Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Články na Běhej.com » Můj druhý maraton: kolaps 300 metrů před cílem [článek]

Můj druhý maraton: kolaps 300 metrů před cílem [článek]

Nalezené položky: 60 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

jtvesely muž 15.05.2009 10:46:02

>> sklena27, 14. 5. 2009 17:12:35

Pane Skleničko, dost jste mi teď nahrál: ano, většina čtenářů těchto stránek bude patrně tolerantních a zároveň zvídavých a řídí se zdejšími doporučeními. Jenže ti sem nepíší a když tak jako např. Milan Říha. Schválně zaznamenejte jeho reakci na můj první komentář. Jemu jsem to také adresoval, totiž jak sám poznamenáváte, nejvíce alergickými tady jsou podle mého názoru ti, kteří mu ty názory tady vštěpují a proto dopadl jak dopadl. Nechápu, kde v mých komentářích zaznamenáváte ( s úsměvem ) aroganci a ironii ? Co Vám asi budu muset přiznat je to, že o biodynamice lidského těla a přenosu pohybu opravdu moc vědět nebudete, ale z toho si nic nemusíte dělat. Oni to tady nevědí i lékaři, kteří sem dopisují. Jinak bych se tady nemohl dočítat o „metodách“ běhu s pronací či supinací. Já na rozdíl od všech tady vím, že tyhle dysfunkce jde celkem lehce odstranit a docílit toho, že se běh stává skutečným požitkem a ne překonáváním nočních můr. A nepletu si např. regeneraci s rehabilitací apod. Z toho, co jsem tady doposud uvedl, by mohlo být přemýšlivým čtenářům behej.com možná jasné, že pokud by bylo pravdou všechno to, co zde tvrdím, tak by své časy na maratonu mohli zlepšit třeba i o půl hodiny s tou samou intenzitou tréninku. Některé věci jsem publikoval v knize Dynamická chůze, připravuji další, s tématikou pro sportovce. Leč chápu zdejší filozofii, nezvracel jsem s nimi po závodech, nemohu tomu rozumět. A mimochodem, mám za sebou cca 20 let škol, jsem gramotným. A na závěr pro všechny tady, zaznamenal jsem v lidských končetinách doposud nikde nepopsané mechanizmy. Jejich nerespektování má za následek např. ukončování sportovní kariéry ve 30, s operovanými menisky, přetrhanými křížovými vazy, kloubními náhradami atd. Kdo to nechce pochopit, jsou právě lékaři. Nejsem totiž lékař ale inženýr. Ale i zde k Vaší škodě. Přeji Vám hodně běžeckých úspěchů. Veselý

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 15.05.2009 11:49:38

>> jtvesely, 15. 5. 2009 08:58:13

„buďte si jistý že mně by Tregat nezkolaboval, znám fígl, jak si zvýšit snášenlivost teploty min o 10 stupňů“

Je pravděpodobné, že Vaše rady mohou být užitečné, avšak mám dojem, že podobná vyjádření jsou až příliš kategorická. Běžec Tregat přece mohl zkolabovat z mnoha různých důvodů, takže nevím, kde berete jistotu, že byste všem těmto důvodům dokázal předejít. Ostatně, pokud Vaše názory nejsou mezi lékaři běžné, pak by mě zajímalo, kde berete tu jistotu, že jsou vždy správné a v každé situaci prospěšné. Přesto Vám přeji hodně spokojených klientů.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

jtvesely muž 15.05.2009 13:11:38

>> kanovsky, 15. 5. 2009 11:49:38

Pokud se dopracujete k nějakým poznatkům, můžete si dovolit být kategorický. Tu snášenlivost jsem si 14 dnů ověřoval v pravé poledne v Arabské poušti, s prominutím (zase se tady bude většina lidí smát ), svoje názory na ne vždy, podle mě přesné názory na slunění. Ve stínu cca 38 stupňů C, na slunci okolo 54 stupňů, podle lékařů pro středoevropana smrtelné podmínky. Byl jsem v trenýrkách, nízké boty reebok bez podpatků, síťované triko, na hlavě kapesník s čelenkou (mozek má jinou termoregulaci než tělo). Dvě hodiny jsem chodil ostrým tempem, zde tolik vysmívanou Dynamickou chůzí, zpočátku s malou dobrou vodou, po třech dnech jsem ji nebral, nebyla totiž nutná. Byl jsem nenamazán žádnými tzv. ochrannými faktory, protože jsem chtěl docílit donucení mého Imunitního systému pracovat na nejvyšší výkon a k tomu potřeboval zase on ničím neomezovanou pokožku těla. Vše co k tomu potřeboval měl, pravidelný ( myšleno tím přirozený ) pohyb s dostatkem vzduchu, efektivní respiraci celou kapacitou plic, ( to je to co patrně většina běžců nemá, jenom běháním jí nejde docílit ), sluneční svit s vitaminem D ( to pro vznik pigmentu ). Vzhledem k tomu, že účinky rytmické chůze zkoumám poměrně dlouho, došlo k tomu co jsem předpokládal. Po třech dnech jsem začínal být černý jako ti arabové, co nade mnou nevěřícně kroutili hlavami a jak jsem zaznamenal, tělo se začalo v těch vedrech chovat, jako bych se nacházel teplotách středního pásma. I vaše organizmy to umí, jenomže je nutné respektovat jejich logiku, o tom je ta biodynamika, jenže, když studuji některá odborně lékařská doporučení, nejsem si jistý zda to co radí, mají na vlastních tělech odzkoušené a nebo opisují mýty až 200 let staré a lidé tomu věří. Ještě na vysvětlenou, já tady nepřednáším anatomii, to by mě ani ve snu nenapadlo ale pouze a jen o možnostech dosáhnutí schopnosti organizmů.

avatar

Ustí nad Orlicí

Celkem 4957 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:52 (2012)
půlmaraton: 1:36:25 (2012)

majkp muž 15.05.2009 14:35:13

>> jtvesely, 15. 5. 2009 13:11:38

Pridavam se k prosbe Michala Smoly trosku se rozepsat na temata:

  • dlouhodoba optimalni hladina telesne vody
  • efektivni dychani celymi plicemi
  • ischemie (nedokrvení)
  • odstraneni dysfunkci v chuzi a v behu
  • zvyseni snasenlivosti vysoke teploty


Erudovanych clanku na tato temata je opravdu malo, a laici (napriklad ja a vetsina navstevniku tohoto webu) nemaji moc sanci se o tom dozvedet.

Diky mockrat,
Michal Petrzelka

Motto: Runners have balls, all others just play with them...
avatar

Praha

10 km: 0:35:39 (2008)
půlmaraton: 1:19:16 (2009)
maraton: 2:58:09 (2008)

Křov muž 15.05.2009 16:32:27

Je dobře, že tě tahle nepříjemnost neodradila od dalšího běhání, příště to určitě dopadne ke tvé spokojenosti. Určit hlavní příčinu kolapsu si netroufám, v závěru maratonu je tělo vždycky dost zhuntovaný a pak ho může vykolejit cokoliv. Měl bych ale dvě připomínky k tvé přípravě. Trénoval jsi dost poctivě a určitě jsi sám cítil, jak se zlepšuješ, ale podle mě to byl spíš trénink na desítku či půlmaraton. Třeba úseky 4×2 nejsou pro maraton na tři hodiny tak důležité jako třeba hodinové běhy v M tempu nebo dlouhé běhy 2+. Druhou věcí, kterou bych asi nědělal, je 15km závod v osobáku týden před maratonem – někomu to třeba nevadí, ale většina lidí úplně nezregeneruje a na posledních 10km to pak chybí.

Ber to prosím jen jako náměty k zamyšlení, patent na rozum nemám a samozřejmě každýmu vyhovuje něco jinýho. Teď si hlavně odpočiň a za pár týdnů můžeš předchozí trénink zúročit na kratších tratích.

avatar

jtvesely muž 15.05.2009 17:44:05

>> majkp, 15. 5. 2009 14:35:13

To je na celý román. Nic z toho se nedá dosáhnout např. v běhu, to je pro tělo vlastně náročná práce a tam je to spíš o spotřebě nikoli o nastavení.
Optimální hladina tělesné vody.
Zejména v klidu je potřeba pít bez ohledu zda člověk má či nemá žízeň. Doporučované množství je cca 2 lt denně, z toho cca. 0,5 lt je voda vázaná v potravě. Ostatní vodu je třeba pít postupně tak, aby ji tělo dokázalo skutečně vstřebat a nevyloučilo ji. Před závodem je nutné toto množství ještě zvýšit. Např. v práci si postavit 2 dcl. sklenici s vodou k sobě a každou hodinu ji na dvakrát vypít. Tohle se velmi málo ví, ale tělo se dokáže klidně přizpůsobit nižšímu vodnímu režimu ( např. staří lidé málo pijí a také jejich těla nic nevydrží), ale nedokáže zpětně dosahovat vysokých výkonů. Při zvýšené tělesné námaze si sice více vody vyžaduje, ale po vypití většího množství způsobuje zatížení ( zaplavení) trávicího ústrojí a odebírá tím zbytečně energii nutnou jinak k výkonu, včetně vyplavování potřebných minerálů. Při samotném závodě pak pít vodu po malých doušcích, ne studenou, její „ohřívání“ v těle zase stojí zbytečně vyplýtvanou energii. „Osvěžování se“ studenými nápoji v průběhu závodu je pouze zlozvyk, který „rozhodí“ nastavenou termoregulaci těla a vše je vzápětí jinak. S vlažnou vodou má pak tělo v jejím pozvolném přijímání nejméně „práce“ a je okamžitě pro tělo využitelná. Pět piv večer v hospůdce ale optimální vodní režim neupraví.
Efektivní dýchání celými plícemi.
Toho nelze dosáhnout v žádném případě pouze při běhu, třeba celý den sedět a pak vyběhnout, dýchání je nutné si předem nacvičit. Nejde ani tak o to, kolik nádechů či výdechů se provádí při různém běhu, ale zda se dosáhne toho, aby se skutečně celé!!! plíce dokázaly zúčastnit tohoto procesu. A to ne jenom pro nádech ale i pro perfektní odvod odpadních látek! Většinou pak sportovci dýchají horní polovinou plic a následně si přetíží průdušky, což je diagnostikováno jako zánět průdušek (Kateřina Neumanová tím byla pověstná). Pro to už v klidové fázi, např. u psacího stolu – sklonit se co nejvíce ke kolenům, ramena tlačit dolů, zatáhnout břicho pomocí bránice k vytlačení všech nevydýchaných zbytků z plic. Následně NOSEM vtahovat vzduch až do břicha tak, jako by se nafukovalo a postupně rovnalo trup do vztyčení až do nepatrného záklonu, aby mohlo dojít k naplnění plic až po horní hroty. Chvíli vzduch podržet a pak jej dvojnásobně dlouhou dobu vypouštět ústy. Tzv. brániční dýchání musí být zcela přirozené a proto je mu třeba věnovat absolutní pozornost, až tak člověk dýchá trvale, aniž si je toho vědom. Před během je pak nutné jít nejprve pěšky, aby se plíce rozdýchaly a sladily se svalovou potřebou. To se pozná podle toho, že tělo si samo začne postupně přidávat na rychlosti. To znamená např. těsně před vlastním závodem si tento proces v klidu nastavit.

Nedokrvení – ischemie.
V neustále se snižující přirozené pohybové aktivitě, ( běh není přirozenou pohybovou aktivitou) dochází k postupné ochablosti těla, která se projevuje tzv. svalovou dysbalancí (změna napětí) a dysfunkcí kloubů. Při zvýšeném výkonu pak dysbalance způsobují utlačení cévního systému hlavně ve svalovém korzetu hrudního koše a následně i neprokrvování některých orgánů. Inzeruje se např. brněním prstů. Pokud není ani optimální hladina tělesné vody, krev je hustější a o to je to vše pro tělo náročnější. Proto je nutné si klouby zejména po ránu srovnat (nezaměňovat s posilováním) a uvolňovat celou svalovou soustavu.

Odstraňování dysfunkcí. Téma je značně rozsáhlé, doporučuji je stáhnout si z blogu www.jtvesely.txt.cz , Pokyny pro ranní rozcvičování.
 

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 15.05.2009 18:34:31

>> jtvesely, 15. 5. 2009 13:11:38

Docela dlouho jsem pročítal tuto nabobtnalou diskusi a říkal si, jestli třeba ten pan Veselý opravdu nemůže něco pozitivního přinést. Ale tento příspěvek mě z toho vyvedl. Přeji Vám, ať se tyto Vaše zoufalé pokusy se sluncem nestanou příčinou vzniku melanomu. Zkuste se někdy podívat na statistiky nárůstu této rakoviny.
Možná by Vaši klienti mohli dobře dýchat, snášet teplo, mít v pořádku pohybový aparát, ale otázkou je jak dlouho. Samuel Straka

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

jtvesely muž 15.05.2009 20:21:50

>> sam, 15. 5. 2009 18:34:31

Soudíc z vašeho povzdechu a argumentace o příčinách vzniku melanomu chápu, že Vám to vše připadá příliš nabobtnalé. Nekonečný příběh.

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 15.05.2009 20:29:56

>> jtvesely, 15. 5. 2009 20:21:50

Pane Veselý, pokud jste přesvědčen, že nadměrné vystavování se účinkům UV záření nemá příčinnou souvislost se vznikem melanomu, pak lituji nejen Vás, ale i ty chudáky, kterým radíte, jak si pěstovat lepší schopnost termoregulace.
Všimněte si, že ostatní Vaše výroky týkající se dýchání, pohybového ústrojí a podobně nechávám bez negativních komentářů. V těchto oblastech si prostě nejsem jistý, zda můžete mít v něčem pravdu či ne.

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

jtvesely muž 15.05.2009 21:00:44

>> sam, 15. 5. 2009 20:29:56

Ale to víte že jsem přesvědčen, leč vezměte prosím do úvahy že jsem na slunci neležel ale intenzívně dvě hodiny chodil. Zabývám se totiž dlouhodobě zkoumáním regeneračního účinku chůze do nejvyššího věku člověka.. A tím to jsem si sám na sobě prokazoval v extrémních podmínkách správnost mé úvahy o schopnosti imunitního systému a to je tam popsáno. Nespálil jsem se, buďte bez obav, že kdybych na kůži cítil jakkékoliv příznaky úpalu, okamžitě bych to přerušil. Pokud Vás to ale opravdu zajímá, spálený jsem byl na malém kousku krku, protože jak jsem hýbal při chůzi hlavou a cípkem kapesníku, v tom místě se kožní receptory chovaly trochu zmateně a už to místo nebylo rovnoměrně sanováno pigmentem. Zároveň tím chci říci, že jiným způsoben není možné zvýšit IS.
Ale v tom co uvádím o zvýšení tělesné pohody, tak za tím si stojím.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 15.05.2009 21:35:12

>> jtvesely, 15. 5. 2009 21:00:44

Množství dopadnutého UV záření nemůže záviset na tom, jestli se pohybujeme, nebo jsme v klidu, jinak ale o prospěšnosti chůze do nejvyššího věku člověka nepochybuji. V každém případě se tělesnou pohodu tímto způsobem pokoušet zvyšovat nebudu.

Když jsem ale hledal na Internetu Vaše články, tak jsem narazil na příspěvek http://www.behej.com/2007 … -boty.html Zaujalo mě, že jednoznačně preferujete běh krok přes špičky, z fotografií z maratonů přitom vidím, že většina běžců běhá přes paty. V některých článcích (např. http://www.behej.com/2008 … icku-.html) přitom vyvodili, že ze zdravotního hlediska je vhodnější běh přes paty.

Určitě by se o všech těchto tématech dalo diskutovat hodiny. V každém případě bylo podnětné se s Vašimi názory seznámit, protože přinejmenším inspirovaly k zamyšlení nad tím, jak tyto faktory při běhu zohledňujeme my. Je pak na každém z nás, abychom si všechny rady přebrali a zvážili, které z nich vyzkoušet.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 15.05.2009 21:38:09

>> jtvesely, 15. 5. 2009 13:11:38

Zajímavé, nicméně to nevylučuje, že zmíněný keňský běžec nemohl zkolabovat z mnoha jiných důvodů (nedostatečnou adaptaci na teplo u něj navíc nepředpokládám).

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Otrokovice

Celkem 2214 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:46 (2007)
půlmaraton: 1:27:09 (2007)
maraton: 4:09:42 (2006)

Sef muž 15.05.2009 22:08:17

>> sam, 15. 5. 2009 20:29:56

Sice těmto věcem moc nerozumím z lékařského hlediska, ale pamatuju si, že jsme na výšce ve fyzice počítali energii elektromagnetického záření v UV spektru a tato energie byla nižší než dvojná(nebo trojná? už si nepamatuju) uhlíková vazba. Matně si pamatuju, že to bylo kolem 3 eV a UV záření tuto vazbu nemůže rozštěpit.
Čili bych aj věřil panu Veselému.

Motto: To finish first, first you have to finish.
avatar

jtvesely muž 16.05.2009 10:52:08

>> kanovsky, 15. 5. 2009 21:35:12

Konečně trochu racionální diskuze, která může obohatit i ostatní. Mně nezajímá množství škodlivého ÚV záření protože to neovlivním. Mě zajímá způsob, jak se mu efektivně bránit a to jsem si prokázal. Věřte mi, že kdybych na sobě začal pociťovat známky úpalu, okamžitě bych to přerušil, nic takového se nestalo. Je to právě dáno tím efektivním pohybem, rytmickou (dynamickou) chůzí, kdy dochází k bezproblémové tvorbě a rovnoměrnému transportu pigmentu po celém těle. Pozor, tohle neplatí např. pro opalování se při práci na sluníčku nebo při běhu, proto jsem to zde uvedl. V těchto případech tělo tzv. pracuje a platí zde jiné zákony. Limitem pro funkci imunitního systému je dobrá respirace ( dýchání), což se ani u jednoho zaručit nedá. Z toho je patrně zřejmé, že nejškodlivější je pak opalování se na dece v leže. Tam z toho co uvádím, neplatí nic a proto jsou nutné ÚV faktory, které vlastně zabraňují možnosti opalování. Co by Vás ale mělo zajímat je to, že tvrdím, že si tak lze zvýšit tepelnou snášelivost třeba i o 10 stupňů C. I s tímhle se právě tělo v přirozeném dlouhodobém pohybu takto dokáže „vypořádat“. Mnoho sportovců závidí „profíkům“ možnost před závodem si ve výškových polohách zvýšit hemoglobin. Domnívám se, že to jde zcela jednoduše udělat kdekoliv a hlavně s déletrvajícím účinkem.
xxxxxxxxxxxxx­xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx­xxxxxxxx

Co se týče běhu na paty, vysvětluji to neustále a pořád dokola. Pata není nášlapný ale senzomotorický orgán těla. To je vlastně pouhá součást mých poznatků v biodynamice a ten, kdo to nerespektuje při chůzi, záhy zjišťuje bolesti achillovek, v kolenou, bolesti v kyčlích, v tříselné oblasti a především v kříži. O doprovodné dysfunkci příslušných svalových skupin pak ani hovořit nemusím. Přirozeně tyhle dysfunkce se v běhu násobí a urychlují. Spolu pak s poloviční respirací (dýchání pouze horní polovinou plic ) způsobují záněty průdušek, postastmatické záchvaty, alergie atd. Pro dokreslení, Roman Šebrle po doběhu 1 500 m na OH vypadal, jako by je snad běžel poprvé v životě. Dovedl si tady někdo vysvětlit proč? Takový atlet a s nejlepší péčí? Všem amatérským, co jim závidí, Roman si údajně 13× natrhnul stehenní sval, ty astmatické záchvaty má také a takových odborníků kolem něj. Neumanová jezdila vytrvale na Dachstein a dostávala v polovině sezóny pravidelně záněty průdušek. A ten Rosický podle mě mohl už klidně půl roku hrát. Jenom by ale bylo nutno respektovat logiku těla a nehledat v tom něco, co tam není. Děkuji

avatar

jtvesely muž 17.05.2009 12:58:19

>> bedrich, 14. 5. 2009 05:51:10

Původně jsem to chtěl přejít mlčky, výkřiky z davu jsou mi lhostejné, jenom jsem Vám chtěl popřát, aby Vám aspoň to chození v důchodu vydrželo.

avatar

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 17.05.2009 14:10:39

>> jtvesely, 15. 5. 2009 13:11:38

Možná jen pro ty, kteří neopustili Evropu – vzduch v oblastech blízkých pouštím je suchý, vnímání tepla je zde jiné. Sám jsem běhával v Atlantě či Las Vegas v teplotách 35–42 stupňů ve stínu, přes poledne (jindy nebyl čas:-)), teplotu na slunci jsem neměřil:-) Bez vody se dalo vydržet cca hodinu až hodinu dvacet volného běhu. Nevím proto, zda příspěvek níže něco dokazuje…

avatar

jtvesely muž 18.05.2009 09:58:58

>> vl001, 17. 5. 2009 14:10:39

Na Vás je mi sympatické, že nepovolíte. Tak tedy, já svůj pokus uskutečnil podél břehu Rudého moře, už to samo napovídá, že se jedná o oblast s vysokou relativní vlhkostí vzduchu. Las Vegas v nevadské poušti leží cca 400 km od Tichého oceánu a nevadská poušť patří k extrémně suchým oblastem. Vy jste běhal, já chodil, už to samo napovídá, že Vy o voze a já o koze, přesto budete vytrvale zpochybňovat něco, o čem nevíte prakticky absolutně nic. A to nic se jmenuje porozumět logice lidského těla. Potom můžete bezmezně například věřit tomu, že běh hobíků je efektivní přes paty. Já znovu upozorňuji, že extrémnější zatížení pro páteř si nedovedu představit. Navíc s dysfunkcemi v chodidlech, bez znalosti efektivní a snadné regenerace, ale s „vírou“, že když před cílem nemůžu, „nakopnou“ mě ionty. Víte, že v té nevadské poušti kdysi indiáni provozovali svůj běh a dokázali naráz uběhnout i sto kilometrů? A Vy že jen hodinu ? Víte proč asi? Ti indiáni především chodili, bez znalosti matematických výpočtů k „efektivnímu běhu“, bez výsledků ze scanneru o technice došlapu, ale měli mokasíny. Kousek kůže na chodidlech, aby je to moc nedřelo do chodidel a tou chůzí v nich měli plně funkční spinální dynamiku a když chtěli běžet, tak jenom nepatrně zrychlili rytmus kroků a ještě trochu víc se předklonili. Ale jejich chodidla pracovala stále ve stejném režimu. Dotek na střed paty, přenos váhy z druhé nohy a zatížení na střed chodidla ( ploska), přes všechny klouby mezi kostmi nártními a prstovými až do prstů. A zrovna tak jako ti etiopci při tom využívali dobrodiní zemské gravitace. Možná, že ještě lépe…a přitom „tutově“ nevypili za život vlastně ani jeden hrnéček kozího mléka….

avatar

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 18.05.2009 11:07:47

>> jtvesely, 18. 5. 2009 09:58:58

Svůj názor jsem uvedl jako konstatování, nikoli jako zpochybnění vašeho názoru či výkonu.

A upřímně, znám odpověď na to, proč jsem běžel jen hodinu. Protože jsem běžel bez vody a vlastně jsem neměl ani v přestávce víc času. Kdybych se napil, uběhnu víc. Pochopitelně ne 100km, nejsem ultramaratonec. Jen prostě nepovažuji běhání ve vyšších teplotách za extrém. Prostě to jde.

Víte, je tu jedna věc, která mi na vás vadí. Uvádění vašeho webu, prostřednictvím něhož vyděláváte peníze. Kdyby tu zástupce Asicsu uvedl, že běžec zkolaboval proto, že měl boty Nike a uvedl odkaz na jejich web, asi by tu takový příspěvek dlouho nevydržel. Vaše tu stále jsou, zahaleny mlhou názorů, v nichž je těžké se orientovat.
 

avatar

jtvesely muž 18.05.2009 13:28:30

>> vl001, 18. 5. 2009 11:07:47

Dovolím si opět komentář. Zpochybněným jste především sám, nemyslím to jako urážku, prostě máte vytvořen svůj model co se týče okolo běhání, bezesporu jste tomu věnoval dlouhou dobu, a teď se objeví někdo, kdo se zdánlivou lehkostí popírá hodně z toho, čemu Vy a tisíce tady dalších chtěli věřit. To vytváří tu mlhu, ne mé názory. Vždyť z toho všeho, co jsem tu už doposud záměrně uvedl, vnímavější čtenáře muselo přinejmenším donutit k přemýšlení, protože s mnohým z toho o čem tu píši, se bezúspěšně potýkají. A také asi bezvýhradně se vším nesouhlasí. Teď budu prostořekým, techniky běhu a svalové dysbalance, tak jak jsou tu prezentovány, to je dle mého názoru ne úkrok ale cesta nikam. Je mi to líto a nechci tím nikterak zpochybňovat autora, jsou tu i tací, kteří leccos osvětlili mně, ale moc jich tu není. S tím blogem mi křivdíte, je to v podstatě diskuze, kde lidem radím ( a bezplatně, mnozí z nich ani pak nepoděkují), ale mám z toho pro sebe dobrý pocit, že jsem mohl pomoci, když jsem věděl jak.

avatar

Praha 4

Celkem 28987 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2017)
půlmaraton: 1:31:11 (2016)
maraton: 3:22:15 (2015)

sklena27 muž 18.05.2009 21:21:18

>> jtvesely, 18. 5. 2009 13:28:30

Už jsem to tu jednou psal, základní problém v této diskusi nevzniká tím, co říkáte, ale tím jak to říkáte, a i když si to asi sám neuvědomujete, tak té arogance, ironie a despektu je ve Vašem projevu opravdu víc než dost. A krom toho, poznatky o které jste nás tu „obohatil“ např. v oblasti pitného režimu, o němž dle Vás nevíme ani ň, to není nic jiného než základní fakta, která zná každé malé dítě, a i Vaše další poznatky pak v tomto světle pochopitelně musím nutně brát s velkou rezervou, a to ani nemluvím o takových perlách ve Vašich příspěvcích, jako je námět, aby lékaři testovali své metody sami na sobě :-) nebo tvrzení, že amatérští běžci ze střední Evropy jsou schopni s Vaší pomocí snadno konkurovat elitním africkým běžcům :-) Já zase můžu tvrdit, že sedm trpaslíků je pod vedením kvalitního trenéra schopno odehrát vyrovnaný basketbalový zápas s výběrem NBA, pravdě jsme principiálně oba stejně blízko :-)

Motto: Nesmí se chtít hned do druhého patra, když ještě nejsou schody. Emil Zátopek
avatar

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 19.05.2009 09:55:02

>> jtvesely, 18. 5. 2009 13:28:30

Víte, nemám pocit, že byste něco lehce popíral. Já to vidím tak, že používáte několik frází, s nimiž naprostá většina běžců souhlasí – nutnost správného dýchání, pitný režim atd., zamícháte to, přidáte trochu mnou zmíněné mlhy a hned je z toho lék pro Tergata, Rosického či Čecha.

Jsem jen běhající amatér, nemám žádný model a vy mi ho neboříte.

Znovu pouze podotknu, že kdybyste opravdu rozumné know how měl, zástupy spokojených by narůstaly geometrickou řadou a třeba byste měl šanci uplatnit své znalosti ve spolupráci s Rosickým. To se však neděje a i proto se nedivte, že nejen já jsem vůči vaší mlze minimálně obezřetný.

avatar

jtvesely muž 19.05.2009 10:15:33

>> sklena27, 18. 5. 2009 21:21:18

Chápu Vaše rozhořčení, ale to není moje vina leč, problém Vašeho nízkého sebevědomí. A proto jste schopen v mých odpovědích na podrážděné reakce jiných číst něco, co tam vůbec není. Nejsem arogantní ani nikoho neurážím, moji jistotu si zaměňujete s despektem. Pak jste schopen uvádět příklady, které mě pobaví: pane, trochu logiky do toho. V čem jsou podle Vás „elitní afričtí běžci“, jak jste je euforicky nazval, odlišní od např. evropských? Nedokážete to vyjádřit a já se Vám nedivím. Oni nejsou nadlidé, pouze využívají svých schopností, které lidé ve vyspělých civilizacích dávno zapomněli. A na to já se snažím odkazovat a vy to nazýváte arogancí. A pak se automaticky pasujete do role trpaslíků, kteří jsou předem určeni k prohrám. Mimochodem: nedávno jsem napravoval hráče basketbalu, který se vrátil z USA. Z jeho vyprávění o tamějších způsobech např. strečinkové regenerace pro změnu mě obcházel mráz. Po měsíci se zhroutil s potížemi ve svalovém korzetu. K těm doktorům, po druhé vysvětluji, že zde nehovořím o anatomii či léčbě, pouze a jenom o biodynamice lidského těla a jejich zákonitostech. A tu nemůžete zjišťovat jinak, než sám na sobě, je mi líto, protože většina lidí není schopna u lékaře ani jasně vyjádřit druh bolestí aby lékař mohl stanovit přesnou Dg. A teď malou ukázku, aby jste si aspoň vytvořil nějakou představu, s čím se na mě lidé obracejí při svých potížích:
Dobrý den, již více než 3 měsíce mě trápí bolesti páteře. Zprvu jsem měla rotační závrať a nemohla stát na nohou bolesti jsem však neměla jenom
zatvrdlé svalstvo a od té doby cítím nevolnost. Po měsíci jsem začala pociťovat poměrně silné stěhovavé bolesti na krční, hrudní i bederní
páteři. Po inj. MUSCORIL mi bylo dost zle, zvracela jsem. Motá se mi i hlava a vzhledem k tomu , že to trvá tak dlouho se přidávají i psychické potíže. Pomůžete mi prosím?
Pro vaši lepší informovanost: myslím si, že pomoci té paní není žádný problém. A to je asi sakra arogance z mé strany. 

avatar

jtvesely muž 19.05.2009 11:12:37

>> vl001, 19. 5. 2009 09:55:02

Ano, teď jste to vystihnul, pro Vás to jsou fráze, všechno znáte, všechno víte, ale co to ve skutečnosti znamená, to si představit nedovedete. Ale běda když nás na to někdo upozorní. Totéž co u sklena 27. Mimochodem, ti hobiti, ti jsou myslím malí ne?

avatar

Praha 4

Celkem 28987 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2017)
půlmaraton: 1:31:11 (2016)
maraton: 3:22:15 (2015)

sklena27 muž 19.05.2009 16:40:33

>> jtvesely, 19. 5. 2009 10:15:33

Ale no tak, pane Veselý, já přece nejsem vůbec rozhořčený a i moje sebevědomí je v naprostém pořádku, jen jsem se pokusil Vás upozornit na to, že Váš způsob komunikace zde na tomto fóru se dle mého názoru neslučuje s cílem, který sledujete, a tím je pomoc ostatním. To, že se toto mé upozornění minulo účinkem, nepovažuji za svoji chybu ani za svůj problém a upřímně řečeno jsem to ve Vašem případě tak trochu očekával a tím pádem mě to ani příliš nepřekvapuje. A pokud jde o ten příměr trpaslíci vs. basketbalisté, tak ten byl míněn zcela jinak, než jak jste si ho vyložil, fyzický rozdíl mezi běžci ze střední Evropy a africkou elitou, je totiž podobný jako mezi těmi trpaslíky a elitními basketbalisty, ač není na první pohled natolik patrnný a o tréninkových dávkách afrických rychlíků asi také není třeba se na tomto serveru podrobně rozepisovat, to jsou porce, které nejsou pro běžného amatérského běžce zvládnutelné ani fyzicky ani časově, ale to jsou opět všechno jen notoricky známá fakta, o nichž jsem nepovažoval za nutné se v předchozím příspěvku zmiňovat, což jste si opět mylně vyložil jako neschopnost se vyjádřit. Každopádně, jak už jsem psal několikrát výše, důvodem, proč jsem reagoval na Vaše příspěvky, není jejich obsah ale forma a věřte tomu, že komunikace je pro změnu obor, o němž jsem přesvědčen já, že o něm něco vím, nicméně stejně dobře vím, že pokud Vy sám jste přesvědčen, že v tomto směru je u Vás vše v nejlepším pořádku, pak je naše diskuse jen oboustranně zbytečnou ztrátou času a alespoň z mé strany je nejvyšší čas ji ukončit. Takže Vám závěrem přeji hodně štěstí a úspěchů ve Vaší činnosti a možná, že se ještě někdy někde potkáme. Petr Sklenička

Motto: Nesmí se chtít hned do druhého patra, když ještě nejsou schody. Emil Zátopek

administrator 03.04.2010 13:32:55

Patnáctý ročník Volkswagen Maratonu Praha, můj druhý maraton, mne bude hodně dlouho mrzet. Měl jsem na dosah osobák cca 3:08–3:10. Bohužel asi 300 metrů před cílem přišla studená sprcha, vyhasly veškeré mé naděje. Kolaps, zatmění mysli, ticho, dezorientace.


Odkaz na článek
avatar

Brno-Bohunice

Celkem 212 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:37 (2010)
půlmaraton: 1:25:18 (2010)
maraton: 3:06:33 (2016)

MirekzBrna muž 08.11.2010 10:34:10

Tohle je velice zajimava diskuse a je skoda, ze nepokracuje dal. Takze kdo mate co zajimaveho rici k tematu, sem s tim (ja vim, je to siroke tema a bylo nakousnuto mnoho oblasti). Znate nekdo knihu Dynamicka chuze p. Veseleho? Procetl nekdo jeho web a je schopen to nejak shrnout a nevyzkousel treba nekdo jeho rady na sobe?

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 08.11.2010 15:19:48

>> jtvesely, 13. 05. 2009 21:24:43

O spravnom dychani som napr. Naznacoval nieco ja vo vlakne dechova frekvence… Nemyslis, ze ukracat gazelu je casovo o dost narocnejsie ako ju ubehat? – ked predpokladame minimalny energeticky rozdiel medzi tym, ked 20km odkracam alebo odklusam… A beh je najvlastnejsou danostou cloveka, pretoze je to nasa jedina konkurencna vyhoda v boji o prezitie – poznas este nejaku inu? Este by som sa rad opytal, co to v biodynamike znamena, ked Kenskeho bezca do ciela tlaci gravitacia-mna na fyzike ucili, ze gravitacia je pritazlivost, tak neviem…

Ak pronacia a supinacia su disfunkcie chodze, co to tocis na fore o behani – su aj fora o chodzi alebo nordic walking. Pre mna su to len vysvetlenia, ze kazdy ma jedinecny pohybovy vzorec…

A pre vsetkych minuskarov z mojho fanklubu mam otazku: Mne davate minusy za propagaciu behu naboso a ked si tu riesi komplexy takyto sociopat, nechate to bez odozvy?

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 08.11.2010 15:26:27

>> MirekzBrna, 08. 11. 2010 10:34:10

Mas uplnu pravdu, ale chodza ma pre mna limity, pokial dosiahnem urcitu rychlost, je efektivnejsi beh – aj menej narocny na pohybovy aparat… na to su tiez vyskumy a jeden vzdelany clovek inzinier by predsa nemal nas jednoduchych amaterov presviedcat, hoci s dobrym umyslom, ze gravitacia niekoho tlaci. Ja sam vyuzivam gravitaciu pri behu maximalne ako viem, ale toto by som netvrdil ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 08.11.2010 15:52:59

>> PeterFabok, 08. 11. 2010 15:19:48 mimo téma: pluska/mínuska jsou novějšího data (překlopení původního fóra i behej.com do současné podoby-březen 2010??) než článek a původní příspěvky pod ním. Původní fórum zaznamenávalo počet příspěvků jednotlivých uživatelů, také datum prvního přihlášení uživatele…taky určité vypovídající hodnoty o diskutujících, přispěvatelích.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Sloviensko

rudo muž 08.11.2010 22:27:49

forma diskusie nebola najstastnejsia. Je to skoda, je tu vel;a dolezitych prvkov a informacii. Nemal som cas ist na stranky Veseleho pana, neviem teda co on rozumie pod pojmom dynamicka chodza, aku techniku chodze povazuje za spravnu a co si predstavuje pod pojmom biodynamika tela.

Avsak takmervsetky detaily ktore tuna spomina su polda mna pravdive a stretol som sa s nimi velakrat na roznych zdrojoch, ci uz je to z jogy, Chi-Qong, cinskej mediciny, Ayurvedy, po rozne formy liecenia, napriklad pitny rezim a dosledky chronickej dehydracie su dopodrobna rozborane na website watercure, cele hnutie behania naboso a v minimalistickych botach tiez podporuje uvdene detaily a takisto problematika rakoviny koze a opalovania na slnku je dostupna a silne protireciaca popularnym medicinskym interpretaciam.

kazda z tychto tem je velmi kontroverzna a vyzaduje detailne diskusie pre tych ktorych to naozaj zaujima.

Je toho prilis vela na jednu prilis roznorodu diskusiu a tiez mam pocit ze ak je to schovane pod temou – kolaps na maratone, tak to vela ludi nenajde.

ak je zaujem bolo by dobre zacat kazdu temu zvlast pod spravnym nazvom.

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 60 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.