Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SERIÁL: Velká kunratická se běhá nalehko a od začátku naplno

SERIÁL: Velká kunratická se běhá nalehko a od začátku naplno
foto: Petr Lhota

Roman Skalský | 31.10.2012 | přečteno: 7612×

Velký krosový svátek se blíží. Přemýšlíte, co všechno přibalit příští neděli do startovního zavazadla? Nevíte, jak vypadá zázemí závodu a kde je nejlepší se rozcvičit? Váháte, jakou zvolit taktiku při intervalovém startu? O tom všem se dočtete v posledním dílu našeho seriálu.

Běžet se dá nalehko, přibalte však i teplé oblečení

Na Velkou kunratickou je potřeba se opravdu teple obléci. Závod je v polovině listopadu a to už bývá po ránu někdy pěkná zima. Několik vrstev funkčního prádla je určitě lepší, než jedna teplá bunda, ale i ta se hodí, když se čeká na vyhlášení. Já sám si většinou beru velkou tašku oblečení, kterou si nechám v autě, a různě se převlékám.

Samotný závod ale běžím na lehko, trenky nebo krátké elasťáky, tílko nebo tričko úplně stačí. Je to krátký závod a není potřeba tahat na sobě zbytečnou zátěž. V cíli je potřeba se opět rychle obléci, alespoň do elasťáků a nějakého teplejšího trika, eventuálně mikiny.

Zázemí tvoří hlavně les

Velká kunratická je závod konaný v lese a s tím se také musí počítat. Na startu jsou sice mobilní záchody, ale co se týče nějaké šatny na převlečení, tak to bohužel. Věci si běžci nechávají buď v autě, ve kterém přijeli, nebo v nějakém prodejním stánku, popřípadě u kamaráda, který běží o nějakou tu minutu před nebo za nimi. V nejhorším případě na startu u stromu.

Já na start přibíhám už více méně ve věcech, které si mohu rychle svléknout a nechat je právě někde u stromu u startu, aniž bych ztrácel čas zbytečným převlékáním. Na samém startu závodu je opravdu hodně lidí na malém prostoru a jde spíš o tlačenici na start, než o nějakou přípravu.

Rozcvičce dejte čas i klid

Rozcvičení na závod je ideální provést mimo koridory start a cíl, někde opodál v Kunratickém lese nebo ve vilové čtvrti nad Kunratickým lesem. Je lepší se rozcvičit v klidu, mimo ten šrumec, soustředit se na samotný závod a potom už jen posledních deset minut před startem se „prodrat“ k samotnému startu. Určitě platí pravidlo čím kratší závod a chladnější počasí, tím delší má být rozcvičení.

Specifikem trati je také intervalový start dvojic. Nevím, jestli je to výhoda, nebo nevýhoda, ale každopádně v takovém typu závodu se musí běžet od začátku naplno. Nedá se totiž úplně taktizovat, protože běžec neví, jak si stojí oproti soupeřům. Já osobně jsem měl dřív intervalový start rád, ale poslední dobou preferuji starty hromadné, kde se „nezávodí“ hned od startu. Už jsem tak trošku lenoch:-)

Svůj čas zjistíte hned v cíli, na celkové výsledky se čeká

Běžec vidí po doběhu do cíle na světelné tabuli na krátkou chvíli své jméno s naměřeným časem. Vyhledejte ho rychle, protože jména se na tabuli rychle mění, jak dobíhají další lidé za vámi. Na celkové výsledky je potřeba si počkat déle a bývá to napínavé až do konce, protože závodníci běhají závod průběžně od rána až do půl druhé.

Co se týče elity, celkové výsledky jsou známy ihned po doběhu na světelné tabuli. Bohužel někdy ne úplně přesně. Může se stát, že i když běžec nestartoval v elitním čase, tak přesto běžel rychle a do výsledkovky se dostane později. Ale i tak jde o hrubý přehled. Vyhlašování kategorií probíhá stejně jako na každém jiném závodě.


Seriál vznikl ve spolupráci s firmou Salomon


Trénink na VK – 5. týden od 5. listopadu

  • Po: klus cca 40 min + rovinky 4× 100 m
  • Ut: volno
  • St: klus 15 min, rozcvičení, úsek 5–6× 2 až 3 min/tempo na 80%, meziklus 3 min nebo mezi chůze, výklus 10–15 min
  • Čt: klus cca 40–50 min
  • Pá: volno
  • So: rozcvičení 20–30 min klus, rovinky, protažení
  • Ne: Závod VK

Internetové přihlášky na závod byly již uzavřeny. V den závodu bude na místě možná registrace na všechny závody kromě hlavního mužského – limit pro tuto trať byl již naplněn.

WEB ZÁVODU VELKÁ KUNRATICKÁ

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

rskalsk 31.10.2012 09:38:30

Velký krosový svátek se blíží. Přemýšlíte, co všechno přibalit příští neděli do startovního zavazadla? Nevíte, jak vypadá zázemí závodu a kde je nejlepší se rozcvičit? Váháte, jakou zvolit taktiku při intervalovém startu? O tom všem se dočtete v posledním dílu našeho seriálu.
Odkaz na článek

avatar

Praha 9 - Prosek

Celkem 63536 km
Minulý měsíc 145,48 km
10 km: 0:35:57 (2001)
půlmaraton: 1:24:16 (2011)
maraton: 3:13:59 (2013)

hf muž 31.10.2012 12:10:32

Dovolil bych si jen připomenout, abyste si při předstartovní nervozitě, nezapomněli připnout na nohu pásek s čipem, jinak Vás to bude stát nervy a nějaké peníze, pokud budete chtít dodatečně umístěni do výsledkové listiny podle cílové kamery. Mě se to bohužel stalo v roce 2010, přestože jsem si říkal, že se mi to NIKDY nemůže stát. Prostě jsem si pásek s čipem zapomněl v báglu a zjistil jsem to až na rovině před přeběhem koberce, kde probíhalo běření mezičasu. Prožíval jsem hrozné pocity, nejradši bych se nafackoval. Naštěstí mi v cíli poradili a když jsem zaplatil poplatek 200 Kč za dohledání času, dodatečně jsem byl zařazen do výsledků. Ponaučení pro všechny: neříkejte tohle se mi NIKDY nemůže stát.

Motto: KEEP SMILING
avatar

Bratislava

Celkem 26027 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:21 (2014)
půlmaraton: 1:51:40 (2011)
maraton: 3:57:32 (2011)

andyxx7 muž 31.10.2012 13:43:02

>> hf, 31. 10. 2012 12:10:32

a co sa stalo potom, ked ta zaradili do start. listiny, mas zlavu na bud. pretek? inak nevidim nejaky blizsi vyznam byt v listine, pokial mam vlastne hodinky na odmeranie casu, co mam a neumiestnim sa v prvej trojke, co sa neumiestnim :-)

avatar

Praha 9 - Prosek

Celkem 63536 km
Minulý měsíc 145,48 km
10 km: 0:35:57 (2001)
půlmaraton: 1:24:16 (2011)
maraton: 3:13:59 (2013)

hf muž 31.10.2012 14:35:11

>> andyxx7, 31. 10. 2012 13:43:02

Zařadili mě do výsledkové listiny (nikoliv do startovní listiny, jak píšeš)a jediná výhoda, která z toho plyne je, že se mi má účast počítá statistiky účastí a až budu mít 20 účastí, tak se stanu (pokud se nezmění podmínky) veterán Velké kunratické, což znamená, že se mě přihlášky přes internet netýkají (viz http://www.velkakunraticka.cz/hlavni.asp?… ). Do 20 mi zbývá ještě 7 účastí a pokud se mi podaří příští roky být zdravý a včas se přihlásit, tak mi odpadne velká starost hlídat si čas k přihlášení. Nevím jestli víš, ale letos byla startovní čísla na VK historicky nejrychleji vyprodána (asi za 24 hod.), tak nevím, jak to bude v budoucnu s mojí účastí. Každá neúčast, pokud budu zdravý, by mě mrzela.

Motto: KEEP SMILING
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.