Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Je tu čas dovolených. Běhat či neběhat?

Je tu čas dovolených. Běhat či neběhat?
foto: Zdenek Krchák

Daniela Havránková | 18.07.2012 | přečteno: 8549×

Je před vámi letní dovolená a vy přemýšlíte, jak během volných dnů běhat? Budete mít více času, a tak by se dal trénink po tento čas zintenzivnit. Nebo se chcete naopak zcela odstřihnout od všech povinností, které plníte celý rok, včetně těch „běžeckých“? Je na vás, jak svou dovolenou pojmete, scénářů, podle kterých se může odehrát, je několik.

Ať už vyjedete během dnů zaslouženého volna do přírody, či vás zláká poznávání měst, vždy je dobré předem si rozmyslet, jak to budete mít o dovolené s během. Dalo by se říct, že není nic snazšího, než přibalit do kufru běžecké boty a trenky a prostě si běhat dál i mimo domovinu. To je jedna možnost, nikoliv však jediná. Vězte, že takový oddech od běhání může vaší tělesné kondici naopak prospět.

Jak neběhat…

V létě se především nabízí řada pohybových alternativ k běhu. „V tomto období odpočíváme, doléčujeme případná zranění a nabíráme potřebnou tělesnou kondici pro další trénink. To znamená, že se vedle vyloženě relaxačních aktivit, jako je například pobyt u moře nebo jinde v přírodě, věnujeme i jiným aktivitám, než je běhání,“ radí trenér vytrvalců Jan Kervitcer.

Dělejte tedy sporty, na které přes rok nemáte dostatek času. Absolvujte delší cyklovýlety, plavte, hrajte míčové hry. Pokud vás třeba čeká pobyt s vysokohorskou turistikou, vězte, že lepšího tréninku není. „Strávila jsem dva týdny s batohem na zádech v horách, kde se běhat nedalo. Bála jsem se, že moje výkonnost půjde dolů. Naopak, když jsem se vrátila, běhalo mi to ještě lépe,“ svěřila se anonymně mladá pražská výkonnostní běžkyně.

A nebo si dejte úplnou pauzu, dělají to tak i špičkoví sportovci. „Teď v červenci mě čeká týdenní pobyt na Šumavě s kamarádkami a našimi dětmi. Vím, že se tam k běhání nedostanu, ale aspoň si odpočinu,“ říká přední česká vytrvalkyně a dvojnásobná maminka Radka Churaňová. „Na léto moc závodů stejně neplánuju, další vrcholy přijdou až na podzim, takže si teď můžu dopřát běžecké volno,“ dodává.

…a jak běhat?

Když se přeci jen rozhodnete běhat, zkuste také ranní výběhy, o jejichž výhodách jsme psali nedávno v tréninkovém článku na červen. Jistě jim přijdete na chuť i o dovolené. Takový běh po prázdné pláži za rozbřesku či ulicemi teprve se probouzejícího města má zaručeně něco do sebe. Osobně doporučuji vzít si s sebou foťák, v této době pořídíte i pěkné snímky. Navíc, pokud trávíte dovolenou s rodinou či svými blízkými, budete mít už ráno před snídaní odběháno a nebudete muset přemýšlet, kdy se přes den utrhnout, abyste nenarušili společný program.

Ti aktivnější z vás si mohou z volných dnů udělat i takové soukromé běžecké soustředění. Jste-li již zkušenější běžci, nebojte se občas zařadit jednu tréninkovou fázi navíc. Obecně se radí ráno vyběhnout na kratší klus a odpoledne jít normální trénink. Jedním z efektů této skladby tréninku je snazší navýšení objemu naběhaných kilometrů, o lepší adaptaci těla na zátěž ani nemluvě. Nezapomínejte přitom na dostatečnou regeneraci, laktát ve svalech vyplavte, saunujte, dopřejte si masáž.

Nebo svou dovolenou můžete pojmout vyloženě běžecky – pak vyrazte na speciální běžecké soustředění, kde vaši přípravu povedou zkušení trenéři. Tradičně je pořádá Miloš Škorpil v rámci Běžecké školy, každoročně se nabízí (zejména pro mládež) běžecký kemp s dlouhou tradicí na Babyloně u Domažlic a chystají se i další akce, o kterých průběžně informujeme.

Anketa

Běháte i o dovolené nebo si dáváte od běhu pauzu?

Celkem hlasovalo 202 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 03.07.2012 09:20:38

Je před vámi letní dovolená a vy přemýšlíte, jak během volných dnů běhat? Budete mít více času, a tak by se dal trénink po tento čas zintenzivnit. Nebo se chcete naopak zcela odstřihnout od všech povinností, které plníte celý rok, včetně těch „běžeckých“? Je na vás, jak svou dovolenou pojmete, scénářů, podle kterých se může odehrát, je několik.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.