Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pitný režim při běhu: Nejlepšího výkonu dosáhnete s čistou vodou

Pitný režim při běhu: Nejlepšího výkonu dosáhnete s čistou vodou
foto: Natura

komerční prezentace | 14.04.2024 | přečteno: 231×

Trénink dělá mistra. Bez správného pitného režimu však můžete na špičkové výkony zapomenout. Sportovci se často soustředí na množství uběhnutých kilometrů, na časy, spálené kalorie a výživu. Dělají ale jednu zásadní chybu. Zapomínají totiž pít čistou vodu.

Voda hraje klíčovou roli při procesu regenerace, při termoregulaci a do velké míry ovlivňuje i samotný výkon. Dehydratace pro sportovce představuje nebezpečný stav, kdy se cítí vyčerpán, ubývají mu síly a riskuje křeče nebo zranění.

Při středně aktivním životním stylu by běžný člověk měl vypít minimálně 2,5 až 3 litry tekutiny denně, v létě a při intenzivním sportu se pak doporučuje tuto hladinu zvýšit až na 5 litrů. Má to však svá „ale“…

Přečtěte si následující tipy, tělo vám poděkuje.

1. Pijte čistou vodu

Ke každodennímu pití je vhodná Natura, která pramení v srdci Adršpašsko-teplických skal a patří mezi nejčistší vody ve střední Evropě. Má nízký obsah minerálů a sodíku, takže se hodí pro každého. Naopak vyhnout byste se měli příliš častému pití kávy a alkoholu, které organismus odvodňují.

2. Nečekejte, až vás rozbolí hlava

Mnoho běžců dělá po tréninku tu chybu, že čekají, až se dostaví obrovská žízeň a tu pak zahání velkým množstvím tekutin, nebo dokonce alkoholických nápojů. Vodu bychom však měli přijímat raději po celý den v pravidelných intervalech. Noste s sebou proto stále flašku vody Natura.

3. Pijte již před tréninkem

Před samotným během bychom měli přijmout ideálně asi 500 ml vody. Tento objem odpovídá jedné malé lahvi Natury. Zakoupit si ji samozřejmě můžete i v 1,5litrové lah­vi.

4. Pijte jen tolik, kolik tělo dokáže strávit

Nic se nemá přehánět. Vypít denně více než 5 litrů vody vám užitek nepřinese, při extrémních teplotách a výkonech se horní hranice množství tekutin, které se dají bezpečně vypít, stanovuje na 8 litrů za den. Vodou bychom také neměli příliš dlouho potlačovat hlad a nahrazovat kvalitní stravu.