Trenér Brno
pavelC
03.05.2013 07:48:10
Zdravím,
hledám trenéra na běh v Brně. Už několikrát se mi podařilo nabrat formu a pak si přes zimu zvyknu na běžecký pás a následně mám problém venku. Běhal jsem 10 km tak za 55 min, ale nedařilo se mi přidat ani jeden další. Momentálně je to dost žalostné a cítím, že se s tím nevypořádám sám.
Finanční odměna je jasná…
Helouš
13.07.2013 14:31:10
Ahoj, pokud máš zájem, tak ti můžu poskytnou běžeckého trenéra. V Brně budu od září,jelikož tam studuji, jsem studentka, tak si za hodinu vezmu min. peníz. Jestli máš zájem ( helik24@seznam.cz). Jsem profesionální běžec a mám už za sebou spoustu zkušeností.
Pally
14.07.2013 06:11:48
>> Helouš, 13. 07. 2013 14:31:10
ja mam vazny zaujem. tak ako sa dohodneme?
Zdenek 13
26.07.2013 02:41:57
Pekna studentka? Ze bych si te taky najal? ![]()
Brno
Petr Kaňovský
26.07.2013 07:22:33
>> Helouš, 13. 07. 2013 14:31:10
Studentka a profesionální běžkyně zároveň? To mě zaujalo, protože například Ivana Sekyrová se označuje důsledně jako amarérka a nechává se tak označovat i ostatními. Jaké vzdálenosti vlastně běháš a jaké máš výkony?
Přeji hodně úspěchů při studiu i při běhání!
>> pavelC, 03. 05. 2013 07:48:10
Nejsem trenér, ale rád si v Brně s kýmkoliv zaběhám a podělím se i o své omezené osobní zkušenosti, samozřejmě zadarmo.
bjerndi
26.07.2013 07:41:20
myslím, že se to tady už řešilo. Slečna dělá atletiku závodně a ono se to pak trochu plete s pojmem profi, ale cítit se můžeš klidně jako profík, to bych se na ni nezlobil. Stejně tak si myslím, že její rady můžou být přínosné. Spíš mě napadá jestli dotyčný hledá parťáka kvůli motivaci, nebo opravdu trenéra
Brno
Petr Kaňovský
26.07.2013 08:30:38
>> bjerndi, 26. 07. 2013 07:41:20
V pohodě, děkuji za upřesnění, už jsem to vlákno našel, děkuji.
Mato
29.07.2013 15:07:00
>> bjerndi, 26. 07. 2013 07:41:20
Ono skutočne je rozdiel medzi závodným behaním a občasným privyrobením si z výhier, prípadne štartovného a profesionálnym behaním, kde máš hlavného sponzora a s výhodou niekoľko vedlajších, čo Ti v podstate diktujú, ako ich máš prezentovať. Profesionálny športovec prakticky nemá šancu robiť zároveň trénera nikomu, lebo je chodiacim marketingovým pútačom. Leda tak sparinga a občasného mentora svojim kamošom – samozrejme zadara a na báze „ak mám čas“.
Teraz uvediem niečo, čo možno pomôže ľuďom pri hľadaní si trénera, bez toho, aby som chcel na niekoho útočiť.
- Dobrý tréner nemusí byť nutne bývalý špičkový športovec (skôr opak býva pravdou, lebo úspešní jedinci musia byť tak trochu egoisti a myslieť predovšetkým na seba – dobrý tréner myslí vždy na svojich zverencov; navyše špičkoví borci často nechápu, že nie každý oplýva neobmedzeným talentom; tiež roky robia z ich výkonov často superhumánne schopnosti a zabúdajú, že ich najlepšie sezóny nasledovali po rokoch driny, nezdarov a kontrmelcov).
- Dobrý tréner musí byť empatický, vedieť komunikovať a byť v prvom rade oddaným fanúšikom svojho zverenca. Musí mu veriť a veriť v jeho schopnosti viac, ako jeho zverenec sám sebe.
- Tréner musí byť psychológ, mentor a diskusný partner, nie však nutne kamarát. Ja osobne som preferoval vykanie a oslovenie pán tréner – ukázalo to, že si trénera vážim a zároveň som si nedovolil odvrávať, fňukať a citovo vydierať (ako mnoho zverencov zvykne, ak sú na príliš familiárnej báze). Potykal som si zväčša s nimi, až sme ukončili spoluprácu a zostali kamarátmi.
- Vedomosti, sebavedomie a pokora.
- Musím mať itegritu a vyžadovať loajálnosť od svojich zverencov, zároveň im však poskytnúť svoju neobmedzenú pozornosť.
Všimnite si, že som neuviedol systém, lebo ten je v podstate rovnaký všade: od všeobecného k špecifickému. A ak je tam viera v zlepšenie a v systéme nie je zmätok, tak to bude fungovať. Byť dobtým trénerom si vyžaduje talent – rovnako ako pri iných činnostiach – a skúsenosti. Tie sa však ťažko dajú získať pred tridsiatkou, lebo každý si musí odžiť to svoje… Z trénerov, ktorí za niečo stoja vyžaruje zvláštne fluidum – sú to v podstate presviedčači, čo Ťa nesmerujú a využijú *Tvoje chcenie a snahu do výkonu. Len málokto to naozaj dokáže a žiaden papier z FTVŠ to negarantuje.
To, či si tréner pýta peniaze za svoju prácu, je vedľajšie. Mnoho si nepýta a sú rovnako dobrí ako tí, čo si pýtajú. Je teda na osobnom výbere každého, akú cestu si zvolia.
Snáď to niekomu pomôže pri hľadaní trénera.
bjerndi
29.07.2013 15:52:41
>> Mato, 29. 07. 2013 15:07:00
souhlasím. Jen je k zamyslšní jak kvalitního trenéra v " pokročilejším věku " pro začátky můžeš sehnat.
Mato
29.07.2013 16:09:23
Asi som dobre neporozumel- v pokročilejšom veku zverenca (teda, že začína neskoro s behaním), alebo pokročilejšom veku trénera?
Oboje sa dá a schválne som napísal vek trénera po 30ke, aby mal niečo odžité a nielen v oblasti atletiky, ale skôr aby chápal reálie života, a že svet sa netočí iba okolo neho (čo väčšina dvadsiatnikov- všadebolov a všetko znalcov často opomína). To však neznamená, že musí mať cez 70.
Mäoj prvý a najdlhšie pôsobiaci tréner, čo ma naučil všetko podstatné, mal 36, keď ma začal trénovať v 16tich a robil trénera a najskôr sparinga svojej žene a zverencom už 7 rokov predtým.
Stačí si zájsť na preteky a popýtať sa bežcov (podľa úrovne súťaživosti zvyknú mať aj trénerov), či nepoznajú nejakých dobrých a poptom sa pýtať ďalej, čo si o tom a tom myslia a či s ním majú skúsenosť. Na pretekoch sa to len hemží naozajstnými a aj tými rychlokvasenými „osobnými koučami“. Chce to pár týždňov osobného prieskumu v poli.
bjerndi
29.07.2013 16:52:58
myslel jsem to tak, jestli je pro trenéra zajímavej svěřenec s výkonem cca 55 min na 10 km v pokročilejším věku. Osobně si myslím, že kvalitní trenér se bude hledat těžko, protože svoji pozornost a práci bude směřovat trochu jiným směrem ( bud Dětem, nebo vrcholově ). To nemyslím nijak špatně vůči tazateli, je jasný, že s trenérem jeho progres může být rychlejší a vyvaruje se mnohých chyb
Mato
30.07.2013 08:51:32
>> bjerndi, 29. 07. 2013 16:52:58
Dobrému trénerovi nejde ani tak o zaujímavosť perspektívneho zverenca z hľadiska momentálnej výkonnosti, ako skôr o uistenie, že úsielie, ktoré do zverenca a jeho prípravy vloží, mu bude vrátené vo forme snahy a minimálne rovnakého, ak nie väčšieho, nadšenia zo strany zverenca.
To si však vyžaduje aj zo strany bežca určitú predprípravu a mal by mať aspoň nejaké základy – tzn. že sa sám niekam dostane, či za pomoci kamarátov bežcov, niečo si naštuduje a za trénerom príde, až keď sa prirodzený posun začiatočníka spomalí. To v prípade, že má tréningovú skupinu s ambicióznymi pretekármi. Neznamená to však, že tréner si vyberá len už pomaly hotových bežcov, ale nadšencov a pracantov, čo už prejavili určitú snahu a schopnosť zotrvať pri začatej práci.
Sú však aj tréneri, čo sa špecializujú na úplných začiatočníkov, prípadne na ľudí, čo nikdy nešportovali. V prípade zakladateľa vlákna, by som sa orientoval na práve na týchto, ak to považuje naozaj za nutné. Úprimne? Pre úplného začiatočníka je osobný tréner zbytočný. Na to stačí ochotný skúsenejší kamarát, čo sa raz – dvakrát do týždňa prispôsobí tempom a trpezlivo zodpovie otázky, prípadne nasmeruje nováčika správnym smerom. Pri takejto úrovni je najlepšia rada – len behaj, spomaľ ak si na pochybách a meň si pravidelne boty. Skratka k zlepšovaniu neexistuje, ani zázračné tréningové metódy…
rudo
30.07.2013 09:22:12
Mato, mudro pises – hej kde si bol cele mesiace ?
snad v tejto teme treba spomenut aj to ze atleti sa tiez delia na trenovatelnych a netrenovatelnych, podla povahy, na takych co si vazia rady vysvetlenia a prikazy a snazi sa plnit a zodpovedne davaju spatnu vazbu trenerovi z kazdeho treninku ale aj z celkovej zivotospravy zdravia pocitov atd a samzorjeme z pretekov, atlet ktory si nemysly ze po odtrenovani jedenho cyklu – 1/4 sezonu zrazu zhltol mudrost a zacne si menit treninky podla seba a ternerovi to nepovie atd… atlet ktory v podstate robi trenerovi sabotaz, meni plany a nedava pravdive zpatne vazby a popritom este aj trenera za chrbtom ohovora a premysla ci by nemal predsa len menit trenera ktory je „lepsi“ a ked si sam spacka celu pripoarvu podvazdanim a vysledku nie su ake by mali byt tak prstupuje od trenera k trenerovi a ide tak dokola…
su ateti ktori by si mali uvedomit ze su povahovo netrenovatelni a zbytocne by nemali trenerov vyhladavat
Mato
30.07.2013 14:30:58
>> rudo, 30. 07. 2013 09:22:12
Hej takych poznam, avsak nemusia to byt nutne spekulanti. Niektori bezci si skratka sami sebe dobre rozumeju a maju dostatok informacii, sebadovery a nemaju sebadestrukcne sklony, avsak neboja sa za to poriadne vziat, ak treba. Taki sa najlepsie trenuju sami. Nie je takych moc, ale poznam a boli vyborni borci.
BTW, na fore som nebol skoro 5 mesiacov, lebo som sa daval dokopy a potreboval som odstup od bezeckeho sveta. Ked som dostal pocit, ze mi chyba, tak som zavital aj sem :)
rudo
30.07.2013 21:08:12
>> Mato, 30. 07. 2013 14:30:58
tak dufam ze uz si " v kope " a ze ti vsetko klape ako ma, drzim palce
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.