Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Z Ústí nad Labem se stává běžecké město

Z Ústí nad Labem se stává běžecké město
foto: Martin Symon

Jaroslav Hercík | 07.08.2015 | přečteno: 5991×

Když se řekne Ústí nad Labem, většině se vybaví asociace jako chemický průmysl, znečištěné životní prostředí, nezaměstnanost či jiné sociální problémy. Tato klišé mají velkou setrvačnost a vnímání města se mění u mnohých lidí jen pomalu. Ústí má nádhernou polohu, u soutoku řek Labe a Bíliny, sevřené kopci Českého středohoří, je důstojnou branou do našeho státu.

Porta Bohemica, kaňon se zákruty Labe, je fascinujícím výtvorem přírody, na který se můžete podívat třeba z Varhoště nebo od Dubic. Neméně nádherné je samo České středohoří, výhled z Milešovky označil Alexander von Humboldt, známý přírodovědec a cestovatel, za třetí nejkrásnější, který na svých mnohých cestách po celé zeměkouli spatřil.

Málokdo asi také ví, že Ústí je čtvrtým nejzelenějším krajským městem u nás, plocha zeleně činí celých 39% jeho celkové rozlohy. V těsné blízkosti Ústí je největší vodopád v kraji i lokality s unikátními biotopy. Vaše zažité představy o Ústí možná trochu posune i tento článek, pojednávající o tomto stotisícovém městě jako o městě běhů, běžců a běžkyň. K jeho sepsání mě přivedl údaj na počítadle kilometrů v autě. Pokud chcete být na závodech každý týden (maximálně každé dva), trochu se z Ústí nacestujete. Ale v posledních dvou letech jsem výrazně snížil svoji uhlíkovou stopu, aniž jsem musel omezit počet navštívených závodů. Jak je to možné?

Ještě před pěti lety by spočítal závody v Ústí nad Labem na prstech jedné ruky i méně šikovný pracovník na pile. To jsme mohli zajít na přespolák, který pořádá USK Slavia jako přebor univerzity od roku 2006, popřípadě na krosový běh atletického oddílu. Občas se vynořil nějaký pěkný běh, který však nepřežil první nebo druhý ročník, mám na mysli především Silvestrovský běh v Městských sadech v roce 2010, který vyhrál lovosický Jakub Živec, nebo maraton na střeše obchodního centra.

V roce 2011 přinesl RunCzech do Ústí svůj půlmaraton, klasický velký městský běh. To byl, dle mého názoru, jeden z impulsů rozvoje běhu, běžců a běžeckých závodů v našem městě. Dalšími faktory pak byl běžecký boom jako takový a určitě také dostavěná cyklostezka podél Labe, dnešní běžecká tepna Ústí.

V tomto podhoubí začíná občanské sdružení EC Lokomotiva Mumie v roce 2012 pořádat svoje závody. Jejich snažení se v roce 2014 přetavilo ve vznik Ústeckého běžeckého poháru s Mumií, sérii pěti výborně organizovaných a příjemných středně velkých závodů. V tomto roce atletický oddíl AC Ústí nad Labem začal pořádat svůj skvěle obsazený kros, na jehož startovní listině nechybí elitní čeští běžci.

V roce 2014 začíná pořádat závody také ústecká běžkyně Veronika Vágnerová, letos má v kalendáři již čtyři závody. Poprvé se v tomto roce běžela i Rychtářská dvanáctka. Takže rok 2014 můžeme v ústeckých bězích mimo dráhu směle označit jako zlomový. Aby toho nebylo málo, pořádá letos další závody běžec AC Ústí – Vladimír Růžička – na vrchu Střižák nad Ústím. Jde o závody menšího formátu v příjemném komornějším prostředí. V termínovce behej.com jich je pro rok 2015 celkem šest.

Věnujme se nyní počtům běhů mimo dráhu. Chtěl jsem se podívat, jak na tom je Ústí ve srovnání s ostatními městy podobné velikosti. Statistici ať mi odpustí všechna zjednodušení a nepřesnosti, kterých jsem se dopustil. Vzal jsem termínovku na behej.com pro rok 2015, sečetl jsem závody, u kterých bylo uvedeno jako místo konání příslušné město a z celkového počtu závodů jsem provedl korekci o závody, které se opakují vícekrát v roce ve stejném formátu a po stejné trati.

Město Obyvatel Závodů Poznámka
Liberec 102 247 9 Liberecká pětka brána jako jeden závod
Olomouc 100 043 20  
Ústí nad Labem 95 003 22  
Hradec Králové 94 242 16 RM pohár brán jako jeden závod
České Budějovice 93 883 8  
Pardubice 91 073 16 Kondiční běh na Kuňku brán jako jeden závod

Vím, že u mnoha měst je plno běhů hned „za humny“ a do mých počtů se tak nedostaly. Ale tohle platí o Ústí pravděpodobně daleko více než o jiných městech. Hned v sousedních Trmicích jsou to dva běhy. A v okruhu dvaceti kilometrů najdeme další desítky závodů. V této vzdálenosti je totiž Děčín se svým běžeckým pohárem, který skvěle organizuje Zdeněk Hrnčíř, dále třeba běh na Chlum, z Jílového na Sněžník, Lotharův běh, Ultralabák nebo nový běh Run Fest Labe.

V ještě blíže k Ústí položených Teplicích můžete běhat celý rok kolem Doubravky, vyběhnout si na Milešovku, zaběhnout si 24 hodinovku i půlmaraton, nebo dokonce si dopřát výběh dvacetipatrového domu. Ve zmiňovaném okruhu 20 km od Ústí je třeba i výběh Lovoše nebo běh Opárenským údolím ze seriálu „Král Středohoří“.

Z uvedené tabulky můžeme udělat závěr, že Ústí spolu s Olomoucí jsou na tom v počtu pořádaných závodů mezi stotisícovými městy nejlépe. Snad je to pro vás, kdo neznáte Ústí, překvapení. V tomto světle vypadá naše město určitě lépe, než jak je někdy prezentováno v médiích.

Nad uvedený počet v tabulce se navíc letos poběží poprvé i dva závody v areálu kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Univerzita tak chce tímto způsobem propagovat, co všechno a v jakých podmínkách může studentům nabídnout. Pro závody je v areálu kampusu vytýčen jeden a čtvrt kilometru dlouhý okruh s převýšením 25 metrů a závody se poběží ve velmi netradičním formátu 40 minut + 1 kolo. Ne všichni účastníci tak uběhnou stejnou vzdálenost.

Na závěr jednu zajímavost. Málokdo ví, že v tomto městě byl učiněn objev, který vedl k udělení Nobelovy ceny za fyziku. Ústí se tak řadí k místům jako je Princeton, Pasadena, Cambridge nebo Ženeva. Z areálu ústecké chemičky totiž vzlétl 7. srpna 1912 v balónu plněném vodíkem Viktor Franz Hess. Během letu objevil, že původ záření, po kterém pátral, není na naší planetě. Tento den je tak faktickým dnem objevu kosmického záření. Za tento objev obdržel Viktor Hess v roce 1936 již zmiňovanou Nobelovu cenu. Právě tuto událost bude připomínat Běh ústecké nobelovky, který se běží 15. srpna.

Tak se na vás těšíme v běžeckém městě Ústí nad Labem!

Autor je jedním z pořadatelů závodu 2Hrady

LETOŠNÍ ZÁVODY KONANÉ V ÚSTECKÉM KRAJI

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

2hrady muž 07.08.2015 12:31:10

Když se řekne Ústí nad Labem, většině se vybaví asociace jako chemický průmysl, znečištěné životní prostředí, nezaměstnanost či jiné sociální problémy. Tato klišé mají velkou setrvačnost a vnímání města se mění u mnohých lidí jen pomalu. Ústí má nádhernou polohu, u soutoku řek Labe a Bíliny, sevřené kopci Českého středohoří, je důstojnou branou do našeho státu.
Odkaz na článek

avatar

Rici muž 09.08.2015 21:26:13

Ahoj, koukal jsem na ten běh nobelovky v kampusu, chápu dobře, že se běží na čas, kolik kdo uběhne kol, něco jako cyklokros? A předpokládám, že až mě někdo předběhne o kolo, pořadatelé mě neodvolají z trati :)

avatar

Libu muž 10.08.2015 08:00:48

>> Rici, 09. 08. 2015 21:26:13

Ahoj, je to přesně jak píšeš. Až vedoucí závodník ukončí okruh v čase 40:00 a vyšším, ozve se jemu i všem ostatním zvonění do posledního kola. O pořadí rozhoduje jako první kritérium počet uběhlých kol, jako druhé čas. Počítáme s tím, že nejlepší uběhnou 10 okruhů, Ti pomalejší třeba jen 5. Nikdo nebude při předběhnutí o kolo odvolán, všichni dokončí celý závod.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.