Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Garmin Forerunner 310XT - O kus dál, ale...

TEST: Garmin Forerunner 310XT - O kus dál, ale...
foto: Garmin

Jan Liška | 10.09.2009 | přečteno: 48632×

Už dlouho nepamatujeme, aby český běžec bombardoval nějakého výrobce sporttesterů požadavky na přednostní nákup. Opravdu si letošní novinka značky Garmin, model Forerunner 310XT, zaslouží takovou pozornost? Testovali jsme jej více než měsíc a přicházíme s naším hodnocením.

Třistadesítka je nástupcem multisportovních modelů 205 a 305, které se dostaly na trh již v roce 2006. Forerunnery si za tři roky získaly spoustu příznivců, kteří jim vytýkali snad jen dva nedostatky – vodotěsnost a výdrž baterie. Jak dopadá letošní novinka?

Po loňské revoluci v designu, tedy přechodu od garminovského „kompjutru“ směrem ke klasickým náramkovým hodinkám, letos Garmin zařadil zpátečku a vrátil se k původnímu čtvercovému vzhledu, byť oproti 305ce mírně zmenšenému. Výrazně se tedy v porovnání s kulatou 405kou zvětšuje plocha displeje a vrací se čtvrté pole. Opouští se rovněž loňský koncept řízení sporttesteru pomocí tahu prstem po citlivém okruží. Český distributor značky Garmin nicméně uvádí, že 405 z trhu nezmizí a bude prodávána souběžně s 310XT.

Zajímavý je i pohled na ceny: cena mírně inovované 405ky (s označením 405CX) bude okolo 9490 Kč ve variantě s hrudním pásem, k dispozici bude ale i „stará“ 405ka za 8990 Kč. A nyní se podržte: námi recenzovaný model 310XT, který nese proti čtyřstovkám řadu zásadních vylepšení, bude k mání již za 7990 Kč, resp. ještě o tisícovku levněji, pokud již garminovský hrudní pás vlastníte a počkáte si na konec září, kdy se tato „očesaná“ verze objeví i na českých pultech.

NEŽ VYRAZÍME

Jelikož lidé s úzkým zápěstím měli problém nasadit Forerunner 405, výrobce začal dodávat mezičlánek, který zvětšil úhel uchycení pásku a snížil tak tlak na osičku (vytvářela se nehezká mezírka mezi hodinkami a páskem). Forerunner 310XT tento problém nemá, pásek je celý lehce ohebný a i na úzkém zápěstí se hodinky nosí příjemně.

Po zapnutí se přístroj pokusí zachytit signál GPS a na volném prostranství, pokud člověk stojí na místě, je zachycení velmi rychlé (pokaždé do dvaceti sekund). Při zapnutí přístroje uvnitř budovy trvá pokus o zachycení signálu necelé dvě minuty a poté se přístroj zeptá, zda není uvnitř a případně vypne GPS (pro indoorové aktivity). Zachycení signálu při pohybu bylo vždy do jedné minuty a to je rozhodně zlepšení oproti staršímu modelu. GPS slouží k záznamu uběhnuté trasy a sledování aktuální rychlosti během tréninku. Uloženou trasu lze využít i pro navigaci, kdy sporttester dokáže navádět zpět do místa startu stejnou cestou. Co je velkou předností Garminů, GPS přijímač je součástí hodinek a není třeba nosit s sebou další příslušenství, jako tomu je u konkurence.

První testování GPS na stadionu přineslo nadšení z přesnosti měření, když při dvou kolech přístroj naměřil 802 m. Další měření ale už nebyla tak přesná a při Cooperově testu byla odchylka 170 m (místo 3 km bylo naměřeno 3,17 km). Při běhu ve městě nebo v lese nebyly zaznamenány žádné problémy se ztrátou signálu.

Úvodní nastavení uživatelského profilu je jednoduché a rychlé, zadávají se klasické údaje jako věk, výška, váha a minimální a maximální tepová frekvence. Na výběr je upozornění signalizované tónem a nově také vibracemi. Ty se hodí do hlučného prostředí, při běhu se sluchátky nebo ve vodě. Dále je možné pro každý sport zvlášť nastavit zobrazovaná pole na displeji (až čtyři různé displeje, každý rozdělený na jedno až čtyři pole), automatické počítání kol, automatickou pauzu (při zastavení nebo rychlosti menší než nastavená hranice) a automatické přepínání obrazovek (při nejpomalejší přepínání se obrazovky střídají po 5 s). Dále je možné nastavit jednotlivým sportům specifické vlastnosti, jako třeba při běhu rychlost v min/km, na kole v km/hod, footpod pro běh, měřič kadence pro kolo a další.

Snímač tepové frekvence se zapíná spojkou na přední straně, po nasazení vysílá tep téměř okamžitě a není ani třeba gumové snímací plochy předem vlhčit. Nosí se velmi příjemně a nedocházelo k uvolňování během tréninku. Urostlejším sportovcům byl ale pás i při největší možné délce hodně těsný.

OPRAVDOVÁ VODOTĚSNOST?

Přístroj je určen pro více sportů, zejména běh, kolo a triatlon. Vylepšením, které 310XT nabízí, je oddělený záznam časů přesunu mezi jednotlivými disciplínami. V nastavení je možnost zvolit, zda se má čas přesunu zahrnout do záznamu nebo ne. Správné sledování záznamu s časy přesunu je ale možné pouze v programu Garmin Training Center.

Při běhu je možné sledovat 41 různých údajů, například aktuální a průměrnou rychlost, tepy (aktuální, průměrné), uběhnutou vzdálenost, čas a další. Podobně jako u starších modelů je možné využít funkce virtuálního partnera, který ukazuje rozdíl jak v čase, tak ve vzdálenosti od „soupeře“. Při běhu je užitečná funkce automatického zaznamenávání kol po 1 km, kdy se na displeji zobrazí tempo právě uběhnutého kilometru.

Pro kolo jsou vyhrazeny tři profily – určitě příjemná věc pro někoho, kdo používá víc kol.
V loňském roce bylo zajímavé sledovat diskusi o použití 405ky při triatlonu, konkrétně plavání. Výrobce udával jistý stupeň vodotěsnosti, ale jednoznačné ano pro použití drahého přístroje ve vodě nedal a málokdo chtěl svůj drahý přístroj „utopit“. Letošní novinku už naopak Garmin propaguje videem, které začíná záběrem na sporttester ve sklenici vody.

Nový přístroj je podle výrobce vodotěsný do 50metrové hloubky a jedná se tedy o první sporttester od Garminu, který mohou beze strachu používat i plavci. Uplavali jsme několik kilometrů, zkoušeli se potopit do cca pěti metrů a vše bez problémů.

Reálné použití ve vodě je ale limitováno. Garmin prohlašuje na svých stránkách, že ve vodě může být 310XT použit pro měření času, ale neříká nic o měření tepové frekvence nebo zachycení GPS pozice. Záznam trasy se totiž dost odchyluje od reality, jak se ruka často nachází pod vodou, kde z principu není možné GPS signál zpracovat. Umístěním sporttesteru pod plaveckou čepici lze získat o něco lepší výsledky, není pak ale možné průběžně kontrolovat čas, zaznamenávat mezičasy apod. Při plavání je nicméně užitečná signalizace vibracemi v časových intervalech a z toho počítat tempo.

Ve vodě se bohužel nezaznamenává ani srdeční tep. Je to dáno tím, že přenos mezi hrudním pásem a hodinkami probíhá na frekvenci 2,4 GHz. Starší modely konkurenčního Polaru (například T61) měly přenos na podstatně nižší frekvenci 5 kHz a měření tepové frekvence bylo možné i ve vodě. Dalo by se to přirovnat ke zvuku, kdy nízké frekvence (basy) projdou zdí a jsou slyšet, ale výšky slyšet nejsou. Je tedy zřejmé, že plnému využití přístroje například při triatlonu ještě leccos chybí.

Výrobce udává vylepšenou výdrž dvacet hodin, toho se ale při testování nepodařilo dosáhnout. Nejdelší doba, po kterou přístroj spolupracoval, byla 19 hodin se zapnutou GPS a několikerým vypnutím a zapnutím. Je ale pravda, že se u přístroje často měnila různá nastavení, takže 20 hodin rozhodně není nereálných. To je dramatické zvýšení výkonu, protože Forerunner 405 vydržel stěží 7–8 hodin a to ho vyřazovalo z použití při dlouhých triatlonech.

ANALÝZA DAT STÁLE POKULHÁVÁ

Přístroj se spojuje s počítačem bezdrátově pomocí technologie ANT+. Pokud je USB přijímač připojen k počítači, stačí se s přístrojem přiblížit na vzdálenost pěti metrů a začne automaticky probíhat stahování dat.

Tréninková data je možné prohlížet na webu pomocí služby Garmin Connect, která od srpna nahradila velmi oblíbenou službu MotionBased. Používání Garmin Connect předchází registrace. Prohlížení je jednoduché a uživatelsky přívětivé. Lze vyhledávat a prohlížet uložené aktivity ostatních uživatelů a dokonce si je exportovat do svého přístroje a následně porovnat svůj výkon s jejich na stejné trase. Zobrazovaná data z tréninku by ale mohla být detailnější. Na webu se zobrazí i uživatelský profil ze sporttesteru, ale nepřenese se už nastavení přístroje. Při prvním navštívení webu byly zobrazené hodnoty matoucí, protože přístroj byl nastaven na metrické jednotky, ale na webu byly údaje v mílích. Často bývají stížnosti na pomalé zobrazování dat na stránce Garmin Connect a toto chování musíme potvrdit. Někdy je zobrazení aktivity téměř okamžité, ale ve většině případů je to dlouhé čekání.

Pro analýzu dat je možné použít také Garmin Training Center. Tento program není součástí balení a je nutné ho stáhnout ze stránek Garminu. Napoprvé nebylo používání programu vůbec jednoduché. Na oficiální stránce softwaru není prozatím Garmin 310XT v seznamu podporovaných přístrojů.Navíc po nainstalování se chtěl program spojit se sporttesterem přes usb (310XT přenáší data pouze bezdrátově). Po opakovaném spuštění programu již byl sporttester nalezen a data bez problémů přenesena a zobrazena. Výhodou tohoto programu je bezesporu možnost naplánovat si jednotlivé tréninky včetně detailních nastavení intervalových tréninků a jednoduše je přenést do přístroje.

V podstatě nepoužitelná je analýza tempa po doběhu, protože graf je zkažen občasným ustřelením do nesmyslně vysokých hodnot, čímž se nevhodně nastaví škála Y v Garmin Training Center a reálné hodnoty jsou pak nečitelné. Program bohužel neumožňuje zaznamenaná data editovat, čímž by se daly tyto výstřelky odstranit. Nesmyslná hodnota se nejčastěji zaznamená při krátkém zastavení (např. zastavením se před přeběhnutím silnice).

V naší nedávné anketě o nejoblíbenější tréninkový deník bodovaly SportTracks. Ty sice nemají prozatím přímou podporu 310XT, není ale problém je používat, jen je třeba nainstalovat ze stránek Garminu do internetového prohlížeče Garmin Communicator Plugin, který dokáže odesílat a přijímat data ze sporttesteru. Následně se ve SportTracks vybere jako zařízení Forerunner 405 a vše funguje, snad s výjimkou nesprávného zobrazení časů přesunu mezi jednotlivými sporty.

ZÁVĚR

Garmin Forerunner 310XT příjemně překvapil zejména dlouhou výdrží na jedno nabití, citlivostí GPS, vodotěsností a novinkou v podobě vibrací. Nenabízí sice tak komplexní měření tepů, jako to umí některé konkurenční přístroje, ale pro většinu sportovců je 310XT naprosto dostačující a za cenu pod osm tisíc korun může přidělat konkurentům vrásky na čele. Triatlonisté však budou mít i nadále pocit, že firma Garmin asi vodu ráda nemá…

KLADY A ZÁPORY

+ vodotěsnost
+ výrazně zvýšená výdrž baterie
+ rychlé zachycení GPS, citlivost ve městě i v lese
+ upozornění vibracemi

- nefunkční přenos dat ve vodě (GPS i hrudní pás)
- nedostatečná délka hrudního pásu
- datový software zaostává za kvalitou přístroje
- design není ideální pro běžné nošení jako hodinky


PŘÍSTROJ DO TESTU ZAPŮJČILA SPOLEČNOST PICODAS PRAHA, DOVOZCE VÝROBKŮ ZNAČKY GARMIN


UKÁZKY TRÉNINKŮ S 310XT:

COOPERŮV TEST

KOLEM BRNĚNSKÉHO LETIŠTĚ

BRNO – ČERNÁ HORA

 

Komentáře (Celkem 19)

Nalezené položky: 20 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 9 - Vysocany

voracem muž 10.09.2009 10:15:07

Je vubec teoreticky mozne zmerit uplavanou vzdalenost resp. znate nejaky sporttester, ktery by to umel a byl pripnuty na zapesti (davat si pod cepici mi prijde dost riskantni) ?

avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 10.09.2009 11:36:56

Na to, jak dlouho se recenze rodila musím říci, že je v ní poměrně hodně nepřesností.

  1. Garmin ve svých modelech nic neopustil, ani se nikam nevrátil, pouze s modelem FR 405 „zřídil“ novou řadu přístrojů. Řadě FR3×x říkají v garminu GPS enabled personal trainer, zatímco řadě FR4×x GPS enable sport watch. Trojková řada nikdy neměla ambice fungovat jako hodinky, proto také neobsahuje režim standy, jako hodinky čtyřkové řady, které jsou v tomto režimu schopny plnit funkci hodinek několik dní. Udávat nevhodnost pro nošení jako hodinky mezi nedostatky je tedy dost mimo, protože stroj k tomu není určen.
  2. mám přes hrudník 110 cm a nemám s hrudním pásem žádný problém, zůstává slušná rezerva, na 135 určitě. Nevím, kolik běžců u nás má více:-))
  3. nechápu rovněž, proč je problematické měření vzdálenosti a nemožnost měření tepu ve vodě mezi mínusy, když je to deklarovaná vlastnost přístroje. Měřit vzdálenost ve vodě prostě přístrojem na zápěstí nejde a pravděpodobně ani v dohledné době nepůjde.
  4. na webu garminu je v současné době možno stáhnout instalaci garmin training centra přímo s ANT agentem, která funguje bez problémů hned. Jenom je potřeba chvíli počkat, že si windows doinstalují USB zařízení pro přenos ANT+
  5. nepřesné zobrazení časů „přesunů“ je způsobeno nastavením ve sporttracks, kde je možno zvolit několik způsobů započítání nebo nezapočítání těchto časů.
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 10.09.2009 11:41:53

ještě jsem si uvědomil jednu věc: přístroj neslouží pouze pro záznam aktivit, ale i pro jejich přípravu předem. Ať už „namalováním“ běhu podle mapy a potom navigací podél lomené čáry, již umí přístroj zobrazit, či nastavením intervalových tréninků i s jejich začleněním do kalendáře, kdy člověk při vyběhnutí zvolí pouze traing/scheduled a běží. Trénink pak může být řízen podle libovolné veličiny (rychlosti, tempa, tepu, času).
Dalším zlepšením je zmiňovaná podpora zařízení ANT+, majitelé kol s měřiči výkonu powertap s podporou této technologie tedy mohou mít data pěkně na jednom místě v hodinkách a trénin kromě předchozího řídit a plánovat i podle výkonu.

avatar

Praha

Celkem 17405 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:54 (2007)
půlmaraton: 1:29:59 (2007)
maraton: 3:16:40 (2007)

PetrS muž 10.09.2009 12:44:26

Ahoj Honzo, můžeš prosím uvést, jak jsi měl nastaveno ukládání dat? Myslím zda po vteřině či po 3,5. Je nějaký rozdíl v kapacitě? Díky :)

avatar

Litoměřice,Brno

Celkem 690 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:23 (2010)
maraton: 3:28:23 (2007)

mr.pohoda muž 10.09.2009 20:22:24

>> PetrS, 10. 9. 2009 12:44:26

Jecminek.Maselnik:

  1. nevhodnost nosit přístroj jako hodinky nemusí být pro někoho mínus, někdo by to ale ocenil
  2. je docela nepravděpodobné, že bychom měli různě dlouhé hrudní pásy (v ČR v nabídce různé druhy nejsou), ale na obvod hrudníku přes 110cm rozhodně ten námi testovaný nebyl
  3. myslím si, že to není věc přístroje, ale softwaru, pro záznam trasy stačí klíčové body a následné „doladění“ v nějakém programu
  4. já jsem instaloval training center na dva různé počítače (win 7 a XP) a ani na jednom z nich nebyla instalace training center bez komplikací, každý počítač se chová jinak


díky za všechny postřehy i názory

PetrS:
nastavení ukládání jsem měl po vteřině, chtěl jsem docílit nejpřesnějšího záznamu a nešlo mi o úsporu paměti

Motto: http://ski-map.net - nejlepší lyžařská mapa celé Evropy
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 11.09.2009 09:41:06

>> mr.pohoda, 10. 9. 2009 20:22:24

  1. to jistě ano, nicméně ten přístroj nejsou hodinky. Proto má garmin 2 modelové řady. Příjde mi to, jako si koupit octávku diesel a stěžovat si pak, že je moc velká a nejezdí na benzín, jako levnější fábka:-)
  2. mám přes hrudník 111cm (měřeno dnes ráno) a na páse mám rezervu. Tak nevím.
  3. je to věc přístroje, jenom je potřeba vědět, jak gps funguje. Ono se to totiž chová přesně tak, jak popisuješ, jenom je problém s oněmi „klíčovými body“. Ponořená ruka značí úplnou ztrátu signálu, po jejím vynoření se signál chytí (nebo také ne, záleží na tom, jestli to hodinky stihnou) a je přepočítávaná poloha, která nemusí být (a zdaleka teké není) úplně přesná i s ohledem na nízkou rychlost plavce a de facto hot start gps po vynoření z vody. To není chyba software, ale vlastnost gps. Software samotný nemá šanci poznat, která poloha byla určena správně a která byla naměřena někde mimo. Samozřejmě je možné pokusit se vymyslet nějakou speciální aproximační metodu pro aktivitu plavání, nicméně s ohledem na nepřesná vstupní data, bude tato rovněž nutně zatížená velkou chybou. Doporučuji si zapnout na hodinkách do datového pole přesnost zaměření a sledovat její hodnoty před ponořením, při ponoření a po vytažení. Budeš, myslím, překvapen, jaké odchylky po vynoření uvidíš. Navíc je třeba uvážit, že tyto odchylky se při každém tempu můžou dít ve všech směrech, tedy i zpět, doleva, doprava a při každém dalším jinam.
  4. Používám celkem 2 notebooky a jedno PC, všude instalace v pohodě. Jestli jsem měl někdy s něčím problém, tak se staršími verzemi sporttracks, s GTC nikdy. Ale někde problém být může, jenom jsem na něj nenarazil.
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 11.09.2009 09:43:18

>> mr.pohoda, 10. 9. 2009 20:22:24

ještě k pásu: nevím, zda fotka není zavádějící, ale můj pás je celý černý. Na obrázku vidím hnědý…

avatar

Litoměřice,Brno

Celkem 690 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:23 (2010)
maraton: 3:28:23 (2007)

mr.pohoda muž 11.09.2009 10:40:52

>> Jecminek.Masel­nik, 11. 9. 2009 09:43:18

Fotka je zavádějící, můj pás byl také celý černý. Jinak s tou přesností gps si myslím rozumíme. Tak nějak bych od softwaru předpokládal právě tebou popsanou aproximační metodu pro plavání. Z předpokladu, že se aspoň polovina trati plave rovně by se dal najít největší počet bodů v jedné přímce a z toho vykreslit trasu.

Motto: http://ski-map.net - nejlepší lyžařská mapa celé Evropy
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 11.09.2009 12:47:45

>> mr.pohoda, 11. 9. 2009 10:40:52

kdyby se plavalo jenom rovně, tak možná jo, ale většina závodů na volné vodě se plave okruhově a to už prostě vymyslet nejde. Třeba toto: http://www.runsaturday.co … fault.aspx bych si aproximovat netroufl, protože při korekci nemáš k disposici gps údaje o tvaru vodní hladiny atp. Je to škoda, ale jediné, co se dá dělat, je šoupnout strojek pod čepičku, když chceš mít přesná data z plavání.

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154831,72 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 11.09.2009 15:36:02

To kdyby vydržel FORERUNNER 405CX 7–8 hodin, to by bylo skvělé! Po jeho nabytí jsem včera uběhl asi 21km, dneska mi baterka klekla asi na 19km!
Zatím to vypadá, že s nimi nebudu moc běhat ani maraton. Škoda, že ten článek nevyšel o 14 dní dříve, než jsem si ty hodinky s inzerovanou výdrží 8 hodin koupil. Zatím to vypadá, že jim ten „krám“ budu muset vrátit.

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154831,72 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 11.09.2009 15:42:57

>> Mirek Kostlivý, 11. 9. 2009 15:36:02

A ještě na doplnění: včera jsem těch 20,78km běžel 1:50:32, dneska „klekly“ asi za 1:55, takže ty baterky vydržely pouze 3:45!
Takže rychlejší maraton se s tím uběhnout dá, ale ten můj jarní PIM (3:48) by asi nezaznamenaly :-). A na ultra si vezmu starého dobrého původního garmina.

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Litoměřice,Brno

Celkem 690 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:23 (2010)
maraton: 3:28:23 (2007)

mr.pohoda muž 11.09.2009 18:41:05

>> Mirek Kostlivý, 11. 9. 2009 15:42:57

Asi bych zkusil reklamaci, taková doba výdrže je fakt krátká.

Motto: http://ski-map.net - nejlepší lyžařská mapa celé Evropy
avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154831,72 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 11.09.2009 19:39:22

>> mr.pohoda, 11. 9. 2009 18:41:05

Včera je to týden, co jsem zboží převzal, takže mám nárok do 14 dnů jim zboží vrátit bez udání důvodů. A že tam chybí návod k obsluze (obdržel jsem pouze průvodce rychlým nastavením) je jenom drobnost.

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 11.09.2009 20:55:49

>> Mirek Kostlivý, 11. 9. 2009 19:39:22

Míro, to je fakt divný, mám sice 405 z loňska, ale v pohodě utáhla i osm hodin provozu se zapnutou GPS.

avatar

Praha 4 - Modřany

Celkem 1512 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:07 (2009)
půlmaraton: 1:47:50 (2009)

drakor muž 11.09.2009 22:52:11

>> Mirek Kostlivý, 11. 9. 2009 19:39:22

Pokud vím tak použitý akumulátor je nějaký litiový. U těchto typů trvá cca 5 nabíjecích cyklů než se nastartuje plná kapacita (platí to za předpokladu, že nebyl už výrobcem takto formátován). Pak se lion-akumulátory nedoporučuje vybíjet pod 30% jinak se razantně snižuje životnost.
Kolikrát jsi ho už nabíjel?

Motto: „Když se nejvíc chce, tak to nejmíň jde.“ [i]Johann Wolfgang von Goethe[/i]
avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154831,72 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 11.09.2009 23:20:20

>> drakor, 11. 9. 2009 22:52:11

Nabíjel jsem ho 4×, ale už první den mě překvapilo, že se do druhého dne (z pátka na sobotu před týdnem) vybil ze 100% kapacity na 0%. A kdyby se nedoporučovalo jeho vybití pod 30%, tak bych ho vlastně musel nabíjet každý den.
Jinak jsem hodinky nabil asi před 5 hod. na 100%, a nyní mi za klidového provozu ukazují kapacitu 95%!
Takže se vybíjejí rychlostí 1% za hodinu, aniž je zapnuto spojení se satelitem.
Zítra si dám svůj oblíbený 33km okruh a uvidím …

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !

administrator 03.04.2010 13:33:02

Už dlouho nepamatujeme, aby český běžec bombardoval nějakého výrobce sporttesterů požadavky na přednostní nákup. Opravdu si letošní novinka značky Garmin, model Forerunner 310XT, zaslouží takovou pozornost? Testovali jsme jej více než měsíc a přicházíme s naším hodnocením.


Odkaz na článek
avatar

10 km: 0:35:06 (2010)
půlmaraton: 1:41:22 (2006)

rossi muž 15.01.2011 15:37:50

>> Jecminek.Masel­nik, 11. 09. 2009 09:41:06

Potřeboval bych si ověřit jednu věc, Chcete říct, že hodinky nedokážou zobrazit aktuální čas? Přece při tréninku potřebuju vědět kolik je hodin mám i jiné povinosti než běhání.

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154831,72 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 15.01.2011 16:00:59

>> rossi, 15. 01. 2011 15:37:50

Ale umí, zvolíš Settings – Run Settings – Data Fields, a tam máš 4 možnosti, kam to dát (Run 1, 2, 3, 4). A když zvolíš Time of Day, tak jsi doma!

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Celkem 3392 km
Minulý měsíc 0 km

jmaselnik muž 15.01.2011 22:04:45

>> rossi, 15. 01. 2011 15:37:50

Mirek už odpověděl. Já nic takového, že by nešlo zobrazovat čas nepsal. Jenom jsem uvedl, že nemají sloužit jako hodinky, tzn. nezvládnou hodiny zobrazovat moc dlouho. 40× řada má stand-by mod, kdy umí zobrazovat hodiny třeba 14 dní. Tento režim 310-tka nemá a to jsem myslel i napsal.

Nalezené položky: 20 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.