Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Co to znamená, když bolí tříslo

Co to znamená, když bolí tříslo
foto: Aleš Tvrzník

Dagmar Lisá (Mostecká) | 28.07.2011 | přečteno: 128617×

Bolesti třísel jsou velice nepříjemným a bohužel většinou chronickým problémem. I přesto, že mají velice různorodé příčiny, řeší se většinou stejně – lokálně. Taková léčba, pokud pomůže, tak jen velice krátkodobě. Co zabere líp?

Lokální léčba ovlivňuje jen bolest v daném místě. Klasicky protahováním adduktorů – přitahovačů stehna a flexorů kyčle kyčle. Dále působení různými fyzikálními prostředky – ultrazvuk, magnet, elektroléčba a podobně. Když nic z toho nepomáhá, přistupuje se k obstřikům.

Pojďme si trochu rozebrat příčiny těchto obtíží třísel, z čehož nám vyplyne i logický způsob léčby.

1. Úponová bolest

Tříslo je místem úponů velkých svalů stehna. Ve většině případů nás v třísle bolí právě tyto úpony. Takový úpon začne bolet, když je jeho sval ve zvýšeném napětí. Proč některý sval zvýší své napětí? Je to proto, že jiný sval z funkce vypadne. Nebo také proto, že se kloub dostal do nesprávného postavení, které jedny svaly zvýhodňuje a druhé znevýhodňuje.

Řešení je tedy nasnadě. Je třeba nastimulovat sval, který je v útlumu, a tím se kloub dostane do správného postavení. Pokud toto trénujeme během dne a snažíme se takové správné postavení udržovat, dojde k vyrovnání svalových napětí a úpon, případně sval, přestává táhnout.

2. Bolest přenesená z bederní páteře

Ta souvisí s předchozím problémem. Blokáda některého ze segmentů (dva obratle vůči sobě) bederní páteře může také způsobit to, že části svalů, které s blokádou souvisí, zvýší svoje napětí. Jedním z těchto svalů je právě typicky určitý sval v oblasti třísla. Protahováním takového staženého svalu si bohužel nepomůžete. Sval zvýšil svoje napětí následkem blokády bederní páteře.

K vyřešení problému je potřeba blokádu zmobilizovat a naučit se používat svaly trupu tak, aby k blokádám nedocházelo. V horším případě může bolest v třísle způsobit vyhřezlá ploténka bederní páteře. I tyto případy je možné poměrně dobře řešit.

3. Bolest z přetížení kyčelního kloubu

Bolest vlastního kyčelního kloubu se projevuje právě v oblasti třísla. Pokud vás bolí kyčle z boku, bolí vás „jen“ svalové úpony. To je rozhodně lepší varianta. Bolest v třísle může znamenat, že kyčelní kloub je více či méně poškozen. Právě artróza kyčle se takovou bolestí typicky projevuje. Bolest se navíc šíří po přední straněn stehna až ke kolenu.

Bolest kolene může být i prvním příznakem vyvíjející se artrózy kyčelního kloubu. Zpočátku je tento stav plně vratný, později, pokud došlo k většímu poškození chrupavky kloubu a tvorbě výrůstků, je tento jev nevratný. Bolesti je ale i tak možné významně snížit a cíleným cvičením zastavit progresi artrózy.

4. Postavení nohy

Nesmíme zapomenout ani na postavení nohy. Pokud je noha tzv. s pronací, tedy pokud dochází k nadměrnému vbočení vnitřního kotníku dovnitř během došlapu, celá dolní končetina se vtáčí dovnitř a odnáší to právě kyčel (společně s kolenem). Tento pohyb je totiž pro kyčelní kloub velice nepříznivý.

Potíže s tříslem může způsobit i třeba jen vbočený palec u nohy. Abyste se od něj odrazili, musíte totiž vtočit celou dolní končetinu už od kyčle dovnitř.

5. Další příčiny

Další, méně častou, příčinou je tzv. burzitida – tedy zánět tíhového váčku v oblasti kyčelního kloubu. Ta je dána přetížením opět vlivem určité svalové nerovnováhy v oblasti kyčle.

Dále tu jsou různé syndromy uskřihnutí kloubního pouzdra apod. Většina těchto potíží je ale dána neideálním postavením pánve a zapojováním svalů v oblasti trupu, pánve a kyčle.

Jak můžeme vidět, potíže s třísly mají velice různorodé příčiny. Často jsou tyto potíže poměrně rychle odstranitelné. Sami si je asi nevyléčíte, k tomu je potřeba řádná diagnostika a na jejím základě cílené ovlivnění problému.

Ale určitě nezapomínejte alespoň na protahování ohýbačů kyčle, například ve výpadu, a na protahování přední strany stehna. Při běhu nebo chůzi vnímejte, jaký pohyb noha dělá, jestli se nevtáčí dovnitř (nejlépe poznáte na koleni). Také zkuste rozeznat, v jakém postavení držíte pánev, jestli není moc překlopená dopředu, tzn. nejste prohnutí v bedrech.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

dmostecka žena 30.01.2013 09:03:28

Bolesti třísel jsou velice nepříjemným a bohužel většinou chronickým problémem. I přesto, že mají velice různorodé příčiny, řeší se většinou stejně – lokálně. Taková léčba, pokud pomůže, tak jen velice krátkodobě. Co zabere líp?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.