Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Výzkum na PIM: 16 procent vyšetřených běžců mělo abnormální EKG

Výzkum na PIM: 16 procent vyšetřených běžců mělo abnormální EKG
foto: Mirek Kratochvíl

Luboš Brabec | 09.10.2012 | přečteno: 12726×

Pokud jste letos navštívili Expo v rámci PIM, možná jste si všimli koutku nazvaného Maratonské srdce pod kontrolou. Skupina odborníků z kardiologické kliniky v pražském Motole tam prováděla základní vyšetření zájemců z řad běžců. Přihlásilo se jich 190 a po krátkém pohovoru jim byl změřen krevní tlak, natočeno EKG a proveden odběr krve ke stanovení hladiny cholesterolu.

„Některá zjištění nejsou překvapivá. Našim běžcům bylo průměrně 35 let, běhají čtyři hodiny týdně, celkem asi 40 km a mají nízký rizikový profil z hlediska vzniku srdečně cévních onemocnění,“ říká MUDr. Petr Hájek, jenž výzkum spolu s MUDr. Jakubem Hoňkem vedl.

Jen 5 % z vyšetřených byli kuřáci, 4 % mělo vysoký krevní tlak a průměrná hladina cholesterolu byla o 1,2 mmol/l nižší, než je norma.

„Další poznatky už jistou pozornost zasluhují,“ upozorňuje MUDr. Petr Hájek. „Normální EKG mělo jen 16 procent vyšetřených běžců, 47 procent mělo změny odrážející dlouhodobý vytrvalostní trénink, 21 procent jevilo změny hraniční a 16 procent vyšetření na EKG bylo abnormálních. Zejména poslední dvě skupiny bychom rádi podrobněji vyšetřili.“

Zjištěná čísla mohou na první pohled vypadat závažně, ale nemusejí přesně odrážet skutečnost. „Existují takzvané falešně pozitivní a falešně negativní případy. Abnormální EKG ještě neznamená přítomnost nemoci, stejně jako normální výsledek ještě nemusí nemoc zcela vylučovat,“ vysvětluje MUDr. Petr Hájek.

Kardiologové z Motola proto ve výzkumu pokračují. Nabídli další, podrobnější vyšetření běžcům s normálním i abnormálním EKG a rádi by je sledovali dlouhodobě, v rozmezí několika let. „Pak bude možnost hodnotit účinky vytrvalostní zátěže v delším časovém úseku. Tyto změny totiž mohou být na jedné straně zcela diskrétní a jejich význam je možné posoudit až s časovým odstupem, na druhé straně může být někdy obtížné na základě jednoho vyšetření odlišit změny vzniklé dlouhodobým tréninkem od změn provázejících srdeční onemocnění,“ uzavírá MUDr. Petr Hájek.


Běžecké srdce bude hlavním tématem časopisu Běhej.com, který vychází 19. října. Mj. se v něm dozvíte:

  • jak je běh prospěšný pro srdce a oběhový systém i pro zdraví člověka obecně
  • kdo je mezi běžci nejrizikovější skupinou z hlediska náhlých srdečních zástav
  • jak se v posledních letech změnila statistika tragických případů
  • proč na závodech dochází k srdečním selháním
  • jak se mají o své srdce starat mladí a jak běžci nad 35 let
  • který druh závodů a jaká zátěž jsou pro běžce nejvhodnější
  • co je to „atletické srdce“ a „srdeční únava“

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Luboš Brabec muž 09.10.2012 09:58:17

Pokud jste letos navštívili Expo v rámci PIM, možná jste si všimli koutku nazvaného Maratonské srdce pod kontrolou. Skupina odborníků z kardiologické kliniky v pražském Motole tam prováděla základní vyšetření zájemců z řad běžců. Přihlásilo se jich 190 a po krátkém pohovoru jim byl změřen krevní tlak, natočeno EKG a proveden odběr krve k stanovení hladiny cholesterolu.
Odkaz na článek

avatar

Litoměřice

nancy žena 09.10.2012 21:59:43

Já jsem taky využila možnost nechat si vyšetřit srdce, všichni zde byli milí a pozorní. Bohužel patřím do té 16ti procentní skupiny, i když nepociťuji žádné potíže. Docela mě to zaskočilo, tak jsem zvědavá na další vyšetření, na která budu pozvána.

avatar

Sloviensko

rudo muž 09.10.2012 22:05:31

normalne EKG znamena porovnanie s beznou teda nesportujucou nezdravou a nefit populaciou.

zaujimavejsie meracky sa robili tu v Melbourne kde sa EKG a krv odoberala 3 dni pred startom, tesne pred startom, hned po dobehu na druhy den po maratone, tyzden po maratone a potm po 3 a 6 tyzdnoch (ak si tie casove udaje dobre pamatam)

pretoze sa hladali faktori dlhodobo porusujuce srdce z extremnej vytrvalostnej zataze a sledovalo sa ako dlho trva po maratone kym tie rizikove zvysene hladiny niektorych chemikalii v krvi vymiznu

u nikeoho sa neobjabili ani po maratone a potm bolo dost rozne ako klesli nazad do normalu pripadne tie co normalne nemaju byt zmizli komplet a boli jedinci co potrebovali tych 3–6 tyzdnov a viac, ale nebolo jasne ze kto co robil ci nahodou nenabehli zas do tvrdeho treninku a nedovolili proces regeneracie, ovsem studia hladali priciny vziku jedenj tazkej diagnozy a kedze nemali jasno co a preco, tak nevedeli ako zadat podmienky procesu pre testovanych

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Líbeznice

10 km: 0:41:15 (2015)
půlmaraton: 1:32:34 (2013)
maraton: 3:39:23 (2011)

kroupic muž 10.10.2012 14:40:15

Chápu to dobře, že kdybych měl zájem o vyšetření, můžu se na něm domluvit v Motole? Mohli byste prosím napsat nějaký kontakt, na koho se obrátit / kde se lze objednat?

avatar

Praha

Celkem 1058 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:41 (2012)

JuroR muž 10.10.2012 17:39:42

Moje diagnóza je „fyziologické ekg změny způsobené tréninkem“. Tak nevím co si mám o tom myslet – v čase provádění testu jsem běhal téměř na den přesně 2 měsíce…

avatar

10 km: 0:59:54 (2013)
půlmaraton: 2:10:15 (2013)

ivka žena 18.10.2012 14:40:01

>> JuroR, 10. 10. 2012 17:39:42

na to som sa pytala uz v tom stanku a vraveli vraj to srdiecko bije akoby silnejsie. coz zvyknu mat sportovci vseobecne, nielen bezci. nie je to teda abnormalne alebo zle.

>> kroupic, 10. 10. 2012 14:40:15

MUDr. Petr Hájek (petr.hajek@fnmotol.cz) skus to, i ked neviem ci este nabera, ked si sa nezucastnil toho prveho testu.

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.