jindy, protože letos vím, že ty špeky tak lehce nevyběhám.

Když mám nabrat, tak jen na tom, co malý potřebuje, a tak, aby nechyběly vitamíny. Moje tělo ale musí mít energii na to, aby všechno tohle zvládlo, a ne ji prohospodařit tím, že by muselo odbourávat nános něčeho, co já ani špuntík rozhodně nepotřebujeme. Úplně beze zbytku se nám to ale nepodařilo i přes to, že mezi svátky je o něco více času a podařilo se mi ten týden naběhat asi 60 km.

Jinak je mi ale fajn. Stavu „dva v jednom“ si užívám – máme za sebou téměř polovinu. Závodění mi zatím nechybí – v této době ani jiné roky nezávodím. Tempo jsem už trochu ubrala, moje maratónská „dvanáctka“ – kilometr za pět už je trochu moc a ani s tepy nejdu do příliš vysokých otáček.

Jak se to tedy vezme. Všeobecně doporučovaných 140 by bylo jako nic. Běhám na nějakých 155 – 165, na anaerobní práh (170) už ale nejdu. Když mi to někdy, nejčastěji do kopce, ujede, udělám několik pomalejších kroků nebo zastavím, napiju se a trochu zklidním.

Matýskovi přitom posílám kyslík, vizualizuji si ten životadárný proud směrem k němu, vidím ho, jak jej přijímá – a zrovna tak je to také s tekutinami. A taky trochu více odbíhám za keříčky.

Je leden a už mne začínají občas předbíhat jiní běžci, což si za normálních okolností na svých trasách nenechám nikdy moc líbit. Moje závodnické já má tendenci nechat se jimi vyprovokovat, moje nové mateřské a ochranitelské já ho ale naštěstí vždy přemluví a zklidní.

Říkám si v duchu: „Teď tedy prrr. Za půl roku mu to ale zase nandáme, viď, Maty?“ Je však stále dost takových, které předbíhám já. V pátém měsíci.

Vanda Kadeřábková-Březinová