Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Moira senzačně vylepšila český rekord a jede na olympiádu!!!

Moira senzačně vylepšila český rekord a jede na olympiádu!!!
foto: Puma

  Sportegy | 03.12.2023 | přečteno: 3702×

Je to tam, Moira Stewartová jede na olympiádu!!! Dnes ve Valencii senzačně vylepšila národní rekord na 2:25:36 a s přehledem pokořila kvalifikační limit!!!

Moira Stewartová splnila ve Valencii cíl, když doběhla maraton v čase 2:25:36, kterým splnila limit na olympijské hry v Paříži a hlavně vylepšila o necelou minutu český rekord. “Všechno padlo na své místo, byl to perfektní závod,” raduje se osmadvacetiletá česká atletka.

Stewartová tak ve Valencii přidala k půlmaratonu a běhu na 10 000 metrů na dráze další český rekord. “Půlmaraton jsem běžela za 1:13:00, což bylo přesně podle plánu. Potom začal boj, posledních deset kilometrů bylo fakt náročných. Necítila jsem se v závěru úplně čerstvá, ale zase co má člověk čekat po třiceti kilometrech,” pokračuje s úsměvem Stewartová.

Stewartová ale dokázala udržet nastavené tempo až do cíle. “Když jsem doběhla do cílové rovinky, tak jsem nevěděla, že to bude pod 2:26. Byl to fakt neskutečný pocit, ještě teď se mi z toho chce brečet,” říká dcera skotského otce a české matky.

“Jenom doufám, že tentokrát nebudou z cílové rovinky fotky, protože posledních dvě stě metrů závodu jsem prozvracela. Když jsem protínala cílovou pásku, tak ze mě vylítla největší šavle, kterou jsem v sobě mohla najít,” popisuje Stewartová, jak moc jsou náročné poslední kilometry maratonu.

Nejlepší česká vytrvalkyně dokázala ve Valencii zaběhnout skvělý čas i po problémech s přesunem do Španělska, když strávila neplánovaně noc na cestách. “Naštěstí jsem to dospala a oklepala se,” říká Stewartová.

“Když se závod člověku povede, tak se o tom těžko mluví. Tohle bylo prostě perfektní. Byl to závod, na který jsem dlouho čekala. Konečně jsem šla do závodu zdravá a s kvalitní přípravou. Doufám, že mi to otevře dveře do světové elity. Český rekord a olympijský limit! Zní to pro mě až neskutečně,” dodává dojatá česká atletka.

xxxxx

Moira Stewartová se v neděli postaví na start maratonu ve Valencii, kde se pokusí zaběhnout limit pro olympijské hry v Paříži (2:26:50). “Ambice mám na ostrý olympijský limit, ale pokud zaběhnu osobní rekord, tak to určitě nebude propadák,” říká elitní česká vytrvalkyně před vrcholem podzimní sezony.

Stewartová letí do Valencie sebevědomá, protože má za sebou povedenou přípravu bez zdravotních komplikací. “Poslední tři měsíce byly skvělé, po delší době se v tréninku cítím skvěle a cítím, že mám hodně energie. S trenérem jsem udělala nějaké změny, o kterých si myslím, že fungují. Doufám, že se mi to ve Valencii vrátí,” říká dcera skotského otce a české matky.

Na podzim Stewartovou mírně zbrzdilo paradoxně zahraniční soustředění v italském Livignu, kde vinou špatného počasí nemohla česká reprezentantka kvalitně trénovat. “Ale po návratu do Česka šlo zase všechno správným směrem,” potvrzuje atletka Spartaku Praha 4.

Momentálně nejvýše postavená česká maratonkyně světového žebříčku by ve Valencii ráda vylepšila svůj dva a půl roku starý osobní rekord z Prahy, kde doběhla v čase 2:29:28.

“Vzhledem k okolnostem věřím, že osobní rekord padne. Cítím formu, takže mám ambice na ostrý olympijský limit. Když se mi ale nepovede a zároveň předvedu kvalitní čas, tak bych se zase měla posunout v rankingu,” vysvětluje Stewartová, která ve Valencii poběží ve zbrusu novém modelu běžecké obuvi Fast-R 2 od značky PUMA.

Do karet hraje české reprezentantce také profil trati, která je ve Valencii považována za jednu z nejrychlejších na světě. “Podle mě tam není ani jeden kopec. Navíc sedí atletům i termínově, protože by měly být ideální teplotní podmínky,” pokračuje Stewartová, kterou bude ve Valencii podporovat její trenér Václav Janoušek.

K dispozici budou atletkám i vodiči, kteří budou připraveni mimo jiné určovat tempo i na zmíněný ostrý olympijský limit. “Myslím si, že na startu bude více atletek, které ve Valencii budou cílit na olympijský limit, což by měla být výhoda, protože se můžu během závodu schovat v balíku,” říká osmadvacetiletá vytrvalkyně, která poběží po Praze a MS v Budapešti už třetí letošní maraton.

“Musím zaťukat, že jsem po třech letech na konci sezony zdravá a navíc s kvalitní přípravou v zádech, takže se fakt po dlouhé době těším na maraton,” dodává na závěr s úsměvem Stewartová, která drží český rekord na půlmaratonské trati a také v běhu na 10 000 metrů na dráze.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

sportegy žena 01.12.2023 11:57:33

Moira Stewartová se v neděli postaví na start maratonu ve Valencii, kde se pokusí zaběhnout limit pro olympijské hry v Paříži (2:26:50). “Ambice mám na ostrý olympijský limit, ale pokud zaběhnu osobní rekord, tak to určitě nebude propadák,” říká elitní česká vytrvalkyně před vrcholem podzimní sezony.
Odkaz na článek

avatar

skorobezec muž 02.12.2023 20:21:39

Držím palce, snad se vše sejde, bylo by super, kdyby to vyšlo.

avatar

Tachlovice

Celkem 7759,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:24 (2015)
půlmaraton: 1:23:23 (2015)
maraton: 3:17:32 (2015)

kaz67 muž 05.12.2023 20:31:33

vyšlo to, super a moc jí to přeju

Motto: hrozně rád běhám
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.