Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Lída Formanová poprvé okusí maraton

Lída Formanová poprvé okusí maraton
foto: archív Běhej.com

behej.com | 10.05.2014 | přečteno: 3845×

Lída Formanová, dvojnásobná mistryně světa v běhu na 800 metrů, bude další zajímavou postavou nedělního Volkswagen Maratonu Praha. Tato dáma české atletiky chce maratonem oslavit své 40. narozeniny, i když přiznává, že ambice na nějaký výjimečný čas nemá. V desetitisícovém poli běžců budou i další zajímavé tváře, včetně zahraničních osobností.

„Těším se moc na atmosféru, vždycky mě to lákalo. Už dlouho jsem si přála zažít ji přímo mezi běžci. Dala jsem si to jako dárek ke čtyřicátinám. Běžím si to užít a mít z běhu radost. Nemám představu, co mě potká, nedokážu odhadnout, jaký čas, zda to zvládnu pod čtyři hodiny. Ale možná je to lepší, že nevím, jak to může bolet,“ usmála se nyní učitelka z Čáslavi.

V hvězdné narozeninové štafetě s číslem 20 poběží bývalé světové rekordmanky Ingrid Kristiansen z Norska a Elana Meyer z Jižní Afriky, spolu s legendou českého vytrvalostního běhu Róbertem Štefkem a maratonskou nadějí Anežkou Drahotovou. Elana Meyer se v Praze potkala se svým vzorem i soupeřkou, jednou z vytrvaleckých legend Ingrid Kristiansen. Tak velký zájem je o dvacetileté narozeniny Volkswagen Maratonu Praha.

„Projdu se městem a budu si užívat závod v nádherných kulisách, kterými je Praha proslulá,“ řekla nyní 58letá norská běžkyně. „Naposledy jsem běžela desítku na podzim za jedenačtyřicet minut,“ usmála se žena, která získala tři tituly mistryně světa – na dráze, na silnici i v krosu, a čtyřikrát vyhrála například londýnský maraton. I tehdy, v dobách největší slávy, se i ve vypjatých chvílích sportovního boje často usmívala. Dodnes je ve výborné kondici. Dělá trenérku. „Denně jsem hodinu a půl v pohybu. Jezdím na lyžích, běhám, jezdím na kole, nebo na kajaku,“ pochlubila se matka tří dětí, která teď žije v Oslu. „Baví mě sportovat, ale ne dřít a tlačit na limity. Když nemůžu, zastavím,“ dodala.

To Elana Meyer hledá jiné výzvy. Byla na Kilimandžáru a v základním kempu Mount Everestu, účastní se řady závodů na horském kole ve své domovině, která se stala bikerským rájem. A ještě ji čeká proslulý Comrades maraton, 90 km mezi Durbanem a Pietermaritzburgem. „U nás platí, že kdo ho neběžel, nepočítá se mezi běžce. Takže já ještě běžcem nejsem,“ dodala pobaveně stříbrná olympijská medailistka z běhu na 10 000 metrů v Barceloně 1992.

Desetitisícové závodní pole ozdobí také řada dalších zajímavých jmen. Horolezec Petr Mašek ho pojal jako přípravu na červencový výstup na vražednou horu K2, europoslanec Edvard Kožušník už je zkušeným běžcem, stejně jako bankéř a ekonom Zdeněk Tůma, nebo klavírní virtuos Michal Rezek. Celou trať si před sebe vytyčil i bývalý ministr obrany Michal Lobkowitz. Dále se ve štafetách objeví desetibojařský šampion Roman Šebrle, herečka a zpěvačka Iva Pazderková, nebo badmintonista Petr Koukal.

z tiskových zpráv pořadatele

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 10.05.2014 10:30:30

Lída Formanová, dvojnásobná mistryně světa v běhu na 800 metrů, bude další zajímavou postavou nedělního Volkswagen Maratonu Praha. Tato velká postava české atletiky chce maratonem oslavit své 40. narozeniny, i když přiznává, že ambice na nějaký výjimečný čas nemá.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.