Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tempové boty nejsou jen pro běžce závoďáky

Tempové boty nejsou jen pro běžce závoďáky
foto: Petr Kostovič

Josef Rendl | 07.08.2012 | přečteno: 19391×

Srpnové číslo tištěného Běhej.com přinese velký srovnávací test tempových bot. Než se dozvíme vítěze, zkusme především začínajícím běžcům tuto neprávem opomíjenou kategorii obuvi blíže představit. Jak lze boty na tempový trénink poznat a čím se liší od lehkých závodních speciálů a vysoce tlumivých bot na nabírání kilometrů?

Běžecké boty určené na tempový trénink (lidově tempovky) mají některé vlastnosti bot určených na objemový trénink i bot určených čistě na závody. Z té první skupiny lze jmenovat tlumení v patní i přední části boty, větší výdrž při stejném zatížení a dobrou stabilitu. Jsou tedy odolnější, pořád však lehké a svižné.

„Běžci se závodními ambicemi rádi trénují v tomto typu běžeckých bot. Při tréninku v čistě závodních botách si více ničí nožní klenbu a další partie pohybového aparátu,“ říká zkušený běžec a trenér Josef Smetana.

Podobnost tempových bot s těmi závodními můžeme sledovat díky jejich dynamickým vlastnostem, nižší hmotnosti a flexibilitě. „Tempové boty se vyznačují zejména jinou koncepcí konstrukce než klasická obuv na nabíhání kilometráže. Bota je užší, méně tlumivá a má nižší podporu stability, díky čemuž jsou tempové boty značně odlehčeny,“ říká obchodní zástupce jedné z předních firem s běžeckým vybavením. Pro běžce s pronačním došlapem se nabízí širší paleta výběru dobře padnoucí obuvi. Mnoho tempovek lze pořídit i s takzvanou podporou při pronačním došlapu.

Na rozdíl od závodek vykazují tempovky i delší životnost. „Měla jsem možnost vyzkoušet téměř desítku různých tempových bot a většina z nich ani po stovce kilometrů na silnici nejeví známky opotřebení,“ sděluje své dojmy Klára Haužvicová, výkonnostní běžkyně z Berouna.

Co se týče terénu, je daleko snazší koupit tempovky na silnici, než do terénu. Podrážka silničních modelů není příliš uzpůsobena náročnému horskému terénu či mokrému podloží lesních cest.

Tempové boty jsou naopak ideální volbou pro běžce, kteří sledují své časy a výkony i v tréninku. Neprohloupíte ani jejich obutím na delší závod typu půlmaratonu. Kondiční běžce, kteří nemají rádi „bačkorovitost“ příliš odtlumených bot, je to také správná volba.

V dalším časopise Běhej.com vám spolu s výsledky velkého srovnávacího testu tempových bot přineseme i další podrobné informace o tomto segmentu běžeckého vybavení.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 07.08.2012 16:12:34

Srpnové číslo tištěného Běhej.com přinese velký srovnávací test tempových bot. Než se dozvíme vítěze, zkusme především začínajícím běžcům tuto neprávem opomíjenou kategorii obuvi blíže představit. Jak lze boty na tempový trénink poznat a čím se liší od lehkých závodních speciálů a vysoce tlumivých bot na nabírání kilometrů?
Odkaz na článek

avatar

Ústí nad Labem

Kostěj muž 12.08.2012 16:45:56

Za prvé, mohl by mě autor článku objasnit jakým způsobem: „Při tréninku v čistě závodních botách si více ničí nožní klenbu a další partie pohybového aparátu“.?? Dle mého skromného názoru poškození pohybového aparátu závisí na technice běhu nikoli na tom kolik gumy má bota v podrážce. Za druhé, jakékoli boty by byly pěkně na houby, kdyby jevily opotřebení po pouhé stovce po asfaltu, to jsou dva až tři lepší tréninky. Za třetí, v nabídce silničních bot se příliš neorientuju(za poslední rok jsem neuběh po asfaltu souvisle víc jak 10km), ale v trailovkách mám myslím dost přehled a to co je autorem považováno za tempovou botu má v nabídce skoro každý výrobce a například většinu produkce I8 bychom mohli označit jako „tempová bota“. Čili nákup bot do terénu rozhodně problém není. Suma – milá redakce, vím jak je těžký vyplodit smysluplný článek, ale nějaká autoregulace by byla na místě. Možná taky konečně přistoupit na trend posledních 3–5let, kdy se od blbin jako jsou různý podpory ustupuje (já vím, ale o čem bysme pak mohli tak odborně psát). I takovej hegemon technosrajdovejch bot jako je Salomon ohlásil na příští rok nástup neutrálních modelů.

Motto: kostejuv.blogspot.cz
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.