Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vedro v Pardubicích favoritům sedlo, tituly brali Kreisinger a Pastorová

Vedro v Pardubicích favoritům sedlo, tituly brali Kreisinger a Pastorová
foto: Zdeněk Krchák

Adam Fritscher | 19.04.2014 | přečteno: 15509×

Pravděpodobně naposledy na třech okruzích se v Pardubicích uskutečnil Pardubický vinařský půlmaraton, jeden z největších tuzemských závodů mimo velké seriály. Na jeho trati se v sobotu zároveň rozdávaly tituly mistrů republiky, z nichž se bez většího překvapení radovali Jan Kreisinger z AK Kroměříž a Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava.

Tradiční půlmaratonský festival v Pardubicích úspěšně kombinuje výhody velkého závodu – tedy čipová technologie, trať v centru města zbavená dopravy, kvalitní startovní pole či s tím související věhlas a sponzorský zájem, z nějž profitují také všichni zúčastnění „hobíci“ – s benefity tradičního „malého“ podniku – skvělá péče i o toho posledního běžce, bohaté občerstvení nebo řada benefitů takřka neúměrná v porovnání se snesitelným startovným.

Organizátoři navíc zdůrazňují, že jim až tak nejde o přilákání africké elity „druhé až třetí třídy“, jako spíš o namotivování české vytrvalecké špičky a také o komfort všech zúčastněných. A to se jim daří skvěle. Přesto štědře dotovaný letošní závod přitáhl pozornost kvalitních běžeckých stájí, z nichž se rovněž vyloupl i pozdější vítěz Pardubického vinařského půlmaratonu – Keňan Joel Maina Mwangi se solidním časem 1:04:24, kterým zvítězil o zhruba minutu před svým krajanem Markem Kwaliou.

Třetí skončil Ukrajinec Oleksandr Matvichiuk a až sedmý v čase 1:07:50 nový český půlmaratonský šampion Jan Kreisinger z AK Kroměříž. Ten jen o osm vteřin překonal Petra Pechka z Maratonstavu Úpice, třetí v mistrovském klání skončil liberecký Vít Pavlišta. „Letos je mým hlavním cílem maraton, tady jsem splnil, co jsem chtěl,“ konstatoval novopečený republikový šampion Jan Kreisinger.

Mezi ženami se nejlépe dařilo rovněž Keňance Gladys Jepkurui Biwottové, která zvítězila časem 1:17:13. Druhá doběhla nová mistryně republiky Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava, 1:18:31) a třetí třetí Ivana Sekyrová ze Sokolova (1:19:28). „Mám hodně málo naběháno a v závěru už jsem to cítila, ale běželo se mi dobře. Na jedenáctém až dvanáctém kilometru už jsem byla sama a pak jsem závodila již jen s chlapy,“ uvedla Petra Pastorová.

Zhruba patnáct set závodících (což byl pro obětavou pořadatelskou partu v čele s ředitelem závodu Oldřichem Bujnochem velký sen) se muselo na trati potýkat s teplým a hlavně dusným počasím, které později doplnil silný vítr. Čelo závodu se navíc hlavně ve třetím okruhu proplétalo mezi pomalejšími kolegy ze zadní části pelotonu.

„Příští rok bychom rádi připravili novou dvoukolovou trať, která by tyto potíže vyřešila,“ slíbil na závěr ředitel a mecenáš závodu Oldřich Bujnoch. Tento moment má zcela jistě ve své moci, teplotu, která většinu závodníků přinutila oproti svým maximům o něco zpomalit, však ani sebecharismatič­tější pořadatel ovlivnit nedokáže…

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY MČR, KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte letošní Pardubický vinařský půlmaraton známkami jako ve škole.

1
 
72 hl.
2
 
31 hl.
3
 
7 hl.
4
 
12 hl.
5
 
19 hl.
Celkem hlasovalo 141 uživatelů.

Komentáře (Celkem 60)

Nalezené položky: 61 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Mladá Boleslav

Celkem 937 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:46 (2012)
půlmaraton: 1:22:04 (2015)
maraton: 2:58:59 (2015)

werther muž 28.04.2014 16:11:12

>> jrrunning, 28. 04. 2014 09:58:14

Tak nevim, cim jsem si zaslouzil takto konfrontacni ton. Jen jsem upozornil, myslim, ze slusne, na rozpor, na kterem stale trvam. Lepe ho vysvetluje hosticka prilozenym obrazkem. Myslim, ze je to informace, ktera muze radu bezcu zajimat. Nikomu jsem nic nevycital, povazoval jsem to za moznou chybu, ktera se proste obcas stane.

Nalezené položky: 61 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.