Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Moravská ultra viděla rekordy a skvělé představení Dana Orálka

Moravská ultra viděla rekordy a skvělé představení Dana Orálka
foto: Dan Orálek, MUM

Sváťa Sedláček | 15.07.2014 | přečteno: 4423×

Obě tradiční ultramaratonské akce na Moravě – Moravský ultramaraton (MUM) a Transmoravský masochistický terénní běh (TMMTR) – letos přinesly řadu rekordů, ať již výkonnostních, či v počtu účastníků. Z každé z těchto akcí si po jedné trofeji odnáší Daniel Orálek. Celkově vyhrál MUM, vylepšil jeho rekord a podařilo se mu vyhrát i každou z jeho etap. Vylepšil též rekord kratší z tratí následného TMMTR.

Dan zvládl MUM zatím v nejkratším čase 23:03:04, a to navíc suverénním způsobem, když zvítězil v úplně každé etapě. Fazonu ukázal i při TMMTR, kde zvítězil na „kratší“ variantě trasy (100 km) v novém nejlepším čase 9:08:36. V hlavní variantě trasy dlouhé 100 mil nechal prostor k vítězství Ivanu Šarlingerovi (17:59:11).

Obě akce přinesly rekordní účast závodníků. V případě MUM celkový počet účastníků, kteří se zúčastnili alespoň jedné ze sedmi etap, činil 173, přičemž na většině jednotlivých etap se počet účastníků pohyboval blízko stovky. Z nich pak celý MUM (301 km) dokončil opět rekordní počet 41 borců. Pro mnohé byla zajímavá rovněž varianta MiniMUM, tedy soutěž, v níž se započítávaly výsledky 1., 4. a 7. etapy. Celkem ji dokončilo 18 z 27 původně přihlášených.

22. ročník MUM sice není jubilejní, ale malé jubileum přece přináší, jak vyplývá z nedávno publikované historie MUM z pera Pavla Košťála a Karla Zadáka, protože to bylo podesáté, co MUM využívá zázemí města Lomnice. Jubileum zde zaznamenal také Ivan Ďurkovský, pro nějž to byl celkově 20. start na MUM. Co se počtu absolvovaných MUMů týče, v závěsu za Ivanem je německý borec Rainer Schädlich se 17 starty. Za ty roky se naučil již docela pěkně česky. Více zajímavostí z posledního ročníku MUM lze najít na webu MUM, například zajímavé shrnutí Jiřího Bezrouka.

Necelý týden po MUM startoval 12. července ve 2 hodiny ráno již 14. ročník TMMTR, Transmoravského masochistického terénního běhu z Olešnice do Lulče a zpět (o jeho historii opět článek Pavla Košťála). Tento ročník byl rekordní co do účasti – celkově 23 startujících, z toho 8 na hlavním závodě (100 mil) a 15 na „lidovém běhu“ MiniTMMTR (100 km), jak byla tato zkrácená varianta vtipně označena na facebooku. Je zřejmé, že tato kratší varianta (poprvé se běžela loni) se letos těšila velké popularitě.

Nový traťový rekord této 100km trati vedené z Olešnice do Jedovnic a zpět ustanovil Daniel Orálek (9:08:36) před Janem Jaegerem (10:08:53) a Stanislavem Sotolářem (11:46:00), a také před běžkyněmi Miladou Barešovou (13:40:08), Ivanou Šarlingerovou a Lenkou Veselou (obě 16:03:02).

Hlavní 100mílová trať TMMTR na rozdíl od loňska nepřilákala žádnou běžkyni, takže na ní startovalo osm mužů, z nichž nakonec závod dokončili jen tři „medailisté“ Ivan Šarlinger (17:59:11), Tomáš Ulma (20:47:20) a Martin Kučera (22:03:26).

Zatímco MUM letos proběhl za relativně chladného až nepříjemného deštivého počasí, ba v některých etapách i průtrže mračen a bouřky, TMMTR letos přálo běžecky přívětivé počasí s teplotami v rozmezí 15–25 °C a s převážně polojasnou či zataženou oblohou. Příroda na běžce již čekala s připravenými „mezilehlými“ občerstvovacími stanicemi, kde se podávaly lesní jahody (letos málo), borůvky (ještě méně), maliny, rybíz a třešně.

„Moc díky za skvělý zážitek. Přestože jsme se na MUMu byli vlastně jenom podívat a náš výkon je úsměvný ve srovnání s celou tratí, moc si této zkušenosti ceníme. Byl to parádní zážitek, krásná trať a vyšlo nám i počasí, byť bylo v pátek přeci jenom "trochu“ horko…," uvedl jeden z účastníků.

"Za poslední roky jsme objeli celou řadu závodů a přesto úroveň MUMu, jeho organizace, zajištění běžců, atmosféra a další parametry patří k tomu nejlepšímu, s čím jsme se zatím setkali. Rádi bychom ocenili především zajištění trasy, značení, perfektní občerstvovačky (zatím jsme takovou úroveň nikde neviděli) a úžasné lidi na nich.“

Obě ultramaratonské akce tedy zaznamenaly nárůst účasti a to svědčí o vzrůstající oblibě. Je pozoruhodné, že si organizační tým dokázal i při tomto zvýšeném počtu přítomných zachovat onen osobní přístup, rodinnou přátelskou atmosféru spolu s vysokou úrovní poskytovaných služeb, například také sortimentu toho, co lze obdržet na občerstvovacích stanicích.

Fotogalerie MUM: http://mum.ultracau.cz/…tky-mum-2014

Fotogalerie TMMTR: http://dao.rajce.idnes.cz/…il_a_100_km/

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ssedlacek 15.07.2014 17:57:22

Obě tradiční ultramaratonské akce na Moravě – Moravský ultramaraton (MUM) a TransMoravský masochistický terénní běh (TMMTR) – letos přinesly řadu rekordů, ať již výkonnostních, tak v počtu účastníků. Z každé z těchto akcí si po jedné trofeji odnáší Daniel Orálek. Celkově vyhrál MUM, vylepšil jeho rekord a podařilo se mu vyhrát i každou z jeho etap. Vylepšil též rekord kratší z tratí následného TMMTR.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.