Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Tréning na jesenný maratón

Tréning na jesenný maratón

Nalezené položky: 2171 První Předchozí | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | Další Poslední
avatar

Sloviensko

rudo muž 17.09.2012 22:40:59

nastastie som v zivote nevypil ani 1 kavu, ako male decko som si vytvoril spojenie ze pitie kavy je spojene s fajcenim (tak som to videl v okoli) a tak som si zafixoval ze sa toho nikdy nedotknem.

pomocou tantra jogy je mozne navodit prijemny stav asi trvale zvysene endorfinove, teda dopaminove hladiny, a clovek by nemal potrebu brat ziadne cukornate a ine nahrady.

o tenistkach sa hovorilo ze ked prehraju zapas na turnaji tak smeruju rovno do cukrarne

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 18.09.2012 08:35:58

>> rudo, 17. 09. 2012 22:40:59

Neviem, ci sa da hovorit o stasti alebo nestasti. Proste si ju neskusil, tak nevies, ako by na Teba posobila. Mnoho ludi ju nemoze pit, z roznych dovodov a stovky milionov ju pili a piju, vacsina bez negativnych dosledkov, ak je jej konzumacia robena s mierou (ako pri vsetkom). Kazdemu, co mu vyhovuje…

Vratme sa vsak spat k teme vlakna, ktore je „trening na jesenny maraton“. V&hladom na to, ze nan aj ja trenujem, tak sa potykam s roznymi situaciami, na ktore mozno poznam teoreticke odpovede, ale s praxou je to ine…

Situacia: mal som objemovo tazky tyzden a aj intenzity nebolo najmenej. V sobotu vecer som bezal pretek po absolvovanej prvej faze a po dobehu som uz moc nejedol. Samozrejme pred zavodom som jedol cely den menej. Na druhy den som posunul dlhy beh az na obed, aby som sa stihol zregenerovat a cosi normalne zjest. Kedze som sa stale citil trochu slaby, tak som si pripravil mix gelu s vodou (Hammer, bez sacharozy, udajne s maltodextrinu s dlhym retazcom, takze mi nemal vyletiet inzulin). Bol som vsak lenivy si niest flasu aspon 30 minut a vypil som polovicu este vo dverach pri vybehnuti a nechal ju doma. Prvych cca 20km bolo relativne OK, ale uz som citil nizku hladinu glukozy v krvi. Po asi 27km som uz vedel, ze to bude zle a tak som zvolnil o cca 20–30s/km. Poslednych 20 minut bolo velmi zlych a mal som tazku hypoglykemiu. Po zastaveni som mal problem vykracat do druheho poschodia. Popravde, dalo sa to ocakavat, ale neviem, ci to bolo sposobene a) absolvovanim viac ako 60km za menej ako 24h bez dostatocneho prisunu kalorii (cast z toho vo vysokej zatazi), alebo

  1. pozitim maltodextrinu, aj ked nie obycajneho, par sekund pred vybehnutim na dlhy beh (co mohlo vyvolat tzv. reactive hypoglycemia)
  2. kombinacia oboch plus cca 180km tyzden v nohach.

Moja otazka znie – ma zmysel, v kontexte maratonskeho treningu, doplnat glykogen pred dlhym behom napr. aj HMS (high molecular starch), ci Vitargom (podobne ako HMS, ale ma rychlejsiu premenu na glykogen vo svaloch)? Ci to treba nechat na cas pred samotnym zavodom?

Podotazka, preco mam sakra taku chut na maso este dva dni po hypoglykemii, ked by som skor mal ocakavat chutky na sladke (skoro ziadne nemam a musim sa skor k tomu nutit).

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 18.09.2012 09:18:06

>> Mato, 18. 09. 2012 08:35:58

Nemam v tomto velmi vseobecny prehlad, skor len vlasne skusenosti plus zakladna teoria.

Podobne stavy som parkrat zazil a hodil by som to jednoznacne na celkovy objem za 24h plus nizky prijem energie. Kedze cast bol pretek, nepises jaky ale predpokladam ze viac nez 10km, tak samotny pretek musel sposobit velmi vyrazne vycepanie glykogenu. Cize moj nazor jednoznacne nedocne zasoby energie na planovanych 27km.

Co sa tyka maltodextrinu alebo celkovo prijmu sacharidov tesne pred vybehnutim. Moze to byt individualne rozne. Ja si bezne davam pred rannym behom nad 25km banan vo dverach a citim tak viac energie nez ked vybehnem nalacno. Myslim, ze ked hned vybehnes tak si hormony so sacharidmi v zaludku poradia uplne inak nez ked sa najes na gauci. No ale z predchadzajucich prispevkov vieme, ze nase reakcie na sladke su dost rozdielne, tak i v tomto pripade na tom mozme byt uplne inak.

Ci ma zmysel doplnat glykogen pred dlhym behom – povedal by som, ze vynimocne nie (aby si si aj to vycerpanie skoro na nulu vyskusal) ale vecsinou ano – odbehnes kvalitnejsi trenink a rychlejsie zregenerujes.

K pododtazke. Ty to rozoznavas? To ja mam proste chut na nieco… – kludne by som mohol cely vecer vyzierat hovadzi stroganov z hrnca miesto cokolady. :)

avatar

Litoměřice

Celkem 413 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:09 (2012)
půlmaraton: 1:48:50 (2012)

kodys muž 18.09.2012 09:27:47

>> Mato, 18. 09. 2012 08:35:58

Vyprdni se na chemii a jez na co máš chuť. Myslím, že byla chyba největší vyběhnout na tak dlouhý běh bez pití, nevím jak rychle jsi to běžel, ale buď rád že jsi přežil.;-) A jedna otázka na konec: Poznal jsem, že jsi slovák, dej mi prosím tip na nějaký dobrý slovenský server o běhání. Díky.

avatar

Sloviensko

rudo muž 18.09.2012 09:40:25

>> Mato, 18. 09. 2012 08:35:58

pricina bol ten maltodextrin. to ze to nebol jednoduchy cukor velky rozdiel nerobi. Pri jednoduchom by reakcia prisla skor, vzhladom na to co si nabehal predtym a nestihol pokes, by snad ta reakcia ani moc nepustila z dveri von a zostal by si doma, taklto sa to casovo natahovalo ale muselo to prist.

vcera som spomenul 3 hormony, ale prislo len na ten psychicky dopamin. Tie 2 hormony na ktore neprislo su inzulin a glucagon (dufam ze sa to tak pise ?)

su vo vzajomnej opozicii, maju opacne funkcie a zvysena uroevne jedneho znizi uroven druheho.

Glukagon je nas kamarat – velmi pomaha palit tuk, premienat ho na energiu a teda pomaha chudnut a pomaha bezat na tuk. Cim vyssia hladina tohto hormonu a telo na to adaptovane treninkom, tymn rytchlejsie tempo dokazeme bezat na tuk (zjednodusene, nehrajme sa na % tuk-cukor)

prijem akychkolvek sacharidov jednoduchch komplexnyxh vysokomolekulovych, s valkninou a pomaly travitelnych atd, vsetko jedno inzulin sa zvysi, skor ci neskor a ked neskor tak zrejme na dlhodobejsie kedze sa ten cukor dlhodobejsie vstrebava.

okamzite to zrazi glukagon hormon dole a tym je palenie tuku zastavene. Bez ohladu na bezecke tempo telo musi ist na cukor, aj keby to bolo tempo o 3 minuty na km pomalsie ako maratonske.

samzorejme ten cukor minies velmi rychlo co si vypil, aj tak inzulin z neho nieco ulozil na tuk, ale vo svaloch nebol glykogen a na tuk sa telo nedokaze v tom stave prepnut.

toto je typicka situacia ked sa cukro prijme tesne pred behom alebo hned na starte po starte.

ak sa uz bezi na hladno v tempoe na tuk bez prijmu cukrov a beh sa stabilizuje v rezime s nizkym inzulinom a vysokym glukagonom, tak stav je dost stabilny a vtedy mozno zacat prijiamt cukry a stav sa nenarusi, telo len zacne cukry hned palit v peceni a pomaha tak udrzovat velmi vysoky tukovy metabolizmus. Ten stabilny stav sa dosiahne okolo 40 minut behu ale su individualne rozdiely, tak sa uvadza niekedy ze sa da zacat brat cukor az po 1H.

z hladiska teorie treninku by som behal temp ma hladno az dokedy vladzem a trenink ukoncil a nenatahoval ho cukrami pokial by to nebol specialny modelovany trenink na testovanie vsetkeho na maraton

Mato je otazne ze ako telo na to bude reagovat, nakoniec je mozne ze hodi si sa velmi trapil atd mohol to byt pre telo velmi silny treninkovy impulz z hladiska metabolizmu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 18.09.2012 09:45:42

>> Mato, 18. 09. 2012 08:35:58

chut na maso – po vellej zatazi je velky narok na regeneraciu svalov a telo pyta proteiny, ovsem v chuti na maso moze byt schovana aj chut na tuky – najme tie nasytene.

je mzone ze cely treninkovy tyzden aj s tum dlhyn treninkom okrem situacie s cukrami a hormonmi viedli aj k otrave dusikom to sa stava velmi bezne pri ultra, tomu sa zabranuje pocas ultra prijmom bielkovin, Hammer ma nejake vyrobky kde maju namiesane bielkoviny s cukrami v pomere 1:4, ale vela ultrabezcov to riesi rozne, pitie mliaka jedenie syrov jedenie reznov, alebo orechy kazdy si najde to svoje ale prijem bielkovin je dolezity

tvoj tyzdne ako bol nakoniec postaveny mohol simulovat viacdnove ultra alebo etapak

mimochodom gratulujem ku 6 miestu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 18.09.2012 09:47:03

>> SlavoK, 18. 09. 2012 09:18:06

Diky za odpovede, vsetkym. Len jedna technicka, zial to bolo podstatne viac, nez 27km, na tejto mete som len s istotou vedel, ze poslednych 20minut bude zlych… Pretek den predtym bol len 9km, ale v 27km dni.

BTW, High molcular starch, nie je chemia (VITARGO je), ale dlho vareny kukuricny skrob. Ten isty, co po starocia pouzivaju juho/stredo americki indiani pred vytrvalostnymi vykonmi.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 18.09.2012 10:03:57

>> rudo, 18. 09. 2012 09:40:25

Ano, toto som uz kdesi cital, moc som tomu vsak nevenoval pozornost, kedze v minulosti mi nerobilo problem dojedat jedlo este na prvom kilometri behu. Mohol som vybiehat naozaj kedykolvek.

Posledne roky musim z roznych dovodov trenovat skoro rano a tak beham na lacno. Zacal som pozorovat, ze ak „pre istotu“ nieco male zjem do 90 minut pred behom (nielen dlhym), tak sa citim mizerne a nie kvoli traveniu jedla v zaludku, ale energeticky. Paradoxne (ci skor teraz po vysvetleni funkcie glukagonu, pochopitelne) som nikdy nemal stav hypoglykemie pri behu na lacno, ani ked som isiel 35km beh s vacsim mnozstvom variacii tempa (celkovo velmi narocny beh).

Zostanem teda pri vybiehani na ranne behy na lacno a pri obednajsich s aspon 3–4 hodinovou pauzou po dojedeni.

V den zavodu sa vsak asi neodvazim ist uplne nalacno, takze si planujem dat ryzovu kasu (nesladenu) 3 a pol hodky pred startom a mozno 90 minut pred vybehnutim napoj s HMS… Mate nejake poznamky k tomu? Uvitam ich.

BTW, Rudo, kukni sa na grafy hladiny glukozy v krvi po poziti HMS (UCAN ma na svojich strankach dake), reakcii inzulinu (skoro ziadne) a merani tukoveho metabolizmu. Celkom zaujimave citanie. Len neviem, co z toho je naozaj veda a co reklamny vymysel. Ich tvarou je maratonec Meb Keflezighi (4. na OH tohto roku v 37 rokoch a 2. z OH 2004).

avatar

Sloviensko

rudo muž 18.09.2012 10:05:50

>> Mato, 18. 09. 2012 09:47:03

viem ze je mzone upravit kukuricny skrob tak aby dokazal zasobavovat telo pomaly 6–8 hodin a inzulin ho nerozpozna a nezobudi sa

Ci ten vyrobok ma rovnake vlastnosti je otazne a tiez ako reaguje uz unavene vysilene a vyhladovane telo.

a dalsia vec ti mexicki indiani to piju den pred dlhym ultra a piju akusi kukuricnu palenku ci snad kukuricny burciak dlho do noci pred zavodom, ale nie par minut pred alebo snad ani nie poslednu hodinu.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 18.09.2012 10:13:00

Este jedna osobna skusenost. Raz som po polmaratone v OR + rano, a rozklus vyklus dalo za den 30km. Druhy den bezal maraton na svojom domacom okruhu, takze celkovo cez 400m prevysenia. Tempo samozrejme nebolo nijak zazracne, ale uplne bez krizy s miernym stupnovanim vyslo pod 4:50/km. Pred vybehnutim a potom dvakrat pocas behu som si dal banan a BCAA asi 3g a vypil celkovo 1liter vody. Myslim ze by stalo za to BCAA alebo nejake lahko stravitelne proteiny pri dlhom behu vyskusat, len sa to da dost tazko zvladnut bez vody.

avatar

Sloviensko

rudo muž 18.09.2012 10:15:05

>> Mato, 18. 09. 2012 10:03:57

Mato ten vyrobok moze fungovat ak sa berie uz pocas behu v stabilnom rezime poznam jednu super ultrabezkynu co takmer zijena Hammer ale je velmi striktna s casovanim kedy to berie a kedy nie.

pred pretekmi – napriklad protokol ktory dodrziavaju AUS chodci pred 50km je ranajky 4H pred startom ak ked to znamena budicek na 3:30 rano aby o 4 rano uz mohli jest ak je start o 8.

kazdy je nieco ine typicky toast alebo kasu, v tom su rozdielny ale striktne sa dodrziava casovanie a potom az do startu sa uz len popija cista voda a postupne sa rozcvicuju najpr sstaticky strecink atd

pocas zavodu piju vselijake sportove sladke vodicky az kym si nepokazia zaludok a potom prejdu na Coke, riedia ju s vodou 1:1 a maju ju vyprchanu od bubliniek (flat coke)

pointa v ranajkach pred pretekmi je ze uz ziadnu energiu nedoplnis ani nedoplnis glykogem len zatazis travenie, ale trochu sacharidov sa da ulozit v peceni tie 4H pred startom, takze pecen potom lepsie pali tuky. Vecer pred startom, vzhladom na znizeny trenink a ladenie je telo aj z normalnej stravy uz naplnene az po okraj glykogenom.

ak je pred startom pocit nedostatku energie, nie je to energia ziskatelna cukjrom je to nedostatok elektrickej magnetockej svetelneje atd energie nedostatcoine roztocene cakry nepriechodne energeticke drahy, nedostatok spanku a nedostatok relaxacie, vycerpanie stresom – strachom za zavodu a cestovanim na preteky casto dohananim roboty v praci a inde aby sa dalo na preteky vobec odcestovat a kopu inych veci a to sa cukrom nijako neda doplnit ani nahradit

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 18.09.2012 10:19:46

>> SlavoK, 18. 09. 2012 10:13:00

v beznej situacii je problkem s rozpadom bielkovin a otravou dusikom uz po 3H a proces pomaly zacina po 2H, preto typicky je dlhy trenink limitovany ako 150 minut 3H sa daju zvladnut ale ta unava je uz dalejko viac ako chybajuci cukor alebo mineraly alebo voda, pri dlhsom behu nad 3H treba zacat brat nejake aminos alebo bielkoviny uz pred uplynutim 2H snad najlepsie niekde okolo 90 minuty. Tie casove udaje to je zmes precitanych veci a mojej osobnej intuicie.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 18.09.2012 10:27:46

>> rudo, 18. 09. 2012 10:19:46

Ano tiez to tak vidim. Rozdiel bude v tom ak si mal den pred dlhym behom tazky trenink alebo pretek. V tom pripade mozes byt v negativnej dusikovej bilacii (ci otrave dusikom – ide proste o rozpad svalovych buniek pre potrebu animo a chemicky to neviem vobec popisat) uz kludne pred vybehnutim. Takze na dlhy beh den po tazkom dni by mali byt vhodne animo hned od zaciatku.

avatar

Sloviensko

rudo muž 18.09.2012 10:38:08

>> SlavoK, 18. 09. 2012 10:27:46

Slavo suhlas, v takej situacii ale treba pamatat na to uz vecer a maty prijem bielkovin tukov a zeleniny

nie ako to robia popleteni bezci a napchaju sa pastou (teda slize rezance a buchty)

kedze ide o trenink a nie o preteky, tak ranajky mozu byt velke ale podstata musia byt zase bielkoviny a tuky s co najmenej sacharidmi v podstate tie sacharidy pridu len z varenej a surovej zeleniny

tak ma napada historka z Moskvy minuly tyzden ako si Vilko dal rano pred maratonom ruske parky a bal sa ze bude problem a zabehol si vekovy osobak.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 18.09.2012 10:38:09

>> Mato, 18. 09. 2012 10:03:57

To by ma zaujimalo cim je sposobena tato rozdielnost. Ze sa citis energeticky zle ked pre behom nieco zjes. Kdezto mne to naopak prospieva. A takyto stav nemam len z behu, este ked som chodil do posilovne, tak na rozdiel od vecsiny ludi, ktori nemozu par hodin pred tazkym treningom nic jest, ja som nemohol ist na trenink ked bola pauza od jedla dlhsia ako 2hodiny. Nemal som energiu a bolo mi na zvracanie.

avatar

Sloviensko

rudo muž 18.09.2012 10:42:54

>> SlavoK, 18. 09. 2012 10:38:09

Slavo, tak ako som to vysvetlil vyssie – nieco zjest bolo nieco sladke a to zvysilo inzulin zrazilo glukagon a uz sa nedalo bezat na tuky a cukry sa rychlo vycerpali skuseny bezec co ma rovnako dopbre vytrenovany tukovy aj cukrovy metabolzimsu velmi rychlo po vybehnuti spozna ze nema energiu v tomto pripade ze cast energie z tukov nie je k dispozicii a bezi sa len na cukor.

ono to ma ja dlasie dosledky – velmi rozdielne potreba vody uvolnovanie vody atd, pri cukrovom metabolizme je telo stale smadne ( tyicky cukrovkari) a pije sa teda vela vody – a riedia sa minerali az dojde k hyponatremii – pokles sodika pripadne inych mineralov ) pitie ionatkov to moc nezachrani, hyponatremia nastane aj pri iontakoch mozno o 2 pohare neskor.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 18.09.2012 11:00:18

>> SlavoK, 18. 09. 2012 10:38:09

Rudo to nizsie vysvetlil a musim suhlasit. U mna nejde o nervozitu, ci problemy s travenim (ak ma picha v boku, viem si lahko pomoct, tazobu na zaludku nemam skoro nikdy), ale s pocitom nedostatku energie prakticky hned po vybehnuti. Nie kazdy ma taku reakciu na pozitie uhlovodnanov, preto to na Teba nemusi tak posobit. U mna sa reaktivna hypoglykemia objavila vo zvysenej miere az po 30ke.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 18.09.2012 11:03:56

>> rudo, 18. 09. 2012 10:42:54

„Nieco“ rano v mojom pripade znamena dozrety banan – takze jeden z najrychlejsich cukrovych zdrojov co existuju.

Moze byt, ze to prave nespoznam, ked bezim dlhy volny beh tak je tempo dost pomale takze aj ked som tym bananom ciastocne odstavil tukovy metabolizmus, predsa len to pri tom volnom tempe nie je tak vyznamne a odtiahnem to bez problemov. Tazke dlhe behy nezvyknem behat.

No a ked mam v plane nieco ako minulu sobotu 4k rozklus 7 + 7k tempo 4k vyklus. Tak to tempo je daleko od tukoveho metabolizmu, to musim ist 99% na cukry inak je to neutiahnutelne. Tym bananom pred vybehnutim si prave nastartujem cukrovy metabolizmus (popisuju to na HAMER strankach) a mozem tempo bezat. Tuto sobotu vybiehal nalacno a tak som nebol schopny na tuky to tempo bezat – preto taky nepodareny trenink, jak som to v nedelu vecer popisoval.

Preco ale nie som schopny rano bez rychlich cukrov nastartovat cukrove spalovanie pre rychlejsie tempa? To moze byt prave problem z vecera ked si tesne pred spanim privadzam inzulinove soky a rano teda nie som v stave sa poriadne rozbehnut.

Len mi do celej tejto teorie nezapada posledna zima. 33km z toho 25km po 3:55/km rano, niekolkokrat do tyzdna a behalo sa mi to lepsie na ten ranny banan s 0.25l mlieka nez na cistu vodu. Niekedy som si dokonca privstal, dal bohat musli ranajky a o hodinu vybehol plny energie…

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 18.09.2012 11:06:42

>> Mato, 18. 09. 2012 11:00:18

Hej, ja to trenujem – keby som mal hypoglykemicku reakciu po rannom banane, tak vecer po riadnej davke cokolady by som umrel. Takze ti Mato chyba trenink ;-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 18.09.2012 11:47:10

>> SlavoK, 18. 09. 2012 11:06:42

ak koncis den cukrovymi bombami tak pocas noci inzulin ti zrazi cukor velmi nizko a nie si schopny nicoho, bez ohladu na to ake tempo mas natrenovane.

Ovsem tvoj system Slavo zrejme da vysledky do polmaratonu ale konverzia na maraton bude slaba.

napriklad trenink 2×7k ak tempo malo byt M alebo 1/2M, tak ak mas dobre vytrenovany tukovy metabolizmus, mal by si to odbehat nahladno idealne v tukovom rezime

ak si vsak vecer vsetko pokazis sladkostami, tak rano nemozes bezat ani na cukor lebo ho nemas ale ani na tuk, kedze hormon glukagon je dole lebo inzulin bol celu noc vysoko, no a pocas noci pecen na udrzovanie zivota minula svoj vlastny cukor takze nemoze ani svoj cukor pouzit na palenie tukov, aj keby to hormony dovolili.

Prave koli takymto situaciam som ja ochotny trenovat len atletov a inych sportovcov ak su ochotni dodrziavat predpisanu stravu pretoze pri poruseni zakladnych stravovacich principov kazdy trenink ma uplne iny efekt a iny kontext

a viem od inych trenerov ake je to frustrujuce ked atlet sa sice snazi dodrzat treninkovy plan ale porusuje vsetko v strave a vedie to ku chronickej unave ale nutenom svindlovani v treninku a trener vlastne nevie co sa deje a preco

Slavo dlhodobo by si potreboval prejst na tukove vecere, tuk nejake proteiny a kopec zeleniny a absolutne nic sladke, na noc by zostal inzulin dolu cez noc by sa zvysila hladina glukagonu a rano by si mohol odbehat nahladno trenink len na tuky ale zpociatku by si asi musel velmi pomalym tempom ak na to nie si zvyknuty

a co sa tyka bananu – je rozidel co v tele spravi fruktoza oproti glukoze, inzulin vacsinou fruktozu takmer nerozozna, takze negativny okamzity efekt nemusi nastat, urcita cast populacie je schopna fruktozu tolerovat ak pecen je schopna fruktozu premianta na energiu a ta sa hned pali, tak izulin moze zostat v klude (takmer) ovsem fruktoza mimo sportu je problem ak koluje v krvi tak sposobuje zapaly starnutie… a v konecnom dosledku tukovatenie pecene

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 18.09.2012 13:54:03

>> rudo, 18. 09. 2012 11:47:10

Rudo, vecsina bezcov, ktori maju energeticky prijem z 60–70% zo sacharidov, nebehaju maratonske tempo na tukovy metabolizmus. Ten tvori len niekolko desiatok percent. U dvojhodinovych maratoncov do 10% u takych poklusavacov ako ja za 2:40 to moze byt kolo 30%. Co sa tyka polmaratonskeho tempa, tak to je uz ciste otazka cukroveho metabolizmu.

Samozrejme iny pripad je u atletov na nizkosacharidovej strave, bohuzial konretne udaje kdo a ako rychlo na nizkosach. strave beha som nevidel.

Takze aj moj nepodareny 2*7km trenink, ktori vo vysledku bol prvy usek v 1/2M tempe a druhy v M bol urcite na cukrovy metabolizmus, ale dostatocne nerozbehnuty, respektive nejak blokovany – mozna tym vecernym inzulinom. Mozna proste tym ze rano bez jedla sa mi cukrovy metabolizmus rozbieha velmi pomaly.

Inak k tomu ze moj „system“ prinasa vysledky do polmaratonu – to mi pripada celkom logicke, kedze trenujem na polmaraton a maratony som vzdy behal len ako doplnok bez toho aby som na ne trenoval. Ostatne posledny maraton bol po 4.5roku behania, co povazujem za prilis skoro na to aby bezec mohol byt pripraveny na seriozny maraton.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 18.09.2012 13:55:31

>> rudo, 18. 09. 2012 11:47:10

Zaujimave citanie, dik za postrehy a nazory.

Pochybujem vsak, ze by Slavo, alebo ktokolvek odbehal trening 2×7km na urovni ANP (OK, o par sekund pomalsie) na „tukovom“ rezime (o tom sme sa uz raz bavili a cisto na tuky sa neda ist, lebo glykogen si telo vytvori aj z inych zdrojov, ako uhlovodnanov a pri spalovani tukov musi byt nevyhnutne pritomny glykogen, ci glukoza v krvi/peceni). Chapem to teda tak, ze dominantny zdroj energie pri tomto treningu by bol tuk. Aj tomu moc neverim, vzhladom na zataz na obehovy system, ake toto tempo predstavuje. To vsak nebude vediet dokazat ani jeden z nas…

Suhlasim vsak, ze takyto trening sa da v pohode absolvovat na lacno – vela krat som si to uz vyskusal a aj omnoho narocnejsie useky. To, ako sa budem citit pri rannom intenzivnom treningu, je zavisle od toho, co som jedol vecer a kolko… Cisto na zelenine a mase na veceru by som to vsak asi nezvladol, leda tak suvisly beh v nizsej intenzite. Ked uz nie pre nedostatok energie, tak minimalne pre silne naduvanie z velkeho mnozstva zeleniny…

avatar

Praha 9

Celkem 30689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:21 (2012)
půlmaraton: 1:14:39 (2014)
maraton: 2:40:34 (2012)

Lubos M muž 18.09.2012 15:22:44

>> rudo, 18. 09. 2012 11:47:10 souhlasím na 100%, podle mě dělá správná výživa stejný efekt, jako správný trénink, je minimálně stejně důležitá jako trénink. mám to odpozorováno na sobě

Motto: Když někdo padá z velmi vysokého útesu,není šťasten, dokud nedopadne na zem.
avatar

Sloviensko

rudo muž 18.09.2012 22:21:26

>> SlavoK, 18. 09. 2012 13:54:03

>> Mato, 18. 09. 2012 13:55:31

jednak je rozdiel bezat trenink v urcitom tempe a bezat pretek v tom istom tempe. Su bezci takemr vyslovene cukrovi a su bezci co maju vyborne rozvinuty tukovy metabolizmus. Dolezite je ze rozvinut metabolizmus tukov sa da aj bez toho aby clovek mal vylucene sacharidy zo stravy trvale ide len o vzajomne casovanie treninkov a stravy.

Tak ako Mato pise ze dokaze odbehat taky trenink rana nahladno a Slavo nedokaze je prave ten rozdiel. Bezec co ma nedostatocne rozvinuty tukovy metabolizmus ma velmi velky rozdiel v bezeckej rychchlosti v jednotlivych rezimoch.

Hoci polmaraton sa zavodne bezi z velkej casti na cukor, vykon je postaveny na zakladni tukoveho metabolizmu a teda aj vysledna vykonnost v polmaratone bude limitovana kvalitou tukoveho metabolizmu alebo rychlostou ktorou moze bezat pri takmer vylucne tukovoim metabilizme.

Toto sa prenasa aj do kratsich vzdialenosti, teda aj na 10 a 5 km hoci teoria hovori ze bezat sa da 100 minut s bezne naplnenym glykogenom, vykonnost na 10 a 5 km je tiez limitovana rychlostou tukoveho behu.

paradoxne vykonnost na urovni 60–50–40 minut sa da dosiahnut ciste z cukrov a casto aj ciste len z anaerobnych intervalov, ako ideme od 40 ku 30 minutam stava sa kvalita tukoveho metaboilizmu stale kritickejsou rovnako aj kvalita aerobnej vykonnosti a hranicne tempo ANP.

Vysvetlit to nejak jednoducho slovami ze preco je to tak zatial nedokazem, sorry

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 19.09.2012 21:39:07

Rudo prechadzam si to dokola a nejak som sa zasekol na argumentoch, prosim objasni to lebo mi to nedava zmysel:

1, rano nalacno sa bezi na tukovy metabolizmus, kto ho ma dobre rozvinuty, dokaze nalacno bezat aj intezivne treningy v tempe vyrazne na cukor… ? jak to?

2, ranny jedlo pred treningom zablokuje tukovy metabolizmus a tak sa vykon zhorsi. AJ u vysokointen­zivnych usekov? Preco?

3, S nedostatocne vyvinutym tukovym metabolizmom sa lepsie bezi bezcovi ktori si da male sacharidove jedlo rano pred vybehnutim. Jak to ked ty by si mal este viac zablokovat tukovy metabolizmus, pritom nejakych 200kcal za maleho jedla ci napoja nepokryje viac nez 3–4km behu.

Proste mi to cele nedava ziaden zmysel, myslim ze dovody su uplne inde nez schopnost spalovat pri vykone tuky.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 20.09.2012 09:45:52

Tak som si vcera odbehol do labaku na testovanie. Uz som tam nebol asi 10 rokov (vyjma krvnych testov a merania tuku) a za ten cas sa toho moc nezmenilo. Vaha sa posunula o 2kg nahor, tuk zostal skoro rovnaky (cosi pod 7%, aj ked vysledok mi maju dat spracovany na papieri az neskor, ale z jednotlivych bodov merania som videl, ze sa pohyboval medzi 3%(nohy, hrud) az 8% (kupodivu na chrbte); zas sa mi potvrdilo, ze bioimpendacna metoda je uplne zla – merali najprv nou, ale bolo to velmi nepresne).

Za vykon na pase som dostal vynadane, lebo som ho predcasne ukoncil bez dosiahnutia maximalneho tepu (mal som problem so stabilitou pri vyssej rychlosti, kedze som uz velmi davno nebezal na pase a bal som sa, ze sa zranim pri pade). Tak mi museli dopocitat vysledky podla mnou uvedenej maximalky. Im nameralo VO2 max 69ml/kg.min a dopocitali, ze mam cca 73–74ml/kg.min. To je o nieco vyssie, nez pred 10.rokmi, ale vtedy ma merali na bicykli (mal som 6,5 kW/kg maximalku). ANP tempo som mal pod 18km/h, co ma nepotesilo, ale zjavne to bolo ovplyvnene unavou z vikendu (tazka hypoglykemia v nedelu poobede). Takze by som mohol mat nadej na mierny osobak na 1h a 1/2M. Podla ich nejakeho divneho grafu im vyslo, ze maraton neodbehnem lepsie nez 2:37 a ze na cas pod 2:30 potrebujem mat vykon na 10km za 31:20. To su pre mna nezmyselne cisla, bez akejkolvek opory v trenovanosti jedinca a individualnej technike behu. Dufam teda, ze sa mylia…8-)

Celkovo ma vsak asi budu najviac zaujimat vysledky krvnych testov (zas, mozu byt dost ovplyvnene tazkym vikendom), ktore budem mat v pondelok.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 24.09.2012 11:37:29

Tyzden 17.-23.9. celkovo 136km (kdeze su plany ze cez 120 nepojdem…). No hlavne vdaka lahkym rannym rozklusom, celkovo som vybehol 12krat.

V pondelok 21km v tom 19 AEP 3:58/km.

Streda nova trasa domov – ciastocne s vyuzitim fy. autobusu dava necelych 21km. V tom popri vltave 3km za 10:11, malicko rychlejsie nez bol plan, vsak mi to aj dalo poriadne zabrat. Po asi 15minutovom sviznejsom medzikluse 1km za 3:16. Na trojke som mal pocit prilisnej stuhnutosti a snahy o “sprint” tak som sa na tom kilaku viac sustredil na uvolnenost a tempo tak neriesil.

Stvrtok som si konecne poriadne zaplaval a zasaunoval. Keby som sa este tak aj vyspal…

Sobota, ranny rozklus a o 11h zavod 10km na VS lige. Cele v solo behu vpredu. Sice som sa poriadne vyhecoval, chcel som uz konecne osobak, takze to slo dobre, ale predsa len motivacia v podobe superov chybala v zaverecnych kilometroch, cize to vyslo na nieco medzi zavodenim a tazkym tempom. Predsa len v OR o 15s – 34:15.

Nedela, mal som chut aj na dalsiu desiatku, tiez celkom blizko, bez cestovania. Takze skoro kopia predchadzajuceho dna. Ale tu uz boli superi, makol som si poriadne. Len tam chyba taka ta dravost na konci a trocha viac zabojovat o umiestnenie. Celkovo 4.miesto ale v novom OR 33:54. Vyklusanie som nestihal a vecer na mna dolahlo nachladenie tak miesto vyklusu len strecing, naparovanie a caj…

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 24.09.2012 12:17:35

>> SlavoK, 24. 09. 2012 11:37:29

gratuluju ke zlepšení, pod 34 to už vypadá jinak, co? :-D uvidíme, co maraton, sázím na čas 2:35:47

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 24.09.2012 13:01:59

>> Láďa S., 24. 09. 2012 12:17:35

Vypada, ale v skutocnosti sa moc nezmenilo. Slavo uz ma aspon rok na to, aby bezal medzi 33:30 az 33:40 a mozno aj o par sekund lepsie. Takze iba potvrdil to, co uz mohol rok mat. Keby nebezal dve desiatky po sebe a hned na tom prvom pokuse by mal superov, tak by dal cca o 20s lepsi cas.

Psychicky to vsak moze byt vzpruha, najma ak mas polmaraton rozbiehat v prvej desiatke priblizne 1min od sucasnej schopnosti na 10km. U Slava by som pocital s 33:30 a mieril pri dobrom pocasi na 34:30 pri prvej 10ke.

To vsak iba, ak tento tyzden zoberie velmi zlahka (po dvoch desiatkach po sebe), vynecha beh dlhsi ako 20km a dolieci si nadchu. Potom sa zahram na vesticu a tipnem 1:13:10 s miernym spomalenim v 2. polovici.

Slavo, inak ta „dravost“ sa trenuje aj pri usekoch, ked si v treningu neuberies a tempo vystupnujes pri poslednych usekoch, so zrychlenou poslednou tretinou v 2. polovici poctu usekov. Ak sa vyhnes treningom, ktore Ta prinutia pomysliet si (a vykonat) „uz mi to staci len dobehnut, necitim sa moc dobre na posledny usek“, tak sa Ti to nebude stavat ani v zavode. V preteku s tou bolestou budes proste ratat a do tazkeho zaveru sa vrhnes automaticky a bez prepocitavania casu („co mi staci…“). Skus to v buducej priprave a uvidis ten rozdiel.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 24.09.2012 13:26:12

>> Mato, 24. 09. 2012 13:01:59

Souhlasím, kalkulátor počítal Slavovi z výkonů na 1 km a na půlmaraton odhad pro desítku 33:36, přičemž tuto hodnotu nepřekonal. I tak si ale zaslouží velkou gratulaci.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
Nalezené položky: 2171 První Předchozí | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.