Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pavlišta má půltucet půlmaratonských titulů, skvěle běžely ženy

Pavlišta má půltucet půlmaratonských titulů, skvěle běžely ženy
foto: Zdenek Krchák (archivní snímek)

Zuzana Kotěšovcová | 12.07.2020 | přečteno: 4591×

Šest titulů jako Robo Štefko či Petra Kamínková! Vít Pavlišta se v neděli dotáhl na legendy českého běhu, když si opět poradil se všemi soupeři na netradiční trati v Kostěnicích nedaleko Pardubic, kam museli pořadatelé přesunout tradiční Vinařský půlmaraton.

Pro 35letého vytrvalce z Liberce to je druhý domácí titul během dvou týdnů, když všem ukázal záda už na dráhové desítce ve Slavkově. Ovšem v neděli mu dlouho asistoval Dominik Sádlo, ten byl v cíli druhý v čase 1:06:49, tři sekundy za ním a na bronzové pozici finišoval skvěle běžící Vladimír Marčík.

Víťa Pavlišta si do Kostěnic přivezl celou rodinnou fanouškovskou základnu. U tratě nechyběly obě jeho malé dcery – Sára i Zuzanka. Podle jeho slov se mu běželo dobře, obávaná obrátková trať mu nevadila a vyzdvihl pořadatele za to, že vůbec mistrovský závod uspořádali. Sám sebe nerad chválí, z vítězství má radost, ale hned na to poukazuje na dva soupeře, kteří doběhli na druhém a třetím místě.

„Dominik Sádlo je strašně talentovaný kluk. Trať mu sedla, možná veřejnost trochu překvapil. Do 13. km mi doslova visel na zádech a to jsme šli tempo 3:05 na kilometr,“ prohlásil Pavlišta, který šestým titulem dorovnal historický zápis Róberta Štefka a to ještě zdaleka s top běháním nekončí.

Bronzovou medaili bral Vladimír Marčík, který byl na 3. místě i na MČR na 10 km. „To je ta nastupující generace, jednou budou běhat kluci dobře – pokud vydrží,“ dodává Pavlišta.

Zajímavostí byl comeback olomouckého Davida Pelíška, který tři roky po sobě na půlmaratonské trati absentoval, aby se vrátil v osobáku 1:08:27. O necelou minutu zaostal za čtvrtým Janem Kohutem. Naopak vůbec se nedařilo Jirkovi Homoláčovi, který zjevně není dlouhodobě ve své kůži a v neděli skončil až devátý v čase 1:09:47, druhém nejhorším výsledku za posledních pět let… Naopak jeho svěřenec Martin Zajíc, který se zaskvěl nedávno stříbrem ve Slavkově, skončil šestý v osobáku 1:08: 53. Byl to jeho teprv čtvrtý půlmaraton, dosud jej běžel nejrychleji předloni v Brně za 1:21:43. Ve dvacetiletém závodníkovi z Brna třímá velký talent a věřme, že bude velkým příslibem i do budoucna!

Ještě zpátky k Vítkovi Pavlištovi. Plány novopečeného mistra nejsou ještě přesně dány: „Možná zkusím nějaké běhy do vrchů – pokud se mi bude ovšem chtít,“ dodává se smíchem. Dále si pohrává s myšlenkou běžet maraton – stejně jako české elitní ženy – 6. prosince ve Valencii. Cíleně na něj ale netrénuje, prý se v tomto období rozhoduje spíše intuitivně z týdne na týden, podle měnící se situace.

Zajímavě se vyvíjel závod žen, kde jasnou favoritku Marcelu Joglovou zle trápila triatlonistka Vendula Frintová, pro kterou byl start v Kostěnicích zajímavým zpestřením notně nabourané triatlonové sezony. Už loni si odskočila na MČR do Běchovic a byl z toho tehdy titul na desetikilometro­vé trati…

V neděli podvečer se zuby nehty držela Marcely, která po závodě přiznala, že vše vsadila na dlouhý finiš v posledních kilometrech. “Prodloužila jsem krok a dala do toho všechno. Titul jsem si chtěla pojistit,” uvedla účastnice loňského MS v atletice, které v cíli naměřili 1:13:46. Rychleji v historii domácích šampionátů běžela už jen Alena Peterková v roce 1995!

„Vím, že Vendula je dobrá běžkyně a tím, že je triatlonistka, mohla hodně překvapit. Nebyla jsem zaskočená, že běží se mnou, ale doufala jsem, že ji odpářu dřív než na 19. km,“ říká Marcela. Už jí podle jejich slov přepadaly černé myšlenky z druhého místa. „Zkusila jsem se ale zkoncentrovat na tady a teď a prostě nepovolit,“ říká bojovně. „Před poslední obrátkou jsem jí trochu ucukla a všimla jsem si, že už nezareagovala, a tak jsem toho musela využít a nechat tam vše.“

Marcela neskrývala velkou radost, že se jí podařilo získat vůbec první domácí titul na 21km distanci. „Moc jsem si to přála, moje hlava už něco takového potřebovala.“ Na trať si stejně jako Pavlišta nestěžovala. „Můžeme se bavit o tom, jaké by to bylo, kdyby nebyly obrátky, ale na kdyby se nehraje. Zas tak drsné nebyly.“ Pokud chcete tuto sympatickou závodnici vidět na vlastní oči, chystá se na pražský Runway Run a třeba do Ústí nad Labem na Milada Run.

Frintová byla v cíli za 1:14:08, skvělý čas s ohledem na to, že se jednalo o její půlmaratonskou premiéru! Na třetím místě v neděli skončila Tereza Hrochová, které i vylepšený osobák 1:15:59 nestačil na víc než na bronz. Tak dobré časy dnes top české běžkyně dosáhly na ne úplně ideální trase a v teplém počasí. A to ještě chyběla po porodu se k běhu vracející Eva Vrabcová!

Závod naopak příliš nesedl Petře Pastorové, ta skončila pod pódiem, pátá dobíhala Bára Jíšová.

Výsledky: https://results.onlinesystem.cz/…etail/Index/?…

s přispěním Radka Narovce

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední

zuzanarusinova@post žena 12.07.2020 22:58:26

Šest titulů jako Robo Štefko či Petra Kamínková! Vít Pavlišta se v neděli dotáhl na legendy českého běhu, když si opět poradil se všemi soupeři na netradiční trati v Kostěnicích nedaleko Pardubic, kam museli pořadatelé přesunout tradiční Vinařský půlmaraton.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 14.07.2020 10:02:56

Zaujimave, ze mnohoobratkova trat priniesla paradne casy u zien.Asi velky vplyv malo to, ze pri takomto type trate je blizky kontakt medzi pretekarmi, co zvyšuje motivaciu. Samozrejme, obe chceli bežať na čo najlepší čas, a nie takticky na záver.Frintova bola mojim čiernym koňom.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 15.07.2020 21:55:56

Výsledky jsou určitě překvapivé. Ať už pořadí v cíli (krom Pavlišty), tak výborné časy u holek na ne právě ideální trati. Koneckonců i Vítek si odtáhnul závod sám a jako bílý pacemaker závodu zaběhl velmi dobře.

Určitě bylo nač koukat, o to větší škoda, že nebyl žádný přenos.

A holkám gratulace ke splnění nominačních kritérií pro půlmaratonské MS. Sice málokdo tuší, zda se vůbec uskuteční, úspěch to však pro ženský tým nesporně je.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 16.07.2020 05:38:59

nadsenie z vykonov, teda z dosiahnutych casov na „tazkej obratkovej trati“

je toto nadsenie podlozene 100% zarukou ze sa bezalo 21,097 metrov?

okruh sa premeriava, pripustme ze oficialnym meracom schvalenym a certifikovanym atletickym zvazom.

pripustme ze sa premeria absolutne presne a presne sa zakresli do mapy a dokumenty su bezchybne.

pripustme dokonca aj to, ze tento konkretny merac prisiel na tie preteky a pred startom osobne umiestnil kuzelky, okolo ktorych sa bude otacat na presne miesto podla dokumentacie.

ale uz tazko mozme predpokladat ze tento certifikovany merac, pocas celeho zavodu osobne dozeral na poziciu otocnej kuzelky na oboch koncoch „okruhu“

takze nic nebranilo tomu aby „usilovny dobroprajny“ organizator niektoru otocnu kuzelku neposunul „vyhodnym“ smerom.

toto je stara prax usporiadatelov po celom svete, ktori vychadzaju z biznisoveho modelu, ze bezci radi platia startovne tam kde je „rychla“ trat.

ja netvrdim ze toto sa naozaj udialo v tomto zavode, ale robit uzavery z vysledkov na takomto type trate moze byt velmi zavadzajuce.

no a ked sa jedna o plnenie limitu pre MS v polmaratone ?

pokial to nie je podlozene rovnocennym casom na 10,000m na drahe, kde nie je mozne posunut zatacku a pocitat kolecka moze kazdy divak a kazdy bezec…

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

10 km: 0:47:38 (2017)
půlmaraton: 1:47:02 (2017)

Nula muž 16.07.2020 08:47:49

>> rudo, 16. 07. 2020 05:38:59

Rudo, ty jsi prostě milovník konspirací :-)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 16.07.2020 08:55:16

>> Nula, 16. 07. 2020 08:47:49

V tomto je spíše pragmatik. Pokud se na nějakých závodech běhaly podezřele dobré výkony proti jiným, tak častěji byla chyba v délce, já takových běžel více – ale spíš bych to viděl jako chybu lidského faktoru. Ale to uvidíme z výsledků na dalších závodech, jak to bylo tentokrát – snad bylo vše v pořádku.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Pardubice

Jan Zajíc muž 17.07.2020 20:04:31

>> rudo, 16. 07. 2020 05:38:59

Aby bylo jasno – obrátkovou trať jsem vyměřoval 23.6.a měření bylo provedeno v souladu s Pravidly World Athletics a Českého atletického svazu tak, aby délka tratě odpovídala požadaované délce půlmaratónu a nebyla v žádném případě kratší než 21,0975 km. Současně jsem vyznačil jak polohu startu a cíle, tak i obou obrátek i jednotlivé kilometry půlmaratónské tratě. To vše je v „Protokolu o změření tratě.“ Značení trati pořadatelem před závodem v pátek 10.7. jsem se osobně účastnil a potvrzuji, že bylo provedeno přesně podle mého předchozího měření a podle mnou na silnici zanechaných značek. V den závodu jsem byl na místě přítomen, trať znovu zkontroloval a hlavně – jak u běhu na 10 km, tak i u Vinařského půlmaratónu jsem jako rozhodčí působil coby předjezdec na kole (s patřičným odstupem) před vedoucími závodníky po celou dobu obou běhů, a pak i následně na závěr jako doprovod za posledním závodníkem. Jednoznačně mohu potvrdit, že obě obrátky zůstaly po celý den na svých určených místech a nikdo s nimi nic nekalého neprováděl a závodníci otáčeli tam, kde měli. Takže tolik… Jan Zajíc, certifikovaný měřič tratí mimo dráhu, rozhodčí 1. třídy ČAS

avatar

Sloviensko

rudo muž 17.07.2020 20:36:44

>> Jan Zajíc, 17. 07. 2020 20:04:31

vdaka za info takze v tomto pripade by dlzka mala sediet

uvidime ci vykonnost bezkyne potvrdia

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.