Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Překážkový běh se psem? Ano! Hard Dog Race se blíží

Překážkový běh se psem? Ano! Hard Dog Race se blíží
foto: Hard Dog Race

komerční prezentace | 07.08.2020 | přečteno: 10757×

Někdo běhá sám, někdo ve skupině. Někdo raději při běhu zdolává překážky, jiný rád vyběhne se psem. Počátkem září bude možné v Opatově u Svitav zkombinovat vše dohromady – společně s vaším psím miláčkem zdolat náročné překážky a mezi nimi se pořádně zapotit při běhu. „Já si oblíbila běh jen díky svému psovi,“ přiznává pořadatelka Hard Dog Race Petra Makovská.

Závodu se psy jsou u nás desítky ročně, podobně tak překážkových běhů. Ovšem překážkový běh se psem, to je v případě Hard Dog Race originál, že?

“Hard Dog Race je opravdu něčím speciální a to v podstatě jako všechny OCR závody, jen s tím rozdílem, že zde všechny překážky společně překonáváte se svým čtyřnohým parťákem. V mnoha závodech jde lidem o vítězství či umístění. V HDR jsou ale všichni vítězi a dá se říci, že dvojnásobní, jelikož vše překonáváte společně a jste odkázaní jeden na druhého.”

Kde a kdy koncept vznikl?

“Myšlenka vytvořit HDR vznikla v hlavě bývalého armádního vojáka, psovoda a bombaře pana Andráše Púzy v Maďarsku v roce 2015 a již v roce 2016 se konaly první závody. Andráš je obrovský milovník psů, OCR závodů, bojových sportů a při závodech mu prostě chyběl jeho psí parťák, kterému nejen on vděčil na misích v Afghánistánu za svůj život. Všechno, co prožil, chtěl přenést do závodů.”

Kdy se v Česku poběží a na jakém místě?

“Závod se poběží 5. září, opět na skvělé, rozmanité motokrosové trati v Opatově u Svitav a v jejím blízkém okolí.”

Jak takový závod probíhá? Máte i různé kategorie…

“Začínáme registrací na místě, kdy pes projde veterinární přejímkou a závodníci dostanou svá startovní čísla a odevzdají potřebné dokumenty ke startu. Následně se přichystají na start. Startuje se po maximálně 4 duích (duo = člověk a pes) s následným rozestupem. Když se jedná o trať HDR Base, závodníci se svými psy překonávají trať dlouhou 6 km, kde na ně čekají speciálně vytvořené překážky, hodně bahna, voda a krásné strmé kopce. Kategorie HDR závodů jsou čtyři a to HDR Base (6 km, 16 překážek), HDR Wild (12 km a 22 překážek), HDR Brutal (20 km a 28 překážek), HDR Not Just Run (charitativní běh s přírodními překážkami 6 km a 2 km pro Juniory) a HDR Junior (2 km a 8 překážek).”

Je to pro psa náročné?

“Náročné je to pro každého, proto je to Hard Dog Race. (smích) Myslím ale, že se vůbec nikdo nemusí bát, jelikož máme na závodě pesany od čivav až po velké vlkodavy. Všechno záleží na rozvržení sil a především na majiteli. Člověk zde musí přemýšlet nejen nad sebou a svými možnostmi, ale především nad silami a možnostmi svého psího parťáka. Musí mu při závodě pomáhat, podporovat jej a být jako jeden.”

Zvládne trasu bez tréninku?

“Trénink určitě doporučuji, především aby byl pes zvyklý na postroj, popřípadě nějakou tu vodu a bahno. Ale ano, i bez tréninku se závod dá určitě zvládnout a mnozí naši závodníci jsou tím velkým důkazem.”

Co čeká na člověka a co na psa v průběhu závodu?

“Určitě se nevyhnou bahnu, to mi v HDR milujeme a snažíme se jím naše závodníky v průběhu závodu zásobovat, jak jen to jde. Dále na ně čekají krásné strmé kopce, mnohdy, les, voda, ale i speciálně vyrobené překážky, jako je například moje oblíbená pneumatická Džungle, Palasada a Klec. Mnoho překážek mohou naši závodníci vidět na fotkách z akce, ale ne vždy jsou samozřejmě stejné.”

Jsou v Česku přeborníci na tuto disciplínu?

“Musím říci, že zde máme neskutečné závodníky, kteří podávají skvělé výkony nejen na HDR ale v jiných psích sportech. Například armádní voják Jiří Švancara s BOM Juki s neskutečným časem pod 32 minut či první ženská mistryně světa v Mushingu paní Martina Štěpánková s Baby Groot Bombastic Luliworld, jež měla rekordní a nejlepší čas ze všech a to pod 31 minut. Pro mě jsou přeborníci všichni, kdo do toho jsou stejně zapálení jako já před třemi lety a závod si prostě užijí a cílem proběhnou s úsměvem a často se slzami štěstí v očích, bok po boku se svým chlupatým parťákem.”

Mezi „klasickými“ běžci se traduje, že běžec a pes si prostě nerozumějí. Asi budete mít jiný názor, že?

“Já mám určitě jiný názor, samozřejmě je to o lidech. Osobně jsem nikdy běžec nebyla, ale žiji se psy od narození a sportuji s nimi přes 19 let a jen díky nim jsem si běh velice oblíbila. Je to jen o tom, jak se lidé k sobě chovají, a to samozřejmě i majitelé psů. Chápu, že když běžci lítá pod nohama či po něm skáče neovladatelný pes, tak to není nic příjemného. Mnoho z našich závodníků jsou ale i ‚klasičtí‘ běžci, ale zároveň majitelé psů, a tak svoje záliby sdílí společně. Pravdou je, že při běhu se spoléháte jen na sebe, zatímco při běhu se psem musíte dbát na další aspekty, které by mohly nejen vás ale i vašeho psa ohrozit a uškodit mu. A při překážkovém běhu se psem je to ještě těžší a to v tom, že opravdu se zde projeví důvěra a společné pouto mezi vámi a psem. Nejde o to všechny překážky překonat, ale o přístup, pomoc a souhru. Naše moto mluví za vše: ‚Šest nohou, dvě srdce, jedna hrdost‘!”

Jaká plemena jsou pro delší běhy s či bez překážek ideální?

“Myslím, že každý pes, který miluje běh, je skvělý. (úsměv) To se nedá ani tak určit, ale určitě mezi oblíbené patří Belgičtí ovčáci, Border kolie, Ohaři, Australští ovčáci, ale i Bíglové jsou skvělými vytrvalci. Máme i známého, který běhá aktivně i s Čínským chocholatým psem, a to není přímo plemeno na běh. (smích)”

Máte již za sebou několik ročníků, co jste za dobu pořádání museli nebo se rozhodli měnit?

“Vždycky je co měnit a vylepšovat. Já jsem byla zastánce toho striktně dát, že psi musí běžet na postroji spojeném s vodítkem, jelikož při soudcování na prvních závodech v zahraničí se mi nelíbilo, když běhali na obojku. Dále určitě měníme překážky a snažíme se každý rok udělat zajímavější a více “HARD” trať. (úsměv) Rovněž jsme spojili registraci s veterinární přejímkou pro urychlení.”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 07.08.2020 11:36:06

Někdo běhá sám, někdo ve skupině. Někdo raději při běhu zdolává překážky, jiný rád vyběhne se psem. Počátkem září bude možné v Opatově u Svitav zkombinovat vše dohromady – společně s vaším psím miláčkem zdolat náročné překážky a mezi nimi se pořádně zapotit při běhu. „Já si oblíbila běh jen díky svému psovi,“ přiznává pořadatelka Hard Dog Race Petra Makovská.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.