Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Xiaomi Mi Watch Lite. Levněji to už snad nejde, přitom vás nezklame

RECENZE: Xiaomi Mi Watch Lite. Levněji to už snad nejde, přitom vás nezklame
foto: Xiaomi

Josef Smetana | 18.01.2022 | přečteno: 4355×

Hledáte levného pomocníka pro běh a jiné sporty a nemáte ambice týrat jej sofistikovaným tréninkem? Xiaomi Mi Watch Lite s cenovkou hluboko pod dva tisíce s GPS je skvělou volbou jak pro začátečníka, tak třeba pro děti. Navíc s kompletní češtinou a slušnou výdrží baterie.

Chytré hodinky od Xiaomi disponují díky množství sensorů výborným poměrem cena výkon, zároveň vynikají nízkou hmotností, která napomáhá skvělé nositelnosti (včetně spánku). Mi Watch Lite mají v rámci kategorie nadstandardní výdrží baterie a velmi dobrou čitelnost displeje. Kompletně české menu přispívá k celkově příjemnému uživatelskému komfortu.

Komu se vlastně Mi Watch Lite hodí? Nejvíce je zřejmě ocení začínající hobby sportovci, určitě nezklamou ani pro první sportovní krůčky dětí. Hodinky jsou dostupné ve třech barevných variacích (černá, modrá, béžová).

Slušná je výdrž baterie, bez problémů zvládnete i delší běh nebo cyklistickou vyjížďku. Při běžném nesportovním používání budete nabíjet zhruba jednou týdně. Nabíjecí modul je pouze jednostranný, k zacvaknutí hodinek je navíc potřeba více zatlačit. Do dvou hodin je ale plně nabito a můžete vyrazit za dalšími aktivitami.

Příjemný je ohebný silikonový řemínek široký 20 mm. Plastové zapínání řemínku je s ohledem na cenu pochopitelné, pro bezpečné nošení při sportování by ale pravděpodobně byla vhodnější kovová spona. Řemínek je vyměnitelný, docvaknutí pojistky je ovšem náročnější a vzhledem k plastovým materiálům jej provádíme s určitými obavami.

Ovládání je pomocí dotykové obrazovky, kterou doplňuje jedno tlačítko vpravo nahoře rozsvěcující displej a vracející uživatele zpět na výchozí obrazovku (je ale poměrně drobné). V mobilní aplikaci je velké množství displejů, děti si rychle oblíbí ty s animacemi různých zvířátek. Samozřejmostí je zobrazení notifikací z telefonu. Jak už to u levnějších chytrých hodinek bývá, displej neustále zhasíná, nelze nastavit úsporný režim pro stálé sledování displeje. Naopak povedená je možnost okamžitého zhasnutí displeje pomocí překrytí hodinek dlaní.

V běžeckém sportovním režimu lze měřit pouze celkový čas (bez mezičasů, třeba při běhu tam a zpět, nebo měření jednotlivých okruhů při běhání v parku). Lze ale v rámci aktivity poměrně přehledně sledovat průměrné tempo, poslední uběhnutý kilometr nebo kadenci kroků. Je potřeba se orientovat v tom, kde je daný údaj k dispozici, jinak se uklikáte neustálým rozsvěcováním displeje.

Chválíme zobrazení kvality GPS signálu v rámci sledování aktivity a po celý trénink viditelný aktuální denní čas. K povedeným vychytávkám můžeme řadit třeba funkci baterky, ovládání hudebního přehrávače nebo funkci řízeného dýchání snižující hladinu stresu.

S ohledem na cenu a kategorii, v které se model LITE pohybuje, je nadstandardní možností použití dat GPS, včetně dalšího množství sensorů, jako je optický sensor měření srdeční frekvence, kompas, akcelerometr nebo krokoměr. Hodinky umožňují měření nadmořské výšky nebo monitorování kvality spánku. Sportovcům poskytují sledování aktivit, jako je běh, cyklistika, plavání, ale také třeba kriket.

(+) výdrž baterie

(+) čitelnost displeje

(+) nízká hmotnost

(+) menu v bezchybné češtině

(-) nelze použít pro pokročilejší trénink

(-) méně citlivá odezva dotykového displeje

Celkové hodnocení: 83 %

Cena: 1 590 Kč

Hmotnost: 33 g

Přístroj na testování redakci zapůjčila Mobil Pohotovost

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 18.01.2022 16:45:49

Hledáte levného pomocníka pro běh a jiné sporty a nemáte ambice týrat jej sofistikovaným tréninkem? Xiaomi Mi Watch Lite s cenovkou hluboko pod dva tisíce s GPS je skvělou volbou jak pro začátečníka, tak třeba pro děti. Navíc s kompletní češtinou a slušnou výdrží baterie.
Odkaz na článek

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 18.01.2022 21:53:57

Toto má vypovídající hodnotu komerčního sdělení, kterých jsou na internetu tuny. Nejsem naivní, abych tady čekal nezávislé profi hodnocení na úrovni https://www.dcrainmaker.com/ nebo https://the5krunner.com/ ale když už si dám do titulku slovo recenze, chce to víc.

Nesouhlasím s nevhodností na pokročilý trénink. Kdyby toto udělátko přesně měřilo vzdálenost a tepovou frekvenci, což teoreticky umí, tak je pro hodně lidí zcela dostatečné na jakýkoliv běžecký trénink. S tím však mají problém násobně dražší hračky od renomovaných výrobců s dlouholetými zkušenostmi.

Baterie mého Polaru M430 nevydrží věčně, doporučili byste mi někdo něco přesnějšího na základě osobních zkušeností?

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 19.01.2022 00:10:08

>> mulisak, 18. 01. 2022 21:53:57 …doporučili byste mi někdo něco…

pozadavky na funkcnost?

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 19.01.2022 08:10:34

>> mulisak, 18. 01. 2022 21:53:57

Ahoj, před nedávnem proběhla na téma nový sportester diskuse pod touto recenzí:

https://www.behej.com/…-premium-gps#…

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 19.01.2022 22:45:37

>> jm1, 19. 01. 2022 00:10:08

Hlavně zmiňované přesné měření GPS. Sync. na Stravu a měření kadence má určitě každý. Pak aby to nemělo jen pidi font, resp. možnost nastavení velikosti fontu, protože zrak se horší. Vše ostatní je třešnička na dortu. Nebo jsem zaostalý a existuje nějaká další užitečná funkce? Zaznamenal jsem pojmy jako running power, HRV, oximetr, …

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.