Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Moravský ultramaraton: Závěrečná etapa

Svatopluk Sedláček | 09.07.2011 | přečteno: 3619×

Za tropického poledního žáru v sobotu proběhla závěrečná sedmá etapa MUM (Moravského ultramaratonu) v Lomnici za rekordní účasti 32 běžců. Celkové vítězství potvrdil Jiří Bezrouk, když doběhl do cíle o více než čtvrthodinu před Pavlem Horákem. Svou pozici v kategorii žen potvrdila rovněž Martina Němečková.

Dramata velká i malá

Zdá se tedy, že na čelních pozicích se již nic převratného nemohlo dít a nedělo. To jistě neubralo etapě na dramatičnosti, a to zejména díky počasí, které běžce častovalo svou přemírou tepelné energie. Další dramata se pak týkala pozic uprostřed startovního pole. Obdiv si jistě zaslouží zlepšující se tendence Milana Daňka, z níž by se zdálo, že každým uběhnutým maratonem na MUM se zvýšila jeho kondice a trénovanost, takže se o poslední etapě posunul v absolutním pořadí na 8. místo před Martinu Němečkovou.

Uznání jistě zaslouží také vyrovnaný výkon Tomáše Ditricha, který si po celý seriál udržoval skvělé 4. místo. Zklamáním jistě tentokrát není ani ono 3. místo Ivana Ďurkovského, který předem avizoval, že na tento běžecký podnik nemá natrénováno, ale bere ho spíše jako dobrý základ přípravy na košický maratón.

Za velkého údivu i obdivu přihlížejících přiběhl do cíle se svou mámou Ivou Sakmaryovou 12letý Matěj Sakmary, který tímto k předchozím dvěma neúplným etapám připojil celou 43 km dlouhou etapu. Samozřejmě že vedle pochvaly a uznání dostal tak trošičku vyhubováno, aby to často vzhledem ke svému věku nedělal.

Troška statistiky

Výsledková listina po 7 etapách obsahuje 47 účastníků. Z nich 32 se zúčastnilo poslední etapy, což je tedy etapový rekord. 12 účastníků dokončilo všech 7 etap, mohou si tedy připsat do tréninkového deníčku 301 km za tento týden. 3 účastnící pojali akci především jako rekreaci – v žádné etapě neuběhli celou délku 43 km.

K organizaci závodu

Když jsme v jednom z předchozích článků vytkli pořadatelům, že na úvodní etapu nezajistili přívětivé slunečné počasí (lilo jak z konve), vystihli jsme tím podstatu věci: krom této maličkosti jim opravdu není co vytknout. To, že na občerstvovacích stanicích byl výběr všeho, na co snad může maratonec či ultramaratonec pomyslet, není v žádném případě samozřejmost, a to se týká jak nápojů (od vody neperlivé, perlivé, minerální přes ionty, multivitamín, limonádu, kolu až po nealko pivo), z pevných pochutin krájená jablka, banány, rozinky, čokoláda, sůl, oplatky, různé druhy drobného slaného pečiva.

Ocenění zaslouží vytrvalá a systematická práce hlavního ředitele závodu Iva Šikuly, který se závodu věnoval celé měsíce dopředu a poslední týden už jen pouhých 24 hodin denně. Ocenění zaslouží také práce obsluhy na občerstvovacích stanicích (to je ta viditelná práce), ale též zázemí (kuchyně, kde se připravovala občerstvení pro občerstvovací stanice, ale i snídaně a pozávodní občerstvení včetně vývaru s nudlemi), k němuž můžeme připojit zdravotní službu i službu maséra.

A když jsme u té neviditelné práce (i když její výsledky jsou možná nejvíce vidět), musíme pochválit značení tratě, které bylo provedeno kvalitně, dalo by se říct profesionálně, takže případné zakufrování některých závodníků patří opravdu na vrub úpalu nebo jiné špatné smyslové dispozici závodníka. Nemůžeme ale zapomenou na časomíru, zpracování výsledků a logististiku akce která byla důmyslně navržena a uskutečněna.

Po skončení se všichni shodli na tom, že se na příští jubilejní 20. ročník těší a že budou na Iva Šikulu vyvíjet dostatečně velký nátlak, aby pro jeho hladký průběh udělal přinejmenším totéž, co letos.

Odkazy:

Výsledky: http://behycz.s3.amazonaws.com/…_MUM2011.xls?…

Článek o 6. etapě: http://www.behy.cz/…lovou-etapou

Článek o 4.etapě: http://www.behy.cz/…iz-za-pulkou

Článek o MUM – upoutávka: http://www.behy.cz/…ska-sedmicka

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

running-observer muž 11.07.2011 07:52:20

Za tropického poledního žáru v sobotu 9. 7. 2011 proběhla závěrečná sedmá etapa MUM (Moravského ultramaratonu) v Lomnici za rekordní účasti 32 běžců. Celkové vítězství potvrdil Jiří Bezrouk, když doběhl do cíle o více než čtvrthodinu před Pavlem Horákem. Svou pozici v kategorii žen potvrdila rovněž Martina Němečková.
Odkaz na článek

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 11.07.2011 08:13:02

Obdivuji všechny, kdo jste to v těch vedrech zvládli a gratuluji! Přeji vám všem, aby se 20.ročník skutečně uskutečnil. Ať se všem dále daří!

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 11.07.2011 08:49:31

Můžu jen potvrdit to, co napsal výše Svaťa – díky pořadatelskému týmu v čele s Ivem Š. za ohromný kus práce a jestli bude jubilejní 20.ročník, tak jsou všichni srdečně zváni :-D Bohužel jsem nastydla hned první noc ve škole (asi průvan), takže jsem měla (a mám) chycené dutiny, ucpaný nos, pak rýmu a bolí mně v krku. Takže jsem se ani nepokoušela tlačit na pilu a překonat svůj OR z minulého roku. Nicméně třešní, lesních jahůdek, malin a rybízu jsem si užila až až (skvělá dovolená). Byl to dobrý trénink, co se týče délky, převýšení, povrchu. Sešla se tam opět prima parta lidí. Díky všem za držení palců.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 11.07.2011 17:01:50

Ještě tedy přidávám odkaz na seznam fotogalerií vztahujících se k letošnímu MUM: http://www.ultracau.cz/…tky-mum-2011

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.