Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mistrovskou desítku na dráze ovládli suverénně Kocourek a Sekyrová

Mistrovskou desítku na dráze ovládli suverénně Kocourek a Sekyrová

Daniela Havránková | 07.05.2012 | přečteno: 8190×

Republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů, který se konal po loňské bílinské premiéře podruhé jako samostatný závod mimo domácí atletické mistrovství, zvládl v Hradci Králové nejlépe obhájce zlata Milan Kocourek (AK Kroměříž). Pro republikový titul si doběhla i nedávná maratonská debutantka Ivana Sekyrová (AK Sokolov), která má jistou účast na londýnské olympiádě na nejdelší klasické běžecké distanci.

Na start běhu žen se postavila rekordní dvacítka závodnic, které se potýkaly s nepříjemným dusnem před pozdější bouřkou. Loňská vítězka Petra Kamínková dnes sice absentovala, přesto o favoritky nebyla nouze. Plánované tempo 3:30 na kilometr dokázala bez větších obtíží udržet loni bronzová Ivana Sekyrová, které zpočátku zdatně sekundovaly Monika Preibischová (AC Mariánské Lázně) a Květoslava Pecková (TJ Sokol SG Plzeň-Petřín).

„S holkama jsme tvořily skupinku do pětky, pak jsem už musela běžet sama,“ komentovala průběh závodu zpětně v cíli nakonec vítězná Sekyrová, která dnes 25 kol na dráze zvládla za 35:12,47. „Mám o to větší radost, protože na titul jsem opravdu moc nepomýšlela. Vím, že aktuálně nemám tu potřebnou rychlost, a proto jsem musela běžet hlavně hlavou,“ dodala skvělá vytrvalkyně, jinak též učitelka na plný úvazek.

O celkovou druhou pozici pak zabojovala Pecková. „Chtěla jsem běžet na lepší čas, ale i tak jsem s výsledkem spokojená,“ řekla sympatická absolventka medicíny, která pracuje v plzeňské nemocnici na poněkud hrůzu nahánějícím oddělení – patologii. Časomíra jí ukázala 35:40,92, a naše přední dráhová závodnice tak obhájila loňské stříbro.

Třetí místo připadlo již zmíněné Preibischové, letošní halové mistryni na trojce, za 36:17,78. „Dnes jsem svá očekávání moc nenaplnila, asi přišla únava,“ dodala k výsledku trochu zklamaně.

Závod mužů se odehrál podle očekávání v režii Milana Kocourka, který si prakticky od startovního výstřelu běžel svůj sólo závod. „Jsem zvyklý běžet na závodě sám, i když by to samozřejmě při spolupráci s někým šlo lépe,“ přiznal a jeho letošní čas činí 29:33,56. Stanovil tak pohodlně nový rekord stadionu TJ Sokol Hradec Králové a hlavně se výkonem nominoval na Evropský pohár. „Rád bych se však ještě pokusil o kvalifikaci na evropské mistrovství, snad se zadaří,“ řekl dnes k potřebnému limitu 28:55.

V hustém dešti a silném větru, které stadion zachvátily pár minut před doběhem nejlepšího muže, se odehrál také souboj o zbylé medailové pozice. Ty, vedle oddílového kolegy Kocourka, nakonec plně obsadili běžci AK Kroměříž Ondřej Fejfar (30:35,85) a Jakub Bajza (30:44,80). Poslední jmenovaný měl přitom velkou smůlu: „Finišoval jsem z druhé pozice omylem o kolo dřív, nakonec z toho vyšel aspoň bronz.“

Brambory dnes bral Vít Pavlišta (AC Slovan Liberec), čerstvý mistr republiky v půlmaratonu, za 30:49,62. Pátý doběhl Jiří Homoláč (AK Kroměříž), který jako poslední dokázal svůj čas stlačit pod 31 minut (30:55,17). Tito dva borci se mimochodem postaví za týden na start Volkswagen Maratonu Praha. Pavlišta coby prvoběžec a možný adept na medailovou pozici v republikovém klání, Homoláč v roli pacemakera českých elitních běžců.

V Hradci Králové dnes proběhla také soutěž juniorů, v níž kov nejcennější získal Josef Havlíček (TJ Sokol České Budějovice) za 32:31,17.

Vrcholnou atletickou akci doprovázel svým tradičně poutavým komentářem znalec českého běhu Ivo Domanský. Na tribuně se mezi diváky objevil například šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák či letos pětaosmdesátiletý a přesto stále nezdolný běžec a Hradečák Jiří Soukup.

VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 05.05.2012 22:23:33

Republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů, který se konal po loňské bílinské premiéře podruhé jako samostatný závod mimo domácí atletické mistrovství, zvládl v Hradci Králové nejlépe obhájce zlata Milan Kocourek (AK Kroměříž). Pro republikový titul si doběhla i nedávná maratonská debutantka Ivana Sekyrová, která má jistou účast na londýnské olympiádě na nejdelší klasické běžecké distanci.
Odkaz na článek

avatar

InTrener muž 06.05.2012 17:49:31

FOTOGALERIE ze závodu MČR Hradec Králové 2012 Byla to skvěla podívaná!Boj o druhé místo byl strhující, ale Ondřej Fejfar si to zasloužil. Pár zajímavých momentek jsme nafotili. FOTOGALERIE ze závodu MČR Hradec Králové 2012

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.