Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pohár behej.com: Hronov - Náchod v mezinárodní konkurenci pro Kocourka

Pohár behej.com: Hronov - Náchod v mezinárodní konkurenci pro Kocourka
foto: Eva Zoubková

Petr Kostovič, Petr Lhota | 25.10.2008 | přečteno: 11847×

318 závodníků se vypravilo v sobotu do Náchoda, aby tam změřili síly v 51. ročníku závodu Hronov – Náchod zařazeném do Poháru behej.com. Závod patří ve východních Čechách mezi nejoblíbenější. Silnou domácí konkurenci přijela prověřit skupinka závodníků z Polska a Ukrajiny.

Letos se závod konal na pozměněné trati. Tuto změnu si vyžádala rekonstrukce mostu ve Velkém Poříčí a tak se místo tradičních 8 850 metrů běželo o osm set metrů více.

Závod startoval za příjemného běžeckého počasí, před startem dokonce vysvitlo slunce a panovalo bězvětří, lehký protivítr se zvedl až na cyklostezce na 4. kilometru. 

Do 7. kilometru běželi závodníci po krásné trati bez automobilové dopravy, aut si užili až na státní silnici vedoucí z Náchoda do Polska. Po dvou kilometrech absolvovaných na silnici s automobilovým provozem se trať stáčela k cíli na náchodském náměstí a poslední kilometr běžci tedy absolvovali v centru.

V závodě žen běžela od startu v čele trojice zahraničních závodnic ve složení Ochalová (Polsko), Czyzová (Polsko) a Serdyuková (Ukrajina). Do 6. kilometru udržovaly závodnice strojové tempo 3:30/km. Na značce 6. kilometru nastoupily Ochalová s Czyzovou, Serdyuková již jejich tempu nestačila. Až do mety 9. kilometru běžely vedoucí závodnice bok po boku, poslední kilometr znovu zrychlily, mírný náskok si vytvořila Ochalová a vedoucí pozici udržela až do cíle, v němž jí naměřili čas 33:40. Ochalová, původem Ukrajinka, která se provdala do Polska, pak v cíli řekla: „S vítězstvím jsem samozřejmě spokojena, mou taktikou bylo držet se v čele závodu a nastoupit na posledním kilometru a to se podařilo.“

Za Ochalovou doběhla na druhém místě Czyzová (33:51), Ukrajinka Serdyuková brala bronz za čas 34:31. První Češkou v cíli byla na 4. místě Marcela Lustigová z Liberce závodící za USK Praha (35:38).

V závodě mužu se po startu utvořila v čele závodu sedmičlenná skupinka, jíž udávali tempo Polák Ochal a Milan Kocourek z ARC Brno. Po 5 minutách zahřívacího úvodu se začalo závodit a oba závodníci začali jeden druhému střídavě nastupovat. Přibližně půl kilometru před cílem nasadil Kocourek ke svému pověstnému finiši. 

Divákům přihlížejícím závodu zatrnulo, když 150 metrů před cílem Kocourek na chvíli zaváhal poté, kdy se nechal strhnout ze směru vedoucího do cíle autem, které jelo po dobu závodu před jeho špičkou a odbočilo do cíle dříve. Závodníky však čeká ještě oběh části náchodského náměstí. Byl to okamžik, kdy se Kocourkovi Ochal přiblížil. Milan ale zmobilizoval síly, ve finiši nedal Ochalovi šanci a v čase 29:03 si doběhl pro vítězství. Druhý Ochal z polské Bydhoště zaostal o sedm sekund, třetí byl v čase 29:22 Ukrajinec Krovlaydis. 

„Závodit jsme začali po pěti minutách běhu, oba jsme si třikrát vzájemně nastoupili, abychom si vyzkoušeli, co od sebe můžeme očekávat. Neznáme se totiž, závodili jsme spolu dnes poprvé,“ vyjádřil se v cíli k průběhu závodu jeho vítěz. „Teď se budu připravovat na ME v krosu, v příští sezóně budou mými největšími cíli opět ME v krosu a chtěl bych se kvalifikovat na ME do 22 let ve steeplu,“ dodal ještě Kocourek ke svým plánům do budoucna.

Druhým Čechem v cíli byl na 4. místě Martin Kučera z USK Univerzita Brno v čase 29:24. Kamil Krunka, vítěz posledního závodu Poháru behej.com, nedávné Ceny Metuje, finišoval jako 6. v čase 29:45. 

Martin Kučera v cíli spokojeností nezářil. „Na závod se mi příliš nechtělo, po celé sezóně se již cítím hodně unaven, navíc chodím na noční směny. Závod jsem prostě jen odběhl. Těším se na to, že si odpočinu na dovolené ve Francii,“ uvedl ke svému výkonu.

Kamil Krunka si zase postěžoval na zdravotní problémy: „Po pardubickém crossu mám problémy s čéškou, dnes se svým výkonem nejsem příliš spokojen.“

Na závodě se překvapivě neobjevil Miroslav Daňko, pronásledovatel dosud vedoucího závodníka, Jiřího Wallenfelse. Wallenfels, který obsadil časem 32:30 čtvrté místo v kategorii B, tak v čele Poháru behej.com zvýšil svůj náskok a šance Daňka na jeho předstižení je již jen teoretická.

Jaroslava Pokorová, vedoucí žena Poháru behej.com v Náchodě nechyběla a ani jí by již vítězství nemělo uniknout. 


Web závodu Hronov – Náchod

Výsledky závodu

Aktuální pořadí Poháru behej.com