Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V krosovém hrabství usedli na mistrovský trůn Kocourek a Schorná-Matyášová

V krosovém hrabství usedli na mistrovský trůn Kocourek a Schorná-Matyášová
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 24.03.2012 | přečteno: 5659×

Po většinu roku se tam pasou ovce, předposlední březnový víkend však patřil travnatý krosový areál ACC Horaždovice ve Střelských Hošticích mistrovství republiky v přespolním běhu. V závodě mužů obhájil loňské vítězství Milan Kocourek z AK Kroměříž, v dramatickém závodě žen se z vítězství nakonec radovala specialistka na vrchy, drobná závodnice TJ Maratonstav Úpice Pavla Schorná-Matyášová. FOTOGALERIE

V závodě mužů na 10 kilometrů nebylo o titulu pochyb již chvíli po startu. Ve druhém okruhu šel nekompromisně do čela obhájce titulu Milan Kocourek. Za ním se pustil jen jeho oddílový kolega, na premiérový maraton se připravující Jan Kreisinger (AK Kroměříž), Kocourka se mu však dorazit nepodařilo. Naopak, mezera mezi nimi se každým okruhem o něco zvětšovala.

I druhý Kreisinger však získal postupem času dostatečný náskok před skupinkou běžců bojujících o bronz. Z trojice Jan Procházka z PSK Olymp Praha, Jakub Bajza (AK Kroměříž) a Jiří Homoláč (VSK Univerzita Brno) nejdříve odpadl Homoláč.

„Tři týdny jsem pořádně netrénoval, dnes to lépe nešlo,“ říkal pak smutně v cíli Homoláč, jemuž nakonec patřilo šesté místo za čas 31:33, když se před něj na páté místo dostal ještě výborně běžící Václav Janoušek (Spartak Praha 4 – 31:10).

Z dvojice Procházka – Bajza soupeřící o třetí místo měl nakonec více sil Jakub Bajza. Doběhl si v udivujícím finiši pro bronz v čase (30:50) a zkompletoval tak sbírku medailí pro AK Kroměříž. Ze zlata se v tu dobu v cíli už radoval Milan Kocourek (30:11).

„Mám to takhle rád, utéci všem již v úvodu a běžet si svoje tempo,“ uvedl ke stanovené taktice v závodě jeho vítěz a obhájce titulu. Druhému Kreisingerovi naměřili čas 30:40.

Mnohem dramatičtější podívanou připravil divákům závod žen na 6 300 metrů. Loni v Baldovci vylovila titul z bahna Lucie Sekanová (Univerzitní sportovní klub Praha), letos si však do Střelských Hoštic mistrovskou formu nepřivezla a skončila „až“ na pátém místě.

„Dnes mi nohy neběžely, nebylo to ono. Kros není mou disciplínou číslo jedna, běhám je však ráda. Chci se hlavně pokusit kvalifikovat se na ME v atletice na dráze do finských Helsinek,“ nepřipouštěla si příliš neúspěch v mistrovském krosu Sekanová.

V závodě postupem času získala trochu překvapivě náskok deseti až patnácti metrů Ivana Sekyrová z AK Sokolov. Svůj trénink totiž směřuje především k maratonu v Rotterdamu (15. dubna), v němž se chce pokusit o splnění nominačního kritéria pro olympijský maraton. Až do konce předposledního okruhu se zdálo, že jí vítězství nemůže uniknout.

Pak se však do jejího stíhání razantně pustila Pavla Schorná-Matyášová, v seběhu se na ni dotáhla a v následném kopci zaútočila. Ve finiši pak ještě musela odrazit útok Moniky Preibischové, jejíž závěr byl stejně tak famózní a oběma běžkyním naměřili v cíli stejný čas 21:41.

„Vítězstvím jsem si byla jista až v cíli, Monika běžela také výborně. Věděla jsem, že seběhy mám lepší než Ivana, tak jsem to tam chtěla zkusit. Když jsem šla do čela, myslela jsem, že se holky chytí, ale Ivana byla asi už unavena tím, jak celý závod táhla, zatímco já jsem se schovávala. Jsem šťastná, jela jsem sem s cílem být do desítky, před třemi týdny jsem "slezla“ z lyží a začala pořádně trénovat," uvedla v cíli nová mistryně republiky v přespolním běhu. Je to její první titul mimo její parádní disciplínu, jíž je běh do vrchu. Třetí Sekyrová zaostala za prvními dvěma běžkyněmi o pouhé tři sekundy.

Strhující finiš viděl i závod mílařů na 3 775 metrů, v němž soupeřilo nejpočetnější pole běžců. Do cíle jich doběhlo pětašedesát.

Tempo závodu zpočátku udával liberecký Vít Pavlišta, nedávný vítěz Kbelské desítky, který nakonec skončil pátý. O prvenství se rozhodovalo mezi loňským vítězem Lukášem Kourkem (TJ Nové Město na Moravě) a jeho oddílovým kolegou Petrem Vitnerem po závěrečném výběhu hlavního kopečku na trati.

Oba borci předvedli drtivý finiš a cílovou pásku proťali současně v čase 10:51. O pár setinek byl však přece jen rychlejší Vitner

„Přípravu jsem zaměřil na tento republikový šampionát, proto mám z tohoto vítězství velkou radost,“ řekl pak vítěz v cíli.

Stříbrný Lukáš Kourek se svěřil, že se v závodě trochu trápil: „Jsem po nemoci a tuhly mi nohy. S Petrem trénuji a vím, že je na tom nyní lépe.“ Třetí doběhl David Kučer (AC Slovan Liberec) za 11:06.

Pěkné souboje byly k vidění i v závodech mladších kategorií. Diváci byli svědky i malých tragédií. Hned v prvním závodě mladších žákyň přišla jedna z běžkyň na startu o tretru a běžela tak jako v jedné z pohádek, obutá-neobutá.

V závodě juniorek se zase předčasně ze třetího místa radovala Olga Půčková z TJ Jiskra Nový Bor. Po proběhnutí předposlední nafukovací bránou se zastavila v domnění, že je v cíli. Cílová brána však byla o několik metrů dále, a tak se zklamané běžkyni chvíli řinuly z očí slzy zklamání z bramborové medaile.

„Pěkné závodiště s parametry hodnými mistrovství Evropy. Tam se běhá na takovýchto loukách,“ pochvalovala si v cíli unisono většina z téměř 500 účastníků mistrovství krosový areál ACC Horažďovice. Uvidíme, zda se v budoucnu ve Střelských Hošticích podaří uspořádat velkou akci se zahraniční účastí. Letošní mistrovství republiky se organizačně vydařilo a navíc mu přálo i počasí.

Na reportáži spolupracovali Daniela Havránková a Josef Rendl.

VÝSLEDKY MISTROVSTVÍ ČR V KROSU

FOTOGALERIE Z MISTROVSTVÍ REPUBLIKY V KROSU

WEB ZÁVODU

Anketa

Mělo by podle vás být příští mistrovství republiky v přespolním běhu opět v krosovém areálu ve Střelských Hošticích?

ano
 
45 hl.
ne
 
12 hl.
Celkem hlasovalo 57 uživatelů.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 24.03.2012 22:00:45

Po většinu roku se tam pasou ovce, předposlední březnový víkend však patřil travnatý krosový areál ACC Horaždovice ve Střelských Hošticích mistrovství republiky v přespolním běhu. V závodě mužů obhájil loňské vítězství Milan Kocourek z AK Kroměříž, v dramatickém závodě žen se z vítězství nakonec radovala specialistka na vrchy, drobná závodnice TJ Maratonstav Úpice Pavla Schorná-Matyášová.
Odkaz na článek

avatar

Plískov

10 km: 0:31:12 (1987)
půlmaraton: 1:26:42 (2009)

Geo muž 25.03.2012 13:15:45

Nádherný den , skvělé výkony , spousta přihlížejících , paráda! Vítězný Milan Kocourek běžel v závodě s převýšením cca 114m desítku pod 30 minut , přesněji za 29:57.5 ! Stejně tak muži mílaři Vitner a Kourek běželi ve svém závodě průměrné 3km za 8:37.5 ! ( převýšení 36m) a ženy pak průměrných 5km za 17:12,5 a to běželi 6300m ! Podklad jak z Jižní Afriky , dělal zkrátka divy :-)

avatar

Celkem 631 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:00
maraton: 3:29:00

cagwe muž 26.03.2012 16:15:27

Mrknul jsem na to v televizi, pěkné závody. Jenom by mě zajímal názor odborníků, zda ta Pecková neulila start …

avatar

Strakonice

Celkem 831 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:16 (2011)
půlmaraton: 1:52:09 (2011)

VV1967 muž 27.03.2012 08:01:51

Hmmm orienťák až čtvrtý … :-D

Motto: Každý orientační běžec chce být mistrem světa.
avatar

Praha 5

10 km: 0:43:07 (2013)
půlmaraton: 1:38:46 (2014)
maraton: 3:40:37 (2012)

lp76 muž 27.03.2012 09:47:48

>> VV1967, 27. 03. 2012 08:01:51

no jo, žádný bláto :) a tamní trať je prý skoro jak golfový hřiště … žádný díry ani kamení

Motto: Žijme tak, aby naší smrti litoval i majitel pohřebního ústavu.
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.