Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hvězdou nejrychleji proběhli dráhoví specialisté Pecková a Olejníček

Hvězdou nejrychleji proběhli dráhoví specialisté Pecková a Olejníček
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 16.11.2012 | přečteno: 7014×

Krosová trať jubilejního 60. Běhu 17. listopadu v pražské oboře Hvězda sedla nejlépe zaměřením spíše dráhovým běžcům Lukáši Olejníčkovi a Květě Peckové. Absolutní mužský vítěz se stal současně republikovým akademickým mistrem v přespolním běhu, z řad studentek se nejlépe vedlo Pavle Zahálkové. Akce přilákala tradičně i spoustu dětí. VLOŽEN ODKAZ NA FOTOGALERII

Prestižní závod pořádá Ústav tělovýchovy a sportu ČVUT a letos byl již popadesáté spojen s Akademickým mistrovstvím v přespolním běhu, takže v soutěžním klání šlo i o tituly. Za ideálních podmínek (teplota kolem 6 stupňů, bezvětří) se běžci vydali na nepříliš náročné krosové kolbiště. „Závodníci si stav a značení tratí pochvalovali,“ informoval atletický rozhodčí Pavel Frček, který se tentokrát ujal role moderátora za nedávno zesnulého Iva Domanského.

Mužský závod o třech kolech na celkem 9 kilometrů neměl jasného favorita a o prvenství se bojovalo do posledních metrů. Po prvním kole se stále pospolu držela asi dvanáctičlenná skupinka běžců, do posledního kola pak vbíhala bok po boku dvojice Lukáš Olejníček (Moravská Slavia Brno/MU FSpS) a Ondřej Fejfar (AK Kroměříž), obhájce loňského vítězství. Oba se společně objevili i na začátku dlouhé cílové rovinky, na kterou více sil pošetřil Olejníček, jemuž v cíli naměřili 27:43. Bronz pak připadl Romanu Paulíkovi (Břeclav). V tomto složení se šlo i na bednu akademického mistrovství.

V ženském závodě na 4,4 km tempo od začátku udávala Květa Pecková (Sokol Plzeň Petřín), která si z dráhy občas „odběhne“ i na silnici. O jejím prvenství neměl nikdo pochyb, protože už v průběhu do druhého kola měla vytvořený značný náskok a v pohodě si doběhla pro zlato za 15:08. Následovala ji letošní dvojnásobná vítězka Velké kunratické Kamila Gregorová (Kerteam) a Lenka Všetečková (Sokol České Budějovice). Titul akademické mistryně vybojovala celkově čtvrtá Pavla Zahálková (BK Elán Zruč/ZČU FEL), rovněž medailistka z Velké kunratické.

Veteránské kategorie nad 40 let ovládl momentálně ve vynikající formě běhající Jiří Wallenfels a mezi stejně starými ženami Iveta Fořtová, v padesátnících pak dominoval Petr Klimeš. Na start se postavil i kdysi vynikající československý běžec Ivan Uvizl, který zde vyhrál přesně před třiceti lety ještě jako student. „Tehdy to bylo na daleko obtížnější trati, běhalo se totiž přes hluboký příkop pod letohrádkem,“ upřesnil Uvizl, který v minulosti slavil úspěchy na středních a dlouhých tratích a doposud drží národní rekord v hodinovce (20 144,2 m) a v běhu na 20 000 metrů (59:38,6).

Právě starší ročníky mohly zavzpomínat, jak se tu závodilo v roce 1989, druhý den po pátečních událostech na Národní třídě. „Vědělo se o tom, ale raději se o ničem nemluvilo nahlas, jen se šeptalo od ucha k uchu,“ vypráví Frček.

Pryč jsou také léta, kdy ve Hvězdě závodily povinně celé ročníky vysokoškoláků různých fakult. „Bylo to tehdy trochu komické, start podmiňoval často zisk důležitého zápočtu, a tak tu mnohdy běhali i netrénovaní běžci ve vytahaných teplácích,“ popisuje s úsměvem pamětník Frček. Při posledních ročnících akce závodí vedle dospělých v hojném počtu a s velkou chutí i plno dětí, bohužel s počtem závodníků v mládežnických kategoriích už to tak slavné není. „Zejména mezi dorostenci a juniory bývá účast slabá,“ posteskl si na závěr uznávaný rozhodčí Frček.

Pro úplnost dodejme, že hlavní mužský závod přitáhl 107 běžců, veteránskou trať na 6 km proběhlo 79 borců a ženská soutěž měla 67 účastnic. I s dětmi tak letos ve Hvězdě závodilo bezmála 400 běžců.

VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 18.11.2012 11:48:13

Krosová trať jubilejního 60. Běhu 17. listopadu v pražské oboře Hvězda sedla nejlépe zaměřením spíše dráhovým běžcům Lukáši Olejníčkovi a Květě Peckové. Absolutní mužský vítěz se stal současně akademickým mistrem v přespolním běhu, z řad studentek se nejlépe vedlo Pavle Zahálkové. Akce přilákala tradičně i spoustu dětí.
Odkaz na článek

avatar

daniela82 žena 18.11.2012 13:41:38

Díky za upozornění, opravili jsme. >> Bystrouš, 18. 11. 2012 11:53:31

avatar

SABZO Praha

Celkem 1988,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:06 (1991)
maraton: 3:42:45 (1992)

Tomáš
Miřejovský
muž
19.11.2012 13:50:05

Vítězství Peckové nepřekvapuje. Nicméně již rok pracuje na nejprestižnějším ústavu patologie v republice v Plzni jako lékařka. To,že si vybrala nejtěžší obor medícíny a současně zvládne vrcholovou atletiku to mi prostě mozek nebere. Dodnes si myslím, že medicína a patologie zvlášť se dá kombinovat pouze s výkonnostní atletikou a nikoliv s vrcholovou. Vím o čem mluvím. Jsem totiž patolog.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.