Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Léta běhám přes patu. Dělám něco špatně?

Léta běhám přes patu. Dělám něco špatně?
foto: Aleš Tvrzník

Radek Narovec | 29.10.2011 | přečteno: 26809×

„Před dvacet let dopadám při běhu na patu. Nyní mi kamarád řekl, že si koleduji i zranění a měl bych změnit došlap na přední část chodidla. Co mi poradíte?“ Tak zněl dotaz, který nám minulý týden přišel do redakce. Přiznám se, že mi vyrazil dech. Někdo v pohodě běhá dvě desítky let a nyní znejistěl?

O „správném“ došlapu byly popsány stohy papíru a gigabyty webových stránek. Odjakživa se běhalo přes přední část chodidla, protože noha, respektive chodidlo, mají systém kleneb uzpůsoben tak, aby poskytovaly perfektní tlumení při chůzi i běhu.

Někdy v osmdesátých letech, kdy v USA začaly propadat masy lidí vytrvalostnímu běhání, se však začaly objevovat nové konstrukce běžeckých bot.

Pod heslem „obézní běžec musí dostat tlumivou botu, protože si jinak ublíží“ začala růst vrstva tlumícího materiálu nejen pod patou, ale po celé délce boty. Jakkoliv byly důvody pro takto výraznou změnu v náhledu na úkol běžecké boty bohulibé, kombinace vysoké kilometráže s fyzičkou rostoucí rychlostí běžců vedly k mnohým případům zdravotních problémů s velmi složitě identifikovatelnými příčinami. Lékaři neběžci dodnes radí začátečníkům „hlavně odtlumenou obuv“, bez ohledu na běžecký styl, měsíční kilometráž a tempo.

Není tedy divu, že drtivá většina dnešních běžců jsou pataři. Na tom by asi nebylo nic zlého, kdyby s rostoucí masou hobby běžců nerostl počet klientů v čekárnách fyzioterapeutů. Čím to?

Pohříchu vývoj konstrukce boty pokračoval až donedávna směrem k vysokým botám (srovnání s botami na podpatcích není mimo mísu…), tvrdé a vysoké patní části, o kterou se při delším kroku achilovka tisíckrát za jeden výběh bolestivě opře, a přehnané míře tlumení pod patou, jehož objem a váha spolehlivě přiměje dopadající nohu k dopadu na patu, i kdybyste se sebevíc snažili o jiný styl. K tomu přičtěte vysoký sklon od paty ke špičce, který má usnadnit odvalení chodidla z dopadu do odrazu. Leč jak fyzioterapeuté varují, současně také zvednutím paty vychýlí trup z rovnováhy, jako byste stáli na podpatcích dámských bot. Výsledkem je pak prohnutí zad, což při častém a dlouhodobém používání vede k jejich nadměrné námaze. Posledním často kritizovaným prohřeškem některých tlumivých modelů je pak podložení podélné klenby (mezi patou a přední částí chodidla), které má pomoci lidem s plochou nohou. Pokud však tento problém nemáte, je vám k ničemu. Pokud dokonce jej chcete odstranit aktivní prací ochablého svalstva klenby, nemáte šanci.

Řekli byste, proč tedy běžci běhají v takovýchto botách a ničí si zdraví? Důvody jsou nasnadě – řada z nich vůbec nemá ponětí, že existují i jiné modely bot, které více respektují původní poslání chodidla. O tempových botách kolikrát neslyšeli ani ostřílení borci na závodech a se závodními modely je spojen strašák „nebezpečnosti“ pro netrénovaného běžce. Ano, kombinace nedostatku tlumení, nesprávného běžeckého stylu a nadměrné kilometráže je cestou ke zranění. Ale stejně tak je ošidné dlouhodobé běhání v tlumivé botě, kde nástup zdravotního problému nemáte šanci zachytit a o to déle pak trvá jeho identifikace a náprava. Když se k tomu přidá skalpel, je mnohdy konec s běháním. Přitom stačilo tak málo – vyzkoušet jinou botu.

V posledních letech zažíváme doslova revoluci v přístupu výrobců ke konstrukci běžecké boty. Řada z nich (Nike, Adidas, Reebok) nabízí tzv. regenerační boty (vysoce ohebné s rozřezanou podrážkou), někteří dokonce nabízejí ucelené řady bot určených pro vyznavače lehkých bot bez tlumení (Inov8, New Balance, Newton Running). Ti konzervativnější alespoň snižují sklon mezi patou a špičkou (naposledy Saucony) a zastavili přidávání tlumícího materiálu pod patu.


Výhody tlumivé boty: nemusíte přemýšlet o správném stylu, tím spíše, pokud ani v začátcích běhání netušíte, jak se má správně běhat, a nemáte ještě vypracované svalstvo a vazy. Běh v tlumivé botě je výrazně pohodlnější a příjemnější, otázkou ale je, zda to je pro vaše tělo správně.

Výhody netlumivé boty: je výrazně lehčí a zapojuje více svalů chodidla. Po čase, kdy odezní nepříjemné bolesti spojené s námahou dosud zanedbávaných svalů, se již k tlumivým botám nevrátíte. Zamilujete si pocit lehkosti, cit pro povrch i možnost dopadat si, jak chcete vy a ne vaše bota. Takovéto boty jsou zpravidla i levnější, než technologické „cihly“.

Výhody běhu přes špičku (tento obrat může být matoucí – nikdy nedopadejte na prsty, nejste baletky!): dopad a odraz je rychlejší a efektivnější, běžíte plynuleji a elegantněji, při správném obutí nesete na nohách výrazně lehčí boty a tím šetříte energii, takovéto boty vám umožní i rychleji akcelerovat.

Výhody běhu přes patu: ze zdravotního hlediska žádné, ale přesto tak většina lidí běhá. Při delším běhu a únavě téměř všichni, včetně elitních závodníků.


Ať se rozhodnete běhat přes přední část chodidla nebo patu, volte podle toho správný model boty. Dejte si pozor zejména na boty, které mají uprostřed podrážky prvek z tvrdého plastu pro přenos dopadové energie do odrazu. Idea je určitě skvělá, ale na třicátém kilometru maratonu budete dopadat přesně na tuto nejtvrdší část boty. O efektu na svalstvo, vazy a opěrnou soustavu netřeba hovořit.

Pokud celý život běháte nějakým stylem a vyhovuje vám, nesnažte se jej za každou cenu a nárazově měnit. Chcete-li zkusit něco nového, provádějte jakékoliv experimenty pozvolna a citlivě zaznamenávejte efekty na vaše tělo. Ona přechodová fáze je dlouhá právě v případech, kdy běžec léta, někdy desetiletí, běhal v jednom modelu bot. Přizpůsobilo se tomu svalstvo nohy a chodidla.

Při běhu nedělejte dlouhé kroky, protože byste dopadali na propnutou nohu. Ta má být pružná, aby utlumila náraz. Uvolněte kotník, aby v poslední fázi před dopadem dokázal chodidlo zvrátit na přistání na přední část.

Běh přes „špičku“ je efektivnější, nicméně nesmírně náročnější a málokterý špičkový vytrvalec dokáže běžet čistým špičkařským stylem déle než dvě hodiny. O tom, která bota a jaký styl jsou ideální pro vás, rozhodnete jen vy sami. Je to v podstatě nekonečné hledání. Mění se naše běžecké zvyklosti, mění se naše tělesná schránka, mění se chodidlo samotné.

Určitě pak doporučujeme chodidlo cvičit, cvičit a cvičit. Na jaře jsme kondici chodidel věnovali velkou část našeho Běhej, které koupíte v elektronické verzi na online trafice nebo blok textů a cvičení najdete v sekci pro předplatitele.

Hodně štěstí a zdraví a hlavně pohodové běhání!


Tipy na zajímavé odborné publikace o běžeckém stylu:

Proč většina běžců, včetně elitních, běhá přes patu?

Freerun.cz o změnách běžeckého stylu

Běžecká škola Dr. Hanse-Jorga Marquardta

San Diego Running Institut

Anketa

Při dopadu došlapuji převážně na

 
197 hl.
 
31 hl.
Celkem hlasovalo 359 uživatelů.

Komentáře (Celkem 37)

Nalezené položky: 38 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Podolí u Brna

Celkem 956 km
Minulý měsíc 0 km

lodovi muž 23.11.2012 14:57:57

Na začátku svého běhání jsem toto téma promýšlel, ale ani nevím proč, koupil jsem „normální“ běžecké boty – tedy tlumivé. Zkoušel jsem běhat přes špičku s vědomím všech argumentů zde uvedených, ale pak jsem zjistil, že to prostě nejde, lýtka si nestihla do druhého dne odpočinout a pak už bolela skutečně pořád. Tak jsem začal běhat přes patu a zjistil jsem, že je to energeticky mnohem úspornější. Nyní se snažím to tak nějak kombinovat. Když začínám trochu cítit kolena přejdu více na špičky, když se zas unaví lýtka přejdu zpět spíše na paty. Asi je to obě trochu špatně. A rád bych tedy položil dotaz – je možné s tlumivými botami (NB) s převýšením paty nějaké cm, běhat správně přes celé chodidlo? Je možné se to boso-běháním naučit a pak v těchto botách běhat „správně“?

Motto: nejdůležitější je úsměv
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 23.11.2012 15:45:19

>> lodovi, 23. 11. 2012 14:57:57

Rozlišuj tlumené a odpružené boty. Ty tlumené změkčí dopad, odpružené tě navíc odrazí. Tělo ten odraz začne podvědomě vyhledávat, takže pak dopadá na patu. Překvalily mě „fríčka“ – mají podrážku ve tvaru odpružených bot, ale nic neodrazí, jen tlumí.

Motto: No toto!
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 23.11.2012 16:58:21

>> lodovi, 23. 11. 2012 14:57:57

Když jsem začínal běhat, tak první běh byl 3 – 4 km, samozřejmě jako každý nezkušený začátečník jsem běžel hodně rychle a bolely mě po něm lýtka snad týden a to i při chůzi, běh po několik dní vůbec nepřicházel v úvahu. Podotýkám, že jsem nevstal rovnou z gauče, jednou týdně jsem hrál fotbálek a přes špičky jsem běhal celý život, ale 15 minut svižného souvislého běhu mě zničilo. Ty začínáš, máš pravděpodobně zakrnělé lýtkové svaly a divíš se, že tě druhý den bolí. Dej si pauzu a vytrvej, nemusíš běhat každý den.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Podolí u Brna

Celkem 956 km
Minulý měsíc 0 km

lodovi muž 24.11.2012 00:05:51

Hm, jestli mám boty tlumené či odpružené vlastně nevím. Mám tyto M890SR2: http://www.newbalanceshop.cz/…ance-m890sr2

S dovolením se zkusím vrátit k oné otázce zda je možné v takových neminimalistických botách běhat hezky na celé chodidlo, když se tam vlastně ta zvýšená pata jaksi cpe napřed a dopad na patu nijak nebolí, takže se tělo neozve. A zda je možné nejdřív správný běh vycvičit naboso a pak v těchto botách jej zachovat? No tuším že odpověď bude „Zkus to“ – ale tak přeci jen se napřed ptám – zkusím to až zítra :-)

Jinak problém s lýtky byl opravdu jen v úplném začátku, ty tři měsíce každodeního běhu už mi nyní snad cosi daly.

Motto: nejdůležitější je úsměv
avatar

Sloviensko

rudo muž 24.11.2012 05:46:19

>> lodovi, 24. 11. 2012 00:05:51

stavas otazku nespravne, nie je to spicka vs pata

ale je to doslap pod tazisko alebo doslap pred tazisko

spusti si z bedroveho klbu kolmicu na zem a tam vzdy doslapni

tot vsjo

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Podolí u Brna

Celkem 956 km
Minulý měsíc 0 km

lodovi muž 24.11.2012 13:08:38

>> rudo, 24. 11. 2012 05:46:19

Děkuji, to máš asi pravdu. Dnes jsem běžel celou svou osmičku s pečlivými došlapy a zkoušel jsem pozorovat co se děje. Zjistil jsem že je dost rozdíl co považuji za „vůdčí“ tělesnou partii. Při běhu přes paty to jsou jednoznačně nohy – jdou prostě napřed, při běhu volně přes celá chodidla jsou to nejspíš boky, maximálně pupek a při sprintu na špičkách jsou to ramena resp. hlava. Zajímalo by mě, jestli je to možné i takto rozlišovat. Kdysi jsem docela tancovával a tam se to takto rozlišuje – která část těla vede – co táhne – většinou jsou to právě boky.

Motto: nejdůležitější je úsměv
avatar

Sloviensko

rudo muž 24.11.2012 22:14:54

>> lodovi, 24. 11. 2012 13:08:38

ano to mas absolutnu pravdu, kedysi sa tomu hovorilo bezecky luk, ale v podstate ide o to ze horna cast tela je idealne vzpriamena v kolmici, a teda od bokov hore ide vsetko naraz spolu nic nie je vpredu, rozhodne by sme nemali tlacit hlavu ruky alebo plecia dopredu to je chyba, pupok a prsia by mali ist v jednej rovine vporedu a zadna odrazova noha je cim viac vzadu cim dlhsie ju tam viem vzadu podrzat tym viac je celoe telo pred nou a teda je tahane dopredu gravitaciou a odraz z tej zadnej nohy zabezpeci ze nepadnem nahubu pred seba ale sa udrzim v jednej vyske a ani nevyskocim a ani nepadnem, predna noha rychlo doslapne presne pod seba a zabezpeci stabilitu atd.

su v starcuh clankoch krasne fotky zi suboja jedneho Fina jedneho kenana idu krok za krokom rovnako v idealnej pozicii

ked pozeras atletiku tak idealna pozicia tela sa narusi poslednych 5 metrov ked umyselne padaju prsiami dopredu do pasky co ma za nasledok ze za ciarou nevedia udrzat rovnovahu a teda taky beh je nespravny ale na pad do pasky = ucel svati prostriedky

tak ako pri tancovani ak mas dobreho trenera atletiky pri behu a chodzi ta najprv nauci drzat hlavu plecia a celu chrbticu nauci ta pracu ruk, nohy akosi nasleduju automaticky

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 26.11.2012 08:45:49

>> lodovi, 24. 11. 2012 13:08:38

To je krasne prirovnani s tou vedouci casti tela. Podobne to uci i v bojovych umenich. Sila vychazi z podrbiska, teda dalo b se rict z vysky boku, tesne pod pupkem. Kdyz jsi tady stabilni, to je zaklad a to je to co by temelo vest ve zdravem neseni tela vpred, at jiz v tanci, nebo v behu.

Asi mas z tance naucene spravne stereotipy drzeni trupu, tak si to pri behu nezkaz nekajymi reklamnimi triky ze bezec ma dopadat do mekoucke paty hi-tech boticky.

Co se tyce te moznosti behat „spravne“ v tlumenych botach (s vysokou patou) to samozrejme jde. Patni cast boty se urcite dotkne zeme drive, ale podstatne je, jak dopadne tvoje vaha na nohu a to by pri dopadu pod teziste mela by ta pro tebe biomechanicky nvhodnejsi cast, aj jiz vic spicka nebo pata, to tak dulezite neni.

Nalezené položky: 38 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.