Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Přichází čas pro krosové boty

Přichází čas pro krosové boty
foto: Montrail

Veronika Brychcínová, Radek Narovec | 27.05.2010 | přečteno: 16011×

Krosové boty nepatří mezi nejprodávanější modely běžeckých bot. Což je škoda, protože právě u nás máme takřka ideální možnosti pro všechny typy běhu, pro které jsou tyto speciální boty určeny (kros, trail, orientační běh, běh do vrchu). Snad je na vině menší povědomí běžecké veřejnosti o jejich specifikách, vyšší hmotnost a/nebo jejich cena?

To by byla škoda, protože krosové boty jsou zejména v náročném terénu výrazně účinnější než boty na silnici nebo zpevněné cesty. Oceníte to zejména v zimě na udupaném sněhu, ale i v létě, pokud se rozhodnete pro krásný trail v horách, kde je cesta plná kamení, písku a trávy, o mokru nemluvě.

Podle obtížnosti terénu, ve kterém budete boty používat, volte sílu, šířku a strukturu podrážky. Čím těžší terén, tím budete chtít pevnější, silnější a širší podrážku s výrazným vzorkem. Pro lehčí terén můžeme volit typy krosových bot s flexibilnější a méně stabilní podrážkou. Pokud se nevyhnete blátu, najděte model se samočisticí podrážkou, tedy vzorkem, ze kterého se dobře dostává nečistota.

Pokud se v terénu chystáte na kratší a rychlejší úseky, volte podrážku s použitím materiálu EVA (etylén-vinyl-acetát). V případě, že botu chcete využívat na delší výběhy, můžete spíše volit materiál PU (polyurethan), který je odolnější a trvanlivější vůči odření.

Důležité jsou vlastnosti svršku, který by měl být, opět v závislosti na náročnosti terénu, ve kterém se budete pohybovat, dostatečně vodě-odolný. Prodyšnost svršku by vás měla zajímat za všech okolností, a to zejména u běhu v teplejších měsících.

U běhu v terénu se dá předpokládat, že se nevyhneme běhu z kopce, kdy je vhodná velikost boty o to důležitější, protože dochází k většímu tlaku nohy na přední část obuvi. Bota by neměla být jak v oblasti prstů, tak v oblasti paty těsná, ale ani ne o dvě čísla větší. Pokud ve stoje lehce pokrčíte kolena, prsty by vám neměly narazit na špičku boty, maximálně se jí lehce dotknout.

Pokud si vyhlídnete model kvůli funkčnosti nebo designu, nepodceňujte vlastní vyzkoušení si boty. Nezavírejte nad negativními subjektivními pocity oči jenom proto, že si právě zkoušíte opěvovanou botu z katalogu. Jak vám sedne, je jedním z hlavních aspektů, zda vám bude vyhovovat.

Specifika krosové boty?

  • Je těžší, ale odolnější vůči opotřebení, včetně nárazu na překážku (kámen, pařez).
  • Pevněji obepíná nohu.
  • Má výrazně hrubší a tvrdší podrážku pro lepší záběr.
  • Chodidlo nohy je usazeno níže pro lepší stabilitu a vnímání povrchu.
  • Nehledejte modely s výraznou pronační oporou, nedělají se. Byly by v extrémních podmínkách dokonce nebezpečné.
  • Některé modely mají vodě-odolný svršek, ale pozor, ten často zamezí odvodu vody a potu z boty!
  • Jsou obvykle dražší než silniční boty.
  • I mezi krosovými botami zuří spor výrobců „lehká minimalistická bota vs těžší technologická“.

ČERVNOVÉ BĚHEJ PŘINESE AKTUÁLNÍ PŘEHLED KROSOVÝCH BOT NA ČESKÉM TRHU A TIPY NA ATRAKTIVNÍ BĚŽECKÉ DOVOLENÉ V ZAHRANIČÍ

Anketa

Máte v běžeckém botníku krosovou obuv?

 
176 hl.
Celkem hlasovalo 267 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

vbry,rnar 25.05.2010 10:02:02

Krosové boty nepatří mezi nejprodávanější modely běžeckých bot. Což je škoda, protože právě u nás máme takřka ideální možnosti pro všechny typy běhu, pro které jsou tyto speciální boty určeny (kros, trail, orientační běh, běh do vrchu). Snad je na vině menší povědomí běžecké veřejnosti o jejich specifikách, vyšší hmotnost a/nebo jejich cena?
Odkaz na článek

avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 27.05.2010 18:27:01

Námět na pěkný terénní trail je zde:

44. ročník horského dálkového pochodu a běhu KRAKONOŠOVA STOVKA 18.-19.06.2010

http://k100.ddmvrchlabi.cz/index.php?…

Start a prezentace: DDM Pelíšek Vrchlabí

přihlášky se podávají až na místě před startem

Start: 18. 6. 2010 v 21:00 hodin

Startovné: 150,– Kč

Čas. limit: 24 hodin

Trasa: 100 km / 3700 m Vrchlabí, Žalý, Horní Mísečky, Harrachov, Vosecká bouda, Špindlerovka, Strzecha Akademicka, Bialy Jar, Slasky Dom, Sněžka, Pomezní boudy, Pec pod Sněžkou, Vrchlabí

Nový občanský průkaz nebo pas jsou nutné mít po celou dobu akce u sebe!!!

Občerstvení zajištěno zruba po každých 20 km.

Akce se koná za každého počasí!

Kvalifikační závod na UTMB – Ultra-Trail du Mont-Blanc za tři body. http://www.ultratrailmb.com/accueil.php

Loňské vyprávění od Petra Holého http://www.letajicielvis.cz/2009/06/k100/

V roce 2009 se na nejdelší trať vydalo 123 borců. První v cíli byl Milan Mikulášek z Desné za 13 hodin 5 minut.

Výsledky 2009 zde: http://k100.ddmvrchlabi.cz/…vysledky.pdf

Dosud nepřekonaný traťový rekord 10 hodin 45 minut z roku 1984 drží Zdeněk Křivůnek.

Skvělá příležitost pro ultramaratonce ale i výkonnostní turisty jak za jeden den poznat to nejkrásnější z našich nejvyšších hor!

Krakonošova stovka na facebooku: http://www.facebook.com/event.php?…

Olaf Čihák – http://dalkovepochody.cz – informační servis dálkových pochodů

Ivo Domanský – Už jen z tribuny: Zlatá šedesátá léta – Vzpomínky na první ročník Krakonošovy stovky 1966

Vzpomenu při té příležitosti na první ročník dodnes pořádané Krakonošovy stovky přes hřebeny Krkonoš vedoucí z Vrchlabí přes Žalý, Mísečky a Dvoračky do Harrachova, dále podél vodopádu Mumlavy na hřebeny a pak v noci přes celý hlavní hřeben na Pomezní boudy, po silnici do Malé a Velké Úpy, přes Černou horu a Černý důl na silnici do Lánova a zpět do Vrchlabí. Na trati jsme nasbírali asi 3000m stoupání. Nechtělo se mi závodit, ale se mnou se stále drželi dva 17 letí kluci z vrchlabského gymnázia, Vláďa Šturm a Jirka Hofmann. Kluci byli vytrénovaní, tak jsme přes ty hřebeny skoro stále klusali.

Z hřebene byl nezapomenutelný pohled na svítící horské středisko Karpacz na polské straně. Za to na české bylo jen tu a tam světýlko. V noci se zatáhlo, ale díky tomu, že jsme běželi, podařilo se nám uniknout bouřce, která chytila většinu ostatních pochodníků, mezi nimiž bylo hodně 16 – 18 letých dívek jen tak v tričku a kraťasech. Řada z nich skončila na Špindlerovce ve stavu podchlazení a Horská služba je postupně odvážela v gazících dolů. Od té doby vím, že hory leze podceňovat. Počasí se tam mění po čertech rychle.

Tuto stovku dokončila jediná žena, tehdy 16 letá vrchlabská lyžařka Jana Wendlerová, která odmítla nabídku trenéra, aby s ostatními skončila na Špindlerovce. To uvádím proto, že tato žena běhá dodnes v dresu pražského klubu SABZO, ovšem pod jménem Jana Chlupatá…

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.