Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

První závod za mnou. Co dál?

První závod za mnou. Co dál?
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 05.09.2012 | přečteno: 8312×

Máte v nohách první závodní kilometry? Gratulujeme, stal se z vás běžec – závodník a otevírají se vám tím nové možnosti. Nejdřív se však zaměřte na pozávodní regeneraci a pak už můžete zvesela spřádat další smělé běžecké sny. Nabízíme pár rad a inspirací.

Že je běh v závodě něco jiného než v tréninku, jste se již o víkendu přesvědčili. Euforie v cíli snadno přebije pocit únavy, který se však zcela jistě dostaví později. Kilometry běžené v rychlejším tempu, než na jaké jste zvyklí v tréninku, se projeví nejčastěji druhý den ráno po závodě namoženými svaly. Pokud obvykle neběháte na tvrdém povrchu a máte za sebou silniční závod, můžete cítit i mírnou bolest kloubů dolních končetin.

Neděste se, je to normální. I ostřílení závoďáci si pěkně „hrábnou" a pak cítí „celého člověka“. Jejich tělo je však na vysokou zátěž již adaptováno, takže mohou velmi rychle naskočit do dalšího tréninkového cyklu. Ovšem pozor, ani oni nepodceňují regeneraci, která je základem dalšího úspěchu.

První obecné pravidlo zní, že fázi regenerace je vždy dobré zahájit hned po doběhu do cíle. Přestože nejste zrovna svěží a unavené údy velí najít nejbližší židli, zkuste se vždy ještě v prostoru cíle chvíli jen tak procházet. Po krátkém odpočinku a doplnění tekutin a energie se doporučuje pro lepší svalovou regeneraci zvolna vyklusat cca 2 kilometry a sportovní výkon zakončit lehkým protažením.

Ideální pokračování této fáze se dá shrnout pojmem „relax“. Pokud můžete, vypravte se v dalších dnech do bazénu, do sauny či na masáž, které vašim svalům po výkonu jedině prospějí. Hýčkejte se trochu, zasloužíte si to – vždyť jste uběhli svůj první závod! A je lhostejné, že to zrovna nebyl maraton.

Hned druhý den po závodě, kdy obvykle svaly cítíte nejvíc, se paradoxně vyplácí nelenit. Je totiž prokázané, že k obnově svalové kondice přispívá pomalý běh zařazený „den poté“. Vaše svaly se při mírné zátěži prokrví a vy možná v parku potkáte své včerejší spoluběžce, se kterými si povykládáte o svých zážitcích z tratě závodu.

Když už jste se trochu „oklepali“, nabízí se otázka, co dál? Pokud váš první závod nebyl jen jednorázovou metou a běh se stal součástí vašeho životního stylu, odpovídáme: pokračujte! A pokud možno ne sami. Možná jste se na závodě seznámili s někým, kdo by chtěl taky pravidelně běhat, tak to dejte dohromady. Nebo se zkuste poohlédnout po nějaké běžecké partě, třeba na našich stránkách mezi kluby.

Můžete zůstat u osvědčené vzdálenosti a v dalším závodě se snažit vylepšit svůj osobní rekord. Nebo zkuste něco úplně jiného. Jestliže vás láká běh v přírodě, vydejte se na některý krosový závod či oblíbené trailové běhy vedené horským terénem. Jinou možností je i běh na dráze v některém z atletických oddílů. A co takhle někdy v budoucnu uběhnout maraton? Užitečné rady pro váš další trénink najdete zde.

Vězte, že termínovka závodů je pořádně nabitá pěknými běhy a začínající podzimní sezona se právě rozjíždí. Pokud jste tedy přes léto trénovali na svou premiéru, bylo by škoda svou formu neprodat a nebo prostě jen nezískat další zkušenosti. Navíc podmínky v měsíci září, kdy nastává babí léto s příjemnými teplotami, jsou pro běh ideální.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 03.09.2012 07:58:42

Máte v nohách první závodní kilometry? Gratulujeme, stal se z vás běžec – závodník a otevírají se vám tím nové možnosti. Nejdřív se však zaměřte na pozávodní regeneraci a pak už můžete zvesela spřádat další smělé běžecké sny. Nabízíme pár rad a inspirací.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.