Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Špičkový sporttester za šest tisíc? Coros Pace 2 Premium GPS

RECENZE: Špičkový sporttester za šest tisíc? Coros Pace 2 Premium GPS
foto: Coros

Josef Smetana | 02.11.2021 | přečteno: 1715×

Nadupaný multisportovní sporttester s GPS pod šest tisíc?!? Nic není nemožné, Coros Pace 2 Premium GPS prostě nadchne poměrem cena vs. kvalita. Běžný hobby sportovec ani výkonnostní závoďák pravděpodobně nenajdou nic, co by těmto hodinkám chybělo. Jejich silnou stránkou je rovněž nízká hmotnost, což oceníte při celodenním nošení, ale i během spánku.

Model Pace se od začátku prezentoval jako sporttester pro atlety a silniční běžce. V oblibě má tento model také hlavní tvář značky – olympijský maratonský vítěz Eliud Kipchoge, který oceňuje především nízkou hmotnost modelu Pace 2. Reálná hmotnost 36 g je opravdu neskutečně pohodlná na celodenní nošení, hodinky tak neobtěžují ani při spánku. Nízká hmotnost je při běhu příjemná, ovšem nejvíce jsme ji při testu oceňovali na horském kole. V úsecích plných kamenů nebo kořenů je nošení těžších hodinek na zápěstí občas až nepříjemné, s Pace 2 však ani nevíte, že hodinky na ruce máte. Nízká hmotnost a pevné uchycení na ruce pak zpřesňují optické měření, zejména na nerovnostech.

K pohodlnému nošení přispívá také příjemný velice ohebný řemínek. Dírky pro uchycení jsou nejblíže u sebe, jak jen to jde, a usazení tak můžete přizpůsobit přesně, jak je potřeba, ani příliš volné, ani příliš těsné. Výrazné perforování na okrajích dělá řemínek navíc velmi prodyšným. Povedené!

Poznávacím znamením značky je otočná korunka. Podobnou jsme poprvé na sportovních hodinkách registrovali na přelomu tisíciletí u značky Timex. Procházení obrazovkami je díky korunce velmi komfortní, skoro až návykové. Je to něco, co nám u jiných značek po testování opravdu chybí. Bezproblémové je rolování i při svižnějším tempu běhu nebo intervalovém tréninku.

Zobrazení dat je přehledné, dobře čitelné, přesto máme výhradu k nejčastěji používanému třířádkovému zobrazení dat. Při rozvržení dat do tří řádků je ten spodní výrazně menší, je dobré si rozvrhnout, která data „obětujeme“ při velmi rychlém běhu nebo ve velmi náročném terénu, kde je pak čtení obtížnější. K dispozici je pět obrazovek se dvěma až šesti informacemi, které lze případně přizpůsobit. Chválíme velice dobrou čitelnost displej, ten je navíc na rozdíl od tzv. chytrých hodinek stále aktivní, odpadá tak jeho otravné zhasínání. Vzhledem k nízké hmotnosti a velikosti číslic je příjemné použití i na kole, bez nutnosti uchycení na řídítka.

Při samotném běhu volíme zobrazení bílých číslic na černém pozadí, které dle nás přispívá k lepší čitelnosti. Vše je dokonale přehledné, od běžně sledovaných dat až po převýšení nebo výkon (watty), nebo údajů o posledním odběhnutém úseku.

Co dalšího nás zaujalo? Určitě watty. Zajímavé je samotné měření výkonu bez sensoru, jen s pomocí hodinek. To zvládá Coros překvapivě dobře, rozdíl oproti měření Strydem je opravdu zanedbatelný. Když zmiňujeme Stryd, Coros je s touto značkou zadobře a hodinky nabízí plnou škálu metrik, které footpod Strydu sesbírá.

Cool je metronom pro nácvik optimální kadence (tón a vibrace). Více než slušná je výdrž baterie, při deseti hodinách tréninku týdně v průběhu testování jsou hodinky k neutahání, a to i bez využití režimu Ultra max. Podsvícení při večerním tréninku je zcela zapnuté po celý trénink, bez nutnosti aktivace pohybem nebo dotekem. Skvělé! V této cenové kategorii neobvyklé množství sensorů: barometr, výškoměr, teploměr, akcelerometr, kompas a gyroskop. Fanoušci tréninku na dráze uvítají speciální mód Track Run, kterým omezíte „kreativitu GPS“ a na oválu vykreslíte opravdu ovál.

Plavání bylo jediným sportovním režimem, kdy jsme narazili na nějaký zásadnější problém. Při měření vzdálenosti docházelo k občasnému nepřesnému změření celkové vzdálenosti. Čas byl v pořádku, ale počet bazénů, tedy i vzdálenost a další data na tyto parametry navázaná (swolf nebo průměrné tempo), byla zkreslena. Přičítáme to méně citlivému sensoru změny směru plavání, částečně zřejmě ovlivněnému dotekem hrany bazénu pouze pravou rukou (hodinky na levé ruce) v průběhu testování.

Hmotnost: 36 g

Celkové hodnocení: 93 %

(+) skvělý poměr cena / výkon

(+) neskutečně pohodlné celodenní nošení

(+) originální ovládání korunkou

(-) pouze mobilní aplikace pro vyhodnocení dat

(-) „plastový“ design

(-) bez menu v češtině

Cena: 5 990 Kč (aktuálně na Heureka.cz)

Komentáře (Celkem 12)

Nalezené položky: 13 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 02.11.2021 17:48:22

Nadupaný multisportovní sporttester s GPS pod šest tisíc?!? Nic není nemožné, Coros Pace 2 Premium GPS prostě nadchne poměrem cena vs. kvalita. Běžný hobby sportovec ani výkonnostní závoďák pravděpodobně nenajdou nic, co by těmto hodinkám chybělo. Jejich silnou stránkou je rovněž nízká hmotnost, což oceníte při celodenním nošení, ale i během spánku.
Odkaz na článek

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 05.11.2021 11:01:27

Mam ich cca mesiac a nic im nechyba. Prave naopak – oproti premiovym modelom od inych znaciek (ktore som tiez vlastnil) su lahsie (konstantny problem s odieranim u Garminov a Suunto najvyssich modelov), neodstavaju od ruky a nezachytavaju sa do bund, svetrov a triciek, presnejsie meraju optikou tep, presnejsie meraju skutocne odbehnutu vzdialenost, maju lepsiu vydrz baterie, alebo aspon porovnatelnu s tazkymi a velkymi modelmi a su podstatne lahsie ovladatelne.

Aha – ich cena je 1/3 oproti takym Fenixom.

Iste, nemaju kopu zbytocnych ficur, ale na co su 99,9% bezcov, ci outdoorovym sportovcom? Apka je prehladna, lahko ovladatelna a kto chce, najde si v nej milion (zbytocnych) metrik. Ak je Strava a interakcia na nej s inymi bezcami dolezitou sucastou behania pre niekoho – upload na nu je bleskovy.

Jedine negativum je, ze su to plastaky a k obleku, ci koseli s manzetovymi gombikmi sa fakt nehodia. Vtedy ich davam dole a vymienam za civilne, inak vobec, ani pri spani.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 28.11.2021 17:44:49

>> Mato, 05. 11. 2021 11:01:27

Maťo, díky za osobní zkušenost. Právě to, že nemají hroadu pro mne zbytečných funkcí, je dělá velmi zajímavými. Rozhodně budu zvažovat o vyzkoušení.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Bratislava

Brutto muž 01.12.2021 13:13:19

Inak toto je zaujimava tema. Ja som mal Coros v hladaciku uz davno, nakoko mam od 2015-teho roku dennodenne pouzivane Fenix3 a kazdym rokom cakam, kedy ukoncia svoju put (a ony stale zijuuuu). Pace alebo Apex boli velmi horucimi kandidatmi az natolko, ze som sa na socialnej sieti pridal do skupiny pouzivatelov tejto znacky. Mozem povedat, ze 99 % clenov tej skupiny su hobici, co behaju pre radost/udrzanie kondiky. Napriek tomu drviva vacsina niekolko mesiacov po zakupeni Pace/Apex prechadza na vyssi model, teda Vertix. teraz uz dvojky. Dokonca vela ludi tam predava dvoj-trojmesacne Vertixy, lebo chce dvojky. Dovody uplne nepoznam, ale nejde mi to do hlavy. Ked uz mam tu pohnutku vyvinut aktivitu, aby som relativne nove hodiny predal a kupil si vyssiu radu, asi musim byt pomerne nespokojny s tymi doterajsimi? Ano, objavuju sa tam dost casto informacie o roznych bugoch, nedostatkoch softveru a podobne, ale aby to boli dovody tolkych vymen? Jedine co vnimam este stale ako plus je to, ze stale zostavaju pri tej istej znacke, takze az tak nespokojni asi nebudu… Ale poznam aj dost bezcov, ktori sa vratili od Corosu spat na Garmin alebo Suunto.

avatar

Kosice

10 km: 0:35:10 (2018)
půlmaraton: 1:16:26 (2019)

snucho muž 01.12.2021 14:03:16

ja neviem, mal som Coros Apex par mesiacov a posuval som ich potom bratovi. niektore elementarne veci (svietenie, velkost udajov) mi natolko vadili ze som sa ich zbavil. aktualne z roznych dovodov mam iba stopky, ale ak by som isiel do GPS, urcite by to bolo Garmin/Polar

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 01.12.2021 23:37:03

>> Brutto, 01. 12. 2021 13:13:19

z pro mne relevantnich pripominek v dabatach u DCR/5Krunner: zaznam o aktivite nejde zobrazit na velkem monitoru (=PC/WWW), jen na telefonu

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 01.12.2021 23:44:24

>> snucho, 01. 12. 2021 14:03:16 …Garmin/Polar…

aktualni recenze u 5krunner a kriterium „Best_Running_Wat­ch_just_with_Pro­per_Running_Fe­atures“: Polar_Vantage_M2

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 02.12.2021 21:32:56

Pánové, díky moc. Ne že bych chtěla hned teď kupovat nové hodinky, no přemýšlím, jak dlouho ty mé ještě vydrží. Mám PolarM430 čtyři a půl roku a čekám, kdy a zda se rozpadnou. Dosud byl v hledáčku max. vyšší model Polaru, spíše že mne to láká, než že bych využila všechny funkce. Člověk se nemá bránit změnám, Coros se nezdál jako špatná volba.

Ovšem vaše poznámky můj názor snadno změnily. Díky. Asi bude důvod, proč se lidé od nich vracejí ke starým značkám.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 06.12.2021 18:25:03

>> Skritek Hugo, 02. 12. 2021 21:32:56

Naopak, ja takych nepoznam. Ako som napisal – som spokojny a to som si pace2 nekupoval pre seba – ja som chcel Apex pro, len obdarovana ich nechcela, tak mi zostal Eliud K. edition.

Tak sa mi zda, ze najviac najzbytocnejsich poziadaviek od hodiniek maju najvacsi hobici. Potom im nezostava cas na behanie… Ak to staci profikom a aj celkom aktivnemu bezcovi s viac ako 15h aktivitami tyzdenne, co moze chybat hobikovi s minimom treningu? Nuz, to si musi kazdy zodpovedat sam. Co mam okolo seba uzivatelov corosov, nikto neodchadza nikam… Vertix2 mi uz zavanaju fenixovou cenou, vahou a nic zvlastne neprinasaju za tu cenu.

avatar

Tachlovice

Celkem 7759,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:24 (2015)
půlmaraton: 1:23:23 (2015)
maraton: 3:17:32 (2015)

kaz67 muž 06.12.2021 20:11:11

píšou tam:* Bezproblémové je rolování i při intervalovém tréninku.*

asi jsem už starej na toto 8-O , neumím si představit jak například při úsecích v zimě a v rukavicích něco někam roluju a potvrzuji?

– pokud bude ta možnost, tak za mne jsou čudlíky nepřekonatelné – prostě mačkám po paměti,

a nebo je to tím, že jsem toto nevyzkoušel a tedy nevím?

Motto: hrozně rád běhám
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž Včera 13:49:34

>> kaz67, 06. 12. 2021 20:11:11

Toto aj mna konsternovalo kym som si to nevyskusal. Pootocenie velkym cudlikom (korunkou) aj pri rychlom behu je bezproblemove; aj v rukaviciach. Prilis to vsak nie je treba vyuzivat – zalezi na tom, kolko policok si predvolis na kazdej obrazovke. Pri tempovom, ci intervalovom behu moc nevidim potrebu prepinat obrazovky. Naopak, v intervale oddychu/medziklusu, ta to zaujimat moze a je to uplne bezproblemove. Vacsina ludi si vsak podruzne info, ktore nemas prevolene na prvom screene, aj tak pozrie az po dobehu, ci doma. Nahodne stlacanie cudlikov (lap, ci start/stop) sa da tiez eliminovat ich zablokovanim a reaktivovanim az pri pootoceni korunky, ale to je menej prakticke pri intervalovom treningu.

avatar

Celkem 20865,5 km
Minulý měsíc 0 km

Momo11 muž Včera 15:56:01

Dík za zajímavý tip. O téhle značce jsem nevěděl. Zaujal mě model Vertix Adventure, už delší dobu pokukuji po něčem podobném (na několikadenní výstup na pětitisícovku se můj Garmin forerunner 245 vůbec nehodí, už sem si říkal, že to budu muset asi absolvovat s old school natahovacími Certina DS1 :-D ). Přijde mi v poslední době, že se tradiční značky spíš snaží udělat něco jako malý chytrý telefon na náramku na úkor sportovních funkcí).

avatar

10 km: 0:40:45 (2021)
půlmaraton: 1:31:22 (2021)

simon_sez muž Včera 20:27:33

Mne sa pacia aj tieto zakladne Pace 2, akurat mi chyba navigacia. Myslite, ze je nejaka sanca na uvolnenie tejto ‚funkcie‘ v buducnosti?

Nalezené položky: 13 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.