Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nové Běhej.com o běžeckých zraněních a se sporttesterovým průvodcem

Nové Běhej.com o běžeckých zraněních a se sporttesterovým průvodcem
foto: Běhej.com

behej.com | 08.07.2012 | přečteno: 9412×

Tohle číslo nás všechny stálo více sil a času než všechna dosavadní. Snad proto, že jsme si nasadili laťku hodně vysoko, snad pro snahu být zase o kousek lepší a blíže vašim představám. Posuďte sami, jestli se nám to povedlo. Červnové Běhej.com s dominantním tématem běhu v přírodě je již dostupné v online trafikách a koncem příštího týdne bude i v tištěné podobě.

Období trailových běhů je v plném proudu. Není lehké definovat, co to trail vlastně je. Je to vlastně vše od pomalého běhu v přírodě až po drsňácké ultra štreky s plným nákladem na zádech. Ať jste vyznavači jakéhokoliv z těchto směrů a podsměrů, přijměte tipy na skvělé akce a rady, jak správně nastavit svou mysl, aby vás tento běh nestál tolik sil a přitom jste si ho opravdu mohli užít. Tomáš Nohejl také představí americkou sérii Xduro a v rozhovoru s českým trailovým specialistou Michaelem Dobiášem se podívá do zákulisí jeho pražského obchodu.

Divoký běh mimo silnici je pochopitelně i tématem obálky. Fotografka Markéta Navrátilová strávila půlden v pražském Šáreckém údolí s náruživým trailařem Martinem Romanem. Vybrali jsme nakonec snímek s nejdynamičtějším vyzněním.

V produktové sekci přinášíme velký srovnávací test osmi ledvinek s lahví, ve kterém se dozvíte, která jak sedí, co všechno unese a jak moc vás při běhu zatíží, nebo právě naopak. Barbora Soukupová a Josef Rendl nakonec vybrali dva modely, které jsou podle nich nejlepší z testovaných. K tomu přidáme čtveřici recenzí bot (Vivobarefoot Achilles, Mizuno Wave Cabrakan 3, Columbia Ravenous a Nike Zoom Elite+ 5) a tradiční tipy na novinky na pultech.

Chcete si pořídit sporttester a nevíte, který by vám přesně vyhovoval? Lenka Horká se probrala záplavou značek a modelů a navrhla pavouka, jak se dobrat k té správné volbě i s ohledem na naditost vaší peněženky. V příštím čísle časopisu se navíc můžete těšit na recenzi novinky Garmin Forerunner 910 XT.

Ve velkém rozhovoru se dozvíte, jak a proč se rozběhala bývalá vrcholná politička Kateřina Jacques a dokonce, že do tohoto běžeckého bláznovství zlákala i svého partnera Martina Bursíka.

Tereza Rozehnalová dá tip na chutné a lehké italské zeleninové lečo včetně nutričního složení. Pokud chcete běháním zhubnout, výživový poradce Vlasta Chadim poradí, jak namíchat stravu.

Fyzioterapeutka Dagmar Mostecká spolupracuje s Běhej.com již druhým rokem a její články patří vůbec k nejčtenějším. Tentokrát jsme s ní připravili přehled 13 nejčastějších běžeckých bolístek s radami, jak je léčit a jak jim předcházet. Radek Narovec se probíral knihami o celostní medicíně, aby odhalil některá z tajemství našich chodidel a rukou. Sportovní psycholožka Katka Kudláčková se pokusí nám před vyběhnutím vyčistit hlavy, aby se nám běželo lépe. V předdovolenkovém hektickém období se mohou její rady hodit dvojnásob!

Natrénujte na desítku. Dá se to stihnout i za měsíc, tvrdí trenér Petr Bahenský a připojuje detailní tréninkový plán. Pokud hledáte tipy, kam vyrazit v létě na závod, nenechte si ujít mapu vybraných běžeckých závodů.

Jistě jste zaznamenali, že na letošní olympiádu se kvalifikovali dva čeští maratonci – Ivana Sekyrová a Jan Kreisinger. Jak probíhá jejich příprava sledovala Daniela Havránková.

Tomáš Nohejl se ohlédne za fenomenálním úspěchem Emila Zátopka na olympiádě v Helsinkách, od kterého uplyne letos přesně 60 let.

Extrémní běžkyně Ivana Pilařová popíše závod na 100 mil v Himálaji, včetně kuriózní příhody, kterak se z jejího (skoro)neběhajícího manžela stal ultra omylem pořadatelů.

Nové číslo Běhej.com má 92 stran a je již v prodeji v online trafikách. Včetně možnosti zakoupit si jednotlivé články (trafika Floowie), které budeme postupně doplňovat do online regálu. V tištěné podobě jej obdržíte do schránek anebo zakoupíte na novinových stáncích či ve sportovních prodejnách na konci příštího týdne. Tištěná verze stojí 99 Kč, elektronická je o třetinu levnější.

Ať se vám nové Běhej.com líbí. Dejte nám tradičně vědět v anketě pod článkem, co vás v něm zaujalo nejvíc.

Online trafiky:


Publero

dvojklikněte na náhled pro celoobrazovkový režim

KUPTE SI NOVÉ BĚHEJ.COM V ONLINE TRAFICE PUBLERO


Floowie

KUPTE SI NOVÉ BĚHEJ.COM V ONLINE TRAFICE FLOOWIE

Komentáře (Celkem 15)

Nalezené položky: 16 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 31.05.2012 16:00:30

Tohle číslo nás všechny stálo více sil a času, než všechna dosavadní. Snad proto, že jsme si nasadili laťku moc vysoko, snad pro snahu být zase o kousek lepší a blíže vašim představám. Posuďte sami, jestli se nám to povedlo. Červnové Běhej.com s dominantním tématem běhu v přírodě je již dostupné v online trafikách a koncem příštího týdne bude i v tištěné podobě.
Odkaz na článek

avatar

Kroměříž

Jita žena 05.06.2012 22:13:22

Škoda toho pěkného chlapce na titulní straně, kde je zachycena jeho těžká (prozatím) svalová dysbalance v oblasti ramen a lopatek. Ten dlouho v přírodě běhat nebude.

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

10 km: 0:39:31 (2011)
půlmaraton: 1:31:19 (2012)
maraton: 3:10:28 (2014)

Glacier muž 06.06.2012 09:23:10

Vážená pěkná slečno/paní neznámá,

na titulní straně jsem já.

Pokud byste někdy fotila…něco/někam, tak byste věděla, že fotky se opravdu, ale opravdu neběhají v závodě, ale že situace, při nichž jsou fotky pořízené, jsou zcela nahrané/naaranžové, aby dobře vypadaly.

Takže nejenom, že vznikne z 500 fotek pouze jedna, ale pokud se budeme bavit o konkrétní titulkové fotce, tak Vám řeknu, že vznikla na úseku zhruba 30m v těžkém terénu, kde:

  1. je pod Vámi asi 30m propast – chápu, že jste z Kroměříže, ale běžte se podívat do údolí Šárka – vedle je pěkný McDonald
  2. při fotce jsem se nemohl dívat pod sebe, ale do nebe – což je samořejmě zcela ideální, když musíte vědět, po čem se pohybujete – taky jsem si dvakrát tak zvrknul nohu, že jsem nemohl tři dny běhat, protože jsem nevěděl, po čem běžím
  3. u toho všeho musíte vypadat sluníčkově a taky že jste trochu zpocená a že Vás to strašně baví..

„Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá“ – to je motto ve Vašem profilu. Bohužel musím konstatovat, že občas uděláte krok špatně, třeba ve Vašem případě, kdy jste mi naordinovala svalovou disbalanci a pravděpodobně doživotní klid na lůžku.

Děkuji za anamnézu,běhám už plných 12 let zcela bez zranění, pro Vaší informaci, jsem momentaálně živ a zdráv – například před dvěma týdny jsem běžel krásných 54km v přírodě s převýšením 1250+ za 5:52h.

Pokud byste mi snad chtela naordinovat nějaké další disfunkce, nebo nějakou jinou nemoc/poruchu jsem Vám zcela k dispozici na mailu, či tady v poště.

Stejně tak bych si na Vás s dovolením rád vzal telefonní číslo, či mailovou adresu, protože jste asi zcela geniální když jste schopná z jedné fotky diagnostikovat svalovou disbalanci – evidentně byste mě/i jiné běžce mohla léčit i přes Skype, pomocí dvou dlaní.

S přáním krásného a sluníčkové dne Vám, do nedisbalační stáje AK Kroměříž

Pán s těžkou obrnou

Motto: if u run on the earth with the earth u can run forever
avatar

Černošice

10 km: 0:47:34 (2014)
půlmaraton: 1:44:10 (2014)
maraton: 4:02:00 (2015)

Mary žena 06.06.2012 10:44:21

>> Glacier, 06. 06. 2012 09:23:10

Když ona ta paní tomu asi rozumí, když je fyzioterapeutka. Upřímně řečeno, poté, co jsem se sama začala dosti zabývat svými zdravotními problémy s pohybovým aparátem – v tvém věku mne také nic netrápilo- a poté, co moje dcera vystudovala fyzioterapii, a tak mne leccos naučila, tak také vidím, v jak příšerném stavu se nacházejí telesné schránky řady spoluběžců. Myslím, že v tvém případě bych asi byla vděčná za včasné varování a spíše se začala zajímat, co s tím, dokud je čas. Ironie není na místě.

avatar

Kroměříž

Jita žena 06.06.2012 22:55:35

>> Glacier, 06. 06. 2012 09:23:10

No právě proto, že se neběhají v závodu, a i kdyby, nic to nemění na tom, co jsem napsala, jen jsem chtěla upozornit na situaci, která je na fotografii a klidně se pod to podepíšu. Tj. jednoduše řečeno – vytažená obě ramena, navíc ve vnitřní rotaci, pravou kyčel nevidím, ale levá je na tom úplně stejně. To máme, jestli dobře počítám 3 klíčové klouby (ze čtyř) v nevýhodném postavení, ve kterém dochází k abnormální, vysoké zátěži nejen kloubu samotného, ale na dolní končetině k decentraci také kolene, hlezna a kloubů chodidla. Vrátím se k hlavě, úplně si představuji tu propast, která je pode mnou a já odhazuji pud sebezáchovy a pózuji pro fotografa… no to snad… a ještě se s tím pochlubím, navíc si dvakrát způsobím distorsi hlezna. Tři dny nemohu běhat, protože mě to bolí, pak to přeci jen nějak rozběhnu. Riskuji své zdraví proto, aby vznikla fotografie jedna z několika stovek, která má být vzorem pro všechny ostatní běžce, z nichž někteří se rovnou vydají do těžkého terénu, aby zažili ten samý pocit volnosti a krásy běhu v přírodě. Pokud by šlo o mě, pokud něco nemohu vyběhnout tak, jak si představuji, tak přejdu do chůze a výjdu to, nestydím se za to, byť by to měl být jakýkoli závod. Ale pro mě za mě, ať si dělá kdo chce co chce, je však také nutné počítat s tím, že kalich trpělivosti pohybového aparátu přeteče a kompenzační mechanismy mladého organismu se vyčerpají. Opravdu nerada řeším potíže a výhřezy disků u lidí, sportovců, mladších než jsem já, a je jich čím dál víc… O doživotním klidu na lůžku nepadlo v mém komentáři ani slovo, pokud vím. Mnohdy je však klid lepší, než ta pohybová tragédie, kterou kolem sebe mnohdy vidím. Taky nejsem ideální a klidně to přiznám, chce to ale trochu zapřemýšlet, jak by se ty vlastní síly mohly využít lépe, protože když s nimi budu šetřit, tak mi jich na ten pohyb dopředu zbyde mnohem více. Vzhledem k tomu, že se podařilo zjistit moji klubovou příslušnost, jistě nebude potíž vystopovat mail nebo dokonce telefonní číslo na mě. Ráda provedu kompletní kineziologické vyšetření, pokud nezjistíme žádnou svalovou nerovnováhu, veřejně se zde omluvím a máš to grátis :-)!!! P.S. To profilové foto je také hodně kvalitní. Fotky nelžou. Dívám se, že máme stejný maratonský čas, tak příště spolu? S pozdravem Jitka Stehlíková

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

Rokycany

Celkem 14775 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:31 (2015)
půlmaraton: 1:23:41 (2012)
maraton: 2:58:11 (2012)

pes muž 07.06.2012 13:14:08

Příště bych před vydáním provedl lepší korekturu- hlavně tabulek na konci…těch chyb je dost 8-) proházený sloupce…chybná celá tabulka…ten samý běžec 2× v jedný tabulce…

Motto: "Chce-li se člověk zdokonalit, musí systematicky přeceňovat své vlastní síly!" (pes)
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 07.06.2012 13:37:53

>> pes, 07. 06. 2012 13:14:08

Časák již je na stáncích, nebo máš předplatné?

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 07.06.2012 13:44:31

Dobrý den,

za chyby v tabulkách se omlouváme. Vznikly bohužel tím, že v časovém tlaku byla do tiskárny odeslána nefinální verze.

Mrzí nás to, protože zrovna u tabulek jsme se hodně snažili a například výsledky pražského maratonu jsme obdrželi od pořadatelů velmi pozdě a vložili je do tabulek doslova za pět minut dvanáct, abychom odběratele Běhej.com neochudili.

Věřím, že nám tuto lidskou chybku odpustíte. Na webu jsou pochopitelně data správně.

Příjemné počtení (snad) pohodového čísla Běhej.com!

Radek

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 07.06.2012 14:20:13

>> Glacier, 06. 06. 2012 09:23:10

Glacier píše: „Pokud byste někdy fotila…něco/někam, tak byste věděla, že fotky se opravdu, ale opravdu neběhají v závodě, ale že situace, při nichž jsou fotky pořízené, jsou zcela nahrané/naaranžové, aby dobře vypadaly. Takže nejenom, že vznikne z 500 fotek pouze jedna, ale pokud se budeme bavit o konkrétní titulkové fotce, tak Vám řeknu, že vznikla na úseku zhruba 30m v těžkém terénu…“

…ale houbelec;-), spousta kvalitních (a to i obálkových) fotografií vzniká při závodech (běžeckých, lyžařských, ale třeba i automobilových), fotbalových utkáních atd. Kupodivu i část válečných fotografií není nahraná a vzniká v reálných situacích, přestože je jich méně, než si myslíme, ale to je už jiná káva… Jóó to když se fotí móda, a to třeba i běžecká, to je jiná. Jen to často dává vzniknout učesaným, umělohmotným a málo autentickým fotografiím, nad kterými se pousměje nejen pouze fotograf, ale i každý, kdo se v oboru jen trochu orientuje…třeba fyzioterapeutka…

Motto: ...kam až?
avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 07.06.2012 15:04:16

>> Glacier, 06. 06. 2012 09:23:10 Jsi odvážný, že ses uvolil na titulku Běhej, zvlášť s tvou vznětlivostí. Prakticky každá titulka byla zatím řádně proprána :-)

>> Jita, 06. 06. 2012 22:55:35 Našel jsem Kiliho v téměř stejné pozici, ač zřejmě ne v tak výbušném a krátkém sprintu jako Glacier. Nehodnotím, jen asociace.

http://www.suunto.com/…ilian-jornet

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Praha

Celkem 1058 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:41 (2012)

JuroR muž 07.06.2012 15:40:49

Vůbec těmto věcem nerozumím, proto se jen ptám a nehodnotím: Nejsou svalová dysbalance a poněkud zvláštní pozice těla při chytání rovnováhy v prapodivném terénu, dvě různé věci? Resp. skutečně se dá to první poznat z toho druhého na základě jedné momentky pořízené za bůhví jakých okolností?

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 07.06.2012 15:40:59

>> Mikis4318, 07. 06. 2012 15:04:16

Laickým okem se mi nezdají ramena obou běžců v téměř stejném postavení.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Rokytnice

Celkem 3114 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:43 (1990)
půlmaraton: 1:41:43 (2001)
maraton: 2:58:58 (1992)

Allan muž 08.06.2012 15:21:21

>> Radek Narovec, 07. 06. 2012 13:44:31

Cením si omluvy, a snad se omluvy dočká i pořadatel Rohálovské desítky, na niž nás pěkný kalendář časopisu zve v lednu 2013, ač se poběží v únoru!

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 08.06.2012 20:42:39

>> Allan, 08. 06. 2012 15:21:21

Ahoj,

už se samozřejmě dočkal.

avatar

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:30 (2012)
maraton: 3:53:08 (2012)

mskolak muž 08.06.2012 20:58:31

>> Radek Narovec, 08. 06. 2012 20:42:39

To se tedy dočkáme i vysvětlení uzavření fóra Silva Nortica…?

Motto: Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 12.06.2012 10:18:42

Běží někomu v časopisu zmiňovaný web mytrails.cz?

Motto: www.marek27.cz
Nalezené položky: 16 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.