Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vánoce na čele vytrvaleckého pelotonu

Vánoce na čele vytrvaleckého pelotonu
foto: Zdenek Krchák

Petr Kostovič | 24.12.2009 | přečteno: 6971×

Při závodech se jim většina z nás dívá z pěkné dálky na záda. Je u nich na prvním místě trénink a striktně dodržovaná životospráva i v době, kdy my si dopřáváme? Jak vypadají vánoční svátky u našich předních běžců? Oslovili jsme čtyři z nich a položili jim čtyři otázky. Tady jsou. Odpovídají Anna Pichrtová, Pavel Novák, Michaela Dimitriadu a Dan Orálek.

1. Dodržujete o vá­nočních svátcích striktně životosprávu nebo si dovolíte i úlety v podobě smaženého jídla či sklenky alkoholu?
2. Kolik času věnujete běžeckému tréninku?
3. Kde trávíte letošní Vánoce?
4. Uvidíme vás během svátků na některém běžeckém závodě?


Anna Pichrtová

1. Vánoční svátky jsou pro mě co se tréninku a stravy týká jako každý jiný den. Když mám na cukroví nebo sladkosti chuť, tak si je vezmu, ale s přejídáním jsem nikdy neměla problém. Smažená jídla nejím ani jindy, protože mi jednoduše nechutnají a dlouho leží v žaludku.

2. Jak jsem již zmínila v předchozí odpovědi běh i běžecký trénink je součástí mého každodenního života a svátky tedy nejsou výjimkou. Naopak trénuje se možná lépe, protože v lese a přírodě je více klidu.

3. Doma.

4. Ne. Po maratonu ve Florencii spíše odpočívám a nyní budu začínat s přípravou na příští rok.


Pavel Novák

1. Smažené jídlo a sladké si občas dám i mimo Vánoce a třeba sklenku vína piju pravidelně, patří to u nás k časté večerní siestě. Důležité je, aby se člověk neurval ze řetězu, až uvidí tu spoustu dobrot.

2. Věnuji tréninku tolik času, kolik je potřeba, nedělám žádné úlevy.

3. Moje zaměstnání vyžaduje, abych pracoval i o Vánocích.

4. První závod poběžím až začátkem ledna.


Michaela Dimitriadu

1. Nejen během vánočních svátků striktně sportovní životosprávu nedodržuji a tak ani o letošních Vánocích to s mým jídelníčkem nebude jiné. Sladké a cukroví miluji, na bramborový salát a smaženého kapra se hrozně těším. Alkohol vůbec nekonzumuji, nic mi neříká, tak se do něj zbytečně nenutím ani o vánočních svátcích.

2. Během roku běhám ráno do práce, o víkendech řeším běhání také dopoledne, takže tomu bude stejně i o Vánocích. V případě, že bude ráno v televizi nějaká z mých oblíbených pohádek, tak běhání odložím na druhý den. Běhání je pro mě radost, do ničeho se nenutím, takže když budu mít chuť, tak vyběhnu.

3. Každý rok trávím Vánoce doma v kruhu rodinném, navštěvujeme se s přáteli,…

4. Běžeckých závodů se během vánočních a silvestrovských svátků nezúčastňuji.


Dan Orálek

1. Dodržuji zhruba to, co obvykle. To znamená, že se nijak zvlášť netrápím se svou životosprávou. Smažené jídlo, pokud je jednou za týden, vůbec nevadí. Cukroví je velmi vhodné na doplnění energie. Mám pocit, že je lepší než regenerační nápoje a energetické tyčinky. Alkohol konzumuju průběžně, byť v malém množství, takže Vánoce nejsou zas tak velký úlet.

2. Budu mít odpočinkový týden, takže budu závodit a v mezičase volně běhat. Pokud nebudu mít chuť nebo čas běhat, tak si dám den nebo dva volno.

3. Doma. Jako ostatně každý rok. Na Štědrý den večer zajdeme na Rybovu mši do Alfy, a pokud se sejdeme s přáteli, tak poté i do štědrovečerní hospody.

4. Ano, závodit budu. Můj vánoční a silvestrovský závodní program vypadá následovně:
26. 12. Štěpánský běh, Syrovice.
27. 12. Hraběnčino běhání, Petrovice
31. 12. Silvestrovský běh, Nový Lískovec
3. 1. Novoroční 1/2 maraton v Tuřanech