Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rohálovská desítka přinesla rekord i překvapení

Rohálovská desítka přinesla rekord i překvapení
foto: Zdenek Krchák

Ivo Domanský | 25.02.2012 | přečteno: 3968×

Účastnický rekord – 519 dospělých a téměř dvě stovky dětí – zapsali pořadatelé 19. ročníku Rohálovské desítky, třetího největšího běhu na Moravě. O rekordech traťových se jim však mohlo jen zdát, na startu chyběla kvalitní zahraniční konkurence, z Polska i ze Slovenska dorazili výhradně kondiční běžci. V této situaci se závod stal jasnou záležitostí pro Jana Kreisingera (AK Kroměříž), jehož vítězný čas 31:08 patří spíše do horší poloviny statistik závodu. Překvapivé vítězství si připsala Petra Pastorová z MKS Seitl Ostrava, která porazila i Petru Kamínkovou.

Před startem nebyl mezi přítomnými snad nikdo, kdo by pochyboval o vítězství Petry Kamínkové. Ale už průběžné pořadí na pětce signalizovalo, že všechno může být jinak. Polovinou závodu probíhala jako první žena také Petra, ovšem Pastorová.

Té se v Prusinovicích dařilo skutečně mimořádně: cílem proběhla s více než minutovým náskokem (36:17) na Kamínkovou (AK Olomouc, 37:22), třetí místo patřilo Lence Formanové (Hvězda Pardubice) 38:22. Těsně nad hranicí 40 minut zůstala nejrychlejší juniorka Carmen Beshirová (SK Zdice), jejíž cílový čas měl hodnotu 40:12.

Mezi muži druhé místo patřilo Ondřeji Fejfarovi (TJ Dvůr Králové n. L.) 31:30, třetí finišoval Jakub Bajza (AK Kroměříž) 31:33. „Škoda, že se mne nikdo z kluků ani nepokusil udržet,“ říkal první Jan Kreisinger. „Kdyby se vpředu vytvořila kvalitnější skupina, byl by čas určitě lepší. Trať Rohálovské desítky je sice náročná a členitá, ale dobré časy se tady dají zaběhnout. A to teď nemluvím o tratovém rekordu Tanzánce Ngimby 29:26, ale třeba o výkonech Mirka Vanka a Róbo Štefka z nedávných let.“

Zatímco Petra Pastorová brzy po doběhu spěchala domů do Ostravy, na tváři její největší soupeřky Kamínkové nebylo ani stop po nějakém zklamání. "Petra (Pastorová) byla dnes k neporažení. Běžela uprostřed skupiny mužů a společně mne dohnali ve stoupání. Bohužel jsem se v této skupině nedokázala zachytit a když jsem se po chvíli zase naplno rozběhla, byli už příliš daleko. Teď se chystám na soustředění, abych byla v létě zase v plné formě.“

Výkon 35leté ostravské vytrvalkyně, která některé tréninky údajně absolvuje s legendární Alenou Peterkovou, vzbuzuje velké naděje v řadách jejích četných příznivců. „Pokud se přes zimu dokázala takto zlepšit na desítku, tipuji, že v květnu zaběhne výborně maraton,“ soudí zkušený ostravský maratonec Josef Smola. Vychází z faktu, že Pastorová již loni běžela maratonskou trať za 2:57:32 a je tímto výkonem třetí v loňských českých tabulkách.

Co láká běžce do Prusinovic

Účast na Rohálovské desítce stoupá meziročně pravidelně o deset až patnáct procent. „Naše hranice leží někde mezi 600–700 dospělými. Letos nám poprvé nestačilo připravených pět set startovních čísel, museli jsme urychleně dělat další. Přibližně třetina startujících je z blízkého okolí, a to tady pod Hostýnem ještě před deseti lety neběhal skoro nikdo,“ hodnotí vývoj Ondřej Němec, ředitel Rohálovské desítky.

Letos 55letý bývalý vynikající maratonec pokládá za hlavní důvod vysoké účasti paradoxně únorový termín, kdy se zájem aktivně žijících lidí ještě netříští mezi běh, triatlon a závody na horských kolech. „Lidi se už smějí, že musím mít s těmi nahoře nějakou smlouvu, protože snad nikdy za 19 let nebylo vysloveně hnusně. Měl jsem trochu nahnáno před 14 dny, kdy celou Moravu sužovaly velké mrazy, před týdnem by se zase běželo ve sněhu.“

Určitě to však není jen výhodný termín, co láká na start v obci u Holešova půl tisícovky běžců. Souhra pořadatelů se ukazuje hned u prezentace: Rohálovská desítka na rozdíl od podobně velkých nebo i menších závodů zatím nezavedla přihlášky předem, odbavení závodníků je přesto pružné a nikdo nečeká víc než několik minut. Také startovné 150 Kč pro hlavní závod (mládež zdarma) patří vzhledem k upomínce a guláši po závodě spíše k těm nižším.

Pořadatelé zvou každoročně nějakou osobnost, která závodníky pozdraví na návsi před kulturním domem. Loni to byl karikaturista Petr Urban, letos organizátoři pozvali atleta – a ne lecjakého: závod sledoval a startoval mistr Evropy 1982 a mistr světa 1983 v hodu diskem Imrich Bugár. Bývalý reprezentant, člen slavného týmu atletické Dukly Praha vyjádřil v rámci vyhlašování vítězů svůj obdiv běžcům.

Mnozí z nich si z Prusinovic odváželi mimo jiných cen i „tekutou“ pozornost. Úroda trnek, což je krajový název pro švestky, byla prý velmi dobrá a slivovice z nich je tedy rovněž kvalitní. Samotný Ondřej Němec se představil s královskou korunou a ve vladařském hermelínu – byl to právě on, jehož nápoj byl při tradičním „koštu“ destilátů hodnocen nejvýš.

Rohálovská 10 je pro obec nejen sportovní, ale také společenskou záležitostí. Předáním cen všechno ještě nekončí, sobotní večer patří tradičně družné zábavě. Přátele horských kol můžeme pozvat na třetí ročník Rohálovské padesátky, která se ze stejného místa pojede poslední dubnovou sobotu, a běžci si už teď mohou v kalendáři poznamenat termín 23. 2. 2013, což bude datum příštího jubilejního 20. ročníku R 10.

Kompletní výsledky najdete zde: http://www.rohalovskadesitka.cz/…tky-2012.htm

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 26.02.2012 14:23:33

Účastnický rekord – 519 dospělých a téměř dvě stovky dětí – zapsali pořadatelé 19. ročníku Rohálovské desítky, třetího největšího běhu na Moravě. O rekordech traťových se jim však mohlo jen zdát, na startu chyběla kvalitní zahraniční konkurence, z Polska i ze Slovenska dorazili výhradně kondiční běžci. V této situaci se závod stal jasnou záležitostí pro Jana Kreisingera (AK Kroměříž), jehož vítězný čas 31:08 patří spíše do horší poloviny statistik závodu. Překvapivé vítězství si připsala Petra Pastorová z MKS Seitl Ostrava, která porazila i Petru Kamínkovou.
Odkaz na článek

avatar

polida žena 26.02.2012 17:57:45

avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 26.02.2012 20:17:09

Pěkný závod za nejž je třeba poděkovat partě kolem Ondry Němce. Jedinou mojí výtkou je, že ten kopec v Tučapech je rok od roku delší a prudší. :-D Nebo jsou to moje přibývající roky? :-D

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

rRadek muž 26.02.2012 20:52:45

Mě se tam nelíbí ani jeden kopec, obzvlášť ten do Prusinovic. Vždy ztratím tolik času a jsem vyždímanej.. Jsem houby vrchař..

avatar

Celkem 300 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:45:00

Zdeněkz76 muž 27.02.2012 10:16:09

Dobrej závod, dobrý počasí, guláš jsem bohužel propásl,protože po běhu nemůžu nic příjmat…sakra. Takže díky organizátorům a příště už to nebudu tolik flákat.

Motto: Když mi vydrží forma, zúčastním se amaterského maratonu v Sao Paulu! (Emil Nádeníček)
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.