Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Eva Vrabcová Nývltová pro zdravotní potíže přerušuje závodění

Eva Vrabcová Nývltová pro zdravotní potíže přerušuje závodění
foto: archiv Evy Vrabcové Nývltové

Radek Narovec | 30.11.2015 | přečteno: 9359×

Výtečné výkony při podzimních běžeckých závodech vzbuzovaly naděje, že se česká běžkyně na lyžích Eva Vrabcová Nývltová letos představí v bílé stopě ve skvostné formě. Bohužel velmi smutná zpráva přišla zkraje víkendu: pro závažné zdravotní problémy přerušuje sezonu a nastupuje na léčení do brněnské nemocnice! PŘIDÁNO VYJÁDŘENÍ ZÁVODNICE

„Vracím do České republiky a rovnou přejíždím do brněnské nemocnice. V tuhle chvíli nevím, na jak dlouho léčba bude, nicméně budu bojovat ze všech sil!“ vzkázala česká reprezentantka z Finska, kde se zúčastnila úvodu Světového poháru v běhu na lyžích.

Problémy s metabolismem – spekuluje se o anorexii – trápí Evu Vrabcovou Nývltovou již delší dobu. „Vleče se to už rok a tím, že se to teď zkombinovalo do třech různých nemocí, tak jsem se rozhodla, že je potřeba tu zásadní z nich řešit," citovala ji zpráva Svazu lyžařů.

Sama lyžařka a letos nejlepší česká žena v silničním běhu požádala své fanoušky na Facebooku o podporu a pochopení: „Bojuji ze všech sil. Proto prosím o vaši podporu, to jediné mne podporuje v mém snažení.“

Mluvčí svazu požádal veřejnost o respektování soukromí závodnice, která měla být oporou nejen reprezentace, ale i laufařského týmu Pioneer Investments – Craft a spekulovalo se též o jejích šancích probojovat se na letní olympijské hry a účasti v maratonském závodě.

V reakci na debaty o jejím zdravotním stavu, včetně otázek kolem anorexie, vydala lyžařka a běžkyně s odstupem dvou dnů toto prohlášení:

„V současnosti se léčím ve FN Brno, protože trpím poruchou příjmu potravy, když toto onemocnění má odlišné příznaky než klasická anorexie, jak si ji každý představuje a o které se v souvislosti se mnou v posledních hodinách mluvilo.

Důsledkem mé nemoci byl nedostatek energie na trénink a závodění, což vznikalo nedostatečným příjmem potravy a její nevhodnou skladbou. Zásadní problém tak byl právě v nedostatečné energetické hodnotě mé stravy. Tím jsem se dostala do spirály, kdy mi přijímaná energie nestačila na tréninky. Když jsem odpočívala, bylo vše v pořádku a fungovala jsem normálně, ale na tréninky a závodění to nestačilo. Když se před odjezdem na sever přidala viróza, byla to pro mé tělo poslední kapka a já musela vyhledat pomoc lékařů.

Teď mě čeká několikadenní hospitalizace ve FN Brno, na Vánoce budu určitě doma. Podstatou je aktivní regenerace, doléčení virového infektu a znovunastavení stravovacích návyků vrcholového sportovce. Plánuji totiž, po konzultaci s lékaři, že se zapojím ještě do probíhajícího seriálu světového poháru.“

Komentáře (Celkem 60)

Nalezené položky: 61 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Praha

10 km: 0:43:58 (2014)
půlmaraton: 1:46:26 (2017)

Petr_P muž 07.12.2015 19:08:01

Také mně nepříjemně zasáhla tato zpráva. Zřejmě se ale nelze příliš divit, protože toho zápřahu bylo v poslední době pro ENV víc než dost. Jako velký příznivec běžeckého lyžování jsem byl rád za její výsledky ve stopě, že po dlouhé době zas máme lyžařku schopnou konkurovat světové špičce. Její letní běžecké výsledky mně také těšily, ale právě jsem si říkal, jestli už to není moc, zejména ty maratonské plány mně znepokojily. Získal jsem obavu, jestli to závodění v letní sezóně negativně neovlivní výkony v zimní sezóně, nebo dokonce nedojde k úplnému přesunu priorit z lyží na běh a naše reprezentace tak přijde o nejsilnější článek. Bohužel nyní došlo na první část obav a s aktuální sezónou to nevypadá moc dobře. Alespoň že se letos nekoná žádný velký vrchol. Samozřejmě zdraví je na prvním místě a nad všechna očekávání fanoušků i samotného sportovce. Nezbývá než popřát, ať je brzy vše opět v pořádku.

Kombinace běhu na lyžích a běhu atletického není sama o sobě špatná, naopak to podle mě spolu docela souvisí. Na vrcholové úrovni však zřejmě nejde dělat obojí na 100%. Jednak ty poněkud odlišné fyzické nároky (lyžování silovější, potřeba i vršek) a hlavně taky skladba sezóny. Každý sport má svůj roční cyklus, období přípravné, závodní a regenerační. Jestliže se však naplno závodí v zimě i v létě, může to být pro tělo už moc. Jsem zvědavý, jak se s tím kombinováním ENV do budoucna vyrovná. Osobně bych ji raději viděl spíše na lyžích, ale pokud by se snad rozhodla dávat větší důraz na běh bez nich a měla při tom úspěchy, tak samozřejmě nelze nic namítat.

K údajné anorexii. Takové spekulace mně vadí ze dvou důvodů. Jednak mi to k dané situaci příliš nesedí a souhlasím spíš s alternativními vysvětleními zmíněnými v této diskuzi. Nejsem lékař a mohu mít zkreslené představy, co je mi ale známo, tak nemocný opravdovou anorexií vypadá spíš jako z koncentráku a ne jako sportovec s vyrýsovanými svaly (byť třeba extra vyhublý). Nepřišlo mi, že by se ENV letos svým vzhledem nějak zásadně odlišovala od jiných lyžařek. Minimálně část z nich je podobně hubená (stačí vygooglit foto z letní přípravy, kde je v lehkém oblečení vidět více, než v zimní kombinéze). V lyžování se podobně jako na kole uplatňují různé tělesné typy, nejen robustní sprinteři, ale také drobní vychrtlí vrchaři a vytrvalci. Při pravé anorexii si také těžko dokážu představit podávání fyzické zátěže na úrovni vrcholového sportovce. Takže spíš výsledek nadměrné zátěže a stresu v kombinaci s nedostatečnou (pro takové extrémní vypětí, nikoli pro běžný život) výživou. Něco podobného zřejmě před pár roky potkalo norskou lyžařku Kristin Steira http://sport.idnes.cz/…yzovani.aspx?…

Potom se mi nelíbí taková ta všeobecná zprofanovanost pojmu anorexie a protianorektická hysterie. Aniž bych popíral závažnost a zákeřnost tohoto onemocnění, tak se jedné pouze o menšinovou záležitost a nikoli klíčový problém naší společnosti. Tím je totiž naopak epidemie obezity, na jejíž důsledky v podobě civilizačních chorob trpí a umírá většina lidí, nikoli na anorexii. Namísto fanatického tažení proti snahám o hubnutí by bylo spíše třeba důsledněji bojovat proti obezitě. Je sice smutné, že to občas někdo přežene a skončí s anorexií, ale mnohem více lidí zakouší kruté důsledky obezity. Vytvořit si problém s jídlem je spíše výjimečná věc, dost silně proti lidské přirozenosti, to musí opravdu dojít k psychické poruše, aby to bylo možné. Zatímco podlehnout přirozeným pudům a propadnout nadměrné žravosti je velice snadné a hrozí prakticky každému. Obézní společnost však má posunutá měřítka a tlustí lidé si nechtějí přiznat realitu a raději žijí v sebeklamu. Jasná nadváha je potom považována za normu a vyložená obezita pouze za kosmetický problém. Zdravě štíhlí lidé bývají naopak osočováni z nadměrné vyhublosti, nebo přímo anorexie a zdravá péče o tělo překrouceně označována za nebezpečnou pošetilost. Situaci ještě zhoršuje, že většina lidí nemá vůbec ponětí o podstatě problému, že jde hlavně o podíl a distribuci tělesného tuku a ne jednoduše o hmotnost či aspoň BMI. Ani s vysokým BMI se ještě nemusí jednat o nadváhu, pokud je hmotnost tvořena svaly a ne tukem. Naopak hubený člověk s nízkým BMI ještě nemusí být v pořádku, pokud má nadměrně usazený tuk v oblasti břicha.

Je nešťastné, že každá podobná medializovaná událost představuje vodu na mlýn všem demagogům kritizujícím zdravý životní styl a boj proti obezitě. Podobně jako jsou všechny informace o sportovních úrazech vítanou záminkou pro gaučové a hospodské povaleče mudrující jak je ten sport vlastně škodlivý a zdraví nebezpečný.

Nalezené položky: 61 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.