Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TÉMA: Může láska k běhu přerůst až do skutečné závislosti?

TÉMA: Může láska k běhu přerůst až do skutečné závislosti?
foto: archív

Jana Neuwirthová | 11.11.2014 | přečteno: 17860×

Každý běžec zná stav, kdy pocítí tzv. druhý dech, druhou sílu, která se dostaví po nějaké době od vyběhnutí. Dala by se popsat jako pocit lehkosti a opojení. Mohou se tedy v mozku vylučovat během fyzické aktivity opiátové látky a dá se na sport vytvořit opravdová závislost?

Vyloučení bolest tlumících látek je v těchto situacích vlastní všem savcům a vyvinulo se jako jeden z důležitých život zachraňujících mechanismů v případě napadení predátorem. Vedle aktivace tzv. sympatiku a vyloučení stresových hormonů, jako jsou katecholaminy a kortisol, bylo potřeba i útlumu bolesti. Tedy to, že na mozek po určité době běhu působí nejen aktivizující stresové hormony, ale na druhé straně i omamné látky, má svoje logické vysvětlení. Podobně běžci znají i nepříjemné pocity při vynechání tréninku, kdy se dostavuje naopak vnitřní napětí, deprese, rozmrzelost, předrážděnost a utkvělá představa, že si prostě musí jít zaběhat, aby se těchto nepříjemných pocitů zbavili. To nám mozek naznačuje, že mu ony sportem vylučované opiátové látky naopak chybí a že je potřebuje k pocitu spokojenosti. Dalším fenoménem je nutnost postupného zvyšování intenzit tréninků k tomu, aby došlo k tomuto uvolnění a uspokojení.

Jedná se o ve sportovní medicíně dobře známé téma, které ale může být složitější a kontroverznější, než se na první pohled zdá. Pokud si připustíme, že se v případě lásky ke sportu nemusí jednat jen o touhu po zdravém těle a zdravém duchu, ale i o určitý druh opravdové závislosti, měli bychom zajít hlouběji a položit si i otázku, proč u některých sportovců má sportovní vášeň příznaky závislosti a u jiných ne anebo méně. Existují jedinci, kteří mají obecně silnější sklon k závislostem a sport je u nich jen „zdravou“ a na veřejnosti i vnitřně před sebou ospravedlnitelnou náhražkou jiných drog? Otázkou pak taky je, zda se u závislého na sportu jedná opravdu čistě jen o jeho touhu po prožití onoho opojného pocitu, který sport a jeho výsledky přinášejí (a tato závislost nemá hlubší význam než prostý návyk), nebo zda ho žene hlubší vliv podvědomých mechanismů nevyřešených problémů a konfliktů v osobním životě, rodině či práci (a patologické věnování se sportu představuje, podobně jako jiné závislosti, určitou formu útěku od nich).

Ať už je původní příčina vzniku závislosti jakákoliv, byla u sportu opravdu prokázána klasická závislost včetně příznaků z vysazení. Není na tom nic překvapujícího, neboť vedle případu sportu je známo, že si lze vytvořit závislost jak na klasické drogy, tak třeba i na sex, jídlo, některé specificky působící potraviny jako je čokoláda, sýry aj., u jiných zase na práci, internet, hazardní hry, nakupování, cestování apod. Ve všech těchto případech totiž dochází v mozku k vyloučení opiátově působících látek a také dopaminu a serotoninu, tedy hormonů štěstí a opojení, a tyto látky pak vyvolávají (zejména u k závislostem predisponovaných jedinců) snahu se k nim vracet. Pokud se jich nedostává, objevuje se naopak napětí, deprese, rozmrzelost a nesoustředěnost, tedy určitá forma abstinenčních příznaků.

Samozřejmě je nutno zdůraznit, že ne všichni, kteří se nadměrně věnují sportu, na něm musejí být patologicky závislí anebo být nějakým způsobem psychicky narušení. Sport je potřebnou součástí života, přinášející radost a vedoucí k prevenci mnoha tzv. civilizačních onemocnění, obezity, depresí, demencí, ale i k vyšší odolnosti vůči stresu a k obecně stabilnější pohodové povaze. Sport tedy v žádném případě po přečtení tohoto článku nevyřazujte ze svého života jako nebezpečnou drogu. Cílem je jen to, si uvědomit hranice ve smyslu, aby nám sport neovládal život a nezpůsobil místo zdravotního přínosu více poškození, a taky pochopit určité podvědomé vazby, které mohou poukázat na nevyřešené problémy ze zcela jiné oblasti než je sport.

Kde leží hranice patologie?

Co se týče vlastního nadměrného zájmu o sport, můžeme se setkat se třemi typy osobností, kdy pouze u poslední z nich se jedná o patologii, spadající do definice psychických poruch.

1) tzv. „obsesivní sportovec“ je zdravý člověk, který je hnán pouze potřebou po dobrém pocitu, realizaci a úspěchu (tj. bez sportu nemají dobrý pocit),

2) tzv. „kompulzivní sportovec“ je osobnostním profilem typický perfekcionista, u něhož je sportovní aktivita prostředkem jeho sebekontroly a touhy po dokonalosti (tj. bez sportu mají vnitřní napětí a nespokojenost),

3) tzv. „závislý sportovec“ je již za hranicí normy, neboť sport se pro něj stává hlavní životní hodnotou a jsou zde i příznaky závislosti a abstinence po vysazení (tj. bez sportu nevydrží).

Až teprve tento poslední typ lásky ke sportu je opravdovou patologií, zařazenou do seznamu psychických nemocí, a bývá mnohdy spojen s nadměrnou upjatostí nejen ke sportu, ale i k dietám a kontrole váhy. Frekvence tréninků však kupodivu není tím, co by ukazovalo na psychickou poruchu, tedy na pravou závislost na sportu. Na patologii ukazuje spíše specifická motivační a emoční charakteristika sportovců. Závislost na sportu je celkem snadno rozpoznatelná pomocí přítomnosti následujících zna­ků:

1) syndrom z vysazení ve formě psychického a fyzického pocitu nepohody při přerušení sportovních aktivit, kdy se mohou objevit úzkosti, deprese, vnitřní napětí, bolesti hlavy, pocity viny, poruchy chuti k jídlu, nespavost apod.,

2) psychologické charakteristiky a poruchy chování, spojené obecně se závislostí, tedy tolerance (nutnost postupného zvyšování dávky sportu, aby došlo k uspokojení), nadměrná každodenní fyzická aktivita a obsesivní touha po sportovních aktivitách,

3) porucha v alespoň dvou z následujících variant:

– neschopnost koncentrace na jiné věci pro utkvělé myšlenky na sport

– sociální, rodinné anebo pracovní problémy, vyplývající s nadměrného soustředění se na sport,

– syndrom přetrénování anebo trénování i přes nedoporučení lékaře a zdravotní potíže jako je zranění, nachlazení apod.,

– nerespektování rad trenéra, tendence k osamocenému a vlastnímu vedení tréninků,

4) porucha příjmu potravy anebo nadměrné zabývání se dietami a různými suplementy.

Poruchy příjmu potravy, které často provázejí závislost na sportu, nemusejí být přítomny jen ve formě dobře známé anorexie anebo bulimie, ale i jako tzv. Adonisův komplex, neboli svalová dysmorfie. Oproti anorexii, tedy úmyslnému hladovění, se u Adonisova komplexu jedná o opak, tedy o strach z hubenosti a o touhu po co největší svalovině s minimem tuku (typický je proto tento syndrom mezi kulturisty). Ve všech případech je však charakteristické nadměrné zabývání se stravou a současně sportem, které se tak stávají hlavním životním smyslem a hodnotou. Pokud se podíváme blíže na osobnost těchto jedinců, zjistíme, že za patologickým zabýváním se tréninky či jídlem může být nejen perfekcionismus, přemrštěné nároky na sebe samého nebo porucha sebevědomí, ale současně i určitá forma útěku před realitou, tedy nevyřešené problémy, které jsou tímto zatlačovány do pozadí (problémy a konflikty v rodině nebo práci, psychická traumata z dětství apod.).

Riziko přetrénování při sportovní závislosti

Závislost na sportu představuje riziko zanedbávání osobního života, přátel, rodiny, práce apod., ale je i rizikem vzniku zdravotních komplikací, zranění a syndromu přetrénování.

Závislosti v různých mírách a různých formách jsou v podstatě běžnou součástí života každého a nelze je vymýtit ze života. Musíme ale dokázat to, abychom ovládali my je a ne ony nás, a v případě sportu dát pozor na to, aby nám fyzická aktivita upevňovala a ne podlamovala zdraví, tedy naučit se poslouchat varovné příznaky našeho těla a respektovat zásady odpočinku a regenerace.

Běh jako útěk?

Zajímavé je, že pro mnohé nadměrně sportující nemusí představovat fyzická aktivita jen prostředek ke zdravému tělu, ale i každodenní uvolňující útěk z pracovního stresu a nevyřešených konfliktů v osobním životě. Na tom není nic špatného, neboť fyzická aktivita opravdu pomůže zdravým a rychlým způsobem uvolnit napětí ze stresujících situací a je proto nutnou součástí života každého, ale vlastní problémy a konflikty takovýmto uvolněním nezmizí a někdy se i dokonce zhorší tím, že nezbude čas a energie je řešit.

Takže pokud budete mít podezření, že váš každodenní běh není jen honba za sokolským sloganem „ve zdravém těle zdravý duch“, a není u vás ani závislostí na jeho opiátových účincích, ale spíše uvolňujícím útěkem před nějakým osobním problémem či konfliktem ve vás, v rodině anebo v práci, zavčas se zastavte a otočte, protože ten pravý cíl v tomhle případě není v terénu před vámi, ale schovaný někde (často v dálce) za vámi.

Každý, kdo se sportu nadprůměrně věnuje a mnohdy jde i přes zdravotní komplikace a únavu, by měl mít sebereflexi a zapřemýšlet se nad tím, zda za jeho láskou ke sportu je opravdu láska ke zdravému životnímu stylu anebo jde o závislost, útěk před nevyřešenými problémy a konflikty, nízkou sebedůvěru anebo i zbytečně přehnaný perfekcionismus. Tento článek měl za cíl poukázat na to, kde je hranice zdravého sportu a kde již začíná patologie, a že i na sportu si lze vypěstovat opravdovou a zdraví nebezpečnou závislost. Při vaší vášni k běhu proto nikdy nezapomínejte, že sport má sloužit nám a ne my jemu.

MUDr. Jana Neuwirthová, Ph.D.

lékařka, poradce pro sportovní medicínu, hobby běžkyně

Anketa

Považujete se za závislé na běhání?

ano
 
161 hl.
ne
 
70 hl.
Celkem hlasovalo 231 uživatelů.

Komentáře (Celkem 43)

Nalezené položky: 44 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 5280 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:17 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2014)
maraton: 3:10:06 (2010)

Tommo muž 12.11.2014 21:53:31

Článek je skvěle napsaný a je v něm spousta zajímavých info… Taky souhlasím s Chroselem, že kvalitu textu převyšuje snad jen půvab autorčiny fotky :-)

Jsem na běhu či jiné pohybové aktivitě taky závislej a nemám s tím vůbec problém, právě naopak. Jak se ale v článku píše, že závislost na běhu může přerůst až v duševní poruchu, tak by mě zajímalo, jestli je to jen akademická úvaha nebo i klinická zkušenost. To bych byl zvědav, jak se taková porucha potom léčí, nejspíš zabavením garmina a banem na tomto foru…

Motto: When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to deceive
avatar

Desert muž 12.11.2014 22:08:52

chlapci půvab a téma článku jsou rozdílné věci, to působí zase jiné hormony,

add: taky článek: http://cpw.xf.cz/endorfin.html

avatar

Bratislava

Celkem 8391,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:21 (2014)
půlmaraton: 1:47:54 (2015)
maraton: 4:47:14 (2015)

ivan99 muž 13.11.2014 04:26:25

>> Tommo, 12. 11. 2014 21:53:31

Jsem na běhu či jiné pohybové aktivitě taky závislej a nemám s tím vůbec problém, právě naopak.

Nejako si oponuješ.

Tommo muž 08.10.2014 13:20:23

Ano, považuji se za výkonnostně orientovaného hobíka. Přestože vím, že se na žádné opravdu kvalitní časy nikdy nedostanu a nadto nehodlám běhu věnovat víc než max. 5–6 hodin týdně …

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 13.11.2014 07:19:04

>> JanaN, 12. 11. 2014 19:51:42

S těmi „opiáty“ je to trošku zkratka. Ty „opiáty“ je třeba nazírat evolučně. Tedy tak, že naši (potenciální) předkové, kteří je nevylučovali, tak vyhynuli. Ať už se hovoří o endorfinech, noradrenalinu, ale nakonec i HPA ose. Nebo třeba o oxytocinu, díky kterému mj. matka zapomíná na porodní bolesti. Hlavní důvod mého minimalismu je, že si slibuji od běhu více dopaminu.

Pokud se funkce neurohormonů dostane do rozporu s evolučními zájmy, může se to projevit jako závislost. Ale takové věci řeší i Desatero.

To je vůbec zajímavý jev současnosti, že ke zdravému životnímu stylu nyní rozumněji promlouvají evoluční biologové než medicína.

Dále jsem narazil na řadu článků, které ukazují, že cvičení o nízké intenzitě působí opačně než mechanismy způsobené stresovou osou. Na úrovni imunitního a hormonálnícho systému, i psychiky. O tom se tady diskutuje dost.

Motto: No toto!
avatar

Celkem 2021,2 km
Minulý měsíc 0 km

Eulenspiegel muž 13.11.2014 08:03:12

>> pam65, 13. 11. 2014 07:19:04

No, mám od pár dam z první ruky, že oxytocin s porodníma bolestma nedělá zas až tak moc, jak se uvádí v učebnicích. :D

Mimochodem, zdravý životní styl je vůbec strašně dementní záležitost. Je tolik lidí s tolika různými názory, kteří odmítají vidět tolik různých souvislostí a tak silně s tím cloumají módní trendy, že normální člověk se v tom nemá šanci zorientovat a pro většinu lidí je to IMHO otázka spíše víry než vědy…

avatar

Desert muž 13.11.2014 08:22:44

>> pam65, 13. 11. 2014 07:19:04

názorový vývoj na účinky oxytocinu dává dnes celkem dobrý rozptyl pro jeho funkce v organismu, před nějakými třiceti lety byla uvažována pouze jeho funkce při porodu k vyvolání kontrakcí hladkého svalstva, s tím související syntéza pouze u žen,

dnešní názor na jeho funkce je trochu realističtější, a proč působí tzv. promiskuitně je dáno tím, že je pouze nonapektid, a pokud se dostane do tkáně, kde jsou volné AA, je logické, že s nimi koketuje, tj. jsou rezonančně aktivovány jeho struktury,

viz třeba: http://www.lekari-online.cz/…sky-oxytocin

avatar

Tábor

Celkem 15157,34 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:46 (2016)
půlmaraton: 1:17:34 (2014)
maraton: 2:46:17 (2014)

otilrak muž 13.11.2014 11:10:24

Tak běhu věnuji 8–11 hodin týdně. No a co? Jsem za svou závislost rád. 8-)

Motto: Zkusil jsi to. Selhal jsi. To není důležité. Zkus to znovu. Selži znovu. Selži lépe. (Samuel Beckett)
avatar

Bratislava

Brutto muž 13.11.2014 12:40:50

Ja behu venujem cca 13 hodin za tyzden a NIE, NIE SOM NA NOM ZAVISLYYYY :) Hahaha. Je mi to zatial uplne jedno. Okrem toho teraz planujem dvojtyzdennu pauzu uplne bez behania, tak pravda sa ukaze, ci budem mat roztrasene nohy :)

avatar

Praha

Celkem 5280 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:17 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2014)
maraton: 3:10:06 (2010)

Tommo muž 13.11.2014 16:24:38

>> Brutto, 13. 11. 2014 12:40:50

Jak bez běhání? JAK BEZ BĚHÁNÍ? Jak můžeš být dva týdny bez běhání, explain yourself :-D

Motto: When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to deceive
avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 13.11.2014 22:14:15

Zvlastny clanok…ani vtipne…ani parodia…trocha moc dlhe…a ak to ma odradit od nadmerneho behania tak to uz vobec nie

Inac sam sa radim k zavislakom …posl 3 dni som nebehal ale zajtra sa uz hadam zadari

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 13.11.2014 22:18:52

>> Chrosel ( Chromý osel ), 12. 11. 2014 20:25:36

ono to ale muze zafungovat i opacne. Nejeden sportovec po skonceni kariery presel na jinou drahu…

Motto: spěchej pomalu
avatar

Bratislava

Brutto muž 14.11.2014 10:33:22

>> Tommo, 13. 11. 2014 16:24:38

No ja si to tiez zatial neviem predstavit, ale obavam sa, ze ked si raz rocne nedam takuto prestavku, tak mi to telo niekde v polovici sezony spocita, takze pre istotu. Ale ako nad tym uvazujem, asi to skratim na tyzden a pol :-):-):-)

avatar

Praha

Celkem 5280 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:17 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2014)
maraton: 3:10:06 (2010)

Tommo muž 14.11.2014 12:22:51

>> Brutto, 14. 11. 2014 10:33:22

jj, už jen ta představa skličuje ducha a tělo…:-)

Motto: When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to deceive
avatar

Praha

Celkem 5280 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:17 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2014)
maraton: 3:10:06 (2010)

Tommo muž 14.11.2014 15:38:09

>> otilrak, 14. 11. 2014 14:21:50

Přece je to nad slunce jasné, vede se tu učená disputace za účasti předních světových demagogologů nad „hlavní myšlenkou článku“ na první, druhé a x-té čtení. Všici jsou ale IMHO poněkud mimo, jádro pudla (totiž článku) lze vyjádřit asi takto: Nehoňme se, jezme dosti, ať nás zdobí velký břuch, ať nám v sádle měknou kosti, v tlustém těle, líný duch :-D :-D

Motto: When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to deceive
Nalezené položky: 44 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.