Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TYPOLOGIE BĚŽCŮ: Ironman

Stanislav Blaha | 14.07.2007 | přečteno: 15637×

Předstupeň Supermana. Nejdříve se při plavání naloká slané mořské či bahnité rybniční vody. V cyklistické části si užene vlka. Takto psychicky a tělesně posílen poté vyběhne sbírat puchýře na maratonskou trať.

Přes všechny tyto Ironmanovy potíže je počet běžců, kteří tajně sní o této disciplíně, překvapivě velký. Počet Ironmanů, kteří začali jako vytrvalci, je naopak žalostně malý. Pokusím se naznačit příčiny tohoto pro běžce nelichotivého sta­vu:

Prvním problémem je to, že naučit se správný kraulařský styl je dosti obtížné a vyžaduje to bazén, plaveckého trenéra, dostatek času i financí. Krátce řečeno, většina běžců, zkoušejících Ironmana, by se utopila již při plavecké části závodu.

Druhým úskalím je pořízení kvalitního kola a cyklistického vybavení. Vytrvalostní běh je oproti cyklistice jednoznačně finančně méně náročná disciplína, a to hraje mnohdy velkou roli při rozhodování, kterému sportu se věnovat. 

Shrnuto a podtrženo, většina vytrvalostních běžců by si Ironmana ráda vyzkoušela, kdyby se při plavání povinně používal styl čubička a cyklistická část se jezdila na kolech značky Ukrajina.