Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pavel Novák: Se zraněním se nerodíme - Achillova pata

Pavel Novák: Se zraněním se nerodíme - Achillova pata
foto: Radek Narovec

Pavel Novák | 03.12.2008 | přečteno: 32753×

O titulku se mnou moc lidí asi polemizovat nebude, ale faktem je, že každý z nás má větší čí menší předpoklady díky sportování si zranění zbytečně přivodit.

Nemám na mysli nešťastné úrazy, ale vrozené dispozice, jako jsou například různé ortopedické odchylky (nadměrná pronace či supinace při došlapu, nesprávné postavení kloubů či jejich hypermobilita či naopak ztuhlost, atd.), vrozené handicapy jako třeba artróza, nebo i stavy psychiky (netrpělivost, nezlomná a tedy nesoudná vůle, nesoustředění se na výkon…).  Možná ale můžete uspíšit hojení poranění nebo ještě lépe, možná mu můžete předejít.

Chtěl bych se s vámi podělit o své zkušenosti s potížemi, které nejvíce trápí běžce, nabídnout vám  možnosti řešení nebo upozornit, na co by si měl člověk dát pozor. Názory, které vám předkládám, jsem čerpal nejen ze své vlastní sportovní kariéry, ale i ze zkušeností, které jsem získal jako trenér nebo při sledování potíží a léčení chronických poranění některých vrcholových běžců. Budu se věnovat poraněním achilovky, kolen a  zad. S těmito třemi zraněními mám bohaté zkušenosti, ve čtvrtém díle připojím vše, co vím o potížích s třísly a o svalových poraněních.

Achillova pata

Potíže s achilovkou jsou mezi běžci velmi rozšířené. Pokud pominu drastické úrazy typu odtržení achilovky od kosti patní nebo její přetržení, které jsou dílem většinou okamžiku, jde především o chronické potíže, které přicházejí plíživě, postupně se zhoršují, až nakonec omezují a zastavují trénink pro velké bolesti. Nenechte se mýlit stavem, kdy jsou počátkem tréninku bolesti malé a při zátěži postupně ustupují, to na vás jen ťukají velké problémy a pokud neodstraníte příčinu, je pouze otázkou času, kdy vás to nadobro zastaví. V čem je tedy problém? Těch důvodů je celá řada.

Prvním bývá přetížení lýtkového svalu, které může souviset s novým druhem tréninku, změnou běžeckého stylu, přílišným zvětšením tréninkových dávek a podobně. Přetížený sval se začne stahovat tak, že ho nemůžete protáhnout do původního stavu, později se blanky, které obalují svalové snopce „přilepí“ k sobě a k okolním tkáním, čímž dále zhoršují prokrvení a funkci svalu. Výsledek je ten, že na jedné straně sval funguje omezeně (což zpočátku ani nemusíte poznat), ale co je horší, neustále „tahá“ za achilovku. Výsledkem je entesopatie, neboli bolestivost svalových a šlachových úponů. Bolesti jsou lokalizovány většinou v oblasti úponů achilovky ke kosti patní.

Jak z toho ven? Nedovolit, aby se bolesti staly chronické, což se stává po 6 týdnech od vzniku problému. Tedy ubereme, upravíme nebo zastavíme trénink, denně velmi pečlivě protahujeme lýtkový sval a achilovku, pokud máme možnost, vyhledáme dobrého fyzioterapeuta, který umí měkké techniky. Ten jednoduše řečeno slepené blanky od sebe odtrhne, zbaví vás srůstů. Pokud jsme ještě nedospěli ke stavu, kdy je achilovka „zaplavena“ otokem a zánětem, můžeme celému uzdravujícímu procesu pomoci vodoléčbou, elektroléčbou a masážemi. Univerzálně mám dobré zkušenosti s laserem, a to aplikovaným kombinovaně lokálně do bolestivých míst + pomocí scanneru přes celou achilovku, kost patní a distální část lýtkového svalu.

Ještě účinnější se podle mých zkušeností ukazuje terapie rázovou vlnou (DolorClast). Ta ve své podstatě jemně traumatizuje postižená místa a tím může lépe dojít ke správnému zhojení. Boj s akutním zánětem vidím jako nejlepší pouze na úrovni lehkého vmasírování protizánětlivých mastí nebo tvarohových zábalů na noc, případně v kombinaci s léčivy. Užívat je možné například Diclofenac-25mg, který je volně prodejný v lékárnách. Bohatě postačí brát třikrát denně jednu tabletu, ale pozor- zvyšuje krvácivost. Kdo tedy máte poruchy srážlivosti krve, vředy apod., poraďte se určitě s lékařem – viz příbalový leták!. Při chronickém zánětu je dobré pravidelně podélně achilovku vytírat prsty směrem k srdci.

Druhým problémem může být nesprávně zvolená obuv. Dbejte na to, aby polstrování v oblasti paty bylo kvalitní a měkké, pokud máte již problémy s achilovkou, viděl bych jako velmi důležité kupovat o 0,5 – 1 číslo větší maratonky. Stálo by za to, nechat se vyšetřit na běhátku pomocí kamery. Footscaner je super, ale nemusí odhalit problém, který vás trápí. Mě například zjistili, že v poslední fázi odrazu ze špičky dochází doslova k vibraci paty na levé noze a tím dostávala achilovka spoustu sice malých, ale časem fatálních „záškubů“. Mnoho odchylek od normálu se může korigovat pomocí speciálně vyrobených vložek do bot a správně zvolenou obuví.

Třetím problémem, který jsem už naťukl, je útlak v oblasti kosti patní, případně ostruhy. Myslím si, že každý, kdo už potíže s achilovkou má, by měl na extra komfort paty úzkostlivě dbát a zamezit tím dalšímu dráždění v postižené oblasti.

Určitě by měl každý běžec, který, jak říká trenér pan Krejčí z Chotěboře, nenašel zdraví na hnoji, dbát na to, aby neprochládal. U achilovky to platí dvojnásob. Všichni v mé tréninkové skupině nosí v zimě povinně návleky na achilovkách, na to jsem pes :), možná baskervilský.

Další možností je Diprofos – kortikoidová injekce aplikovaná přímo do postižené oblasti. Nemám s ní osobní zkušenosti, ale ve svém okolí jsem registroval obrovské množství běžců, kteří opichy tohoto druhu absolvovali. Některým pomohl ke startu na světových kolbištích a bez něj by zřejmě nenastoupili, ale pozorováním jsem zjistil, že opakovaná léčení touto látkou vedou přímo na operační sály z důvodů neřešení primárního problému. Zbaví vás bolesti, jediného indikátoru toho, že se něco děje, a také doslova „nahlodává“ tkáně v místě vpichu. Ve svém okolí jsem registroval jednoho hodně špičkového běžce, který končil s achilovkou, která měla v jednom místě asi 60% původního průměru a jednu špičkovou běžkyni, která skončila v souvislosti s léčením Diprofosem na plastice (v tomto případě nártu).

Na závěr bych se s vámi chtěl podělit o některé názory povolaných. Ing. Kváč, trenér Jarmily Kratochvílové, mi jednou řekl, že achilovka je jedinou částí těla, které vadí měkko. To by korelovalo s vyprávěním Honzy Pešavy (držitele několika českých rekordů), který má s potížemi achilovky také bohaté zkušenosti. Tvrdil, že velké potíže s achilovkou začal mít po soustředění v Čáslavi, kde hodně běhal na dráze, která se mu zdála příliš měkká. Má pravdu, umělý povrch v Čáslavi je položen na škváře, dráha je tedy měkká, ale přitom velmi pružná. To mě přivedlo na myšlenku, zda na měkkém podkladu, tím jak se noha při odrazu ještě trochu boří, ale achilovka je už hodně napnutá, nedochází k opakovanému nadměrnému smršťování a natahování šlachy během jednoho krokového cyklu, tedy k mikrovibracím, které mohou časem vyvolat mikrotrhlinky a spustit lavinu.

Příště se s vámi podělím o své názory a zkušenosti při problémech s koleny.

Pavel Novák


Achillodynie – syndrom Achillovy šlachy

Komentáře (Celkem 12)

Nalezené položky: 13 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 03.12.2008 10:38:30

Ach jo, ty achilovky. Řeším to už od začátku října. Do Silvestra snad budu běhat. Návleky si pořídím, ale s tím běháním po tvrdém… Mě to v lese baví nejvíc.

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

Nymburk

Celkem 2830 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:42 (2009)
půlmaraton: 1:35:37 (2009)
maraton: 3:47:55 (2008)

dan67 muž 03.12.2008 17:43:00

Díky Pavle za pěkný článek. Cítím z něho praktickou zkušenost. Fakt se těším na další díly.

Pozn. ke kortikoidům. Na Ach. šlaše způsobují její ztenčení a tím oslabení a následně prasknutí. Nesmí by se dostat na šlachu, pod její obal, to je pak průser a ruptura.
Ale nejsem odborník na šlachy a kortikoidy.

Motto: http://dan1967.blogspot.com/
avatar

Ivo Domanský 03.12.2008 20:46:39

Pavel neuvádí jednu, a to dosti častou, příčinu chronické bolesti achillovy šlachy u běžců. Tou je nadměrné a mnohdy neopodstatněné používání treter v tréninku.
Mýtus, že rychlé úseky na dráze nelze běhat bez treter, vznikl v době špatných škvárových a antukových drah, ale drží se jako klíště i v době drah umělých.
Potkal jsem několik kvazitrenérů, kteří nutili své svěřence žákovského a dorostového věku obouvat tretry okamžitě, jakmile přešli z tělocvičny na stadion. Vyrobili sice rychlokvašky, kteří oslňovali na zahajovacích závodech, ale v květnu už kulhali a léčili si zmožené achillovky.
U mládeže, kde jsou svaly, kosti i šlachy teprve ve vývinu, je podobný tréninkový postup roven zločinu. Dnes jsme slyšeli o lyžaři, který bez vlastní viny zranil na sjezdoce holčičku a málem dostal flastr. Ti trenéři brali prémie za dorostenecké mistry, o nichž v dospělém věku nikdo neslyšel.
Nás mimodráhových běžců se tento problém také dotýká, ale přece jen méně a závisí často na faktorech, které autor dobře oslvětlil. Teoreticky by nejvíc problémů s achillovkami měli mít maratonci vzhledem k velkému objemu tréninku, pravdou je však spíše opak. Objem je při vzniku tohoto zranění spíše druhotným faktorem.

avatar

Kroměříž

Jita žena 03.12.2008 22:09:55

Dobrý článek. Znovu zdůrazňuji, jak píše Pavel, hledat příčinu, „léčba“ (pokud se tomu dá tak říct) analgetiky nebo kortikoidy do místa potíží nikam nevede (a pokud vede, tak určitě ne zpět do tréninku). Příčina opravdu nebývá v místě úponu – stažení a slepení svalových fascií bývá obvykle od achilovky dosti vzdálené. Je potřeba zkontrolovat nejenom svaly a fascie lýtka, ale i stehenní sv., postavení pánve, popř. hledat příčinu ještě výše. Mnohdy neuškodí pozornost obrátit také směrem dolů – na chodidlo.
Co nejméně potíží nejen s achilovkami přeje Jitka

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 03.12.2008 22:53:17

>> Ivo Domanský, 3. 12. 2008 20:46:39

Asi mas pravdu, obzvlaste kombinace soucasnych treninkovych bot a treter je podle mne smrtici.

Jinak, Pavle, diky za clanek, ja uz mam doufam problemy s achilovkou vyreseny, tak se muzu tesit na ctvrty dil, co delat s trislama.

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 03.12.2008 23:18:15

  • super článek a taky se těším na další:)
  • mně tretry nevadí, závody na dráze ani v ničem jiném neběhám:)
  • v Čáslavi mi přišla skvělá dráha, když byla nová (ale tou dobou jsem běhala sprinty, takže na dlouhé to neposoudím), když jsem se tam vrátila na pár ligových závodů po letech na dlouhé, přišlo mi,že se to tam na některých místech propadá do hrbolků (jak si ta škvára pod tím někde ještě trochu sedla)
Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Jihlava

půlmaraton: 1:30:42 (2004)
maraton: 3:23:05 (2005)

darala žena 04.12.2008 17:08:26

jen bych chtěla přidat .....injekce Diprophosu sice zbaví akutní bolesti,neboť protrhá srůsty…ALE!!!!na druhou stranu DIPROPHOS brání tvorbě vaziva a šlacha tak ztrácí svou pevnost a je mnohonásobně náchylnější na přetrhnutí.Dle ortopedů-sportovců kortikoidy do achilovky nepatří!..achilovka má prý velice ráda vodu,takže ještě taková pomoc je vpravení injekce/do bol.místa/s a­qou,samozřejmě v ortopedické ambulanci.)))..všem přeji nebolestivé a zdravé achilovky!))))

administrator 03.04.2010 13:32:40

O titulku se mnou moc lidí asi polemizovat nebude, ale faktem je, že každý z nás má větší čí menší předpoklady díky sportování si zranění zbytečně přivodit.


Odkaz na článek
avatar

hanes.23 muž 09.04.2014 10:56:29

Dobrý den, mám problém s úponem achilovy šlachy a potřeboval bych poradit. Sportu se věnuji spíše na amatérské úrovni (běh, cyklistika, požární sport) Problémy mám už asi 2 roky. zpočátku to byla bolest kolísavá. Někdy to bolelo a někdy ne, bez ohledu na zátěž. Začal jsem to řešit s ortopedem. Dostal jsem 2× kortikoidové obstřiky do paty, po nějaké době se bolest vrátila, šel jsem na rehabilitace (elektroléčba a cvičení s protahováním)tam mi bylo řečeno, že mám příliš ztvrdlé lýtkové svaly ale cvičení a protahování i doma mi nepřineslo úlevu. Byla mi doporučena změna obuvi, masti jako voltaren, ale i to nepomohlo. Po několika měsících se mi podařilo zajistit léčbu rázovou vlnou, asi po 6 terapiích mi bolest zůstala trvalá. Budu velice rád za vaši pomoc. děkuji

avatar

půlmaraton: 1:23:44 (2005)

Lukáš V. muž 20.05.2014 23:13:05

>> hanes.23, 09. 04. 2014 10:56:29

jak pokračuje léčba? Mimochodem taky mě bolí paty, vyzkoušel jsem už dost možností. Ono ty úpony je bohužel dlouhodobá záležitost. Nyní jsem byl jednou na vyšetření tady: www.naprapathy.cz, ale na nějaké hodnocení je ještě brzy. Ať je co nejdřív lépe! ;)

Motto: no pain, no gain
avatar

hanes.23 muž 21.05.2014 16:14:43

>> Lukáš V., 20. 05. 2014 23:13:05

Píši zde to co jsem Vám poslal do mailu: léčbu jsem ukončil protože nikam nevedla. dávám si větší pozor na kvalitní obuv i když předtím jsem to také nezanedbával. koupil jsem si také silikonové vložky do bot se zvýšenou patou a podporou příčné klenby. Bolest se trochu zmírnila ale stále delší dobu přetrvává. Největší bolest pociťuji při změně počasí. Výkonnost už asi takovou jakou jsem měl nezískám. Při pokusu o trénink se bolest zvyšuje, což mě odradí. Doufám že budete s uzdravením úspěšnější

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 21.05.2014 20:50:19

>> hanes.23, 21. 05. 2014 16:14:43

Jen pár námětů:

  • ztuhlé svaly mohou být díky přetrénování či stresu; organismus zůstává v tenzi
  • může jít o projev sytémového zánětu, to je o dietě
  • zpevnění a protažení centra se projeví směrem ven – až k těm achilovkám

Jsou to vše takové okliky, ale pokud by některá byla potřeba řešit, tak zkvalitní celý život, nejen běhání.

Motto: No toto!
avatar

Desert muž 21.05.2014 21:41:22

>> hanes.23, 21. 05. 2014 16:14:43

třeba by ti stačila epsomka, a změna stravy,

PS: na epsomku ( pročištění organismu) je odborník Rudo, na stravu, kterou mám na mysli Oblivion,

Nalezené položky: 13 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.