Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Medaile pro Masters se budou udělovat již v únoru

Medaile pro Masters se budou udělovat již v únoru
foto: archiv Víta Malíka

Vít Malík | 21.01.2024 | přečteno: 1091×

Počasí si s námi pohrává, jednou napadne hodně sněhu, aby později zase vše v nížinách roztálo a my mohli běhat nalehko. Čím nás překvapí 24. únor? Ten den se totiž uskuteční hned první dvě letošní MČR Masters: v severních Čechách, pěkně v teple pod střechou, se v Jablonci nad Nisou bude konat halové MČR Masters, zatímco v rámci Rohálovské desítky se poběží MČR Masters v silničním běhu na 10 km.

U tradičního závodu v Prusinovicích na Moravě se zastavím, neboť mne upoutalo hned nadvakrát. Poprvé, když jsem se dozvěděl, že se mohu v rámci závodu potkat s Helenou Fibingerovou, které jsem jako dítě vždy při závodech držel palce u televize. Vyhrávala, co se dalo. Vždyť všichni víme, že Helena je mistryně světa a držitelka světového rekordu ve vrhu koulí v hale. Tato atletická ikona je ambasadorkou závodu.

Moji pozornost však upoutaly i zcela nové medaile, které v rámci MČR Masters budou udělovány těm nejlepším ve všech pětiletých kategorií od 35 let. Jsou tak krásné a velkolepé, zároveň jejich ztvárnění pozornému oku prozrazuje hned několik symbolů. Vždyť posuďte sami, přikládám je k fotkám pod článkem. Jejich design ukazuje, že tuto podobu medailí utvářel profesionální grafik s ohromnou pečlivostí a snahou odměnit v maximálním míře ty nejlepší. Bohužel, já mezi ně patřit nebudu. Ale nás všechny pořadatelé také odmění pamětní medailí.

Na Rohálovské desítce pro všechny, kteří vybojují medaile, jsou připraveny i tzv. pleskačky slivovice. Opravdu stylové, jak to umí vymyslet pořadatelé v čele s bývalým vynikajícím maratoncem Ondrou Němcem. Bude to jistě festival běhu se vším všudy! Diváky a stánky s občerstvením na Moravě dobře známe, pohostinnost, radost a skvělá nálada jistě bude za každého počasí.

V loňské roce vítěz běžel v čase 32:17 (traťový rekord je 29:26!), nejlepší žena 36:33. Běželo tehdy 432 závodníků. Limit pro letošek je pouze 500 běžců, pozor na to. Startuje se v pravé poledne. Startovné do 19.2. je 300 Kč, pro ženy 60+ a muže 65+ pořadatelé připravili snížené 200 Kč!

Naše parta z jižních a západních Čech se nenechá odradit dlouhou cestou na Moravu, ani nevyzpytatelným zimním počasím, protože takovýto běžecký svátek si rozhodně nechceme nechat uniknout. Co vy?

Mimochodem festival na Moravě bych mohl přirovnat ke sportovnímu festivalu na Lipně v srpnu, kde se poběží MČR Masters v trailu na půlmaratonské trati a po závodě bude skvělý koncert, podobně jako loni.