Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sbírejte body v novém žebříčku vytrvalců

Sbírejte body v novém žebříčku vytrvalců
foto: archiv behej.com

behy.cz | 12.01.2011 | přečteno: 20135×

Představujeme zbrusu nový a unikátní žebříček českých a slovenských vytrvalostních běžců. Snažili jsme se, aby byl spravedlivý k těm nejlepším, ale současně i motivační pro ty závodníky, kteří na sobě trpělivě a soustavně pracují. Nový žebříček je opřen o data z několika desítek nejpopulárnějších závodů doma, ale eviduje i výsledky dosažené v zahraničí. HLASUJTE V ANKETĚ O POČTU ZÁVODŮ – NA KONCI ČLÁNKU

V čem se liší žebříček od existujících běžeckých tabulek? Tak předně žebříček se mění s každým závodem, ukazuje aktuální formu závodníků, umožňuje lépe srovnávat dosažené výkony i na dálku. Slučuje navíc více distancí, včetně těch, které jsme v tabulkách doposud nesledovali.

Základem bodování jsou výsledky závodů vkládaných do běžeckých tabulek. Maratony, půlmaratony, desítky i ostatní závody zahrnuté do bodování jsou hodnoceny na základě shodných kritérií: celková bodová hodnota je složena z bodů za pořadí, ve kterém nejsou započteni cizinci, a samozřejmě a hlavně bodů za dosažený čas.

Při výpočtu bodové hodnoty nerozhoduje jen dosažený čas, ale jeho poměr k průměru deseti nejlepších. Tím je umožněno bodovat závod o libovolné délce trati. Aby se honba za body nestala honbou za počtem účastí na závodech, bude do celkového hodnocení započteno jen šestnáct nejlepších bodových hodnot za celý rok. V jednom měsíci bude možné získat body jen za dva nejlepší výsledky. Největší diskuze se otevřela nad počtem závodů započtených za rok. Počet 16 nepovažujeme za definitivní. Vyjádřete svůj názor hlasováním v anketě.

Body jsou přidělovány bez ohledu na věk a pohlaví. Dílčí žebříčky podle pohlaví nebo věkových kategorií jsou tvořeny filtry z celkového pořadí.

Bodování jsme si „nanečisto“ vyzkoušeli na datech z loňska. Ta jsou však ovlivněna tím, že u zahraničních startů jsme neevidovali tolik údajů, jako tomu je od 1. ledna letošního roku. Mírně tedy byly znevýhodněny zahraniční výsledky, včetně skvělých výkonů naší špičky. Ta se mnohdy poměřovala s časy světové elity, aniž by bylo možné výkony podpořit váhou často skvělého umístění, jako tomu bude od letoška.

Podobně jako v průběžném tenisovém žebříčku, budou se i v žebříčku běžeckém hodnotit výsledky za posledních 12 měsíců. Body starší jednoho roku budeme průběžně odmazávat.

Protože vítězství nad tisícovkou soupeřů na velkém závodě má vyšší hodnotu než prvenství na malém závodě s padesáti účastníky, zohledňuje bodování i velikost závodu a dosažené umístění.


VSTUPTE NA STRÁNKY ŽEBŘÍČKU BĚŽCŮ

NAJDĚTE SVÉ POŘADÍ V ŽEBŘÍČKU A JEDNOTLIVÉ VÝ­KONY


Žebříček je další ze služeb postavených na rozsáhlé databázi výsledků běžeckých závodů, které si můžete „připojit“ ke svému registračnímu účtu na behej.com a behy.cz (poslední záložka TABULKY). Z tabulek pak budete moci sledovat tréninková data svá i ostatních.

Věříme, že se žebříček postupně stane uznávaným měřítkem aktuální formy českých a slovenských závodníků a bude je v rozumné míře motivovat ke startům na běžeckých závodech. Jelikož je systém výpočtu bodů do pořadí poměrně složitý, jsme připraveni zodpovědět jakékoliv otázky v komentářích pod článkem.

Velmi přivítáme nápady na jeho popularizaci, a to nejen mezi stávajícími závodníky, ale i mezi rekreačními běžci. Těm je také určen, protože by je měl hrou přivést na start některého z domácích či zahraničních klání. Pokud se tak stane a svůj čas nenaleznete v našich tabulkách, upozorněte nás přes email tabulky@behej.com.


PRAVIDLA BĚŽECKÉHO ŽEBŘÍČKU:

Závodníkovi jsou započteny nejvýše dvě maximální bodové hodnoty v kalendářním měsíci a nejvýše šestnáct maximálních bodových hodnot za posledních dvanáct kalendářních měsíců. Od jednoho typu (maraton, půlmaraton, desítka, ostatní) je započteno nejvýš osm hodnot.

Do bodování jsou zahrnuti čeští a slovenští občané a občanky a závodníci a závodnice trvale žijící na území obou republik.

Závodník se k účasti v žebříčku nepřihlašuje. Je zahrnut do bodování automaticky, jakmile dokončí některý z bodovaných závodů.

Žebříček bude možné sledovat na závodním webu www.behy.cz a rovněž v časopise Běhej. Reklamace bodových hodnot je možné podávat na mailové adrese zebricek@behej.com .


NA JAKÝCH LETOŠNÍCH ZÁVODECH V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE LZE BODOVAT DO ŽEBŘÍČKU?

Běh Partyzánskou stezkou

Zimní běh přes Kosíř

Mercury Indoor marathon

Běh kolem Kanic

Ráječkovská desítka

Rohálovská desítka

Palestra Kbelská desítka

Modřický pohár

Úpická desítka

Pečecká desítka – MJK

Mořkovský zajíc

Běh kolem Myslivny

Českobrodská pečeť

Hervis 1/2Maraton Praha

Běh městem Jarmily Kratochvílové

Běh lipovou alejí – Nymburská desítka

Rožmitál – Březnice

Velká Morava

Hranická dvacítka

Bakovský půlmaraton

CKP Cena Nasavrk

Pardubický vinařský půlmaraton

Veřovská desítka

Hanácký půlmaraton

Těšínský Fortuna běh

Plzeňský půlmaraton

Pardubická 9

Memoriál Karla Raise Počerady – Louny

Brněnský půlmaraton

Běh města Nýřany

Rohatecká desítka

Volkswagen Maraton Praha

Běh Lapákem

251. Malá cena Monaka (Janderovská „10“)

Beh k srdcu SNP

Pelhřimovský půlmaraton

Kysucký maratón

Půlmaraton Kietrz – Rohov

Bratislavský polmaratón

Silva Nortica Run (půlmaraton)

Silva Nortica Run (maraton)

Běh krále Jiřího

Záhorácky polmaratón Senica – Šastín Stráže

Běh olympijského dne Praha

Olomoucký 1/2Maraton

Beh cez hornoorešanské vŕšky

Olomoucký 1/2Maraton (10 km)

Půlmaraton okolo Nového Veselí

Konopišťská desítka

Městský běh Karvinou

Horský beh Krasňanskou Kúriou

Miřejovický půlmaraton

Rajecký 1/2maraton

Rajecký maraton

Vnorovská desítka

Žebrácká 25

Malý svratecký maraton

Dolní Morava – Králický Sněžník

Jesenický maraton

Čachtický polmaratón

Kolínská desítka

Slopenská desítka

Ostravský půlmaraton

Ostravský maraton

Tesco Grand Prix Praha

Kladenský maratón

Brdský terénní 1/2maraton

Běchovice – Praha

Svatováclavský běh, Blažovice

Medzinárodný maratón mieru (půlmaraton)

Medzinárodný maratón mieru

Vokolo Príglu

Velešínský půlmaraton

Týnišťská desítka

Hornická desítka

Ádrkros

Liptovský 1/2maraton

Liptovský maraton

Velká kunratická

Českobrodská vánoční desítka

O zařazení závodu rozhoduje organizátor žebříčku.

Anketa

Kolik závodů ročně navrhujete zařadit do "bodování žebříčku běžců":http://www.behej.com/clanek/6891-sbirejte-body-v-novem-zebricku-vytrvalcu?

Celkem hlasovalo 174 uživatelů.

Komentáře (Celkem 71)

Nalezené položky: 72 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 21393 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:06 (2015)
půlmaraton: 1:18:50 (2016)
maraton: 2:50:47 (2013)

jsyrovat muž 16.01.2011 17:50:31

>> JaRu, 16. 01. 2011 16:13:15

Rekl bych, ze je to presne tak :-)

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 16.01.2011 20:15:16

>> koyama, 15. 01. 2011 13:19:45

Chápu, ideální to není, ale nemyslím si, že by to byl zásadní jev. I na zahraničních akcích je aplikována váha počtem účastníků, takže počet bodů z tohoto typu závodu by nebyl převratný. O nastavení této a jiných vah je pochopitelně dobré diskutovat (viz poslední příspěvky), aby bylo vše vyladěno ke spokojenosti.

A upřímně Jirko – zrovna v tvém případě bych se nebál, že bys zanevřel na své oblíbené domácí akce kvůli honbě bodů do žebříčku :)

avatar

Praha 9

PavelK muž 17.01.2011 11:44:09

Dotaz od hobíka:

Do žebříčku se počítá skutečný čas nebo absolutní? (V případě pražského půlmaratonu 2010 mám uveden čas absolutní, ale v případě maratónu už čas skutečný. V obou případech jsem se dostal na start až cca 8 minut po výstřelu)

díky a s pozdravem Pavel Král

avatar

Celkem 19040,59 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:26 (2016)
půlmaraton: 1:40:32 (2016)
maraton: 3:38:43 (2015)

p30etr muž 17.01.2011 12:40:37

>> PavelK, 17. 01. 2011 11:44:09 Ahoj, do tabulek se snažíme uvádět pokud to jde vždy skutečný čas. Na pražském půlmaratonu uváděli realtimy, které u spousty běžců neodpovídaly, tak jsme uvedli pouze čas absolutní.

avatar

Kalousek Milan muž 17.01.2011 13:26:19

Chápu žebříček jako zpestření života a pro mnohé jako zábavu. Každý automatizovaný systém je neúprosný a čím méně subjektivních prvků, tím je věrohodnější. Proto si myslím, že výběr závodů určených k bodování by měl lépe kopírovat mapu ČR a okolí, aby byl vyvážen poměr závodů v jednotlivých krajích, neboť vzdálenost závodu od běžcova bydliště je jedním z hlavních kritérií víkendové volby zavodníka. Bohužel i taková selekce bude vždy jen subjektivní.
Možná by mohla být stanovena nějaká technická pravidla, při jejichž splnění by došlo k automatickému, či pořadatelem iniciovanému zařazení závodu do uvedeného seznamu závodů umožňujících bodování, například podle počtu účastníků,délky tratě, účasti TOP 20 a pod.

Inspiroval mě např. nedělní Běh Bezručovým údolím se 171 účastníky z několika krajů se skvělou organizací a zázemím, který není zatím vyvolen k získání bodů, přestože starovali skvělí běžci a běžkyně, které navíc překonali letité traťové rekordy poměrně slušnými časy dosahovanými dnes v ČR na 10 km.

Všiml jsem si letmo, že je zařazena Velká Kunratická, závod iritující řadu mužů, pro dvojí start žen. Který ze závodů žen budou otcové žebříčku hodnotit?

No uvidíme, zda přistoupíme k žebříčku s nadhledem a pobavíme se u něj nebo zda jej budeme zahřívat plameny vášní a nespokojenosti. S pozdravem

Motto: Hlavou zeď neprorazíš, ale občas někým zatřeseš.
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 17.01.2011 19:26:18

>> mirekk, 14. 01. 2011 08:46:59

Zkusil jsem spočítat obtížnost jednotlivých závodů a na základě toho vytvořil korigované tabulky pulmaratonu a maratonu. Funguje to na principu, že každý závod dostane korekční koeficient vypočtený iteračně z účasti běžců a z dosažených časů. PIM akciím jsem dal koeficient 1. Například Jesenický maraton pak má koeficient 1,41, což znamená, že korigovaný čas se získá tak, že se dosažený čas vydělí hodnotou 1,41, více v mailu.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Křenovice (VY), Velká (PR)

Celkem 36921 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:03 (2009)
půlmaraton: 1:17:18 (2009)
maraton: 2:48:28 (2010)

Honza Škrdla muž 19.01.2011 10:57:07

zdravím.

Petře, myslím že nejsem jediný, koho by korigované tabulky mohly zajímaly. Mohl bys prosím na svých stránkách, nebo tady v diskuzi uvést koeficienty pro maratony a půlmaratony.

předem děkuji, Honza.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 19.01.2011 11:28:45

>> Honza Škrdla, 19. 01. 2011 10:57:07

V redakci na behej.com ve čtvrtek projednají, zda z toho udělají samostatný článek. Pokud ano, pak tabulky zveřejní oni, pokud ne, pak je zveřejním na svých stránkách. Aktuálně jen k nejbližšímu maratonu: Indoor Mercury měl loni 0,989, tedy je o něco rychlejší než PIM (Kladno nicméně mělo 0,966).

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 21.01.2011 14:42:59

>> kanovsky, 19. 01. 2011 11:28:45

Ahoj, tabulky připravíme, protože jsou to velice zajímavá srovnání, ale chvilku to zabere. Zájemce prosíme o chvilku trpělivosti. Současně, ještě než se rozjede sezóna, chceme zveřejnit ještě jednu změnu.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 04.04.2011 09:13:45

Ja bych mel jenom takovy podnet, trochu se zamyslet nad bodovanim do zebricku.

Kosicky pulmaraton cca 1100ucasniku, pozice z ceskych a slovenskych bezcu 15, vysledny cas 1:19:44, pocet bodu 185

Prazsky pulmaraton cca 7200ucasniku, pozice z ceskych a slovenskych bezcu 13, vysledny cas 1:15:54, pocet bodu 189

Ten pomer bodu z obou zavodu se mi nejak nezda adekvatni.

avatar

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 04.04.2011 10:00:44

>> SlavoK, 04. 04. 2011 09:13:45

Však se podívej kolik má třeba Tom Ondráček za 2:28 na loňském Frankfurtu bodů? (Prostě člověk dost utře, když se běží světový čas) O pár bodíků více jsem bral já na desítce za 37:27… Tys třeba neměl ani jeho mezičas teď na půlce (BTW: gratulace!) a bral jsi o dost více.

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 04.04.2011 10:26:18

>> forest, 04. 04. 2011 10:00:44

Avizovali jsme, že loňská čísla jsou zkreslena tím, že jsme jim nedávali váhu počtu startujících (tato data se tehdy neevidovala). Letos už to tak zásadní rozdíly nehází, ale pořád to není dokonalé, to je jasné.

Nalezené položky: 72 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.