Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžet za svým cílem

Běžet za svým cílem
foto: Petr Toncar

František Burda | 25.02.2009 | přečteno: 14593×

V miniseriálu, připravujícím vás na účast v canicrossovém závodě, jsme dospěli až do situace, kdy jste stanuli na startu a samotný závod byl zahájen. V posledním příspěvku se ptáme a zároveň si i odpovídáme na to, co byste si ještě měli uvědomit a čeho vyvarovat v průběhu a po doběhu závodu.

Co je cílem vaší účasti na závodu v canicrossu?

Ne všichni očekávají od závodu to samé. Do závodu mohou jít s různými záměry. Někdo chce prožít neobvyklý zážitek, jiný zase porazit kamaráda nebo zaběhnout lepší čas než jeho přítelkyně, která startuje v jiné kategorii. Ten chce nedoběhnout poslední či vyzkoušet schopnosti svého nového psa, onen získat zkušenosti a připsat si další víkendovou čárku do počtu absolvovaných závodů.

Jedno by ale měli mít společné. Dosáhnout co nejlepšího konečného umístění v kategorii, ve které v závodě startují!

Je canicross jen o běhu?

V žádném případě. Nejlepší by bylo být nejrychlejším a mít nejlepšího psa. Tak to ale u všech nefunguje. Většina z nás má své silnější i slabší stránky, na kterých „může stavět“ nebo se jich naopak obávat.

Hodně záleží na vašich zkušenostech. Jak umíte předvídat (a nebudete proto najednou v nenadálé situaci překvapeni), jak budete rychle a ve správný čas reagovat, i jakou taktiku nakonec zvolíte. Samozřejmě vše v rámci vašich reálných možností.

Mnohé se také naučíte v přípravě, v tréninku. Řadu situací jde namodelovat (nejen start) a sebe i pejska naučit.

Jakou zvolit taktiku?

Takovou, aby splnila to, co si od daného závodu slibujete.

Pokud chcete vyhrát, zvolte všechny dostupné prostředky, samozřejmě v rámci pravidel. Ne vždy vyhrává ten nejlepší a nejrychlejší. Je potřeba to mít „srovnané“ i v hlavě!

A jde-li vám o to si něco vyzkoušet (třeba, zda-li to zvládnete, nebo jak se bude chovat váš nový pejsek), zaměřte se na vámi stanovenou prioritu.

Co nesmíte porušovat?

Povinností všech účastníků závodu je dodržovat závodní řád a také soutěžní řád pro závody psích spřežení na území České republiky. S oběma řády byste se proto měli seznámit dříve, než poběžíte závod v canicrossu.

Jak do cíle?

„Spřežení psa s běžcem“ musí proběhnout celou určenou trať. „Čas spřežení v cíli se zaznamenává v okamžiku, kdy pes překoná cílovou čáru.“ 

Uvědomte si, že závod končí až protnutím pomyslné cílové čáry. A o konečném pořadí často rozhodují nejen sekundy, ale i pouhé jejich zlomky.

Proto vám doporučuji si před startem závodu proběhnout se psem v zápřahu poslední desítky metrů závodu, a zastavit ne hned na cílové metě, ale pokračovat v běhu ještě několik sekund. V závodě se vám to může vyplatit. Samozřejmě za předpokladu, že pejsek nebude při doběhu do cíle stresován přihlížejícími diváky a jinými cílovými vlivy.

Co všechno vás čeká v cíli?

Úleva, že už dál běžet nemusíme. Uznání či zatracení soupeřů, diváků a „fanclubů“. Někdy rozhovory pro média, jindy lékařská či veterinární pomoc. A samozřejmě výměna prvních dojmů se soupeři a všemi ostatními, kteří budou ochotni nás vyslechnout.

Důležité pro vás je přesunout se (v chladnějším počasí samozřejmě rychleji) ke svému „stake-outu“, převléknout se do suchého oblečení, doplnit tekutiny, napojit a nechat odpočinout pejska.

A to nejdůležitější na závěr. Protože závody v canicrossu jsou většinou vícekolové a zítra nebo ještě třeba dnes večer vás čeká další závod, je potřeba po závodě vyklusnout. Pokud to neučiníte, svaly na nohou vám pěkně zatuhnou a příprava na další závod bude krušná. Proto se po závodě vyklusejte a opatrně protáhněte. Tím nastartujete nejen regenerační procesy vašeho těla, ale i přípravu na další fázi závodu.

Na co ještě nesmíte zapomenout?

Pokud jste dokončili poslední závod, nezapomeňte že:
- pejsek bude chtít také nakrmit,
- za vrácené startovní číslo dostanete nazpět doklady svého psa,
- vás čeká vyhlášení výsledků (a předání cen), kterého byste se měli zúčastnit,
- jste možná ještě něco nedořešili s kamarády,
- se máte sbalit a nic nezapomenout.

Příjemnou cestu domů a brzy na viděnou na dalších závodech. Těmi nejbližšími jsou Cakovsko novodvorský okruh a Hustopečská pětka.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

maraton: 2:55:43 (1987)

Bering muž 03.04.2009 00:14:54

TJ Sokol Maxičky pořádá „Sokolský pohár“ Hill´s cup 2009. 3 závody – 3 města – 9 etap: Plzeň 1. – 3. května, Telč 29. – 30. srpna, Děčín 12. – 13. září. Finanční prémie: 75 000 Kč (finanční ohodnocení až do 5. místa). Kategorie: canicross M/W, bikejöring M/W, scooter 1.
http://canicross.cz/
 

administrator 03.04.2010 13:32:51

V miniseriálu, připravujícím vás na účast v canicrossovém závodě, jsme dospěli až do situace, kdy jste stanuli na startu a samotný závod byl zahájen. V posledním příspěvku se ptáme a zároveň si i odpovídáme na to, co byste si ještě měli uvědomit a čeho vyvarovat v průběhu a po doběhu závodu.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.