Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zakuste pocit lehkosti v minimalistických botách

Zakuste pocit lehkosti v minimalistických botách
foto: Radek Narovec

Radek Narovec | 09.08.2011 | přečteno: 76845×

Pokud jste dosud jen četli chvalozpěvy na povznášející pocity z běhu v lehké minimalistické obuvi, léto a dovolené jsou ideální dobou pro experimenty. Láska k tomuto novému druhu běžeckého obutí se šíří jako nákaza. Kdo zkusil, již se zpravidla nevrací ke klasickému pojetí bot s vysokou mírou tlumení a prvky řídícími dopad i přechod do odrazu.

Možná hned zkraje namítnete, že už se zase věnujeme této okrajové kategorii bot. Prvním důvodem je hlavně to, že je pro jejich vyzkoušení opravdu vhodná doba. A tím druhým jsou čísla, pohříchu zatím jen z USA – zatímco prodeje klasických modelů za poslední rok klesly o 18 procent, „nové“ typy bez technologických prvků doslova válcují konkurenci – podle statistik SportsOneSource vylétly za posledních 12 měsíců o neuvěřitelných 283 procent!

Musíme si v této souvislosti proto jen povzdechnout nad konzervativností domácích prodejců, kteří je odmítají zařadit do nabídky. Snad se to ale již brzy zlomí, respektive přibudou obchody nové.

Zájemce o vyzkoušení minimalistické obuvi ale předem varujeme, že tyto boty – nebo dokonce návleky pro bosý běh – nejsou pro každého a vyžadují zcela zásadní změnu stylu, kterým běžíme a dopadáme. Velký pozor by si proto měli dát zejména výkonnostní běžci a pak ti, kteří jsou v přípravě na významný běžecký závod. Přechod k minimalismu jim totiž může zcela zásadně rozhodit navyklé způsoby běhu, v extrémním případě je i na čas vyřadit z tréninku. Podrobně se o tom diskutuje na fóru.

Principem minimalismu je návrat k tomu, jak vypadala bota pro běhání ještě v 70.letech minulého století. Tyto boty jsou velice lehké, téměř nemají tlumení, pata není oproti špičce ve sklonu anebo jen nepatrném, prstová část je širší a povětšinou doléhá až na zem, obuv je mimořádně ohebná a zcela chybí prvky pro kontrolu kroku nebo oporu klenby. Vše tedy závisí na chodidle a jeho kondici.

Pokud říkáme, že chybí tlumení, je jasné, že dopadat na patu (a činí tak přes 80% běžců!) je téměř vyloučeno. Chodidlo pro to není uzpůsobeno. Naopak má vynikající aparát ve své přední části, který nejen perfektně tlumí, ale je i skvělým mechanismem pro odraz. Abychom tedy dopadali při běhu na přední část chodidla (nikoliv prsty, nejsme baletky!), je třeba krok výrazně zkrátit (rychlost časem doženeme vyšší frekvencí kroku) a tělo se při dopadu chová jako pružina. Tlumení nárazu tak řeší nejen chodidlo, ale v podstatě celé tělo.

Zprvu je dobré si tento styl vyzkoušet při chůzi nebo lehkém běhu naboso. Při cupitání budete vypadat legračně jako žabáci, ale odměnou vám bude až šokující pocit lehkosti a přirozenosti.


Které značky nabízejí minimalistickou obuv:

www.brooksrunning.com

www.inov-8.com

www.keenfootwear.com

www.merrell.com

www.newbalance.com

www.newtonrunning.com

www.nikerunning.cz

www.saucony.com

www.somniorunning.com

www.terraplana.com

www.vibramfivefingers.com


Oproti bosoběhu mají lehké boty s tvrdší podrážkou tu výhodu, že si v nich troufnete běžet rychleji a při delším běhu, kdy již slabší svalstvo neudrží čistý dopad pouze na přední či střední část chodidla, nedostane pata takový náraz. Pochopitelně se v nich dá lépe běhat i v mokru a blátu, o chladu a mrazu nemluvě.

Ani v obuvi však nelámejte rekordy, jakkoliv vás k tomu momentálně skvělý pocit bude svádět. Měli byste začít jen výběhy na pár kilometrů a podle míry bolesti následné dny přidávat nebo naopak ubírat. Minimalistické boty vám totiž v prvních dnech odhalí řadu svalů nohy a chodidla, o kterých jste dosud patrně neměli ani tušení. I přes typické obtíže to však za to stojí.

Minimalistické boty mají i své nevýhody. Náraz do kamene nebo kořene hodně bolí, stejně tak píchnutí větví do boků textilního svršku. To je rozhodně varování pro vyznavače orientačního běhu, aby při výběru hledali modely s ochrannými prvky. Podobně pro velmi dlouhé běhy na pevných površích je lepší volit alespoň mírnou vrstvu tlumení paty. Vhodnou volbou jsou silniční závodní speciály.

Běh v lehké obuvi však jednoznačně zvedne vaše vnímání terénu, budete doslova a do písmene blíže přírodě. Jen ten návrat do „normálních“ bot už jaksi nebude fungovat…

Pokud máte obavy nazout tento typ bot, že si ublížíte, ale rádi byste vyzkoušeli „co na tom je“, zvolte kategorii regeneračních bot (přesněji se jim v angličtině říká „transition shoes“). Jsou to boty vysoce ohebné s rozřezanou podrážkou, ta však sama o sobě velmi dobře tlumí, a můžete v ní tak experimentovat s různými styly došlapu.

Obava z vyhození kotníku (nemají stabilizační uchopení chodidla) je vysloveně lichá. Naopak se v těchto botách (stejně jako u minimalismu) rychle budete cítit neskonale bezpečněji. Jejich odpůrci však asi oprávněně namítnou, že správný běžecký styl (dopad) v nich nezískáte.

Z přechodových modelů v Česku najdete známou Nike Free a její následovníky Reebok Realflex, adidas Chill, Asics Blur 33 nebo jeden z modelů Hervis Kilimanjaro.

Příjemné hraní, příště si ukážeme jiné kategorie běžeckých bot.

Komentáře (Celkem 212)

Nalezené položky: 213 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
avatar

Jülich, Německo

Celkem 79 km
Minulý měsíc 0 km

ewerex muž 09.08.2011 10:25:12

*>> Glacier *

dovolím si citovat jednu kamarádku, se kterou jsem se o došlapu bavil

well, that is two religions…one saying: do not even consider using your heel, that will kill you, only run on „tips“ while the others say: you have to get contact via the heel, then role the whole foot and then lift the foot

… a Glacier je věrozvěstem :)

avatar

Danikklotz muž 09.08.2011 10:38:26

>> Luboš Brabec, 09. 08. 2011 10:31:49

sakra, dík za upozornění…:) už jen v botech.

avatar

Celkem 19040,59 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:26 (2016)
půlmaraton: 1:40:32 (2016)
maraton: 3:38:43 (2015)

p30etr muž 09.08.2011 10:39:48

Pomalu se začínám bát, že mě v lese někdo zastřelí, když poběžím ve špatných botách :-)

avatar

Jülich, Německo

Celkem 79 km
Minulý měsíc 0 km

ewerex muž 09.08.2011 11:28:45

>> Glacier, 09. 08. 2011 10:41:47

Ahoj, když jsi většinu článků četl, tak toto ti asi nebude neznámé. Možná trocha umírněnosti v prosazování svých názorů by neuškodila :)

I think I’ve said enough here. My position is and has been that each runner is an individual, and I agree with Bartold when he states that. Given this, different runners have different preferences and needs. Some may want a 12mm lifted shoe, but others don’t. Some of those who don’t might have made the switch to escape a long term injury, and it’s clear that in many cases switching to minimalist shoes has helped. Some (like me) switch simply because we enjoy running in minimalist shoes more than in big heavy clunkers (and yes, I have run in Asicsa Kayanos as well as the 2100 series). I was never injured seriously in bulky shoes, and I haven’t been injured seriously in minimalist shoes. I may or may not be faster now, it’s really hard to tell. But I will say that I am enjoying running more, and that’s all that really matters to me, and I really don’t care if that gets published in a peer reviewed journal. http://www.runblogger.com/…imalist.html

avatar

Praha 5

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:45 (2011)
půlmaraton: 1:39:39 (2013)
maraton: 4:06:22 (2013)

Uneven muž 09.08.2011 11:41:46

>> Glacier, 09. 08. 2011 10:08:52

Clovece, ja kdysi pracoval v aplikovanem vyzkumu, a mohu rict ze spousta veci vyvijenych na zaklade serioznych studii je naprosto nesmyslna. Treba technologie Carbon Capture and Storage, ktera ma byt jakousi zachranou pred zvysenim koncentrace CO2 v atmosfere je totalni nesmysl, a kupodivu ji EK bere velmi vazne a hodla do ni investovat pro bezneho smrtelnika nepredstavitelne penize. Jakakoliv kravina se da prezentovat jako genialni myslenka, a selskym rozumem je mozne odhalit ze to je naprosty nesmysl. Ja si skutecne nemyslim, ze vetsina bezcu co beha v odpruzenych botach doslapuje na patu, a prave v tom vidim problem v te studii z Harvardu. V soucasnosti beham v Minimusech, ne proto aby se ti to treba libilo, ale proto ze jsem to chtel zkusit. V mnohem mi to pomohlo, ale objevuji se i jevy jako neprijemny pocit pri slapnuti na kameny atp. I presto jsem na ne nezanevrel, a postupne vyrazuji tebou zatracovane odpruzene boty. S tim ale take trochu snizuji objemy.

Motto: No pain, no gain
avatar

Praha 5

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:45 (2011)
půlmaraton: 1:39:39 (2013)
maraton: 4:06:22 (2013)

Uneven muž 09.08.2011 11:51:59

>> Glacier, 09. 08. 2011 11:46:33

No, jestli si dobre pamatuji, tak jsi zde starsimu bezci jsi naznacil s trochou ironie, ze by nemel kupovat za 4 litry odpruzene boty, ale za polovinu VFF nebo neco podobneho. Jednak si tezko dokazu predstavit ze by neprofesionalni bezec daval 4 litry za botu. VFF stoji vic nez jakakoliv odpruzena bota jakou jsem si kdy koupil (nutno poznamenat, ze kupuji ve sleve).

Motto: No pain, no gain
avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 09.08.2011 12:04:31

Radek: Neměl by mít podle pravidel (opakované urážení a tapetování) už dávno ban?

Jinak podle mě článek nic nového nepřinesl. Vše už bylo řečeno v článcích předchozích. Jediné, co jsem nevěděl, je procentuální vzestup prodeje minimalistických bot. Pokud se chcete tomuto typu běhu věnovat více, nebylo by asi od věci oslovit někoho, kdo má zájem „konvertovat“ a udělat s ním seriál na pokračování. Více lidí by bylo samozřejmě ještě lepších.

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

Praha 5

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:45 (2011)
půlmaraton: 1:39:39 (2013)
maraton: 4:06:22 (2013)

Uneven muž 09.08.2011 12:09:57

>> Glacier, 09. 08. 2011 11:59:15

Mozna mas idealne tvarovane prsty, proto ti tak dlouho vydrzi. Jini je mozna meni po roce. Co se tyce odpruzenych bot, tak ja je nikdy po roce nemenil, mel jsem je minimalne na dva roky, a vetsinou staly min nez 2 litry. Co ty na to? :)

Motto: No pain, no gain
avatar

Praha 4

skalka žena 09.08.2011 12:15:01

>> Glacier, 09. 08. 2011 12:07:43

Nebylo by rozumější a zdravější dát si „oddech“ a ty „ignoranty“, jak je vnímáš ty, nechat na pokoji, resp. uklidnit tohle vlákno?!

Nebo tě neovladatelné a nepotlačitelné nutkání stále žene do tzv. „diskusí“?

Neulevilo by se ti? Některým asi ano.

Promiň, nemyslím to nijak zle.

Motto: Běh je jen jeden, ale když se začne hejbat, je jich moc...
avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 09.08.2011 12:21:56

Glacier: Tak za prvé nebyl můj příspěvek adresován tobě, ale Radkovi.

Za druhé obsahoval zpětnou vazbu na článek, což za přínosné pro redakci považuji. Ale chápu, že jakmile se to netýká tvé osoby, nevidíš, neslyšíš.

Za třetí. Ano, takovéhle kopírování dlouhého textu se nazývá tapetování a ne jen podle mě. Stačí odkaz a kdo chce, tak si to přečte. Ale ty děláš, jako by delší příspěvek znamenal delší přirození. :-D

A za čtvrté, nečtu všechny tvoje bláboly ani všechny příspěvky (údajných 146), ale to, co jsem četl mi stačilo…

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

Praha 5

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:45 (2011)
půlmaraton: 1:39:39 (2013)
maraton: 4:06:22 (2013)

Uneven muž 09.08.2011 12:22:26

>> Glacier, 09. 08. 2011 12:14:11

Nebeham v minimalnich davno, zacal jsem v kvetnu. Predtim jsem behaval v hodne odpruzenych botach, a presto ze jsem nemel doslap pres patu, tak mi trvalo nejaky cas nez jsem si na ne zvykl. Obcas se obevuji mensi bolesti, ale je to asi mou technikou. Pracuji na tom aby byly pryc. Uz jsem drive napsal, nemam nic proti behu v odlehcenych botach pripadne naboso (i kdyz preferuji odlehcene boty pro vetsi ochranu chodidel), ale ne kazdy ma ochotu prip. potrebu menit. Ja treba nemenil proto ze jsem mival zraneni (nemel jsem za leta zadne), jen jsem chtel zkusit neco noveho. A prineslo mi to spoustu novych poznatku. Tot vsjo.

Motto: No pain, no gain
avatar

Jülich, Německo

Celkem 79 km
Minulý měsíc 0 km

ewerex muž 09.08.2011 12:27:59

>> Glacier, 09. 08. 2011 11:43:57

ano, postnul jsi ho 05.08.2011 12:49:58 a já ho citoval kvůli závěru. Jak píše Larson na runblogger.com, … každý běžec je individualita, s různými nároky a potřebami, a je spousta těch, kteří běhají v odpružených botách a nikdy se jim nic nestalo a stejně je tak mnoho těch, kterým přechod na minimalistickou obuv pomohl …

Podle jednoho chytrého článku je pro lidi, kteří běhají přes patu odpružená obuv lepší, protože tlumí rázy, zatímco bosoběh, resp. minimalistická obuv ne. Podívej se na Obr. 1, Obr. 2, http://tsaklis.com.p6.hostingprod.com/…13221323.pdf

avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 09.08.2011 13:06:43

Glacier: „Mistře vichře“ ? Co to je? To jsme v jeslích?

A mimochodem, vědecké práce mají závěr, kde je shrnuto vše podstatné.

All: No nic, pobavil jsem se, a jdu zase dál. :)

Glacier už poněkolikáté píše, že končí, tak třeba mu to tentokrát vyjde…

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

Liberec

Celkem 2180 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:32 (2009)
půlmaraton: 1:55:58 (2009)
maraton: 4:15:31 (2009)

megatraged žena 09.08.2011 13:35:45

Je mi z toho smutno..možná stárnu nebo co, ale mám pocit, že dřív to tu bývalo přátelštější a dohadování korektnější…

avatar

Manětín

Celkem 4583 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (1998)
půlmaraton: 1:53:36 (2007)
maraton: 4:24:25 (2007)

Kydy muž 09.08.2011 14:55:06

>> megatraged, 09. 08. 2011 13:35:45

nesmutni, podle mě je to tu furt stejné. Kdo chce být v pohodě, tak v pohodě je. Podle mě stále platí, že fórum na behej.com je jedním z těch kulturnějších na netu… podívej se někdy do diskusí na iDnes..

To že to tu někdy zajiskří je normální a přirozené. Každý ať si o každém udělá svůj vlastní závěr.

Tak ať Ti to běhá :-)

Motto: Běhání je krásný... hlavně to pívo potom :-) Vidíš-li někoho běžet, nepřemýšlej o něm, ale o sobě...
avatar

Celkem 886 km
Minulý měsíc 0 km

rendy žena 09.08.2011 19:36:45

přeji hezký večer, chtěla bych se vás zeptat na názor..ráda bych si letos pořídila nové boty a dost uvažuji o minimalistických, ale nejsem si jistá zda je to vhodná volba…naboso už jsem zkoušela běhat a to úplně naboso na louce, pocit krásný, fakt se mi to líbilo, ale po jednom delším běhu (v únoru) jsem špatně šlápla a zranila si šlachy v kotníku-běžela jsem v normálních botech…dost dlouho se to léčilo, mezitím se přišlo i na propadání příčné klenby na obou chodidlech – kde se mi při sešlápnutí kotníky dost posouvají dovnitř (hlavně tedy ten zraněný)- tuším že je to pronace? čekám na speciální ortopedické vložky, které by toto měly zmírnit, ale nevím, jaké boty bych si měla pořídit? nějaké rovné bez klenby kam budu dávat ty ortopedické vložky, nebo minimalistické, nebo se speciální klenbou na můj problém? omlouvám se za vyčerpávající komentář a budu ráda za veškeré vaše rady :-)

Motto: Run and your feet will take your soul where it needs to go...
avatar

Celkem 886 km
Minulý měsíc 0 km

rendy žena 09.08.2011 20:43:31

>> Glacier, 09. 08. 2011 20:33:44 ne právě ten kotník se mi zranil ještě před pokusem běhat naboso, jenže se to od února neřešilo, protože doktor tam nic nenašel, tak jsem běhala dál – potom i ty pokusy naboso – a pak v červnu jsem konečně zašla ke sportovní doktorce, která to všechno odhalila, nařídila lasery apod. Od znova teď pomalu začínám, tak zkusím jak píšeš pomalu přidávat a zkoušet více naboso, a pak se rozhodnu s těmi botami…

Motto: Run and your feet will take your soul where it needs to go...
avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 09.08.2011 21:06:14

>> Glacier, 08. 08. 2011 23:07:25

Taky jsem doma z toho času týden brečel :-(

Ale, pak jsem to trochu analizoval, prvních 5km 20:22; druhých 5km 19:38, bylo teplo a běžel jsem sám – do roka a do dne musí padnout 39:30 – třeba mi budeš dělat zajíce 8-)

PS: bohužel je smutné že jsi za příspěvek: >> Glacier, 08. 08. 2011 22:41:51 dostal „-7“ nikdo tady neví o čem to bylo a tak já ti dávám +1 , je to tvé první plus? ;-)

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 09.08.2011 21:52:24

>> Glacier, 09. 08. 2011 21:37:13

Tréninkovou teorii moc neovládám, ale mám dojem, že jestli máš v tuto chvíli odhadovaný osobák na desítku 38:30–39:30, tj. tempo kolem 3:55, tak souvislý běh 6–8 km v tempu 3:40–3:50 není ta správná cesta, je to moc rychlé. Jestli zvládneš odběhnout v tréninku 8km@3:40, zvládneš odpočinutý v závodě tímto tempem celou desítku, tj. čas pod 37 minut. Takový trénink tě bude buď zbytečně unavovat nebo máš v tuto chvíli na víc a trénuješ tím jen svoji psychickou odolnost a sebedůvěru. Možná se mýlím, opravte mě někdo.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 09.08.2011 22:07:31

>> Glacier, 09. 08. 2011 21:37:13

Z desítek bych chtěl běžet 5.10. Kotlářka dráha, pokud se nedostanu pod 40:00, tak v říjnu VŠ LIGU. Vše závisí na počasí. Ostatní závody – běh do kopce Praha a okolí a pak krosy – tu desítku mám jen, abych viděl jestli se zlepšuji. Na podzim Baroko – ještě nevím jakou trať.

Já trénuji opačně – kopcovitý běh cca 20–30km, nebo kros cca 10km s rychlými výběhy a seběhy – uvidíme komu to přinese zlepšení – držím palce ať se zlepšíš.

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 09.08.2011 22:09:48

>> Glacier, 09. 08. 2011 21:58:34

Zkus tady, když zadáš osobák na desítku 38:30, tak tempový běhy doporučují spíš kolem 4:00 a „speed workouts“ 3:32–3:42.

http://www.mcmillanrunning.com/…lculator.htm

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Praha 4

Celkem 3885 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:28 (2016)
půlmaraton: 1:32:45 (2014)
maraton: 3:17:37 (2016)

datlos muž 09.08.2011 22:22:42

>> Zdeněk68, 09. 08. 2011 22:07:31

Týjo pěknej čas ta desítka. Tak jsem plánoval, že se na tebe zkusím na nějaký VŠ lize pověsit, ale vidím, že by to nebyl dobrej nápad. :-)

Motto: Don´t panic!
avatar

Praha 4

10 km: 0:39:23 (2012)
půlmaraton: 1:28:34 (2012)
maraton: 3:08:00 (2012)

Zdeněk68 muž 09.08.2011 22:33:45

>> datlos, 09. 08. 2011 22:22:42

Ale doma jsem měl nařízeno, ať budu do osmi doma, tak jsem makal, aby nebyl průšvih 8-)

avatar

10 km: 0:32:31 (2009)
půlmaraton: 1:17:19 (2008)

Matěj muž 09.08.2011 23:28:42

Docela sranda tohle číst :-) Tak zkusím jen svůj klidný nezaujatý názor. K procentuálnímu vzestupu prodeje…ono se z nuly pěkně stoupá po stovkách procent…dlouho to tak ale nepůjde, že. K minimalistickým botám, moc rád bych v nich aspoň chodil, třeba by to noze prospělo, ale na druhou stranu, mám nemocné achilovky (samozřejmě to může být z odpružených bot, ale zpátky to vzít nejde) a doma mám boty již za dohromady pět tisíc, které se na mě usmívají z vitríny a nemůžu v nich běhat, protože to jsou boty s trošku menším sklonem než moje tradiční s vysokou pružnou patou, a tak se mi již nechce investovat do dalších, kde je pravděpodobnost, že v nich neudělám ani krok, mnohem vyšší. Takže pro mě asi smůla. Na druhou stranu, nevím o nikom z mých soupeřů, případně lepších závodníků, kdo by v tom běhal – sám zaběhnu desítku za 33 v NB1063, a to už je pořádný kus boty, zato jsem neviděl nikoho naboso nebo v těchto minibotách bežetaspoň podobnou rychlostí. Takže až mě začnou tyto miniboty předbíhat, začnu o tom více uvažovat.

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 09.08.2011 23:47:30

>> Matěj, 09. 08. 2011 23:28:42

Nechce se mi věřit, že zaběhneš desítku za 33 a přitom máš nemocné achilovky a tvrdíš, že nemůžeš běhat v botách bez paty. Myslíš tím, že nemůžeš v nízkých botách běhat vůbec nebo míníš jen rychlý běh při závodech? Spousta běžců po závodě aspoň naboso vyklusává po trávě, to jsi zkoušel a to ti problémy nedělá?

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Sloviensko

rudo muž 10.08.2011 01:38:14

>> Matěj, 09. 08. 2011 23:28:42

Matej o tych tvojich achilovkach by to bolo na inu debatu ale co sa tyka vykonov v mini botach cinaboso

tak len z pamati – su napriklad 2 mexicky bratia co behaju slabsie obsadene americke maratony na boso a vyhravaju alebo sa umiestnunuju v casoch oklo 2:20 alebo aj rychlejsich a teda urcite davaju 10km okolo 30 a mlady afriocania sa dostanu na boso na uroven 29 a lepsie predtym ako im niekto daruje prve boty.

nepresviecam ta aby si sa vyzul ale naboso naozaj su ludia co behaju ovela rychlejsie

nakoniec Emil v batovkach behal na nase pomery fenomenalne casy

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 10.08.2011 06:47:35

Báječná diskuze, jeden argument druhý… Toto vlákno mě fakt obohatilo. :-D

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.08.2011 08:52:10

Mas to trosku pomylene, Glacier. Solinski nebeha pod Salazarom, ale pod Jerry Schumacherom a to je znacne iny trener, ako sarlatan Salazar, co narve do svojich zverencov spredu zozadu, co sa do nich zmesti a preparaty, co s prirodzenym behom nemaju nic spolocne. Robil to sam sebe, robi to aj zverencom. Solinski urcite nebeha bosy, aj kvoli svojej vyssej hmotnosti. Ritzenheim snad nemal sezonu a uz vobec nie u Salazara, kedy by nebol aspon raz vaznejsie zraneny. Dathan beha snad jedine vyklusy bosky a iba na trave, inak pouziva anti-gravity treadmill (dalsia Salazarova „vychytavka“) a Nike free, ak teda vobec moze behat a nie je zrovna zraneny. Webb uz odisiel od Salazara aj kvoli stalym zraneniam. Tiez trenuje obuty, tak nevymyslaj (vyklusy po treningu na trave – to je skor oddych, ako trening a to robime skoro vsetci). Ron Hill behaval obuty – vsetky zavody, tak nevymyslaj. S tych, co si vymenoval, tak viem jedine o Bruce Tullohovi, ale ten mal len kratko uspech a len v ramci Europy (nema medailu z OH). Kosgei – ano, ale ten behal cely zivot bosky a nenaucil sa behat v tretrach, co ako sam pripustil, bolo na jeho skodu, lebo veril, ze by inak zabehol svetak. Steeple bez tretier je tazsi – najma na vodnej prekazke – ak si to niekedy bezal. Herb Elliot behal bosy len na piesku a aj to len kvoli tomu, ze inak ho piesok v botach zodral do krvi. Inak behal vzdy obuty – aj svoje svetaky.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 10.08.2011 09:23:53

Opakujem, ze Solinski beha pod Jerry Schumacherom, pokial najdes dokaz o opaku, daj ho sem, ale je chybny… urcite beha obuty a skor v tazsich botach. Ritzenheim mozno k boso behu bol nuteny, ale zjavne mu to neprospelu, vhladom na 4 zranenia za 2 roky. Pokial viem, beha v cihlach Nike Air Structure triax (sam by som si take na nohy nedal). Tie mal aj na nohach, ked som ho osobne v Colorade stretol, ked este behaval za University of Colorado pod Markom Wettmore-om. Treba vsak dodat, ze aj vtedy byval zraneny – je skratka k tomu nachylny. Ron Hill: http://www.hillyclothing.co.uk/ron-hill/ Podla vsetkeho ani len nebezal maraton na OH v Mexiku '68, ale len desiatku. Bezal v Mnichove 72 a v Tokiu 64 – obuty. Z toho mnozstva fotiek, co ma na stranke ma snad jedinu bosu a aj to z nejakeho drahoveho behu. Vsetky maratony behal obuty, aj svoj svetak v Edinburgu v 1970. Ked Herb Elliot zabehol svetaky od r. 1959 bol vzdy na pretekoch obuty. To, ze existuju aj nejake fotky, ked behal bosy, este neznamena, ze to robil furt a pravidelne. Pokial najdes fotky z meetingov, ked patril k sv. spicke, kde bezi naboso, rad si to pozriem. Ja som ho videl iba obuteho, a ze mu to behalo…

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 10.08.2011 09:47:27

Mato, ty si zase nieco precital v Slniecku a Ohnicku a teraz sa s tym pleties to vlakna seriozneho bezca. Toto je ale vlakno inej reality. Tu sa NIKDY nezavodilo, ale pritom prazsky polmaraton sa vzdal ked uz po niekolkykrat rupli nezavodiacemu ucasnikovy nervy, ze to opet neda pod 1:30. Tu sa beha v treninku 6*1km @ 3:16 ale 3*2.5km @ 3:50 je neskutocna bolest. V tomto vlakne je totiz iba ON jediny prispievatel, ktory vie diskutovat. Takze ked ON napise, ze v topankach sa beha pomaly a nicia sa tym nohy, tak je to proste tak. Toto vlakno ma svoj vlasny svet a podobnost mien a udalosti so svetom mimo tohto vlakna je ciste nahodna.

Nalezené položky: 213 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.