Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Golčově Jeníkově vyhrál navzdory chumelenici Afričan Sawe

V Golčově Jeníkově vyhrál navzdory chumelenici Afričan Sawe
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 08.04.2012 | přečteno: 4223×

Teplota jen kolem nuly, ledový vítr a snášející se sněhové vločky. Taková byla kulisa nedělního 28. ročníku Běhu městem Jarmily Kratochvílové. Zimní podmínky, pro Boží hod velikonoční poněkud netypické, nezastavily výpravu z maďarského Benedek Teamu, která kompletně obsadila přední místa mužského závodu v čele s Keňanem Sawem. Mezi ženami kralovala Naděžda Trilinskaja z moskevského klubu Achiles Leszno. Z Čechů na medaili dosáhla jen veteránka Jana Klimešová, v ženách celkově třetí.

Na zvlněnou, převážně silniční trať patnáctikilome­trového závodu se vydalo celkem 131 borců. Poté, co z náměstí odběhli účastníci hlavního závodu, dostal prostor lidový běh, který přilákal přes pět stovek rekreačních sportovců. Ti se tak v chladném počasí aspoň trochu zahřáli, zatímco divákům nezbylo než se uchýlit do závětří v přilehlém podloubí a akci sledovat nad teplým nápojem.

Soutěž mužů měla letos nouzi o favority z řad tuzemských závodníků. Přítomnost běžců z klubu Benedek Team proto nenechala nikoho na pochybách, kdo si odveze cenné kovy. Keňan Elisha Kiprotich Sawe, africký „kůň“ této stáje, stál před výzvou obhajoby loňského vítězství. Známý harcovník po českých závodech tu sice zprvu mírně zaostával za svým kolegou László Tóthem, který vedl až do 12. kilometru. Na této metě však Maďarovi došly síly, vytuhl a africký běžec Sawe si bez problémů doběhl pro vítězství výkonem 47:38.

Zástupci Maďarska se pak podělili o zbylé medailové posty. Znavený Tóth se v cíli nakonec spokojil s časem 49:38, trojici doplnil Tamás Oláh za 49:53. Až čtvrtou příčku obsadil první z Čechů Leoš Pelouch z nedalekého SK Chotěboř, který se chystá startovat na květnovém maratonu v Praze. V Jeníkově to dal těsně pod padesát minut, časomíra mu ukázala 49:59.

Desáté místo v čase 52:54 obsadil nyní již spíše kondičně běhající Róbert Štefko. „Tady v Jeníkově jsem snad poosmé, mám to tu rád. Chtěl jsem se tak trochu otestovat a není to špatné. Ale na žádný závod se nepřipravuji, jen tak si běhám,“ sdělil v cíli spokojeně. Hned za ním, tedy jedenáctý doběhl nestárnoucí veterán Miloš Smrčka.

V závodě žen byla situace z pohledu českého vytrvalostního běhu o poznání zajímavější. „Běžím z plného tréninku, takže dnes to bude spíš na pohodu,“ hlásila na startu rozesmátá Petra Kamínková, která svou současnou přípravu směruje ke splnění olympijského limitu na maraton. Další naše přední maratonkyně Radka Churaňová byla nucena brzy po startu ze závodu odstoupit kvůli bolesti podkolenní šlachy. „Zranění jsem si přivodila včera při Běhu Kerteamu a dnes jsem to jen zkusila. Bohužel to nešlo,“ řekla zklamaná Churaňová.

Na čele ženského pole se usadila dlouhonohá Ruska Trilinskaja a bezpečně si zaběhla pro zlato v čase 57:09 s minutovým náskokem na další zahraniční závodnici a členku Benedek Teamu, Maďarku Zitu Kácserovou. Bronz brala letos již 42letá Jana Klimešová za 58:47. „Běželo se mi dobře a umím to v kopcích, takže právě v nich jsem ostatním holkám utekla,“ pochvalovala si. „Moc netrénuji a ze závodů mi stačí ty kratší, desítky nebo jako ten dnešní. Na půlmaraton se v této sezóně nechystám,“ odhalila své běžecké plány Klimešová.

Čtvrté místo obsadila trochu překvapivě Kamila Gregorová (AC TEPO Kladno), která se věnuje hlavně orientačnímu běhu. „Dnešní závod jsem zařadila pro zpestření, chtěla jsem si zkusit zaběhnout něco delšího na silnici. Běžela jsem tu poprvé a závod se mi líbil, bavily mě hlavně pasáže vedoucí lesem.“ Pětici nejlepších žen uzavřela již zmiňovaná Kamínková.

WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY ZÁVODU

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 08.04.2012 16:12:06

Teplota jen kolem nuly, ledový vítr a snášející se sněhové vločky. Taková byla kulisa nedělního 28. ročníku Běhu městem Jarmily Kratochvílové. Zimní podmínky, pro Boží hod velikonoční poněkud netypické, nezastavily výpravu z maďarského Benedek Teamu, která kompletně obsadila přední místa mužského závodu v čele s Keňanem Sawem. Mezi ženami kralovala Naděžda Trilinskaja z moskevského klubu Achiles Leszno. Z Čechů na medaili dosáhla jen veteránka Jana Klimešová, v ženách celkově třetí.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.