Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: New Balance MR828WR – lehká bota pro tempové běhy

TEST: New Balance MR828WR – lehká bota pro tempové běhy
foto: New Balance

Jan Prokop, Radek Narovec | 10.06.2010 | přečteno: 13216×

Značka New Balance je stálicí české převážně závodně-běžecké scény, včetně triatlonu. Naším posledním testem prošel její model s tradičně nelibozvučným označením MR828WR, který spadá do řady lehkých bot pro tréninky i vytrvalostní závody pro běžce s neutrálním nášlapem. Doporučená cena činí 2 499 Kč, ale seženete ji i pod 2 000 Kč.

Naše první dojmy z této boty byly spíše nevýrazné. Nikde nic nepřekáželo, nepřebývalo, ani botě nic zásadního nechybělo. Nebyla ale ani nijak zvlášť pohodlná či jinak na sebe upozorňující. Vcelku slibný začátek pro obuv určenou zejména „vyběhaným“ běžcům, jejichž hlavním přáním je botu na noze nevnímat!

Hned zkraje musíme uvést, že oba testeři patří mezi lehčí běžce, což se může odrážet i na dalším hodnocení. MR828WR má nízkou konstrukci, takže i když nemá žádnou pronační podporu, je dostatečně stabilní. Noha v botě sedí pevně, ale přitom ne nepohodlně. Tvarem bude asi více svědčit chodidlům s nepříliš vysokým nártem.


PŘEDSTAVENÍ MODELU MR 828WR VÝROBCEM: Lehká silniční bota s neutrálním došlapem pro rychlostní tréninky. Vhodná i jako závodní pro začínající „těžší“ běžce. Díky mezipodešvi Acteva-lite hmotnost 275 gramů u velikosti UK 9 při šířce D. Doporučená cena 2 499 Kč.


Design je střízlivý až konzervativní. Bota nehýří konstrukčně nápadnými prvky. Tvrdá “mřížka” z transparentního plastu byla nahrazena méně okázalým šedivým plastem. Ten však na rozdíl od původního efektnějšího materiálu nepraská.

Díky své konstrukci obuv nijak nediktuje styl běhu a došlapu, ani neomezuje rozsah použití pouze na silnici. Pochopitelně, když se vydáte do terénu po dešti, nebude vám bota sloužit tak jako terénní speciály. Už třeba proto, že perforovaná podešev v patní části se bude snadněji zanášet blátem. Lehká dešťová sprška vás však na lesní cestě nezastaví.

Botu lze označit za dostatečně pohodlnou a optimálně odpruženou nejen pro krátké tempové běhy, ale i pro dlouhé distance. Během testování byly boty úspěšně testovány v několika dlouhých bězích přes třicet kilometrů. Během nich nevznikaly puchýře ani otlaky, a to dokonce ani při vůbec prvním běhu. Je v ní vysloveně radost střídat tempa.

Někoho může trochu rušit klapavý zvuk spíše tvrdší podrážky, pokud dopadáte na střední část nohy. Ani po několika stech kilometrech jsme nezaznamenali výraznější poškození podrážky.

Svršek není výrazně prodyšný, což je mírné varování před použitím ve vedrech. Opačně se to ale může jevit jako výhoda, pokud na vás čekají mokré povrchy a deštivé počasí.

V ostřejších zatáčkách je MR828WR poněkud méně stabilní, nášlap je méně jistý přes hranu podrážky. V tomto ohledu na tom byl předchozí model 826 o něco lépe. Nejde však o zásadní nedostatek, spíše upozornění, že botě více svědčí rovné úseky, kde vám umožní to pořádně rozbalit.

Pochválit musíme naopak tkaničky, jejichž zvlněný tvar velmi účinně brání rozvázání se, a to i při zavázání na jednoduchou kličku.

Klady:

  • Lehká a velmi univerzální bota
  • Optimální odpružení
  • Vynikající tkaničky

Zápory:

  • Horší odvětrávání potu
  • Méně stabilní vedení paty v zatáčkách
  • Zanášení děr v patě

Závěr:

Vcelku povedená lehká neutrální tréninková bota na silnici, určená pro tempové běhy i delší závody. Sedne zejména lehčím běžcům. Nižší prodyšnost může zvyšovat pocení nohy v letních měsících. Pokud hledáte nenápadné ale funkční boty za velmi dobrou cenu, těžko pochybíte.


BOTY DO TESTU POSKYTLA SPOLEČNOST ASPIRE, DOVOZCE ZNAČKY NEW BALANCE

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jprok,rnar muž 10.06.2010 15:19:37

Značka New Balance je stálicí české převážně závodně-běžecké scény, včetně triatlonu. Naším posledním testem prošel její model s tradičně nelibozvučným označením MR828WR, který spadá do řady lehkých bot pro tréninky i vytrvalostní závody pro běžce s neutrálním nášlapem. Doporučená cena činí 2499 Kč, ale seženete ji i pod 2000 Kč.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.