Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zakuste pocit lehkosti v minimalistických botách

Zakuste pocit lehkosti v minimalistických botách
foto: Radek Narovec

Radek Narovec | 09.08.2011 | přečteno: 76802×

Pokud jste dosud jen četli chvalozpěvy na povznášející pocity z běhu v lehké minimalistické obuvi, léto a dovolené jsou ideální dobou pro experimenty. Láska k tomuto novému druhu běžeckého obutí se šíří jako nákaza. Kdo zkusil, již se zpravidla nevrací ke klasickému pojetí bot s vysokou mírou tlumení a prvky řídícími dopad i přechod do odrazu.

Možná hned zkraje namítnete, že už se zase věnujeme této okrajové kategorii bot. Prvním důvodem je hlavně to, že je pro jejich vyzkoušení opravdu vhodná doba. A tím druhým jsou čísla, pohříchu zatím jen z USA – zatímco prodeje klasických modelů za poslední rok klesly o 18 procent, „nové“ typy bez technologických prvků doslova válcují konkurenci – podle statistik SportsOneSource vylétly za posledních 12 měsíců o neuvěřitelných 283 procent!

Musíme si v této souvislosti proto jen povzdechnout nad konzervativností domácích prodejců, kteří je odmítají zařadit do nabídky. Snad se to ale již brzy zlomí, respektive přibudou obchody nové.

Zájemce o vyzkoušení minimalistické obuvi ale předem varujeme, že tyto boty – nebo dokonce návleky pro bosý běh – nejsou pro každého a vyžadují zcela zásadní změnu stylu, kterým běžíme a dopadáme. Velký pozor by si proto měli dát zejména výkonnostní běžci a pak ti, kteří jsou v přípravě na významný běžecký závod. Přechod k minimalismu jim totiž může zcela zásadně rozhodit navyklé způsoby běhu, v extrémním případě je i na čas vyřadit z tréninku. Podrobně se o tom diskutuje na fóru.

Principem minimalismu je návrat k tomu, jak vypadala bota pro běhání ještě v 70.letech minulého století. Tyto boty jsou velice lehké, téměř nemají tlumení, pata není oproti špičce ve sklonu anebo jen nepatrném, prstová část je širší a povětšinou doléhá až na zem, obuv je mimořádně ohebná a zcela chybí prvky pro kontrolu kroku nebo oporu klenby. Vše tedy závisí na chodidle a jeho kondici.

Pokud říkáme, že chybí tlumení, je jasné, že dopadat na patu (a činí tak přes 80% běžců!) je téměř vyloučeno. Chodidlo pro to není uzpůsobeno. Naopak má vynikající aparát ve své přední části, který nejen perfektně tlumí, ale je i skvělým mechanismem pro odraz. Abychom tedy dopadali při běhu na přední část chodidla (nikoliv prsty, nejsme baletky!), je třeba krok výrazně zkrátit (rychlost časem doženeme vyšší frekvencí kroku) a tělo se při dopadu chová jako pružina. Tlumení nárazu tak řeší nejen chodidlo, ale v podstatě celé tělo.

Zprvu je dobré si tento styl vyzkoušet při chůzi nebo lehkém běhu naboso. Při cupitání budete vypadat legračně jako žabáci, ale odměnou vám bude až šokující pocit lehkosti a přirozenosti.


Které značky nabízejí minimalistickou obuv:

www.brooksrunning.com

www.inov-8.com

www.keenfootwear.com

www.merrell.com

www.newbalance.com

www.newtonrunning.com

www.nikerunning.cz

www.saucony.com

www.somniorunning.com

www.terraplana.com

www.vibramfivefingers.com


Oproti bosoběhu mají lehké boty s tvrdší podrážkou tu výhodu, že si v nich troufnete běžet rychleji a při delším běhu, kdy již slabší svalstvo neudrží čistý dopad pouze na přední či střední část chodidla, nedostane pata takový náraz. Pochopitelně se v nich dá lépe běhat i v mokru a blátu, o chladu a mrazu nemluvě.

Ani v obuvi však nelámejte rekordy, jakkoliv vás k tomu momentálně skvělý pocit bude svádět. Měli byste začít jen výběhy na pár kilometrů a podle míry bolesti následné dny přidávat nebo naopak ubírat. Minimalistické boty vám totiž v prvních dnech odhalí řadu svalů nohy a chodidla, o kterých jste dosud patrně neměli ani tušení. I přes typické obtíže to však za to stojí.

Minimalistické boty mají i své nevýhody. Náraz do kamene nebo kořene hodně bolí, stejně tak píchnutí větví do boků textilního svršku. To je rozhodně varování pro vyznavače orientačního běhu, aby při výběru hledali modely s ochrannými prvky. Podobně pro velmi dlouhé běhy na pevných površích je lepší volit alespoň mírnou vrstvu tlumení paty. Vhodnou volbou jsou silniční závodní speciály.

Běh v lehké obuvi však jednoznačně zvedne vaše vnímání terénu, budete doslova a do písmene blíže přírodě. Jen ten návrat do „normálních“ bot už jaksi nebude fungovat…

Pokud máte obavy nazout tento typ bot, že si ublížíte, ale rádi byste vyzkoušeli „co na tom je“, zvolte kategorii regeneračních bot (přesněji se jim v angličtině říká „transition shoes“). Jsou to boty vysoce ohebné s rozřezanou podrážkou, ta však sama o sobě velmi dobře tlumí, a můžete v ní tak experimentovat s různými styly došlapu.

Obava z vyhození kotníku (nemají stabilizační uchopení chodidla) je vysloveně lichá. Naopak se v těchto botách (stejně jako u minimalismu) rychle budete cítit neskonale bezpečněji. Jejich odpůrci však asi oprávněně namítnou, že správný běžecký styl (dopad) v nich nezískáte.

Z přechodových modelů v Česku najdete známou Nike Free a její následovníky Reebok Realflex, adidas Chill, Asics Blur 33 nebo jeden z modelů Hervis Kilimanjaro.

Příjemné hraní, příště si ukážeme jiné kategorie běžeckých bot.

Komentáře (Celkem 212)

Nalezené položky: 213 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 16.08.2011 10:55:16

>> mulisak, 16. 08. 2011 10:13:11

nebudem namietat o „kuzicce“, citlivost nie je o hrubke koze ale o neurologickej adaptacii ;)

asi mate recht s tou drahou, nemam skusenosti, mozem hovorit len o asfalte – tam sa da adaptovat na vsetky povrchy, ja mam zatial problem jedine s velmi horucim asfaltom (ked nie je moznost si nohy zaspinit) a to ani nie pri samotnom behu, ale po nom ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Bojov / Sadska

Celkem 1869 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:57 (2013)
půlmaraton: 1:57:52 (2011)

bobr.b muž 11.10.2011 22:27:03

Zacinam s minimalistickou botou a napadly me dve otazky:

  • je vhodne pro „zvyknuti si“ v botach i chodit? nebo je chuze o tolik jina, ze to nema smysl?
  • radeji zacinat prvni behy po rovine nebo je naopak vhodny kopec (mam pocit, ze jsem to nekde zahledl)? Pokud kopec tak co smerem dolu?
avatar

10 km: 0:51:00 (2009)
půlmaraton: 1:39:22 (2010)
maraton: 4:11:44 (2010)

jans muž 11.10.2011 22:59:36

>> bobr.b, 11. 10. 2011 22:27:03

Chodit určitě ano, posiluješ tak chodidla každým krokem.

Kopec nebo rovina je asi celkem jedno, hlavní je to nepřepálit. Vůbec nejlepší je začít úplně naboso na tvrdém podkladu (beton).

Nalezené položky: 213 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.