Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mistrovské tituly vrchařů patří Metelkové a Homoláčovi

Mistrovské tituly vrchařů patří Metelkové a Homoláčovi
foto: Jan Herda

Ivo Domanský | 19.08.2012 | přečteno: 7828×

Pouze v superlativech lze hodnotit sobotní mistrovství republiky v běhu do vrchu, konané v rámci tradičního Běhu na Králický Sněžník v režii Iscarexu Česká Třebová. Mistry se stali zaslouženě Jiří Homoláč z AK Kroměříž, který trať dlouhou 13 km se stoupáním 963 metrů zdolal za 56:53 a Táňa Metelková (SK Týniště nad Orl.), která stejnou trať zvládla za 1:10:03.

Traťové rekordy, vytvořené v roce 2005 Jiřím Magálem časem 55:36 a o dva roky později Annou Pichrtovou (1:02:53) zůstaly nepřekonány. Do startovních listin se zapsalo celkem 301 běžců, zvláště kvalitně byla obsazena mužská kategorie, kde nechyběl s výjimkou zraněného Roberta Krupičky a Petra Pechka prakticky nikdo.

HOMOLÁČOVO SÓLO ROZHODLO

Pozdější vítěz Jiří Homoláč šel do čela krátce po startu. Teprve 22letý mistr republiky se věnuje spíše závodům na silnici a na dráze, vrchařskou minulost má ovšem také, na mistrovství Evropy v Telfesu 2009 skončil mezi juniory na 18. místě. V sobotu Homoláč dokonale využil své rychlosti k získání rozhodujícího náskoku na prvních osmi kilometrech, připomínajících svým profilem spíše náročnější kros, a v závěrečné části s extrémním převýšením už si tento náskok víceméně mazácky pohlídal.

„Na Králický Sněžník jsem běžel poprvé, profil jsem si ale podrobně prostudoval. Podobně jako před týdnem v Žebráku jsem vsadil na ostré tempo hned od začátku a jsem rád, že to vzhledem k těžké konkurenci vyšlo,“ zhodnotil stručně novopečený mistr svůj úspěch.

Zatímco v předchozích ročnících se často rozhodovalo až v závěrečné fázi závodu, tentokrát se pořadí měnilo jen nepatrně. Na osmém kilometru měl pozdější vítěz náskok 70 vteřin na dvojici Jakub Bajza – Jiří Voják, asi 50 metrů zpět byl v té chvíli držitel traťového rekordu Jiří Magál, s menšími odstupy dále následovali pátý Martin Kučera, šestý Vít Pavlišta, sedmý Jan Šedivý a osmý Tomáš Blaha. Svou vrchařskou sílu a taktickou zralost osvědčil především Magál, kterému se podařilo udolat Bajzu i Vojáka a obsadit druhé místo, časem 57:56, bronz putuje díky Vojákovi do Domažlic (58:07).

JASNÉ VÍTĚZSTVÍ METELKOVÉ

Táňa Metelková (1972) patřila v posledních šesti letech k oporám českého týmu vrchařek. První polovina letošní sezony byla pro absolventku FTVS složitá, ale domácí mistrovský titul si už vzít nenechala. Vedla od startu až do cíle, na druhém místě se zprvu držela Marta Fenclová (AC Pardubice), kterou v posledních kilometrech vystřídaly Iva Milesová a Pavla Havlová. Závěrečný souboj vyzněl o něco lépe pro Ivu (1:11:22), Pavla byla přesně o dvacet vteřin pomalejší.

Názor mistryně republiky: „Jsem spokojená a doufám, že to nejhorší je za mnou. Ne, do běžeckého důchodu se určitě ještě nechystám.“

Post juniorské jedničky obhájil pardubický Jan Janů slibným výkonem 1:01:16, také čas druhého juniora Josefa Havlíčka 1:02:30 je pro blížící se MS v Itálii příslibem. Bronzovou medaili vybojoval pro TJ TŽ Třinec další juniorský reprezentant Tomáš Lichý.

Velmi slabě obsazenou kategorii juniorek vyhrála na zkrácené trati od Tvarožných děr na vrchol Sněžníku nadějná Kateřina Divišová (TJ Šumperk) v čase 34:50, ale vzhledem k nízkému věku (Katka je ročník 1997) jí nemohl být udělen mistrovský titul, který získala Hana Klampflová za výkon 39:43, druhá v mistrovství byla Marta Juríčková (SSK Vítkovice) a třetí Jana Brantlová (Mílaři Domažlice).

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 19.08.2012 15:12:36

Pouze v superlativech lze hodnotit sobotní mistrovství republiky v běhu do vrchu, konané v rámci tradičního Běhu na Králický Sněžník v režii Iscarexu Česká Třebová. Mistry se stali zaslouženě Jiří Homoláč z AK Kroměříž, který trať dlouhou 13 km se stoupáním 963 metrů zdolal za 56:53 a Táňa Metelková (SK Týniště nad Orl.), která stejnou trať zvládla za 1:10:03.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 631 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:00
maraton: 3:29:00

cagwe muž 19.08.2012 17:54:55

Z pracovních důvodů rezignovala na účast na červencovém mistrovství Evropy v Turecku …

Tam však určo byla, z našich asi poslední v cíli, nepleteš si to se záříjovým MS v Itálii ???

Pro vysvětlenou: Výše uvedená věta z textu přes noc záhadně zmizela, asi to fakt byla hámotina …

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.